Čtvrtek 28. březen 2024 23:57
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Ranní okénko - Vlna omikronu zatěžuje výrobu v částech USA

19.01.2022 09:10  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,39

USD/CZK

21,52

EUR/USD

 

1,133

USD/PLN

4,004

Ropa Brent

USD/barel

88,12

Zlato

USD/unce

1812

Aktualizováno

8:58

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Německu dnes vyšel finální údaj prosincové inflace. Potvrdil se předchozí odhad nárůstu na 5,3 % meziročně – nejvýše od roku 1992. Z eurozóny nás čeká pouze údaj o vývoji sektoru stavebnictví a z USA dorazí informace o výstavbě nových domů. Dnešní ekonomický kalendář tak pro obchodování na finančních trzích nevysílá žádný důležitý impulz. Výsledek šetření mezi průmyslovými podniky v americkém státě New York, Empire Manufacturing index, se nečekaně výrazně propadl. Na druhé straně německý Zew index pozitivně překvapil. Euro ale z toho neprofitovalo a během dne vůči dolaru naopak oslabilo o téměř 0,7 % z 1,1390 na 1,132 0 EUR/USD. Kurz koruny by klidnější. Oproti dolaru česká měna ztratila 0,4 % a vůči euru zhruba stagnovala těsně nad 24,40 EUR/CZK.

Německá inflace se v prosinci posunula z předchozích 5,2 % na 5,3 % v národní metodice. V harmonizovaném indexu dokonce mírně zvolnila z 6,0 % na 5,7 %. Výsledek je indikací, že tempo svižného zdražování způsobeného z velké části rostoucími cenami energií a nákladů na nabídkové straně je pomalu na ústupu. Začátkem letošního roku bude inflace navíc stlačena dolů technickým efektem, kdy vliv dočasného snížení DPH během roku 2020 vypadne z meziročního srovnání. 

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnota amerického Empire Manufacturing indexu, jež hodnotí situaci ve zpracovatelském sektoru ve státě New York, se propadla z 31,9 na -0,7 bodů, zatímco trh očekával pokles jen na 25 bodů. Pro kontext: po úderu pandemie se index propadl až na -78 bodů a poblíž aktuální úrovně byl v červnu 2020, kdy činil -0,2 bodů. Výsledek ukazuje, že nová vlna omikronu je pro tamní aktivitu v průmyslu velkou brzdou. Průzkum byl proveden mezi 3. a 10. lednem, kdy se výskyt nákazy omikronem začínal rychle šířit. Otázkou nyní je, jak setrvačný tento efekt bude. Relativně stabilní hodnocení vyhlídky průmyslu do dalších měsíců nabízí optimismus. Pohled na aktuální situaci pak ukazuje negativní dopad pandemie – index měřící aktivitu v lodní dopravě poklesl stejně jako index objemu nových objednávek.

Německý Zew index, měřící náladu mezi investory, překvapil opačným směrem, když jeho složka očekávání vzrostla z 29,9 na 51,7 bodů, čímž předčila očekávaných 32 bodů. Složka hodnotící aktuální situaci pak zatížena nepříznivým pandemickým vývojem poklesla z -7,4 na -10,2 bodů (nejnižší hodnota za posledních 8 měsíců). Jako jednou z hlavních zátěží byly vyhodnoceny zádrhely ve výrobě z důvodu zpřetrhání vazeb na straně nabídky.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

11:00

EUR

Stavebnictví (listopad v % r/r)

-

-

4,4

 

 

 

 

14:30

USA

Výstavba nových domů (prosinec v tis.)

-

1650

1679

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: SRN ceny výrobců PPI, EUR zápis z posledního měnověpolitického zasedání, USA prodej domů, EUR spotřebitelská důvěra                                                                                                                                                                                   

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - U prosincových Ifo indexů se již s výraznějším pohybem nepočítá
    Včerejší zasedání ČNB nepřineslo překvapení. Úrokové sazby zůstaly jednomyslně beze změny. S blížícím se koncem týdne se vyjednávací týmy EU a Velké Británie dopracovaly k další lhůtě na uzavření brexitové obchodní dohodě. Nyní mají čas do konce týdne, aby překlenuli přetrvávající neshody (především v otázce rybolovu). Dnešní kalendář nabídne německé Ifo indexy a ceny průmyslových výrobců (PPI), které byly zveřejněny před necelou hodinou.
  • Ranní okénko - Válka na Ukrajině představuje pro Evropu hrozbu stagflace
    Válka na Ukrajině začala. Dnes ve čtyři hodiny ráno oznámil ruský prezident Putin zahájení „vojenské operace“ na území Ukrajiny. Televizní projev následovaly první zprávy o výbuších a střelbě v řadě měst, včetně Kyjeva. Finanční trhy tak vstávají do úprku k „bezpečným přístavům“ a následující dny půjde o hlavní faktor ovlivňující dění. Ropa WTI stoupá od rána o 5 %, Rubl se vůči dolaru na mezibankovním trhu propadl o 10 % na nejslabší úroveň v historii a moskevská burza oznámila přerušení obchodování. Po znovuotevření, které se odehrálo před několika minutami, odepsal index MOEX přes 30 %.
  • Ranní okénko - V březnu cut od Fedu nečekejme
    Den svatého Valentýna nám výhradně vyplní data z eurozóny, kde bude v dopoledních hodinách publikován zpřesněný odhad HDP za poslední kvartál minulého roku. První odhad naznačil, že ekonomika eurozóny mezičtvrtletně stagnovala a těsně se tak vyhnula technické recesi, kterou predikoval trh (-0,1 %). Nyní trh očekává potvrzení úvodního odhadu, ovšem vyloučit se nedá ani horší výsledek.
  • Ranní okénko - Včera inflace v ČR, dnes v USA
    Dnes dopoledne bude zveřejněn výsledek prosincového průzkumu instituce ZEW týkající se hodnocení aktuální ekonomické situace včetně budoucích očekávání finančními analytiky. I nadále je aktuální ekonomická situace hodnocena velmi negativně, ale pohled se upírá již do dalšího roku a v tomto případě převládá pozitivní nálada. Již v listopadu bylo očekávání ohledně budoucnosti až překvapivě optimistické a v prosinci by dle analytiků měl tento trend pokračovat především v souvislosti s dále klesající inflací, očekávaným uvolněním měnové politiky a také s oživením ekonomické aktivity v Evropě.
  • Ranní okénko - V Česku i USA dnes vyjdou data o nezaměstnanosti
    Dnešek patří číslům ohledně nezaměstnanosti, kdy za několik málo minut dorazí statistika z Česka, pro globální trhy ale bude podstatně zajímavější v odpoledních hodinách vydaný obdobný údaj z USA. Americké výsledky totiž mohou v případě výraznějšího překvapení změnit očekávání trhu ohledně dalšího postupu Fedu, což by dopadlo i na vývoj na finančním trhu. V současné chvíli se investoři přiklánějí k variantě, že první snížení sazeb doručí americká centrální banka až na červnovém zasedání. Silnější výsledek na trhu práce by mohl vést k posunu sázek do druhé poloviny roku, naopak slabší hodnoty mohou oživit květnové sázky. Zatímco na dluhopisovém trhu bude reakce patrně přímočará, na akciových trzích nemusí být případný lepší výsledek vnímán negativně, tak jako v předcházejících měsících, kdy silný trh práce sice může znamenat pozdější snižování sazeb, na druhou stranu je nutnou prerekvizitou pro pokračující silnou spotřebu u amerických domácností.
  • Ranní okénko - V ČR i USA trh vyhlíží mírné zvolnění meziroční inflace
    V Německu byla dnes ráno potvrzena červnová inflace na 2,3 % (v květnu 2,5 %). Česká inflace na sebe nenechá dlouho čekat. ČSÚ ji zveřejní již za několik málo minut. Očekávání trhu se během včerejšího dne ještě pozměnila a medián trhu se posunul z meziročních 2,8 % na 2,7 % (v květnu 2,9 %). A tematicky budou ladit i data z USA, kde dnes taktéž vyjde červnová statistika inflace. Trh ji odhaduje na 4,9 % (v květnu 5,0 %). Kromě inflace nás čeká jen průzkum mezi malými americkými podniky (NFIB).
  • Ranní okénko - V eurozóně by mělo docházet k přivírání nůžek mezi výrobou a službami
    Dnešní nejzajímavější ekonomickou událost představují zveřejnění indexů nákupních manažerů (PMI) z hlavních ekonomik eurozóny, v odpoledních hodinách pak dorazí obdobný ukazatel i ze Spojených států. U eurozóny je trhem očekáváno mírné přivírání nůžek mezi sektorem výroby a služeb, kdy index hlásí jasný nepoměr. U výroby se PMI nachází relativně hluboko pod 50 body, což je hranice oddělující pokles výroby od expanze. Například v Německu dubnový index pro výrobu poklesl až na hodnotu 44,5 bodu, což představuje nejnižší úroveň od jara 2020. Jako čím dál tím větší problém se ukazuje klesající poptávka, která postupně ochabuje i celkovou výrobu. Ta doposavad těžila z dokončování rozpracovaných zakázek. U služeb se index naopak nachází vysoko nad 50 body, značící expanzi sektoru. Otázkou je, nakolik se v nejbližších měsících začne projevovat mj. negativní dopad vyšších úrokových sazeb nastavených ECB. V USA je od PMI očekávaný obdobný posun – o něco výše u výroby, o něco níže u služeb.
  • Ranní okénko - Ve vleku koronaviru
    Dnešní ekonomický kalendář je prázdný. Česká měna bude pravděpodobně i dnes v závěsu koronavirové situace. V první polovině včerejšího dne se koruna držela u hodnoty 27,10 EUR/CZK. Její klidný vývoj pak narušilo oznámení plánovaných vládních opatření s cílem dostat epidemiologický vývoj pod kontrolu. Odpolední pokles koruny se zastavil na 27,20 EUR/CZK.
  • Ranní okénko - V Evropě se čeká další zhoršení nálady
    Dnes přijde listopadová edice indexu ZEW z Německa i z celé eurozóny. V Německu trh počítá s poklesem v obou podsložkách, tedy jak v očekávání do budoucnosti, tak i v hodnocení aktuální situace. Pokles patrně vykáže i index evropský.
  • Ranní okénko - Víkendové dění vedlo k odprodeji Credit Suisse
    Tento týden patří Fedu. Ten zasedá ve středu a o jeho rozhodnutí jasno není. Analytici se podle průzkumu agentury Bloomberg poměrně silně kloní k 25bb hiku (zhruba 90% všech odhadů), na rozdíl od předchozích několika zasedání ale nechybí ani tipy na stabilitu, dvojnásobný hike nebo dokonce snížení sazeb. Trh naceňuje zhruba 50% pravděpodobnost 25bb hiku, zbytek sázek jde ve směru stability. My předpokládáme, že Fed doručí zvýšení sazeb o 25bb, které ale může být pro současný cyklus zpřísňování měnové politiky poslední. Kromě Fedu bude zajímavý úterní průzkum ohledně stavu německé ekonomiky od institutu ZEW, v pátek pak z kategorie předstihových ukazatelů dorazí také report PMI. Ten vyjde jak pro některé země v rámci eurozóny, tak i ve Spojených státech.
  • Ranní okénko - V Německu hrozí pro Q4´21 mírný mezičtvrtletní pokles HDP
    Americké HDP v posledním čtvrtletí roku 2021 vzrostlo podle předběžných údajů o 1,7 % mezičtvrtletně a naplnilo tak ta optimističtější očekávání, medián činil 1,4 %. Dnes jsou s údaji o HDP na řadě některé evropské země. Očekávají se mnohdy i výrazné rozdíly ve výkonu ekonomik, které odráží přísnost restriktivních protipandemických opatření a také strukturu HDP.
  • Ranní okénko - V Německu se čeká zhoršení nálady
    Dnes budeme zvědavi na říjnovou edici indexu ZEW z Německa a eurozóny. U našeho západního souseda se očekává pokračování trendu poklesu složky očekávání, který trvá nepřetržitě již od května letošního roku. Tentokrát by se podle odhadu trhu měl index pod tíhou zádrhelů v logistických řetězcích, které omezují výrobní kapacity, snížit z 26,5 na 23,5 bodu. Poprvé od letošního února by se ovšem mělo zhoršit i hodnocení současné situace, konkrétně pak z 31,9 na 28,0 bodů.
  • Ranní okénko - V Německu se očekává zlepšování sentimentu
    Z Německa dnes dorazí březnové vydání ostře sledovaného indexu ZEW. Trh si od něj slibuje zlepšení v obou měřených aspektech. Hodnocení současné situace by se mělo po klesání, které jsme sledovali prakticky již od října, konečně zvednout, konkrétně pak z únorových -67,2 na -62 bodů. I přesto ovšem zůstane na hony vzdáleno jak pětiletému průměru (26,2), tak i předpandemické úrovni (-15,7). Naproti tomu výhled do budoucnosti by se nárůstem ze 71,2 na 74 bodů měl přiblížit pětiletému maximu (77,4), které dosáhl v září. Tehdejší optimismus ovšem záhy zchladila druhá vlna pandemie a vyhlížené oživení se tak odložilo. Doufejme, že tentokrát bude euforie mít delšího trvání. Podobný vývoj jako v Německu lze očekávat i pro celou eurozónu, kde byl index očekávání jen mírně slabší s 69,6 body, a i zde vlivem pokračujícího procesu vakcinace lze předpokládat další růst.
  • Ranní okénko - Volatilita na trhu s US dluhopisy pokračuje, poslední ekonomická data z Evropy jsou povzbudivá
    Dnes dorazí řada důležitých ekonomických dat z Evropy i USA. Další data z trhu práce v USA od insitutu ADP o tvorbě pracovních míst mohou kontrastovat či potvrdit včerejší JOLTS. V obou případech lze počítat s reakcí investorů. Výsledek ADP je podle analytiků pro březen nastaven na 210 tisíc míst po 242 tisíci v únoru.
  • Ranní okénko - V rámci revize prognózy očekáváme nižší inflaci a rychlejší pokles sazeb
    Ekonomický kalendář hlásí pro předposlední únorový týden volnější tempo, kdy vycházejí především předstihové ukazatele, která jsou sice zajímavá v kontextu dalšího ekonomického vývoje, trh k nim ale obecně přistupuje více rezervovaně a do dění na finančních trzích tak tyto čísla obvykle příliš nepromlouvají. Výjimku tento týden můžou představovat jen středeční zápisky z posledního zasedání Fedu, které by mohly více přiblížit načasování prvního snížení sazeb. Jediný tuzemský ekonomický údaj bude představovat páteční průzkum nálady u spotřebitelů a firem.
  • Ranní okénko - Vrátí se americká inflace na sestupnou dráhu?
    Nejzajímavějším údajem dnešního dne bude vývoj americké inflace a výsledek může napovědět o dalším postupu Fedu. Dezinflační proces probíhá od loňského června, ale v letních měsících se zastavil, když v červenci i v srpnu inflace mírně povyrostla. Nyní trh očekává opětovný pokles, ale měl by být spíše kosmetického charakteru (ze 3,7 % na 3,6 %). Takový vliv již nebudou mít pohonné hmoty, ačkoli i v září pokračoval růst jejich cen ale nižším tempem než v předchozích měsících. Fed tak jako tradičně bude svou pozornost upínat spíše k výsledku jádrové inflace, která by se v meziročním vyjádření měla snížit ze 4,3 % na 4,1 %, ale meziměsíčně se predikuje její nárůst podobně jako v srpnu o 0,3 %. Pokud toto číslo vyjádříme v anualizované podobě, tak se jádrová inflace pohybuje těsně pod 4 %, což může Fed činit neklidným.
  • Ranní okénko - Vrátí se české mzdy k růstu?
    Dnes dorazí klíčové údaje o vývoji na českém trhu práce. Nejprve se dozvíme statistiku průměrných mezd za třetí čtvrtletí letošního roku, od které si slibujeme návrat k reálnému růstu. Ve druhém kvartále sice průměrná reálná mzda poprvé po téměř sedmi letech poklesla, ovšem bylo to do značné míry dáno nucenými uzavírkami provozů a přechodem zaměstnanců na výplatu ze státních podpůrných programů. To se již ve třetím čtvrtletí dělo podstatně méně, a trh i my tak věříme, že se české mzdy reálně opět zvýšily. O něco později se dozvíme i listopadovou hodnotu tuzemské míry nezaměstnanosti, měřené metodikou MPSV. Vzhledem k pokračujícím mzdovým dotačním programům nečekáme velkou změnu v počtu uchazečů o zaměstnání. Zda bude zopakována říjnová hodnota 3,7 %, či dojde k mírnému nárůstu, bude zřejmě pouze otázka zaokrouhlení. My se kloníme k druhé variantě.
  • Ranní okénko - V tomto týdnu vyjde česká a americká inflace
    Z Česka tento týden dorazí takřka kompletní set ekonomických dat včetně inflace, vývoje v průmyslu, zahraničním obchodu, stavu platební bilance a údaji o nezaměstnanosti. S trhy ale bude hýbat především nečekaná eskalace dění na blízkém východě, z ekonomických dat pak bude hrát roli čtvrteční americká inflace spolu se zápisky z posledních zasedání ECB a Fedu. Minulý pátek zveřejněné zápisky ze zasedání ČNB již ukázaly spíše holubičí pohled, kdy někteří členové favorizují relativně brzké snižování sazeb.
  • Ranní okénko - V USA vycházejí měsíční data z trhu práce, v Česku nezaměstnanost
    Dnešek patří datům z trhu práce, kdy hned ráno z české ekonomiky přijde údaj o podílu nezaměstnaných za měsíc listopad. Očekáváme, že nezaměstnanost setrvá na 3,5 %, v dalších měsících pak sezónní vlivy dostanou nezaměstnanost blíže ke 4 %. Námi dopočítávaná sezónně očištěná nezaměstnanost zůstává po celý letošní rok ale takřka neměnná, a i přes zhoršující se ekonomický výhled prozatím nedochází k výraznějšímu zhoršování podmínek na českém trhu práce.
  • Ranní okénko - Vydrží Američanům optimismum?
    Dnešní datový kalendář je téměř prázdný a jedinou významnější informací tak bude výsledek průzkumu optimismu mezi malými podniky ve Spojených státech. Ten po dramatickém propadu uprostřed pandemie v červnu poměrně rychle opět narostl a od té doby víceméně stagnuje. Ani od srpnového výsledku se nečeká velká změna a index by tak měl jen nepatrně vzrůst o dvě desetiny bodu na úroveň 99,0 bodu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new