Čtvrtek 28. březen 2024 23:49
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Přehled páru EUR/USD – 17. 1. 2022. Vícenásobné zvýšení sazeb Fedu nemusí Ameriku zachránit před vysokou inflací.

17.01.2022 09:47  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics61e4b3798c534.jpg

Měnový pár EUR/USD v pátek prudce klesl. Nebylo to způsobeno fundamentálním pozadím nebo makroekonomickými statistikami. Byl to jen "sesuv půdy". Samozřejmě, celkově slovo "propad" není úplně správné, protože pár klesl pouze o 80 bodů. O většinu pozic, které během týdne s velkými obtížemi nasbíral, však přišel. Připomeňme, že během týdne evropská měna jednoduše rostla a ignorovala "základ", v pátek naopak klesla ignorujíc "základ." Americké statistiky byly zcela ignorovány. Můžeme tedy konstatovat, že pohyb byl minulý týden čistě technický. Pár se s velkými obtížemi dostal z vedlejšího kanálu, ve kterém strávil měsíc a půl, ale nyní riskuje obnovení pádu. A zde nastává rozpor mezi technickou stránkou problému a tou fundamentální. Faktem je, že z technického hlediska začal vzestupný trend. A z fundamentálního hlediska nyní neexistují žádné zvláštní důvody pro růst evropské měny. Důvodů k pádu má naopak dost, protože ve Státech se Fed vydal cestou zpřísňování měnové politiky a v Evropě se jim o tom ani nesní. To naznačuje, že americká ekonomika se nyní cítí mnohem lépe než evropská. A pokud ano, pak by měl dolar zdražovat, nikoli klesat. Přikláníme se tedy k názoru, Přikláníme se tedy k názoru, že se trh znovu pokouší o překonání úrovně 1,1230. To se děje na devizovém trhu. Dokud však není cena zafixována pod hranicí klouzavého průměru, býčí nálada přetrvává.

Co když zvýšení sazeb nezabrání růstu cen?

V posledních měsících se veškerá pozornost trhu soustředila na Fed. Když Fed dal jasně najevo, že je připraven omezit program kvantitativních stimulů a zvýšit sazbu, začal trh podrobně studovat každou událost související s regulátorem. A nyní se situace nemění. Samozřejmě předpokládáme, že všechna rozhodnutí, která může Fed letos přijmout, již mohou být trhem do určité míry zohledněna. To je však předpoklad, nikoli absolutní fakt. Zpřísnění měnové politiky je přirozeně zaměřeno na boj proti inflaci. Ale co když to nepomůže zastavit růst cen? Není žádným tajemstvím, že ceny rostou nejen kvůli přebytku peněžní zásoby. Fed už rok a půl aktivně pumpuje peníze do ekonomiky, to je fakt. Ale kromě tohoto faktoru je tu i faktor narušení logistických řetězců, proto je mnoho zboží nedostatkové. Během pandemie, kdy bylo uzavřeno mnoho veřejných míst, uzavřeny hranice, Američané nashromáždili slušné peníze, které se začaly utrácet, jakmile se epidemiologická situace zlepšila. A pak se ukázalo, že firmy prostě nejsou připravené na zvýšenou poptávku po poklesu průmyslové výroby během pandemie. Je zde nedostatek a ten generuje růst cen. Ukazuje se, že dokud se nevyřeší problém s dodavatelskými řetězci, ceny budou dále růst. Kromě toho bychom neměli zapomínat, že růst cen je vyvolán růstem cen surovin, nosičů energie, které táhnou ceny spotřebního zboží a služeb. Inflace je tedy problém způsobený nejen kroky Fedu. V souladu s tím je nutné řešit ve velkém měřítku a strukturálně všechny ty problémy, které to vyvolávají. Zvýšení sazeb tedy z našeho pohledu zastaví růst cen, zároveň však v letošním roce pravděpodobně nenastane zpomalení inflace k cílovým 2 %. A to znamená, že Fed nyní může mnoho let bojovat s vysokou inflací, stejně jako se potýkal s nízkou inflací mnoho let před pandemií. Pandemie totiž ještě neskončila, takže dodavatelské řetězce zůstávají narušené. Celá globální ekonomika bude v příštích letech čelit novým nestandardním situacím a nemá absolutně smysl dlouhodobě předpovídat, jak na ně obchodníci zareagují.

analytics61e4b3826e6ab.jpg

Volatilita měnového páru euro/dolar k 17. lednu je 72 bodů a je charakterizována jako "průměrná". Očekáváme tedy, že se pár dnes bude pohybovat mezi úrovněmi 1,1342 a 1,1486. Otočení ukazatele Heiken Ashi nahoru bude signalizovat možné obnovení pohybu nahoru.

Nejbližší úrovně supportu:

S1 – 1,1383

S2 – 1,1353

S3 – 1,1322

Nejbližší úrovně rezistence:

R1 – 1,1414

R2 – 1,1444

R3 – 1,1475

Obchodní doporučení:

Pár EUR/USD si udržuje rostoucí trend. Nyní bychom tedy měli uvažovat o dlouhých pozicích s cíli 1,1505 a 1,1532, pokud se pár odrazí od klouzavého průměru, což může nastat, dokud se indikátor Heiken Ashi neotočí dolů. Krátké pozice by měly být otevřeny poté, co je cena zafixována pod hranicí klouzavého průměru s cíli 1,1353 a 1,1322.

Vysvětlivky k ilustracím:

Lineární regresní kanály – pomáhají určit aktuální trend. Pokud jsou oba směrovány stejným směrem, pak je trend nyní silný.

Linie klouzavého průměru (nastavení 20,0, vyhlazená) – určuje krátkodobý trend a směr, kterým by se nyní mělo obchodovat.

Murray úrovně - cílové úrovně pro pohyb a korekce.

Úrovně volatility (červené linie) – pravděpodobný cenový kanál, ve kterém pár stráví následující den, na základě aktuálních indikátorů volatility.

Indikátor CCI - jeho vstup do přeprodané oblasti (pod -250) nebo do překoupené oblasti (nad +250) znamená, že se blíží obrácení trendu v opačném směru.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Přehled očekávaných události: květen 26-30, 2014
    Příští týden bude nejspíš klidný kvůli svátkům v USA a Velké Británii v pondělí, 26. května. Přehled zahrnuje důležité...
  • Přehled o německých parlamentních volbách 2017
    Nové volby jsou již za dveřmi! Německo uspořádá své parlamentní volby dne 24. září, kdy budou přímo voleni čle...
  • Přehled páru EUR/USD na 21. dubna. Celkový flat a projev Jamese Bullarda.
    Měnový pár EUR/USD se ve čtvrtek úplně zastavil. Jestliže předtím několik dní dělal nepochopitelné pohyby, které jen rozostřovaly technický obraz, včera se nepohnul vůbec. Cena, která byla celý den přesně na linii klouzavého průměru, nyní směřuje do strany. Fakt, že pár na konci dne uzavřel několik bodů nad klouzavým průměrem, nehraje roli. Silný vzestupný trend zůstává, ale pár dál zoufale odmítá korigovat a my stále nechápeme, proč na trhu převládá vysoká poptávka po euru. Další konsolidace pod klouzavým průměrem, už čtvrtá v řadě, nevyvolala žádný pokles. Věříme, že už i ti, kdo jsou na trhu noví, se ptají: "Co se to děje?"
  • Přehled páru EUR/USD na 27. 11. 2023. Věnujte pozornost projevu Christine Lagardeové.
    Měnový pár EUR/USD pokračoval v pátek klidně ve svém vzestupném pohybu. Nedá se říci, že by k novému vzestupu evropské měny nebyl důvod, ale události a zprávy v pátečním kalendáři nebyly tak hrozné, aby dolar pokračoval v poklesu. Nejde však o žádnou novinku: už jsme si zvykli, že dolar z různých důvodů či bezdůvodně opět klesá.
  • Přehled páru EUR/USD na 31. 8. 2023. Inflace v EU může dále podpořit euro
    Ve středu pokračoval měnový pár EUR/USD ve vzestupném pohybu. Připomeňme si, že cena se o den dříve ustálila nad klouzavým průměrem, což byl důvod k předpokladu, že nastane změna trendu. Jen pro připomenutí, my jsme o víkendu také hovořili o možné korekci tento týden. Důvod je jednoduchý, tento týden bude zveřejněno mnoho skutečně důležitých statistik a reakce trhu může být nepředvídatelná. Je proto nemožné předpovídat pohyb páru nebo říci, že by dolar měl pokračovat ve svém růstu v rámci 1,5měsíčního trendu. Jak vidíme, první tři významné zprávy v USA tento týden selhaly, což vyvíjelo silný tlak na americkou měnu.
  • Přehled páru EUR/USD. 11. 10. 2023. Francouzská centrální banka nepodporuje další zpřísňování měnové politiky ECB
    Měnový pár EUR/USD pokračoval v úterý ve své korekci směrem nahoru, která začala před několika dny a byla očekávána již několik týdnů. Domníváme se, že korekční pohyb by měl za současných okolností pokračovat, neboť evropská měna již dva měsíce klesá s velmi malou korekcí. Proto bez ohledu na fundamentální a makroekonomické pozadí podporujeme vzestup evropské měny. Samozřejmě se bavíme pouze o korekci. Pokud euro za poslední 2 měsíce kleslo o 800 bodů, lze očekávat korekci ve velikosti 400 bodů. V tuto chvíli pár vzrostl o 170 bodů, takže stále existuje potenciál pro růst.
  • Přehled páru EUR/USD. 13. 10. 2023. Zápis z FOMC neposkytnul jasnou odpověď ohledně úrokové sazby
    Měnový pár EUR/USD během čtvrtka prudce klesl. Tento krok byl samozřejmě vyvolán zprávou o inflaci v USA, o které budeme brzy mluvit. Je však třeba poznamenat, že v podstatě neexistovaly žádné důvody k tak silné reakci trhu. Přesto jsme byli svědky výrazného poklesu páru a jeho konsolidace pod hranici klouzavého průměru. Nyní je další korekční pohyb opět zpochybňován a nedávná vzestupná korekce z minulých dnů a týdnů se zdá být poměrně slabá. Domníváme se, že další část korekce směrem nahoru je možná, protože po poklesu o 800 bodů by mělo dojít k pohybu nahoru alespoň o 200–300 bodů.
  • Přehled páru EUR/USD. 13. 5. 2022. Finsko a Švédsko podají do týdne žádost o vstup do NATO.
    Měnový pár EUR/USD se během čtvrtého obchodního dne v týdnu propadl. Pár z ničeho nic obnovil svůj pád, ačkoli tomu nepředcházelo nic, co by mohlo tento pohyb vyvolat. V předchozích článcích jsme řekli, že téměř jediným růstovým faktorem pro euro může být nutnost čas od času se přizpůsobit. Zdá se však, že ve skutečnosti je vše přesně naopak. Právě kvůli neschopnosti přizpůsobit se obnovil pár svůj obrovský propad. Nutno podotknout, že poslední dny byly pro americký akciový trh a trh s kryptoměnami neveselé. Viděli jsme rekordní pády, které ještě ani nelze považovat za dokončené. Proto na obecném pozadí nový pád eura a libry už ani nevypadá děsivě. Přesto si stojíme za svým názorem: současný pád eura je již naprosto nelogický, trh se nadále vyprodává pouze setrvačností, spekulanti útočí, jelikož trend je silný a přidává se stále více účastníků, kteří na tomto propadu chtějí vydělat.
  • Přehled páru EUR/USD 13. 7. 2022. Zajímá se ještě někdo o inflaci v Americe?
    Měnový pár EUR/USD dosáhl historické úrovně 1,0000 během první poloviny úterní obchodní seance, než klesl na úroveň Murray 2/8. Pokles kotací eura tedy začal v pondělí večer a pokračoval celé pondělí a úterý. Včera došlo k chabému pokusu o dokončení pádu, ale byl tak žalostný, že nedošlo ani k pullbacku. V důsledku toho se evropská měna propadá a zůstává nejasné, co může tento pokles zastavit. Všechny příčiny poklesu páru euro/dolar jsme již vyjmenovali. Navíc jsme milionkrát konstatovali, že fundamentální ani geopolitické souvislosti se v posledních letech nezměnily. Na jakém základě by se měl růst eura očekávat? Domníváme se, že euro se může jako dříve spolehnout pouze na korektivní růst. Kdy korekce začne? Bohužel na tuto otázku je téměř nemožné odpovědět. Protože se pár nachází blízko svých 20letých minim, v současné oblasti prakticky neexistují žádné významné úrovně, od kterých by se cena mohla odrazit a zahájit silnou korekci. Za tuto úroveň bychom mohli považovat 1,000, což je nejen historická, ale také psychologická úroveň. Nicméně, jak vidíme, ke korekci nedošlo, byť s ní bylo počítáno. Vše je pro euro nadále extrémně negativní.
  • Přehled páru EUR/USD 14. 9. 2022. Evropská měna posiluje díky Joachimu Nagelovi.
    Měnový pár EUR/USD v úterý celkem klidně obnovil svůj růst. Již v minulých článcích jsme si řekli, že na jednoznačný závěr o dokončení formování dlouhodobého sestupného trendu je příliš brzy. Tento trend se formoval příliš dlouho na to, aby svůj pohyb dokončil během jednoho týdne. Připomeňme, že máme určitý "bifurkační bod" - 1,0369. Tato úroveň je posledním lokálním maximem. Pokud bude aktualizován, šance na vytvoření nového vzestupného trendu se dramaticky zvýší. Pokud ne, pak bude celý aktuální segment růstu eura jen slabou korekcí, jelikož si pamatujeme, že během celého sestupného trendu pár vykázal korekce maximálně o 400 bodů. A úterý nám výmluvně ukázalo, že úroveň 1,0369 je pro pár nedosažitelná a na konec dolaru je příliš brzy. Trh pouze dostatečně chápal, že inflace v USA v srpnu klesla o něco méně, než se předpokládalo, a pár se propadl o 200 bodů. Co víc k tomu říct?
  • Přehled páru EUR/USD 18. října. ECB nebude schopna účinně bojovat s inflací.
    Měnový pár EUR/USD začal nový týden vcelku poklidně. Na první obchodní den v týdnu nebyly naplánovány žádné důležité události, které by mohly trh donutit k aktivnímu obchodování. Většinu dne se proto pár pohyboval poblíž klouzavého průměru, ale ten se odpoledne ještě zvýšil. Pokud se podíváme na 4hodinový časový rámec (nebo 24hodinový), klesající trend stále nevyvolává žádné pochybnosti. I když vezmeme v úvahu poslední korekci eura o 450 bodů, celkově to na tom nic nemění. Euro stále potřebuje vážné a přesvědčivé důvody, aby se obrátilo vůči dolaru. Jak jsme opakovaně řekli, nyní žádné takové důvody neexistují.
  • Přehled páru EUR/USD. 19. března. Inflace v Evropské unii zatěžuje euro
    Měnový pár EUR/USD v pondělí znovu vykázal "ohromující" volatilitu. Nicméně tentokrát se dal takový scénář snadno předvídat. Volatilita na měnovém trhu je totiž momentálně obecně velmi nízká a v pondělí, kdy je tradičně málo zpráv, není často vůbec žádná. Jediná zpráva dne – o inflaci v Evropské unii – žádné emoce mezi obchodníky nevyvolala. Upozorňovali jsme na to předem, protože zpráva implikovala druhý odhad, který se jen zřídkakdy liší od prvního. Pokud se neliší, pak trh nemá důvod reagovat.
  • Přehled páru EUR/USD. 20. 6. 2023. Philip Lane: Další zvýšení sazeb ECB je objektivní realitou
    Měnový pár EUR/USD v pondělí nevykazoval vysokou volatilitu a zahájil dle očekávání slabou korekci směrem dolů. Náladu na trhu v zásadě neovlivnily plánované fundamentální události (probereme je níže), a možná ani neměly. Připomeňme, že pár EUR/USD je po měsíčním poklesu v silné korekci směrem nahoru. Korekce se mohou lišit. Ty, které opravdu stojí za to zdůraznit, se pohybují od 30 % do 100 %. Tentokrát mohlo euro korigovat o 60–70 % a není na tom nic divného ani překvapivého. V posledních měsících jsme mnohokrát zmiňovali, že euro je výrazně překoupené a je příliš vysoko vzhledem k fundamentálnímu pozadí, které má k dispozici. Očekáváme proto jediné – pokles.
  • Přehled páru EUR/USD. 21. 9. 2023. Výsledky zasedání Fedu – poslední vlna růstu dolaru před korekcí?
    Celou středu se měnový pár EUR/USD snažil pokračovat v korekci směrem nahoru, ale nedopadlo to dobře. Několik hodin před koncem zasedání Fedu se ceně podařilo zůstat nad klouzavým průměrem. Přesto v tom nehledejme žádný význam, protože pár se po vyhlášení výsledků propadl. Navzdory pokračujícímu růstu dolaru, který je v souladu s našimi očekáváními, je brzy možná korekce a může být výrazná. Nejprve si všimněme, že ukazatel CCI již dvakrát vstoupil na přeprodané území. Kritický bude třetí vstup, po kterém musí začít vzestup páru (výrazný vzestup, nejen o 70 bodů). Za druhé, americká měna už dva měsíce posiluje. Za třetí, dolar roste kvůli jakýmkoli zprávám, dokonce i těm, které jsou proti němu.
  • Přehled páru EUR/USD. 24. 11. 2023. ECB stále určuje úrokové sazby
    Měnový pár EUR/USD ve čtvrtek nedokázal zahájit korekci směrem dolů. Připomeňme, že očekáváme obnovení poklesu evropské měny, ale v tuto chvíli není žádný náznak korekce. Včera cena klesla na hranici klouzavého průměru, ale nepodařilo se ji překonat a okamžitě se odrazila zpět nahoru. Vzestupný trend přetrvává a euro zůstává poblíž svých lokálních maxim. Euro včera podpořily indexy obchodní aktivity v Evropské unii a Německu. Nemůžeme říci, že se jedná o super důležité indexy a jejich hodnoty rezonovaly, ale všech šest indexů překonalo prognózu i předchozí hodnoty. Euro tak opět dostalo malou makroekonomickou podporu a očekávané obnovení sestupného trendu se opět odkládá.
  • Přehled páru EUR/USD. 25. 1. 2022. Geopolitika, Fed, kolaps světových trhů.
    Měnový pár EUR/USD v pondělí dle očekávání znovu klesl. Situace ve světě je každým dnem zajímavější, i když samozřejmě za současných okolností je "zajímavější" tak trochu špatné slovo. Lépe řečeno nebezpečnější nebo intenzivnější. V poslední době téměř všichni účastníci trhu pozorně sledují prohlášení a kroky Fedu. Situace se vyvíjí a v současnosti 7% inflace nutí mnohé účastníky mluvit ne o 3-4 zvýšení sazeb v roce 2022, ale o 5-7 zvýšeních. Přirozeně jde o "jestřábí" rétoriku, i když nepochází od samotného Fedu.
  • Přehled páru EUR/USD. 27. dubna Olaf Scholz je v Německu nespokojený. Kancléř může rezignovat.
    Měnovému páru EUR/USD se v úterý nepodařilo znovu zahájit korekci. Jeho propad mírně zeslábl, ale celkově zůstává stabilní. Po slabém pullbacku na vrchol ztratila evropská měna několik desítek dalších bodů. Jak jsme řekli dříve, neexistuje žádný spouštěč, kvůli kterému začal koncem minulého týdne propad kotací evropské měny.
  • Přehled páru EUR/USD. 30. května. Otázka dluhového limitu USA: záležitost zůstává nevyřešena.
    Měnový pár EUR/USD neukázal v pondělí vůbec nic. Včera jsme upozorňovali, že kalendář událostí je prázdný, bez sebemenších zpráv či reportů. Není tedy divu, že pár zůstal celý den na jednom místě a vykazoval ohromující volatilitu 38 bodů. Při rozpětí necelých 40 pipsů neměly smysl ani obchody v časovém rámci 5M. Předtím jsme upozornili, že volatilita v posledních měsících výrazně klesá, takže nejlepší je obchodovat ve střednědobém horizontu (máme totiž stále trend). Ačkoli pár klesá už tři týdny po sobě, situace na trhu nás nepřekvapuje. Předtím pár dva měsíce bez dostačujících důvodů stoupal. Co vidíme teď, je jen vrácení dluhu americkému dolaru.
  • Přehled páru EUR/USD - 30. 11. 2021. Omikron přichází, ale devizový trh je stále klidný
    Měnový pár EUR/USD byl v pondělí upraven proti korekci. Co se stalo v posledních dnech? Evropská měna našla sílu získat zpět malou část dříve ztracených pozic a dostat se nad linii klouzavého průměru. To už na jednu stranu znamená úspěch, protože v posledních týdnech většinou klesal.
  • Přehled páru EUR/USD – 4. 1. 2021. Podle WHO bude pandemie koronaviru lidstvo provázet i v roce 2022.
    Měnový pár EUR/USD se v pátek a pondělí pohyboval různými směry. Poslední obchodní den roku 2021 a první obchodní den roku 2022 se ukázal jako poměrně aktivní, na trzích se obchodovalo velmi čile. Již jsme si ale řekli, že v podmínkách "tenkého" trhu je pohyb možný i o svátcích. Nejdůležitější je, že v posledním měsíci byl pár nevyhnutelně uvnitř vedlejšího kanálu mezi Murrayho úrovněmi "0/8" - 1,1230 a "2/8" - 1,1353.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader