Čtvrtek 28. březen 2024 18:43
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Inflace je největší hrozbou pro ekonomiku

16.12.2021 11:18  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics61baf90a6a07b.jpg

Inflace zůstává jednou z největších hrozeb pro ekonomiku USA. Analytici Saxo Bank se domnívají, že spotřebitelské ceny mohou v roce 2022 vzrůst o 15 %, což zastíní poslední výraznou inflaci ze 70. let 20. století.

Prognóza inflace dánské banky je součástí jejích každoročních pobuřujících prognóz, a přestože se zdá být extrémní, není tak přitažená za vlasy, jak by se dalo očekávat.

Minulý týden se index spotřebitelských cen v USA v listopadu meziročně zvýšil o 6,8 %; mnozí ekonomové však upozorňují, že inflace je mnohem vyšší, než uvádějí oficiální vládní zprávy.

Statistiky stínové vlády Johna Williamse ukazují, že inflace podle metodiky, která se používala před rokem 1980, činí již 15 %. A při výpočtu inflace podle metodiky z roku 1990 přesahuje 10 %.

Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroanalýzy Saxo Bank, uvedl, že jeho prognóza vychází z toho, že se mzdová inflace vymkne kontrole, což je podobný scénář, jaký se odehrál v 70. letech.

Dembik poznamenal, že inflace dosáhla svého vrcholu v roce 1975, kdy činila 11,5 %, ale byla nutná recese a na počátku 80. let Fed zvýšil úrokové sazby na 20 %, aby dostal ceny opět pod kontrolu.

Podle něj předseda Fedu Jerome Powell a celý Federální rezervní systém znovu opakují stejnou chybu. Ekonomika, a zejména trh práce, je silně omezena v nabídce, což je výsměch tradičním modelům Fedu. Powell odhaduje, že miliony Američanů se vrátí do práce a zaplní část z 10,4 mil. volných pracovních míst. To je však jasný omyl.

Ole Hansen, vedoucí komoditní strategie Saxo Bank, uvedl, že pravděpodobnost, že Fed ztratí kontrolu nad inflací, je vysoká a americká centrální banka zůstane daleko za inflační křivkou.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace EU 10/2022 – 10,7 %
    „Inflace v eurozóně přesáhla desetiprocentní hranici a dál roste. Ve světle utahování měnové politiky Evropské centrální banky, která minulý týden zvýšila základní sazbu o 0,75 %, se zdá, že by se v příštím roce mohl růst cen uklidnit. Otázkou je za jakou cenu. Předpokládám, že hospodářství bude zpomalovat svůj růst a tento trend bude doprovázen zvyšující se nezaměstnaností. Firmy v celé Evropě už jsou zasaženy energetickou krizí a manévrovací prostor se jim zužuje. S velkou pravděpodobností tak začnou pod tíhou velkých nákladů co nevidět propouštět.“
  • Inflace EU 2/2023 – 8,5 % Y/Y
    „Zdá se, že se inflace v eurozóně uklidňuje, když nejvyšších čísel dosáhlo zdražování na konci minulého roku. O takových číslech se nám může v Česku jenom zdát. Ukazuje to, jak jsou menší státy s vlastní měnou daleko citlivější na dění okolo a makroekonomické zásahy zvenčí. Potvrzuje to tak teorie, že čím větší trh a konkurence, tím lepší odolnost vůči hospodářským otřesům. Inflace z Evropy jen tak nevymizí, ale je dobré ji udržet v jednociferných hodnotách, kam se doufám i v Česku letos dostaneme.“
  • Inflace Fedu značí, že zvyšování sazeb proběhne i ve 2Q 2023
    Lednová americká inflace nebyla zrovna tím reportem, který by si Fed přál. Ne snad, že by inflační čísla nějak zásadně překvapila vyšším než očekávaným růstem, ale aktuální inflační hodnoty zůstávají poměrně vysoko nad dvouprocentním cílem, přičemž samotná struktura inflace rovněž nevěští to, že by Fed dostal rychlý růst cen konečně pod kontrolu. Pomineme-li dobře známý argument o tom, že k růstu jádrové inflace (0,4 % m/m) opět masivně přispělo nájemné, tak pro centrální bankéře lze v reportu najít několik velmi nepříjemných faktů.
  • Inflace, geopolitika, zlato
    Úřad pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis, BEA) v pátek zveřejnil nejnovější údaje o aktuální úrovni inflace oproti cenovému indexu PCE (index výdajů na osobní spotřebu). Podle této zprávy inflace v lednu vzrostla o 0,6 %, což je největší meziroční nárůst od roku 1982. Lednový nárůst o 0,6 % představuje meziroční zvýšení o 6,1 %. Poslední zpráva o indexu spotřebitelských cen včetně energií a potravin odhalila 7,5% nárůst inflace, což je nejvyšší úroveň od roku 1982. Pro pochopení toho, jak dochází k pokračujícímu růstu inflace, je třeba vzít v úvahu zářijový index PCE. V meziročním srovnání dosáhl v září 4,4 %, v říjnu 5,1 %, v listopadu 5,6 % a v prosinci 5,8 %. Od září 2021 se inflace reprezentovaná preferovaným indexem PCE Federálního rezervního systému zvýšila o 1,7 %. Není pochyb o tom, že inflace působí na trh a ovlivňuje ceny zlata. Zlato je dlouhodobě považováno za bezpečný přístav, který investoři využívají jako zajištění proti rostoucí inflaci.
  • Inflace indikátorem číslo jedna
    Inflace bezesporu zůstává na globálních trzích indikátorem číslo jedna, na který se dnes soustředí největší pozornost investorů. Její intenzita v tomto a příštím roce do značné míry rozhodne o tom, jak výrazně ochladne spotřebitelský apetit domácností ve vyspělém světě. Americká inflace v březnu vystoupala na nejvyšší úrovně od roku 1981 (8,5 %) a i to byl jeden z důvodů, proč klíčové americké akciové indexy včera klesaly třetí den v řadě.
  • Inflace i zadlužení výrazně klesají, Fialova pětikoalice si jde pro triumf ve sněmovních volbách 2025
    Inflace v Česku prudce klesá. Podle dnešních čísel Eurostatu ji Česko mělo letos v lednu devátou nejnižší v EU (viz graf níže). Byla podprůměrná jak v rámci EU, tak i eurozóny. Česko navíc vykazovalo citelně nižší inflaci než všechny další země Visegrádské čtyřky. Co více, tuzemská inflace by letos měla zůstat na poměry EU podprůměrná celoročně.
  • Inflace - jak daleko jsme od vrcholu?
    Inflace nás v posledních dvou měsících překvapovala vesměs nižšími výsledky - v srpnu meziroční dynamika dokonce lehce poklesla ze 17,5 na 17,2 %. Do značné míry je to ovšem důsledek pozdějšího navyšování ceníků energetických společností, než jsme očekávali my i celý trh.
  • Inflace jako cesta z dluhové krize. Hodnotové akcie možná zrychlí
    Rostoucí výnosy od začátku roku odráží zrychlující ekonomické zotavení a signalizují návrat inflace. Velkou mírou se pod tím podepsaly mohutné fiskální a monetární stimuly a jak to už bývá, tak se rostoucí zadlužení zaplatí buď vyššími daněmi nebo inflací. V následujících letech můžeme nejspíše čekají obojí, což je pro investory signál přesunout opět pozornost k hodnotovému investování.
  • Inflace je již téměř poražena. Rok 2024 přinese další zlepšení
    „Úsporný tarif snížil srovnávací základnu pro výpočet inflace v závěru roku 2022, čímž uměle navýšil inflaci v závěru roku 2023. Přesto je zřejmý trend, který spočívá v postupném snižování inflace. Rok 2024 přinese další zlepšení. V jeho rámci se inflace přiblíží ke svému cíli, což umožní další snižování úrokových sazeb a růst reálných mezd zaměstnanců,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace je nad 3 % a na chvilku půjde ještě výš
    Spotřebitelské ceny v listopadu vzrostly oproti říjnu o 0,3 %. Meziroční míra inflace zrychlila na 3,1 %. To bylo desetinku nad naším odhadem a 0,2 procentního bodu nad odhadem trhu. Z hlediska struktury nejde o překvapení. Rostly ceny potravin a elektřina. Ta bude zdražovat i v dalších měsících. Meziroční míra inflace tak poroste i v dalších měsících a vrcholu by mohla dosáhnout v únoru. Do značné míry je to dáno srovnávací základnou. Jádrová inflace bez cen potravin a energií dle našich propočtů mírně zpomaluje a v listopadu dosáhla 2,4 %. Meziměsíční anualizovaná jádrová inflace činí přibližně 2,2 %.
  • Inflace je neústupnější, než se čekalo. Výraznější, než se myslelo, bude i v příštím roce, a to zejména kvůli nečekaně silnému růstu cen státem regulované složky cen energií
    Listopadová inflace v Česku mírně předčila očekávání, což zvyšuje pravděpodobnost, že Česká národní banka zahájí snižování svých úrokových sazeb až příští rok, a ne ještě letos. Meziroční inflace vykázala v listopadu úroveň 7,3 procenta. Česká národní banka přitom ve své aktuální prognóze počítala s inflací čítající „jen“ 7,1 procenta. Listopadová inflace je rovněž mírně vyšší, než s jakou počítal trh – ten předpokládal inflaci ve výši 7,2 procenta. Rychlejší než předpokládaná je rovněž inflace meziměsíční. Trh totiž počítal s mírným poklesem cen oproti říjnu, o 0,1 procenta. Namísto toho se ceny v listopadu oproti říjnu zvýšily, a to o 0,1 procenta.
  • Inflace je opět vyšší, než se čekalo. Experty zaskočil růst cen energií či masa, ČNB však úroky nezvýší
    Inflace v Česku, meziroční na úrovni 18 procenta, za měsíc září opět překonává drtivou většinu expertních odhadů (18 vs. Střední hodnota expertních odhadů dle Bloombergu: 17,2 procenta). Je nejvyšší od prosince 1993. Vyšší než většinově předpokládaná je i inflace meziměsíční (0,8 vs. 0,2 procenta). Zkrocení inflace bude tedy ještě náročný zápas. Meziměsíční inflace stoupla ze srpnové úrovně 0,4 na zářijovou 0,8 procenta. To je poměrně výrazné zrychlení, které nesignalizuje inflační útlum. Na stranou druhou je třeba říci, že zářijová meziroční inflace nadále citelně zaostává za předpokladem České národní banky z její aktuální prognózy. ČNB totiž počítala s údajem 20,4 procenta.
  • Inflace je pod kontrolou. Lidé si však připlatí za cigarety a benzín
    „V roce 2021 se Češi dočkají pomalejšího růstu cen než v loňském roce. Navíc díky nižšímu zdanění práce budou mít více peněz v peněženkách. Díky tomu bude v naší zemi narůstat životní úroveň lidí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace je pod kontrolou. Motoristé a kuřáci však nebudou mít radost
    „Éra levného tankování skončila. Ceny pohonných hmot začaly přispívat k růstu inflace. Lidé si navíc výrazně připlatí i za nákup automobilů, takže jsme svědky výrazného zdražování osobní přepravy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace je poprvé od ledna 2022 jednociferná
    Tuzemské spotřebitelské ceny byly v červnu meziročně vyšší o 9,7 % po květnovém růstu o 11,1 %. Inflace tak poprvé od ledna 2022 klesla do jednociferného teritoria. Červnový vývoj plně odpovídal naší prognóze a zároveň i tržnímu konsensu. ČNB ve své prognóze zveřejněné začátkem května očekávala červnovou inflaci ve výši 10,1 % y/y.
  • Inflace je poprvé od ledna 2022 jednociferná
    Tuzemské spotřebitelské ceny byly v červnu meziročně vyšší o 9,7 % po květnovém růstu o 11,1 %. Inflace tak poprvé od ledna 2022 klesla do jednociferného teritoria. Červnový vývoj plně odpovídal naší prognóze a zároveň i tržnímu konsensu. ČNB ve své prognóze zveřejněné začátkem května očekávala červnovou inflaci ve výši 10,1 % y/y.
  • Inflace je pro Fed stále problém
    Prezidentka clevelandského Fedu Loretta Mesterová v pátek uvedla, že inflace je pro Federální rezervní systém stále problém. Než krátce rozeberu její projev, rád bych vám připomněl, že trh už se smířil s myšlenkou, že FOMC začne snižovat sazby nejdříve v červnu. Říkám "nejdříve", protože není zaručeno, že k této klíčové události dojde právě v červnu; osobně si tím jistý nejsem. Připomeňme, že na začátku roku trh očekával, že k prvnímu snížení sazeb dojde v březnu. Předseda Fedu Jerome Powell a jeho kolegové ale zmařili naděje účastníků trhu tak rychle, že trh okamžitě změnil svá očekávání na červen, nikoli na květen.
  • Inflace je pryč, co dál čekat od dolaru?
    Právě byla zveřejněna první důležitá zpráva tohoto týdne. V příštích třech dnech nás vlastně příliš mnoho důležitých zpráv nečeká, ale významných událostí bude hodně, zvlášť zasedání tří centrálních bank. Zpráva o inflaci v USA přímo ovlivňuje výsledky zasedání Federálního rezervního systému, které budou známy ve středu večer. Index spotřebitelských cen dosáhl v listopadu meziročně 3,1 %, což oproti 3,2 % znamená zpomalení. Jádrový index činil 4 %, takže nevykázal žádné zpomalení. Co to znamená a jaké závěry můžeme vyvozovat?
  • Inflace je slabší, než se čekalo, zejména kvůli snížení cen potravin. Koruna v reakci oslabuje
    Tuzemská inflace v květnu vykázala slabší úroveň, než jaká se předpokládala. Hladina spotřebitelských cen stoupla meziročně pouze o 2,9 procenta, zatímco drtivá většina expertních odhadů počítala s růstem tříprocentním a vyšším. Některé odhady měly dokonce zato, že inflace vykáže míru 3,3 procenta.
  • Inflace je stále více než čtyřikrát vyšší, než by měla být
    „Inflace dál znehodnocuje úspory českých střadatelů. Ti buď musí sledovat, jak si za své úspory mohou pořídit stále méně zboží a služeb, nebo musí investovat své úspory do rizikovějších produktů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank