Pátek 29. březen 2024 09:16
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Lednová nezaměstnanost podle očekávání vzrostla

05.02.2021 10:53  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tuzemská míra nezaměstnanosti se v prvním měsíci roku zvýšila na 4,3 % oproti prosincovým 4 %. Vrátila se tak na hodnotu naposledy viděnou na jaře roku 2017.

Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání činil 290 648, počet evidovaných volných pracovních míst ovšem zůstává vyšší, když jich v lednu bylo 325 425. Oproti loňskému lednu tak na pracovním trhu existovalo o zhruba 80 tis. dosažitelných uchazečů o práci více. Naproti tomu evidovaných volných pracovních míst meziročně ubylo téměř 16 tisíc. Na kratším časovém horizontu je ovšem patrné, že se prohlubuje nesoulad mezi pracovní nabídkou a poptávkou, když meziměsíčně přibylo téměř 17 tisíc dosažitelných uchazečů a zároveň téměř 7 tisíc neobsazených pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo pak aktuálně připadá v průměru 0,9 uchazeče.

Z regionálního pohledu panuje největší tlačenice tradičně na úřadech práce v okresu Karviná (9,6 uchazečů na jedno volné místo) a dále Sokolov (6,0) a Ústí nad Labem (5,6). Největší podíl nezaměstnaných osob vykazuje taktéž okres Karviná (8,5 %), Bruntál (7,3) a Znojmo (7,2). Naopak nouzí o práci netrpí obyvatelé Rychnova nad Kněžnou, Prahy-východ a Pelhřimova (shodně 2,1 %).

Poslední evropsky srovnatelná data o nezaměstnanosti pocházejí z prosince a Česká republika si v nich udržela primát se sezónně očištěným podílem nezaměstnaných na úrovni 3,1 %, následovaná Polskem (3,3) a Nizozemím (3,9). Na opačném konci žebříčku bychom nalezli Španělsko (16,2 %), Litvu (10,1) a Itálii (9,0). Připomínáme, že metodika používaná pro výpočet míry nezaměstnanosti Eurostatem se liší od registrované nezaměstnanosti publikované Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Byť je lednový nárůst nezaměstnanosti v tuzemsku běžným jevem, který souvisí s útlumem sezónních prací a ukončováním pracovně-právních vztahů k 31. prosinci, je letošní nárůst přece jen o něco varovnější. Nejen, že ty historicky běžné převyšuje svou razancí, ale hlavně přichází za situace, kdy velké množství pracovních pozic je uměle udržováno vládními programy. Zároveň jej doprovází i nárůst neobsazených pozic, což vyplývá nejen ze statistik samotného ministerstva, ale i z ohlasů přímo z byznysu, kde si mnohé firmy stěžují na nedostatek pracovní síly. Vzniká tak nesoulad mezi potřebami pracovního trhu a strukturou uchazečů. Ten se podle nás bude navíc dále prohlubovat, jelikož vládní podpora během volebního roku zřejmě bude prodlužována. I tak očekáváme další růst míry nezaměstnanosti, která podle nás bude kulminovat během léta poblíž 5,5 %.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Leden přinesl příznivé statistiky z reálné ekonomiky
    Vstup do letošního roku se české ekonomice vydařil. Vyplývá to alespoň ze zveřejněné statistiky průmyslu, zahraničního obchodu i stavebnictví. Na výsledcích byla patrná zlepšující se situace se subdodávkami, zároveň ale i rychlý cenový růst. Průmysl se v lednu přehoupl z prosincového meziročního záporu do kladných čísel, zahraniční obchod vykázal solidní přebytek, přičemž stavební výroba rostla dokonce nejrychleji od března loňského roku. Zatímco únorové statistiky mohou ještě přinést dobré výsledky, na ty březnové zřejmě již dopadne ukrajinská krize a lze tak očekávat jejich zhoršení.
  • Leden se stal nejúspěšnějším měsícem pro evropské akcie za poslední dva roky
    Evropské akcie zahájily dnešní seanci po vzoru amerických a asijských předchůdců a zamířily nahoru. Zisky indexu Stoxx 600 v úvodních minutách obchodování přesahovaly půl procenta, nicméně záhy o tyto zisky přišel a v odpoledních hodinách zamířil do červeného. Necelou hodinu před uzavřením trhu ztrácí tři desetiny procenta. Na vývoji akciových trhů se projevilo několik nepříznivých zpráv. Nejhorším sektorem jsou banky (-1,7 %), jejichž akcie negativně reagují na informaci, že Evropská unie prošetřuje osm finančních domů v souvislosti s obchodováním s eurobondy. Italské akcie padaly pod vlivem makroekonomických statistik, které ukázaly na to, že třetí největší evropská ekonomika spadla na konci loňského roku do recese. Pokud se situace ve zbytku obchodování nijak dramaticky nezmění, za celý měsíc si index připíše zisk ve výši 6 %, což je nejlepší měsíční výsledek od prosince 2016.
  • Leden udává tón trhům v roce 2023
    INFLACE: Leden udá tón trhům v prvním čtvrtletí a v roce 2023 a první kvartál by mohl mít tři klíčové pozitivní faktory: 1) klesající inflace v USA/EU a úrokový šok 2) úspěšné znovuotevření Číny 3) méně protivětrů v technologickém sektoru.
  • Leden – úvěrová aktivita stále překvapivě čilá
    Celková suma aktiv v lednu vzrostla o 8,0 % na konečných 8 661 mld. Kč. Jedná se o očekávaný pohyb, který více než vyvážil pokles v závěru roku. Naprostá většina meziměsíčního růstu byla realizována v položce „Vklady a úvěry u centrálních bank“ (+22,6 % meziměsíčně), navýšení však zaznamenaly i „Vklady a úvěry u ostatních úvěrových institucí“ (+25,4 % meziměsíčně), stejně jako „Dluhové cenné papíry v držení bank“ (+3,0 % meziměsíčně). V meziročním srovnání se bilanční suma bankovního sektoru zvýšila o 6,4 %.
  • Leden – úvěrům se nebývale dařilo
    Celková suma aktiv se po již standardním zhoupnutí přes závěr roku vrátila v lednu na původní úroveň díky meziměsíčnímu nárůstu o 6,8 %. Naprostou většinu nárůstu (více než 90 %) obstaraly vklady a úvěry u centrálních bank a u jiných úvěrových institucí (+470 mld. Kč). Díky tomu se i meziroční tempo růstu bilanční sumy skokově zvýšilo na 4,7 %.
  • Lednová inflace hlásí výrazný pokles, čeká nás výraznější pokles sazeb
    Lednová inflace v Česku vzrostla meziměsíčně pouze o 1,3 % a v důsledku toho meziroční dynamika zvolnila na 2,3 % a skončila viditelně pod naším odhadem (2,8 %), odhadem trhu (2,9 %) i odhadem ČNB (3,0 %). Oproti našemu odhadu rostly pomaleji ceny potravin a o něco méně také v lednu zdražily energie. Hlavním překvapením však byl prudký pokles cen v segmentu imputované nájemné (-1,0 %).
  • Lednová inflace může překvapit odchylkou oběma směry
    Za několik minut ČSÚ zveřejnění lednovou inflaci. V souladu s konsensem trhu očekáváme mírné meziměsíční zdražení o 0,9 %. V meziročním srovnání by měla zakotvit mezi 1,7 – 1,8 % oproti 2,3 % v prosinci. Obvyklé přeceňování produktů a služeb, ke kterému řada firem v lednu přistupuje, bylo pravděpodobně narušeno pandemií, respektive vládními nařízeními k jejímu potlačení. Je navíc otázkou, do jaké míry působil ekonomický vývoj deflačně. Riziko překvapení oběma směry je tak vyšší. Odchylka od odhadu by pravděpodobně byla reflektována v tržních úrokových sazbách s potenciálem pro pohyb v kurzu koruny. ČNB navíc dnes zveřejnění zápis z posledního měnověpolitického zasedání, který by mohl objasnit pohled jednotlivých členů bankovní rady na trojí zvyšování úrokových sazeb v druhé polovině letošního roku, které má ČNB modelově v prognóze. Vyšší, než očekávaná inflace by mohla umocnit jestřábí signál od ČNB a koruně dodat na krátkodobém horizontu impuls k posílení.
  • Lednová inflace nakonec bez většího překvapení
    Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu o 6 % oproti prosinci, ve kterém meziměsíčně stagnovaly. V meziročním srovnání dosáhl růst spotřebitelských cen v průměru 17,5 % po předchozích 15,8 %, což nakonec není daleko od mediánu trhu (17,1 %). Inflace se tak trefila zhruba doprostřed analytických odhadů, které se rozpínaly od 16,2 % po 18,8 %.
  • Lednová inflace v USA slabší, než se očekávalo
    Přírůstek nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA se začátkem února pravděpodobně dále mírně zmírnil. Trh očekává 758 tisíc nových žádostí, tedy o 21 tisíc méně než v předcházejícím týdnu. Počet pokračujících žádostí se očekává na úrovni 4,4 oproti předchozím 4,6 milionů. Data za poslední tři týdny poukazují na stabilnější situaci. Americký trh práce ovšem zůstává i nadále v obtížné situaci, na kterou znovu upozornil šéf Fedu Powell během svého včerejšího vystoupení v Ekonomickém klubu v New Yorku. Zmínil, že monetární politika sama o sobě nebude stačit na dosažení cíle maximální zaměstnanosti a podpora bude muset přijít také ze strany fiskální politiky. Upozornil přitom na nerovný vývoj na trhu práce. Ve vyšších příjmových kategoriích se zaměstnanost během covidového období snížila zhruba o 4 %, zatímco u nízkopříjmových skupin, pro které je složitější budovat úspory, se jedná o pokles okolo 17 %. Míra nezaměstnanosti v lednu sice klesla z 6,7 % na 6,4 %. Tento vývoj však nereflektuje skutečný vývoj na pracovním trhu, jelikož řada lidí vyčkává s aktivním hledáním zaměstnání na zklidnění epidemické situace.
  • Lednová meziměsíční inflace je nejvyšší v historii ČR, elektřina zdražila z měsíce na měsíc o 140 procent. ČNB však úroky zvedat nebude, sází na silnou korunu
    Tolik očekávaná lednová inflace má hodnotu 17,5 procenta v meziročním vyjádření. Je to mírně nad očekáváním trhu, ale žádná pohroma. Česká národní banka počítá v aktuální prognóze s lednovou inflací 17,6 procenta, nejvyšší odhad z trhu zněl podle agentury Bloomberg na 18,8 procenta.
  • Lednová prognóza Federálního rezervního systému
    Pozorovatelé Fedu, čeká nás náročný měsíc, protože 31. ledna až 1. února proběhne první z výročních zasedání centrální...
  • Lednová prognóza Federálního rezervního systému
    Makroekonomické vyhlídky jsou zkaleny obavami ohledně amerického výrobního sektoru, který podle indexu nákupních manažerů (PMI) ISM ve zpracovatelském průmyslu v prosinci poklesl již druhý měsíc po sobě. Jednalo se o nejnižší hodnotu od února 2016, nepočítaje v to implozi křivky vyvolanou pandemií v dubnu 2020.
  • Lednová průmyslová produkce zklamala
    Průmyslová produkce v lednu v meziročním srovnání bez sezónního očištění vzrostla o 1,3 %, když trh počítal s 3,2 %. Po sezónním očištění pak poklesla meziročně o 1,4 %, meziměsíčně byla nižší o 2,7 %. Meziroční pokles byl přitom zaznamenán poprvé od dubna 2022. K meziroční změně kladně přispěla nejvíce výroba automobilů (+2,34 pb), která se na rozdíl od loňského ledna již nepotýkala s nedostatkem výrobních dílů. Z dalších kladných přispěvatelů už stojí za zmínku pouze výroba elektrických zařízení (+0,35 pb) a výroba strojů a zařízení (+0,21 pb).
  • Lednová stavební produkce těžila z příznivého počasí
    Po prosincové stagnaci, resp. poklesu o necelých 0,1 % m/m, lednová stavební produkce meziměsíčně reálně vzrostla o silných 5,1 %. Značný pozitivní efekt mělo zřejmě i neobvykle teplé počasí během ledna. K výrazné meziměsíční dynamice významně přispěl růst o 9,4 % m/m v segmentu pozemního stavitelství poté, co v prosinci produkce v tomto segmentu klesla o 2,8 % m/m. To výrazně kompenzovalo 4,9% pokles v segmentu inženýrského stavitelství, který však následoval výrazný růst v předchozím měsíci (+6,8 % m/m)
  • Lednové aktuality poslaly akcie Alibaba Group na dvouměsíční maximum
    Akcie společnosti Alibaba Group si od začátku ledna vedou nadmíru dobře. Krátkodobá korekce nabízí prostor pro posílení pozice a obchodních šancí. V krátkosti shrňme vývoj posledních týdnů. Ještě v prosinci roku 2016 se čínské platformě Alipay podařilo značně posílit svou pozici na evropském trhu. Smlouvy se společnostmi SIX Payment Services, francouzskou BNP Paribas, anglickou bankou Barclays a italskou UniCredit rozšíří nabídku služeb platformy Alipay o další téměř 1 milión evropských prodejců. Alipay má přibližně 450 miliónů uživatelů, v průměru je denně prostředkem až 170 miliónů transakcí a kromě Číny je využívána v dalších 70 zemích světa.
  • Lednové prodeji na akciových trzích pokračují.
    V pondělí vykazovaly hlavní akciové indexy v Evropě negativní dynamiku. Důvodem byl výrazný pokles aktivity v bankovní...
  • Lednové přecenění bylo mírné
    Dlouhé diskuze ohledně výše lednové inflace jsou u konce. Dnes Český statistický úřad zveřejnil, že v meziročním srovnání vzrostla cenová hladina o 2,3 %, což je výrazně nižší číslo, než které očekávala naše i tržní prognóza. Obavy ze silného přeceňování ze strany obchodníků se tak nenaplnily.
  • Lednové zasedání Fedu: Dolar získal slabou podporu
    Výsledky lednového zasedání Federálního rezervního systému výmluvně ilustruje nástroj CME FedWatch, který, jak známo, ukazuje implikovanou pravděpodobnost změny sazeb na každém z nadcházejících zasedání. Ve středu ráno byla pravděpodobnost snížení sazeb na březnovém zasedání téměř 50%. Očekává se, že ve čtvrtek však tato pravděpodobnost bude 30%. Trh je tedy ze 70 % přesvědčen, že Federální rezervní systém si na příštím zasedání zachová status quo.
  • Lednový efekt. Ano nebo ne?
    Každý investor, který se věnuje kapitálovým trhům už nějaký čas, zná význam spojení lednový efekt. Princip jeho fungování je založen na tom, že pokud trhy během prvních pěti obchodních dní roku rostou, znamená to, že by měli zaznamenat silný výkon během celého roku. Je to však opravdu tak?
  • Lednový průmysl zklamal, stavebnictví naopak potěšilo
    Lednová průmyslová produkce zaostala za našimi i tržními očekáváními. Přestože výroba automobilů rostla v meziročním srovnání dvouciferným tempem, propady v ostatních kategoriích nebyla schopná vykompenzovat. Výrazně poklesla především oblast energetiky, která trpěla v důsledku mimořádně teplého lednového počasí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new