Čtvrtek 28. březen 2024 20:26
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Trhy reagovaly na výskyt nového kmene covid-19 nepřiměřeně úzkostlivě. Přehled vývoje USD, EUR a GBP

30.11.2021 08:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zpráva o výskytu nového kmene koronaviru, nazvaného Omicron, vyvolala minulý pátek na trzích paniku. Navzdory tomu, že o novém kmeni je zatím známo jen málo, obchodníci se rozhodli pro jistotu a prudce snížili poptávku po riziku, což vedlo k propadu cen ropy, rozsáhlému poklesu akciových indexů a zvýšení poptávky po dluhopisech.

Kromě panických výprodejů již Omicron způsobil jednu věc – země OPEC+ odložily o několik dní zasedání, aby lépe posoudily dopad nového kmene na trh. OPEC+ tak trhům naznačil, že pokud se kotace nezotaví, pak může být revidován i plán růstu produkce na měsíční údaj +400 tis. barelů denně. S největší pravděpodobností se kotace ropy vrátí ke svému růstu.

Pokles cen, stejně jako Powellovo opětovné jmenování předsedou Fedu, pomůže snížit inflační tlaky, které se dostaly na nebezpečně vysokou úroveň. Obecně lze očekávat, že současná panika přispěje ke snížení inflačních očekávání, což je z hlediska dosažení finanční stability plus.


Zatím neexistují žádné údaje o tom, že by byl kmen Omicron, o kterém WHO informovala v neděli ve zvláštním prohlášení, nebezpečnější než kmen Delta. Navíc, jak ukazují historické zkušenosti, mutace obvykle virus spíše oslabují, než posilují, takže ani vyšší nakažlivost Omicronu neznamená těžší průběh nemoci, ale naopak lehčí. Nicméně trhy budou potřebovat čas na uklidnění.

Ve čtvrtek banky a finanční instituce ve Spojených státech nepracovaly kvůli oslav Dne díkůvzdání, takže zveřejnění týdenní zprávy CFTC bylo odloženo z pátku na pondělí.

EUR/USD

Odhaduje se, že tempo růstu HDP v eurozóně bude nižší než v USA a Velké Británii. Inflační tlaky jsou také slabší a v roce 2023 by měly klesnout pod 2 %, což dává důvod předpokládat, že ke zvýšení sazeb ECB v blízké budoucnosti vůbec nedojde, respektive pokud ke zvýšení sazeb ECB dojde dříve než v roce 2024, pak Fed i Bank of England tak učiní minimálně mnohem později, což z eura podle očekávání dělá outsidera měnového trhu. Každopádně v současné době neexistují žádné zásadní důvody pro růst eura.

Bez ohledu na údaje CFTC nedoznal celkový trend eura v průběhu týdne žádných změn. Odhadovaná cena směřuje suverénně dolů, což euru zatím nedává šanci na obrat směrem vzhůru. Měnový trh bude zřejmě letos pokračovat bez tradiční novoroční rally.

 

Euro se pokusilo konsolidovat pod zónou supportu 1,1270/1310, což se mu sice nepodařilo, ale medvědí tlak bude pravděpodobně sílit. Očekáváme, že dlouhodobý cíl na úrovni 1,10, který se ještě nedávno zdál krajně nepravděpodobný, se tento týden stane hlavním benchmarkem pro euro.

GBP/USD

Bank of England pravděpodobně zahájí cyklus zpřísňování dříve než ECB, což dává libře větší šanci na obnovení růstu. Existuje určitá pravděpodobnost, že k prvnímu zvýšení sazeb dojde ještě letos. Pokud k němu dojde, bude libra první ze světových měn, která se obrátí k růstu. O něco pravděpodobnější je (každopádně většina velkých bank se tohoto scénáře drží), že Bank of England provede první zvýšení v únoru, kromě toho je třeba posoudit dopad Omicronu – pokud ceny ropy zůstanou pod tlakem, pak BoE bude mít důvody nespěchat a libra v souladu s tím zůstane pod tlakem.

Dynamika libry nevybočila z celkového tržního trendu. Vzhledem k poměrně silné složce surovin v celkové struktuře obchodování s librou nemohl pokles cen ropy učinit jinak, než stáhnout libru s sebou.


Lze předpokládat, že pokles bude pokračovat. Šance, že se GBP/USD vrátí k zóně rezistence 1,3550/70, jsou považovány za nízké. Cíl se nachází na úrovni 1,5150/70, což je spodní hranice kanálu, a 38,2% korekce z maxima 1,4244 zůstává od pondělního rána relevantní.

Autor článku: Tým Instaforex

UPOZORNĚNÍ: Informace v tomto článku slouží pouze ke studijním účelům a v žádném případě nejde o investiční doporučení.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy překonávají úvodní šok. Americká vláda zablokovala program na pomoc firmám
    Americké vládě se podařilo zaskočit trhy i centrální banku. Ministr financí Mnuchin oznámil šéfovi Fedu, že peníze zbývající ze společného programu pomoci by měly být staženy a přerozděleny Kongresem. Jde o tu část programu CARES (březnový fiskální balík celkově za 2,2 bilionu USD, určený na podporu domácnostem, firmám a místním samosprávám), kterou ministerstvo financí participovalo na pomoci firmám společně s Fedem.
  • Trhy překvapilo jestřábí vyznění květnového zasedání ČNB
    ČNB dnes dle očekávání opět ponechala úrokové sazby beze změny, byť tentokrát pro zvýšení sazeb již volali tři členové. Oproti předchozímu zasedání tak pravděpodobně T. Holuba doplnili další dva členové bankovní rady. Zároveň opět padla zmínka, že centrální banka bude i nadále zabraňovat „nadměrným výkyvům kurzu koruny“. Podle slov guvernéra A. Michla většina bankovní rady stále preferuje zachování stability sazeb a zároveň delší ponechání úrokových sazeb na vyšších úrovních než v základním scénáři nové prognózy z dílny ČNB. V té je předpokládán pokles klíčové úrokové sazby již v letošním Q3.
  • Trhy přes nejistoty rostly vzhůru
    Zámořské trhy včera zažily uspokojivou rally, taženou především technologickými tituly, když index Nasdaq posílil o 1,9 %. Výrazně se dařilo především společnostem vyrábějícím mikročipy. Nvidia přidala 9,8 % a Intel 6,9 %. Technologiím dále pomohly akcie společnosti Meta Platforms (mateřská společnost Facebooku), které přidaly 2,9 %. Společnost Uber uzavřela včerejší obchodní den víše o 4,9 %.
  • Trhy přešlapují na místě a čekají co bude dál s Řeckem
    Evropské akciové trhy dnes přešlapují na místě a vyčkávají na výsledky jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli, která znov...
  • Trhy přešlapují na místě, čeká se na nové příspěvky k hlavním tématům
    Úterní ráno vyznívá pro hlavní trhy zhruba neutrálně. Máme tu stále řadu témat, která ale působí různě proti sobě a ani jedno, zdá se, není dominantní. Ve výsledku tak akciové indexy i dluhopisy v Evropě vykazují pouze drobné změny, příliš se nehýbe eurodolar a ani na zlatu nesledujeme výraznější změnu oproti včerejšku. Ropa nahrazuje ranní pokles a obchoduje se mírně v zeleném. Britská libra je klidná.
  • Trhy přešlapují na místě, německá data nijak nenadchla
    Finanční trhy vstoupily do nového týdne v podobném duchu, v jakém minulý týden uzavřely. Akciové indexy v Evropě sice ...
  • Trhy přijaly Trumpův daňový plán pozitivně. Americké akcie i nadále trhají rekordy.
    V pondělí navázaly americké indexy na minulý týden dalšími zisky, nejvíce z těch hlavních připsal Dow Jones, který uzavřením na cenové hladině 22557,60 připsal 0,68 %.
  • Trhy přivítaly rezignaci Borise Johnsona
    „Investoři pokrčili rameny nad rezignací britského premiéra, čímž naznačili jeho význam pro trhy. Libra dnes posílila, index FTSE 100 vzrostl a index FTSE 250, který je více zaměřen na domácí trhy, vede.
  • Trhy reagovali negativně na výsledky zasedání FRS.
    Včera jsme byly svědci docela zajímavého a emocionálního dne, který byl naplněn důležitými zprávami. Momentálně nejlep...
  • Trhy reagovali negativně na výsledky zasedání FRS.
    Včera jsme byly svědci docela zajímavého a emocionálního dne, který byl naplněn důležitými zprávami. Momentálně nejlep...
  • Trhy reagují na konflikt mezi Íránem a Spojenými státy
    „Čeští pumpaři využívají dění na Blízkém východě ke zdražování pohonných hmot. Průměrná cena benzínu se aktuálně pohybuje na úrovni 32,31 koruny za litr. Na konci loňského roku přitom byla pod úrovní 32,00 koruny za litr. Podobně zdražuje i cena nafty, která se aktuálně prodává za průměrnou cenu 31,97 koruny za litr. Rychlý růst cen na čerpacích stanicích není opodstatněný, protože pumpařům nahrává silný kurz koruny vůči dolaru, který snižuje růst ceny ropy v korunovém vyjádření,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Trhy reagují na nové zprávy o ECB, eurodolar znovu roste, polepšila si také koruna
    Maloobchodní tržby v eurozóně vyšly podle očekávání a žádný rozruch na trzích nezpůsobily. To se ovšem n...
  • Trhy reagují negativně na vývoj v Itálii. Hrozí ekonomická krize
    „V případě, že politické strany v Itálii začnou realizovat své předvolební sliby, dojde ke zhoršení hospodářské situace ve třetí největší ekonomice eurozóny. Tato situace může vyvolat vážnou krizi v celé Evropské unii,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Trhy reagují pouze na zveřejnění statistický data.
    V pondělí, fondový trh USA uzavřel obchodní seanci s menším růstem hlavních indexů. Včera v USA nebyli publikovaný žád...
  • Trhy rostou, čínská data ale překvapila výrazným zhoršením
    Po zprávách z USA o tom, že americký prezident pozdrží platnost části nových cel až do poloviny prosince, jsme na trzích zaznamenali výrazné rally. To platilo hlavně o indexech v USA, kde NASDAQ vystoupal o 1,95 %, zatímco S&P500 rostl o 1,5 %. Asie už ale takovým růstem reagovat nedokázala, když čínské indexy rostou o přibližně 0,8 %. Výrazněji se dařilo snad jen japonskému indexu NIKKEI, který přidal více než procento. Slabší je pak situace na EM měnách, i když korekce zatím není nijak silná a téměř bez reakce na včerejší dění jsou americké výnosy, které si dál drží své velmi nízké úrovně. Připomeňme, že druhé kolo cel mělo být výrazně negativní pro americké spotřebitele, když mělo zahrnovat celou řadu elektronických produktů, jako mobilní telefony a osobní počítače. Trump se rozhodl pozdržet platnost cel až do doby po vánočních nákupech a vysílá tím signál, že si je vědom toho, že by další cla mohla ohrozit jeho šance na znovuzvolení do funkce.
  • Trhy rostou s tím, jak se zmírňují obavy bank
    Převzetí Credit Suisse švýcarskou UBS pomohlo akciovým trhům k úlevné rallye. Analytici Moody's Investors Services ve své zprávě napsali, že "navzdory případným výhodám pro franšízu Moody's také poznamenává, že transakce představuje pro UBSG významné finanční, kulturní a s franšízou související integrační problémy".
  • Trhy říkají, že úplná destrukce eurozóny nepřijde
    Investoři se možná domnívají, že ECB a vedení eurozóny nečiní moc pro to, aby za...
  • Trhy sa po uzavretí európskej seansy zotavujú
    Akciové a krypto trhy sa snažia zmierniť poklesy z prvej časti seansy a ukončenie obchodovania indexov zo starého kontinentu prinieslo odraz na amerických inštrumentoch. BTC je späť nad hladinou 32 000 $ a US100 sa šplhá nad hladinu 12 700 bodov. Náladu investorov dnes podporuje uvoľnenie sprísňovania monetárnej politiky v Číne a lepšie dáta spotrebiteľského sentimentu z USA. Trhy momentálne čakajú na stretnutie Powella a Bidena.
  • Trhy sa s Ballmerom rozlúčili dôstojne
    Záver minulotýždňového obchodovania sa niesol v znamení rastu. Prioritne sa pod postup podpísali akcie spo...
  • Trhy sázejí na Trumpa a akciová rally pokračuje. Dolar stále pod tlakem
    Donald Trump se údajně bude snažit dosáhnout dohody s Čínou během tohoto měsíce a už pověřil administrativu připravit příslušné návrhy. Americký prezident znovu zkouší oblíbenou metodu, kdy po tvrdých hrozbách dává protistraně prostor k ústupkům a dohodě. Dříve přitom udělal dohody i bez velkých ústupků, což šanci na úspěch zvyšuje. Trhy se k dohodě s Čínou hodně upnuly a dá se říci, že šlo o klíčový spouštěč obratu akcií vzhůru. Nadto čínský prezident Xi hovořil o další podpoře pro soukromé firmy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Fintokei SwiftTrader