Úterý 19. březen 2024 05:27
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní okénko - Ekonomický sentiment v Česku se dál zhoršuje

26.10.2021 09:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,72

USD/CZK

22,16

EUR/USD

 

1,161

USD/PLN

3,973

Ropa Brent

USD/barel

85,94

Zlato

USD/unce

1805

Aktualizováno

8:41

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evropský kalendář je pro dnešek prázdný a prvním významnějším makroekonomickým ukazatelem tak bude odpolední vydání průzkumu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Ta dosáhla svého post-pandemického maxima v červnu na hodnotě 128,9, tedy necelé 4 body pod úrovní z února 2020, těsně před příchodem koronaviru. Od té doby setrvale klesá a tento trend by podle odhadů měl pokračovat i nyní, když se čeká snížení ze zářijových 109,3 na 108,3. Naopak růst si trh slibuje od říjnového Richmond Fed indexu ze zpracovatelského sektoru. Ten se v září mohutně propadl, když dosáhl hodnoty -3 body, a nyní by mělo dojít ke korekci směrem k +5. 

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podle říjnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu se tuzemská ekonomická důvěra dále snížila, a to jak mezi spotřebiteli (ze 100,7 na 98,5 bodu), tak mezi podnikateli (z 96,2 na 95,3). V podnikatelském sektoru bylo zaznamenáno zhoršení sentimentu v průmyslu, naopak ke zlepšení došlo v obchodu a ve službách. Nezměněna pak zůstala nálada ve stavebnictví.

Pokles v říjnu přinesl i německý index IFO, jehož složka očekávání se snížila z 97,4 na 95,4, hodnocení současné situace ze 100,4 na 100,1 a podnikatelského prostředí z 98,9 na 97,7. Subindex očekávání tak vykázal již čtvrtý pokles v řadě, za kterým lze patrně hledat primárně pokračující nedostatek výrobních vstupů ve zpracovatelském sektoru.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

16:00

USA

Spotřebitelská důvěra (říjen, v b.)

-

108,3

109,3

 

 

 

 

16:00

USA

Richmond Fed index (říjen, v b.)

-

5

-3

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: SRN spotřebitelská důvěra GfK USA objednávky dlouhodobé spotřeby
ČT: SRN nezaměstnanost a inflace, EUR ekonomický sentiment a zasedání ECB, USA HDP 3Q a týdenní statistika o počtu žád. o podp. v nezam.
PÁ: ČR HDP Q3, SRN HDP Q3, EUR HDP Q3, USA osobní příjmy a výdaje

Autor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - ECB se nedaří ukotvit inflační očekávání
    Dnešní den přinese zajímavé údaje zejména z eurozóny. Nejprve bude zveřejněn výsledek inflačních očekávání, kdy se domácnosti domnívají, že inflace za 3 roky bude dosahovat výše 2,5 %. Evropskou centrální banku ovšem můžou znervózňovat vyšší inflační očekávání na horizontu 12 měsíců. V září došlo k jejich výraznému zvýšení z 3,5 % na 4 % a v říjnu se očekává jen mírná korekce, a to na 3,8 %. Neukotvená inflační očekávání můžou bránit dosažení inflačního cíle, čehož se obává mimochodem i ČNB. O hodinu později budou publikovány říjnové ceny výrobců, které by dle trhu měly meziměsíčně vzrůst o 0,2 %. V meziročním srovnání po srpnu a září, kdy ceny padaly více než dvouciferným tempem, by se ceny měly snížit o 9,5 %.
  • Ranní okénko - ECB se rozhodla nakonec pro hike
    Závěr týdne nabídne aktuální spotřebitelské nálady ve Spojených státech amerických pomocí indexu University of Michigan včetně inflačních očekávání v krátkodobém (1 rok) i dlouhodobém (5-10 let) horizontu. Trh očekává, že spotřebitelská nálada bude i nadále optimistická a inflační očekávání zůstanou neměnná, tedy za 1 rok se bude inflace pohybovat okolo 3,5 % a za 5 až 10 let na úrovni 3 %. Z USA dorazí ještě údaje o průmyslové výrobě, kde by mělo dojít v meziměsíčním srovnání k nárůstu v srpnu pouze o jednu desetinu, zatímco v červenci stoupla o 1 %.
  • Ranní okénko - ECB se zřejmě vyjádří k růstu výnosů
    Evropský datový kalendář je pro dnešek prázdný, a za pozornost tak bude stát hlavně pravidelné měnověpolitické zasedání Evropské centrální banky. Budeme zvědavi na podobu její nové makroekonomické prognózy, o něco méně pak na samotné rozhodnutí o nastavení monetární politiky, která pravděpodobně zůstane beze změn. Očekává se ovšem přinejmenším jasný verbální signál prostřednictvím šéfky ECB Lagardeové, kterým zareaguje na probíhající svižný růst výnosů na evropských dluhopisech. Ten je tažen kromě globálního vývoje i rostoucími očekáváními ohledně budoucího vývoje sazeb ECB, která přitom vzhledem k prognóze inflace žádnou změnu směrem k více jestřábímu přístupu nechystá. Rostoucí výnosy dluhopisů se pak ECB příliš nehodí do krámu, když mohou potenciálně ohrožovat finanční stabilitu v některých členských zemích. Lze tak předpokládat, že Lagardeová trhu důrazně vzkáže, že se současnou situací není ztotožněna a je ochotna proti ní případně i zakročit, například zintenzivněním nákupů dluhopisů prostřednictvím ECB.
  • Ranní okénko - ECB snižování sazeb zatím nepřipouští, ekonomika USA nadále roste silným tempem
    Dnes budou ekonomický svět nejvíce zajímat data o amerických příjmech a výdajích. V případě příjmů se predikuje mírné snížení meziměsíčního tempa jejich růstu z 0,4 % v listopadu na 0,3 % v prosinci. Naopak u výdajů se očekává vyšší dynamika, a to z listopadových 0,2 % na prosincových 0,5 %. Pokud by se tato předpověď naplnila nebo dokonce výsledky předčily očekávání trhu, byl by to další důvod pro Fed, aby ponechal sazby na svém březnovém zasedání na aktuálních úrovních. Investoři přitom ještě před nedávnou dobou sázeli na první uvolnění měnové politiky právě v březnu, ale s přicházejícími daty se sázky postupně snižují.
  • Ranní okénko - ECB s vysokou pravděpodobností dnes znova zvýší základní úrokovou sazbu o 25bb
    Po včerejším zasedání americké centrální banky se pozornost trhů přesouvá k ECB. Je více než pravděpodobné, že evropská centrální banka opět zvýší základní úrokovou sazbu o 25bb, a to přestože meziroční míra inflace v eurozóně v květnu zpomalila na 6,1 % ze 7 % v dubnu. To je ale stále velmi daleko od 2% inflačního cíle ECB, která tak bude chtít vyslat jasný signál, že její hlavní prioritou je pokles inflace a návrat k cenové stabilitě. Dále ECB zveřejní svou aktualizovanou prognózu o dalším směřování ekonomiky eurozóny, která pravděpodobně nabídne korekci v případě inflace a zlepšení u ekonomického růstu. To znamená, že se již může blížit konec dalšího zpřísňování monetární politiky ECB.
  • Ranní okénko - ECB zatím neuvažuje o snižování saze
    V závěru týdne dorazí z americké ekonomiky údaj o vývoji spotřebitelské nálady, který bude doplněný i o poslední inflační očekávání. Obě čísla mají možnost posunout očekávání trhu ohledně měnové politiky jedním či druhým směrem, kdy investoři vidí šance na březnové snížení sazeb zhruba 50 na 50. Mediánový odhad počítá s mírným zvýšením optimismu, což dává americké ekonomice naději pro silnější ekonomický růst i v začátku roku 2024. Silnější poptávka ale zároveň může v očích představitelů Fedu působit jako proinflační faktor a vést k větší opatrnosti v rychlosti snižování sazeb. To je téma, které u investorů i nadále rezonuje nejvíce, a pozitivní výsledek spotřebitelské nálady nad odhadem trhu by patrně vedl k negativní reakci na finančním trhu.
  • Ranní okénko - ECB zklidnila dluhopisový trh, průmysl zřejmě poklesl
    Dnes ráno nás čeká údaj o české průmyslové výrobě za leden. Průmyslový sektor si během pandemie vede dobře, když předstihové indikátory ukazují na jeho další expanzi. Na druhé straně se v poslední době formují komplikace. Výrobci se potýkají se zádrhely v dodavatelsko-spotřebitelských řetězcích a situace je vyostřena především v automobilovém průmyslu z důvodu nedostatku čipů potřebných pro výrobu. Jeho významná váha v celkové výrobě tak stáhne lednový výsledek dolů. Navíc měl letošní leden nevýhodu, když čítal o dva pracovní dny méně. V souhrnu očekáváme meziroční pokles průmyslové výroby o 5,5 % po prosincovému růstu o 5,8 %. Výše zmíněné komplikace dolehnou na výsledek průmyslové výroby i v dalších měsících. Technicky ale meziroční výsledek pozitivně ovlivní srovnávací základna, jelikož se začne projevovat silný propad průmyslu z jara minulého roku: v březnu a v dubnu se průmyslová výroba propadla meziročně o 10 %, respektive o 35 %.
  • Ranní okénko - ECB zvýšila úrokové sazby o 50bb a je připravena poskytnout dodatečnou likviditu
    Ekonomický kalendář dnes obsahuje jen data z USA. Průmyslová produkce měla dle odhadů v únoru vzrůst o 0,2 % meziměsíčně po předchozí stagnaci. To spolu s maloobchodem ukazuje na nadále robustní stav ekonomiky. Tržby v maloobchodu v únoru sice meziměsíčně poklesly o 0,4 %, ale měsíc dříve si připsaly silný přírůstek o 3,2 %. U březnových výsledků průzkumu z dílny University of Michigan se nečeká meziměsíčně změna. Jak celková nálada spotřebitelů, tak i jejich inflační očekávání měly zůstat víceméně stejné jako v únoru. Spotřebitelé neočekávají rychlý návrat inflace k 2 %, když ještě v horizontu 5-10 let ji očekávají na 2,9 %.
  • Ranní okénko - Ekonomická data budou odrážet dopad vlny omikronu
    V příštích pěti dnech nás čeká jen několik málo ekonomických událostí v čele s indikátory sentimentu pro ekonomiku eurozóny a USA. ECB zveřejnění zápis z posledního (prosincového) zasedání V tuzemsku byl týden odstartován zveřejněním růstu cen průmyslových výrobců za prosinec.
  • Ranní okénko - Ekonomický sentiment roste v ČR i v Německu
    Nejzajímavější dnešní evropskou makroekonomickou událostí bude zveřejnění květnové edice německého IFO indexu. Jeho nejsledovanější podsložka – index očekávání – by měla vykázat meziměsíční růst o 1,5 bodu a zakotvit na hodnotě 101,0. Zlepšit by se mělo i hodnocení aktuální situace, které podle trhu míří do okolí 95,5 bodů, což by byl nejlepší výsledek od začátku pandemie. V souhrnu by tak IFO index mohl dosáhnout až na skóre 98,0.
  • Ranní okénko - Ekonomický sentiment v Česku se zlepšuje
    Pro makroekonomická data dnes budeme muset do Spojených států. V odpoledních hodinách našeho času odtud dorazí dubnová edice průzkumu spotřebitelské důvěry a trh je na ni již dopředu optimisticky naladěn. Již březen přinesl výrazné zlepšení spotřebitelského sentimentu, když ten pod vlivem štědré fiskální podpory a částečného uvolňování restrikcí vystřelil o téměř dvacet bodů a dosáhl hodnoty 109,7 bodu. Vzhledem k nadále se zlepšující epidemické situaci, klesajícímu počtu Američanů bez práce a postupujícímu očkování lze pozitivní vývoj očekávat i tentokrát. Trh sází na výsledek 113,0 bodu, což by sice stále nestačilo na předpandemických cca 130 bodů, ovšem bylo by to již velice blízko dlouhodobému průměru.
  • Ranní okénko - Ekonomický sentiment v eurozóně nad očekáváními
    Po zveřejnění míry inflace v Německu je dnes na řadě eurozóna. Německé spotřebitelské ceny navázaly na únorový růst a v březnu vykázaly přesně v souladu s konsensem trhu +0,5 % m/m a +1,7 % r/r. Výsledek utvrzuje v očekávání zrychlení inflační dynamiky i v eurozóně jako celku. Trh vyhlíží pro březen meziměsíční růst spotřebitelských cen o 1,0 % oproti 0,2 % v únoru, což by meziroční inflaci pozvedlo na 1,4 % z předchozích 0,9 %. Míra inflace by se tak dostala na stejnou úroveň, jako v lednu minulého roku. Stejně jako v případě Německa se očekává, že byla tlačena vzhůru především vyššími cenami ropy, které se odrážejí od velmi nízké srovnávací základny z minulého roku. To se projevuje ve zdražení energií. Například v Německu byly ceny energií zahrnující i pohonné hmoty v březnu meziročně o 4,8 % vyšší, zatímco v prosinci 2020 ještě byly hluboko v deflaci na -6,0 %. Ropa bude působit profilačně i v příštích měsících. Celkově ale letos RBI nepočítá s výrazně silnými inflačními tlaky a za celý rok očekává inflaci v průměru na 1,6 % (v roce 2020 dosáhla 0,3 %). S trvajícím lockdownem je ovšem stále třeba mít na paměti, že výpočet CPI je zkreslený z důvodu chybějících údajů o cenách, jelikož obchody a služby zůstávají zavřené.
  • Ranní okénko - Ekonomický vývoj v Q1 byl v Evropě nejednotný
    Z ekonomických dat dnes dorazí finální výsledek dubnové inflace v eurozóně. Měl by být potvrzen předchozí odhad, tedy meziroční růst o 1,6 % r/r (0,6 % m/m), zatímco dynamika jádrové inflace zůstala téměř beze změny na 0,8 % r/r. Vzhledem ke zvýšené volatilitě inflace, nejen v eurozóně, ovšem nelze případnou revizi vyloučit. Dalším zajímavým údajem bude statistika o prodeji automobilů v EU, kterou vydá Evropské sdružení automobilových výrobců (ACEA). Počet nových registrací osobních automobilů značně ožil (v březnu+59,5 % r/r očištěno od kalendářní vlivy). Za silným nárůstem ale stojí pokles z jara minulého roku (v březnu 2020 -54,0 % r/r).
  • Ranní okénko - Ekonomika USA potvrdí svůj náskok
    První na řadě se zveřejněním výsledků HDP za první kvartál 2021 jsou v tomto týdnu Spojené státy. Americká ekonomika měla dle odhadů v 1Q21 růst mezikvartálně o (neanualizovaných) 1,7 % (po 1,1 % k/k v 4Q20). S ohledem na jednorázové šeky domácnostem a postupné otevírání ekonomiky se profil růstu oproti 4Q20 pravděpodobně lišil: hlavním tahounem měla být spotřeba a již méně růst investic. Pozorovatelný by měl být také nárůst výdajů v sektoru služeb v relativním srovnání se spotřebou zboží. Jako limitující faktor se patrně ukáže být zahraniční ochod. Silná domácí poptávka měla tendenci působit ve směru růstu importů, zatímco objemy exportů byly tlumeny nízkou poptávkou například v eurozóně.
  • Ranní okénko - EU je blíže kompromisu s Maďarskem a Polskem
    Dnešek odstartujeme údajem o tuzemské inflaci za listopad. Očekáváme, že inflace pokračovala v postupném zpomalování, konkrétně z říjnových 2,9 % na 2,8 % meziročně. Poslední šetření cen potravin indikuje mírnější zdražení oproti říjnu. Nicméně v meziročním srovnání by ceny potravin měly nadále působit ve směru snižování dynamiky inflace. Ceny pohonných hmot by měly zhruba stagnovat, i když výhledově očekáváme, že jejich meziroční pokles bude odeznívat. Jádrová inflace setrvala v posledních měsících zvýšená (okolo 3,7 % y/y), a byla tak tahounem růstu cen. Od listopadového vývoje neočekáváme její výraznější snížení. Citelnější pokles jádrové inflace předpokládáme až v příštím roce, kdy se projeví oslabená poptávka vlivem koronaviru a posilující koruna.
  • Ranní okénko - Euro je nejsilnější proti dolaru od poloviny roku 2022
    Nezvykle klidné úterý dnes nabízí ekonomický kalendář, kdy prakticky prázdný zůstává jak v Česku, tak i v USA a Evropě. Ve Spojených státech vyjde pouze údaj ohledně nálady u menších podniků, pro trh jde ale je o minoritní statistku, kterou ponechává bez reakce. Včera série českých dat ukázala, že podíl nezaměstnaných v prosinci sice rostl, ale spíše v tradičním tempu daném sezónními vlivy a prozatím tak k výraznějšímu zpomalování českého trh práce nedochází. Statistika devizových rezerv ČNB podle očekávání ukázala, že v listopadu ČNB neintervenovala a předběžná data ukazují, že pravděpodobně ani v prosinci. Finální revize HDP za Q3 přinesla mírné snížení u meziroční míry růstu (1,7 % -> 1,5 %).
  • Ranní okénko - EUR/USD pod paritou do konce roku
    Pro ekonomiku Německa, eurozóny a USA dnes vyjdou PMI indikátory. Kromě hodnocení aktuální situace výsledky nastíní vývoj ekonomiky po zbytek roku. Investorům tak poskytnou příležitost k zaktualizování svých očekávání ohledně pravděpodobnosti recese i její hloubky. Bank of England (BoE) v souladu s očekáváními analytiků se včera rozhodla pro zvýšení sazeb o dalších 50bb, čímž posunula aktuální sazbu na 2,25 %. Nicméně finanční trhy zčásti pracovaly s variantou zvýšení o 75bb. V ještě agresivnějším přístupu BoE brání slabá ekonomika, která je dle analýzy centrální banky již v recesi. Dolar se nadále drží při síle, i když během včerejšího obchodování oslaboval. Poslední vývoj nás přiměl ke změně prognózy měnového páru EUR/USD. Počítáme s eurem pod paritou vůči dolaru až do konce letošního roku.
  • Ranní okénko - EU zvažuje přitvrzení sankcí vůči Rusku
    USA se tento týden proti Rusku chystá uvalit další sankce a tlak na jejich zpřísnění panuje i v Evropě. Ceny komodit jsou znovu pod tlakem. Dolar během včerejška posílil vůči euru z 1,1000 na 1,0900. Zátěží bylo zvažování sankcí ze strany EU a silnější než očekávaný propad Sentix indexu. Koruna byla stabilní a pohybovala se mezi 24,35 – 24,32 EUR/CZK.
  • Ranní okénko - Evergrande straší trhy
    Dnešní makroekonomický kalendář mnoho vzrušení nenabízí a zavděk tak budeme muset vzít měnověpolitickým zasedáním maďarské centrální banky. Ta si v červnu přisvojila titul první měnové autority v regionu, která zahájila post-pandemický cyklus zvyšování sazeb, když jen těsně předběhla Českou národní banku. Maďaři ani od té doby nelenili a ke zpřísnění politiky sáhli ještě dvakrát, čímž se základní sazba zvýšila z původních 0,60 až na aktuálních 1,50 %. Další krůček se očekává i tentokrát, když trh sází na 1,75 %, zatímco naši maďarští kolegové očekávají rovnou 1,80 %.
  • Ranní okénko - Evropa reportuje HDP za Q1´22, jak si vedlo ČR?
    Evropské země včetně Česka dnes reportují předběžné odhady HDP za první letošní kvartál. USA již má zveřejnění za sebou. Výsledek citelně minul odhady (-1,4 % v anualizovaném mezikvartálním srovnání oproti mediánu odhadu +1 %). Zatímco samotné číslo by investory mohlo znervóznit, pohled na důvody poklesu naopak zklidní. I odhady pro evropské ekonomiky jsou převážně optimistické a většinou se pohybují okolo 0,5 % mezikvartálně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI