Čtvrtek 28. březen 2024 22:21
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Rozbřesk: Firmy stále více počítají s tím, že budou zdražovat

25.08.2021 09:18  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nálada v české ekonomice sice v posledních měsících trochu uvadá, avšak stále zůstává na vysoké úrovni, takže do jisté míry lze zhoršování považovat spíše za korekci odrážející nadsazená očekávání zejména ve službách. Postupně se na tržbách ukazuje, že firmy v cestovním ruchu stále pociťují nedostatek zahraničních návštěvníků, kteří ještě před pandemií utratili v ČR přes 160 mld. korun, zatímco loni to byla jen polovina. A letos to nejspíš nebude o mnoho lepší. Druhým důvodem poklesu optimismu je nepochybně situace v průmyslu, který se musí vypořádávat s vysokými cenami surovin, chybějícími dováženými komponenty, problematickou mezinárodní dopravou, která navíc velmi rychle zdražuje. Nehledě na přetrvávající nedostatek pracovníků, s nímž úspěšné obory bojují dlouhodobě.

Pozitivní zprávou z aktuálního průzkumu je, že firmy mají dostatek zakázek, které třeba v průmyslu představují zajištění práce na dalších téměř 13 měsíců. A pozitivní očekávání poptávky panují i ve stavebnictví.

Mnohem méně příjemnou zprávou je všeobecné očekávání růstu cen. Firmy napříč odvětvími stále více počítají s tím, že budou v dalších měsících zvyšovat ceny své produkce. Tlak ze strany nákladů je neúprosný a v situaci, kdy roste domácí i zahraniční poptávka, se jim otevírá prostor ceny navyšovat. Ne náhodou rostou obavy spotřebitelů z inflace v následujících měsících, nicméně spotřebitelská nálada se stále ještě zlepšuje díky opadajícím obavám z nezaměstnanosti a vidině zlepšení vlastní finanční situace. Spotřebitelé si tak nepřipouštějí, že by současné problémy ve firemní sféře mohly zhoršit celkový výhled ekonomiky, respektive krátkodobě ohrozit její pozitivní trend. Ten zatím – zdá se – není ohrožený ani výše naznačenými problémy, s nimiž se musí potýkat tuzemské firmy. Rozjezd služeb, byť ne až tak dramatický, jak napovídala dřívější očekávání, by mohl zatím docela dobře kompenzovat útlum té části průmyslu, kterou brzdí chybějící komponenty. I proto by mohl růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí oproti tomu druhému výrazně zrychlit.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se v průběhu včerejšího obchodování držela bez výraznějších pohybů těsně nad hranicí 25,50 EUR/CZK. Náladu na trhu bude i ve zbytku týdne udávat především zahraničí, protože žádné významné domácí události nejsou na pořadu dne. Nová sada čísel, na základě kterých se ČNB bude rozhodovat v září, začne přicházet až na začátku nového měsíce. Dluhopisový trh dnes čekají dvě emise státních bondů v objemu šesti miliard korun se splatností osm a šestnáct let.

Zahraniční forex

Na eurodolaru vládne prozatím prázdninová nuda, byť například úrokové sazby v USA a eurozóně nejsou zcela v klidu.
Dnes dopoledne bude trh monitorovat německý index podnikatelské nálady Ifo a odpoledne americká měsíční data za investice (durables).

Maďarská centrální banka v souladu s všeobecným očekáváním včera zvýšila úrokové sazby o 30 bazických bodů, přičemž rovněž zahájila útlum měnové expanze, když oznámila první oficiální redukci limitu pro měsíční nákupy dluhopisů (z 60 na 50 mld. HUF týdně). Forint přitom může být s počínáním MNB spokojený, neboť komentář k rozhodnutí naznačuje, že centrální banka nehodlá připustit sekundární inflační tlaky (způsobené vyššími cenami komodit či omezeními na straně nabídky) a hodlá utahovat měnovou politiku do té doby dokud nebudou inflační rizika na horizontu měnové politiky vyrovnaná. V praxi to znamená, že MNB zřejmě zvýší úroky i v září, byť to může být méně než o 30 bps.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Fed vyráží do boje s koronavirem a snižuje sazby o 50 bps
    Včerejšek nám ukázal, že boj s koronavirem má různé podoby. Americký Fed sice neumí vyvinout vakcínu na očkování, zato však stále ještě dokáže nečekaně snížit úroky o 50 bazických bodů, jak se stalo včera. Otázkou je, zdali je taková reakce americké centrální banky přiměřená a žádoucí?
  • Rozbřesk: Fed zahrál na holubičí notu, fakticky ale svoji politiku nezměnil
    Fed na svém prvním zasedání v roce naservíroval trhům přesně to, co si mohly přát - uklidňující slova o trpělivosti, jež berou v úvahu zpomalení Číny a Evropy. Americká centrální banka navíc jedním dechem dodává, že je připravena v případě potřeby upravit restriktivní část své politiky v podobě vyfukování vlastní bilance. Padlo sice mnoho nových slov, avšak přísně vzato se politika Fedu od předvánočního zasedání fakticky nijak nezměnila - centrální banka ponechává oficiální úrokové sazby v pásmu 2,25-2,50 % a bude i nadále prodávat dluhopisy v objemu 50 miliard dolarů měsíčně.
  • Rozbřesk: Fed znovu utáhne měnové šrouby a dále přiostří rétoriku
    Globální trhy a speciálně v poslední době trápící se emerging markets by se měly mít na pozoru. Večer nás totiž čeká zasedání Fedu s celou paletou jestřábích kroků, přičemž ne všechny jsou zahrnuty v tržních cenách.
  • Rozbřesk: Fed zvedne sazby o očekávaných 75 bps. Klíčová však bude rétorika
    Před námi je další z historických zasedání americké centrální banky, která dnes večer již počtvrté v řadě zvýší oficiální úrokové sazby o 75 bazických bodů. Oficiální úrokové sazby Fedu se tak dostanou do intervalu 3,75 - 4,00 %, kde se naposledy nacházely v roce 2005 - tedy před globální finanční krizí.
  • Rozbřesk: Fed zvedne sazby o 75 bazických bodů a zveřejní jestřábí prognózu. Proč končí éra levné ropy?
    Vysoké ceny ropy a především finálních produktů nadále citelně zdražují paliva pro koncové spotřebitele. Stále větším politickým tématem jsou před blížícími se podzimními volbami drahé pohonné hmoty ve Spojených státech, kde jsou řidiči tradičně zvyklí na levný benzín. Jeho průměrná cena však poprvé v historii překonala hranici 5 USD/galon. Americký prezident Biden na to konto tvrdě kritizoval domácí ropný gigant Exxon, který dle jeho slov „v tomto roce vydělal více než pánbůh“.
  • Rozbřesk: Fed zvýšil sazby a věří ekonomice, Holanďané Ruttemu
    Vše jde podle plánu a tak prostě dozrál čas na další zvýšení oficiálních sazeb. Zároveň ale není úplně kam spěchat. Tak by se jednoduše daly shrnout závěry včerejšího zasedání americké centrální banky.
  • Rozbřesk: Fed zvýšil sazby, koruně jestřábi chybí a trh s auty je v kondici
    České ekonomice se v roce 2017 vedlo nad očekávání dobře, a to především zásluhou tuzemského průmyslu, který mimochodem představuje necelou třetinu HDP. Vhledem k tomu, že třetina této třetiny je pak automobilový průmysl, který obstarává přibližně třetinu českého exportu, proto nelze zcela ignorovat údaje o registracích (poněkud zjednodušeně řečeno prodejích) osobních automobilů v EU. Nakonec tam většina v tuzemsku vyráběných aut skutečně končí.
  • Rozbřesk: Fed zvýší sazby o 50 bazických bodů a ohlásí proces kvantitativního utahování
    Celá jedna generace obchodníků na finančních trzích nezažila okamžik, ke kterému dojde dnes večer. Americká centrální banka totiž zvedne oficiální úrokové sazby o více než 25 bazických bodů. Konkrétně večerní zasedání Fedu by totiž mělo přinést zvýšení úroků o 50 bazických bodů, byť dokonce malá část trhu doufá i v něco více. Růst úroků o 75 bazických bodů však není s ohledem na rétoriku z vedení Fedu pravděpodobný. Naopak pravděpodobné je to, že Fed počínaje červnem zahájí proces vyfukování své bilance (avizuje, že do konce července by objemy prodávaných dluhopisů měly činit 95 mld. měsíčně).
  • Rozbřesk: Fed zvyšuje sazby a posílá trhům jestřábí prognózu. Default Ruska na obzoru?
    Americký Fed včera poprvé od startu pandemie zvýšil úrokové sazby. Bylo to sice “pouze” o 25bps, doprovodná prognóza ovšem (tak jak jsme očekávali) překvapila trhy více jestřábím vyzněním. Předpokládá v tomto roce celkem sedminásobný růst úrokových sazeb a konec “utahovacího” cyklu na 2,75 %. Současně s tím v doprovodných komentářích J. Powell působil jednoznačně jestřábím dojmem. Zdůrazňoval nebezpečí vysoké inflace a neukotvených inflačních očekávání, zatímco současně mluvil o síle domácí ekonomiky (zejména pak trhu práce).
  • Rozbřesk: Finanční trhy ovládl strach z covidové Delta varianty
    Trvalo to týdny, ale záhada klesajících delších úrokových sazeb ve vyspělých zemích je rozluštěna. Nehledě na uvolněnou letní atmosféru je noční můra s přezdívkou COVID znovu na scéně, což si trhy s rizikovými aktivy (na rozdíl od bezpečných dluhopisů) až dosud nechtěly připustit.
  • Rozbřesk: Firmy v EU přehodnocují své výhledy
    V době, kdy se teprve finalizují celkové výsledky za kvartál, který už skončil přede dvěma měsíci, a nejsou zatím k dispozici žádná další nová tvrdá data, nezbývá, než o to větší pozornost věnovat průzkumům nálad napříč ekonomikou. Jsou rychle k dispozici, byť jejich vypovídací schopnost je přece jen trochu jiná než v případě účetnických přehledů HDP nebo průmyslové výroby. Poslední takový průzkum zveřejněný včera indikuje mírné zhoršení ekonomického sentimentu v EU.
  • Rozbřesk: Fiskální experimenty nové britské vlády se nelíbí libře, koruna vyhlíží zasedání ČNB
    Ačkoliv na začátku nového týdne britská libra část ztrát smazala, tak se v posledních dnech ocitá pod dlouho nevídaným tlakem. Výrazně ztrácí na frontě s eurem, ale ještě dramatičtější propad se odehrává vůči americkému dolaru, kde se britská měna ocitla na nejslabších úrovních od poloviny osmdesátých let minulého století. U úrokových sazeb přitom pozorujeme opak, tedy jejich výrazný nárůst. Desetiletý dluhopis nese nejvíce od roku 2010.
  • Rozbřesk: Francie má sice nového prezidenta, ale staré problémy?
    Po francouzských prezidentských volbách nastává pro eurozónu krátké období politického klidu, tedy jen do té doby, než si britská premiérka potvrdí v červnových volbách silnější mandát pro vyjednávání o brexitu a než ve Francii přijdou na řadu další volby, ty parlamentní. Právě na nich se ukáže, co vlastně mohou nejen trhy očekávat od nového prezidenta, jež se včera ujal svého úřadu.
  • Rozbřesk: Francouzi jsou mistry světa. Pomůže to jejich ekonomice?
    Fotbaloví fanoušci si včera v podvečer přišli na své. Ve finálovém zápase mistrovství světa v Rusku předvedli jak fotbalisté Francie, tak Chorvatska parádní podívanou, která přinesla šest golů, nejvíce od roku 1966. Šťastnějším se nakonec stal výběr země galského kohouta. Může se zpomalující francouzská ekonomika za odměnu těšit na dodatečný růstový impuls?
  • Rozbřesk: Francouzské dluhopisy pod tlakem kvůli strachu z voleb
    Francouzským dluhopisům se v posledních dnech vůbec nedařilo. Včera výnosová prémie vůči německým protějškům vyskočila na více než čtyřletá maxima (80 bps). Ve francouzském případě přitom rozhodně nelze svádět vinu na ekonomické fundamenty - inflace zůstává podobně jako růst v druhé největší evropské ekonomice při porovnání s Německem skoro poloviční a vyšší výnos jednoznačně odráží vyšší riziko. I když rizikové prémie šly vzhůru i na jiných trzích (například v Itálii) a částečně mohou také odrážet obavy z blížícího se konce měnové expanze v eurozóně, ve Francii se situace zhoršila nejrychleji.
  • Rozbřesk: Francouzské volby překvapily výsledkem “podle plánu?
    Podle prvních odhadů se zdá, že francouzské prezidentské volby nepřinesly alespoň v prvním kole velké překvapení. A možná, že to je samo o sobě největším překvapením. Poté co v roce 2016 šokovalo nejprve svým výsledkem referendum o setrvání Británie v EU a pak americké prezidentské volby, se výsledek prvního kola prezidentských voleb až překvapivě dobře shoduje s předvolebními průzkumy. Na prvním místě skončil středový reformní a pro-evropský Emanuel Macron a s ním postoupila do druhého kola Marine Le Penová z Národní fronty.
  • Rozbřesk: Fronty před eurotunelem - trénink na 1.1.2021?
    Boris Johnson, zdá se, neprožije nejklidnější vánoční svátky. Libra dnes ztrácí přes 1 % kvůli tomu, že nový kmen koronaviru uzavřel dopravu mezi Británií a deseti dalšími evropskými zeměmi. Současně je jasné, že v průběhu víkendu nedošlo k žádnému průlomu v jednáních mezi EU a Británií. Trhy tak mají strach, že za necelé dva týdny jednoduše spadnou vzájemné vztahy do neprobádaných vod obchodu pod taktovkou WTO.
  • Rozbřesk: Fyzický trh s ropou se utahuje
    Ropa zažívá v posledních dnech nejvýraznější oživení od začátku května. Cena severomořské ropy Brent se dostává k 53 USD/barel a cena americké ropy WTI se přehoupla přes 50 USD/barel.
  • Rozbřesk: Gazprom brnká Evropě na nervy “vyšší mocí”
    Píše se rok 2018 a americký prezident Donald Trump na půdě OSN hřímá, že se Německo může stát totálně závislé na ruských energetických zdrojích, pokud okamžitě nezmění kurz. V sále poslouchá německý ministr zahraničních věcí Heiko Maas, který na Trumpova reaguje pobaveným úsměvem.
  • Rozbřesk: Geopolitické napětí lehce pokleslo, akcie se snaží o pozitivní obrat
    Včera během dne sice geopolitické napětí pokleslo s tím, jak ruský prezident Putin stáhl část vojsk od ukrajinských hranic. Americký prezident Biden však současně varoval, že se může jednat o taktický manévr a že invaze Rusů na Ukrajinu zůstává dál ve hře. Zopakoval, že v takovém případě Amerika (a spojenci) zavedou vůči Rusku tvrdé sankce a Američané se budou muset připravit na “ještě vyšší” ceny energií.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank