Čtvrtek 28. březen 2024 19:53
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Ekonomika roste zatímco inflace by měla zpomalovat

31.07.2020 15:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Makroekonomická data zveřejňovaná v průběhu srpna by měla potvrdit, že expanze průmyslu a maloobchodních tržeb pokračovala. Bilance zahraničního obchodu rovněž pravděpodobně doznala zlepšení. Inflace by na druhou stranu měla zpomalovat z vyššího tempa za přispění nižších cen potravin. ČNB na příštím měnověpoltickém zasedání na začátku srpna ponechá nastavení měnové politiky beze změny.

Maloobchodní tržby: Za červen čekáme další zlepšení v maloobchodu  v meziměsíčním vyjádření. Registrace aut se v červnu zvýšily o 28,6 % meziměsíčně a jsou „jen“ -5,2 % v záporu meziročně. Od prodejů aut tak čekáme meziměsíční růst kolem 20 % m/m. Indikátory sentimentu a údaje z karetních transakcí navíc ukazují na růst maloobchodu bez zahrnutí motoristického segmentu o 1,6 % meziměsíčně, což by znamenalo meziroční růst o 3,7 %.

Průmysl a zahraniční obchod: Zlepšující se index PMI a také sentiment mezi průmyslovými výrobci ukazují na pokračující expanzi českého průmyslu. Výroba automobilů v červnu meziměsíčně vzrostla o 32,6 % (-17,2 % meziročně). Současně již zveřejněný výsledek průmyslu v Polsku, který s českou výrobou koreluje vykázal solidní expanzi. Čekáme proto také slušnou meziměsíční expanzi českého průmyslu za červen. V meziročním vyjádření nicméně průmyslová výroba pravděpodobně stále byla ve dvouciferném mínusu. Oživení průmyslu by mělo zlepšit obchodní bilanci.

Zasedání ČNB: Česká národní banka bude i nadále považovat současné uvolnění měnové politiky za dostatečné a na srpnovém zasedání ponechá úrokové sazby beze změny. Důvodem pro to bude i inflace nad horní hranou tolerančního pásma. Ta pravděpodobně povede i k odsunutí debaty o možném zavedení nekonvenčních nástrojů. Výhled vývoje ekonomiky je však stále nejistý a inflace v dalších měsících pravděpodobně významně zpomalí. Úrokové sazby tak podle nás zůstanou na současných úrovních až do konce roku 2021. Rizika jsou navíc mírně vychýlena ve směru potřeby dalšího uvolnění měnové politiky, to by však již muselo být realizováno prostřednictvím nekonvenčních nástrojů. My se stále domníváme, že tím nejpravděpodobnějším by v tomto případě byl již odzkoušený kurzový závazek.

Podíl nezaměstnaných: Podle posledních dostupných údajů k 29. červenci činil podle Ministerstva práce a sociálních věcí podíl uchazečů o zaměstnání registrovaných na úřadech práce 3,81 %. Byl tak o zhruba desetinu vyšší než v červnu. V posledních dvou červencových dnech již podle nás k dalšímu výraznějšímu zvýšení nedojde, a proto očekáváme, že hodnota za celý červenec setrvá na 3,8 %. Přes další nepatrný nárůst tak česká nezaměstnanost zůstává i nadále nízká. K tomu přispívá i vládní program Antivirus, který pomáhá firmám uhradit část mzdových nákladů a ty tak prozatím nemusely přistoupit k významnému rušení pracovních míst. To, zdali s koncem letních prázdnin skončí i program Antivirus nebo bude prodloužen, tak bude důležitý faktor dalšího vývoje nezaměstnanosti. I tak lze však čekat, že nezaměstnanost bude v dalších měsících pokračovat v růstu, jde jen o to, v jak moc svižném tempu.

Spotřebitelské ceny: V minulých měsících inflace překvapila oproti očekáváním mírně vyšším růstem. V červenci stále nízké ceny u čerpacích stanic rostly a tlačily tak inflaci výš. Ceny potravin naopak zřejmě klesly a působily ve směru nižší inflace. Jádrové ceny pravděpodobně pokračovaly v růstu ovšem pomalejším tempem. Ceny tabáku by dál měly mírně růst stále v opožděné reakci na předchozí zvýšení spotřební daně. V celku tak čekáme meziměsíční stagnaci spotřebitelských cen a zpomalení jejich meziročního růstu na 3,0 %.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomika na začátku silné expanze
    Meziroční data z reálné ekonomiky začnou od března vykazovat silnou expanzi, která je daná srovnáním s loňským vypuknutím pandemie. Na meziměsíční bázi nicméně čekáme v případě maloobchodu slabé údaje, protože obchody byly zavřeny. V průmyslu by již v březnu mohlo dojít k růstu navzdory problémům s dodávkami komponent. Vyšší ceny u čerpacích stanic přizvednou meziroční inflaci. ČNB bude prozatím vyčkávat na další vývoj. Zvýšení úrokových sazeb čekáme i nadále letos ve čtvrtém čtvrtletí, respektive po odeznění rizik souvisejících s epidemií.
  • Ekonomika Německa zpomalila
    Podle předběžných odhadů klesl HDP za 4. čtvrtletí loňského roku na 1,4 % meziročně oproti revidovaným 2,8 % ve 3Q 2021. Trhy očekávaly zpomalení na 1,8 % meziročně.
  • Ekonomika Nového Zélandu: Co je třeba vědět
    Pokud jste právě začali objevovat svět obchodování, měnové páry založené na novozélandském dolaru mohou být jednou z možností, které váš makléř nabízí. Obchodování měnových párů vám poskytne příležitost dozvědět se o měnách věci, o kterých jste možná nikdy předtím neslyšeli. Novozélandský dolar možná není tak populární jako americký dolar, britská libra nebo euro, ale je jednou z nejobchodovanějších měn na světě. Vzhledem k tomu, že Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) právě zpřísňuje svou měnovou politiku, bylo by dobré dozvědět se něco o novozélandské ekonomice.
  • Ekonomika ožila vlivem uvolněných restrikcí
    Dnes zveřejněný v pořadí třetí a zároveň konečný odhad tuzemského HDP za druhé letošní čtvrtletí pouze potvrdil mezičtvrtletní nárůst ekonomiky o 1 % po předchozím poklesu o 0,4 %. V meziročním srovnání vzrostlo tuzemské hospodářství o 8,1 % (předchozí odhad hovořil o 8,2 %), na což však významně působila nízká srovnávací základna loňského roku. Ekonomická aktivita se však i tak dostala již téměř tam, kde se nacházela před vypuknutím pandemie, když ve druhém čtvrtletí dosahovala 95 % své úrovně ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019.
  • Ekonomika ožila vlivem uvolněných restrikcí
    Dnes zveřejněný v pořadí třetí a zároveň konečný odhad tuzemského HDP za druhé letošní čtvrtletí pouze potvrdil mezičtvrtletní nárůst ekonomiky o 1 % po předchozím poklesu o 0,4 %. V meziročním srovnání vzrostlo tuzemské hospodářství o 8,1 % (předchozí odhad hovořil o 8,2 %), na což však významně působila nízká srovnávací základna loňského roku. Ekonomická aktivita se však i tak dostala již téměř tam, kde se nacházela před vypuknutím pandemie, když ve druhém čtvrtletí dosahovala 95 % své úrovně ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019.
  • Ekonomika padá, akciové trhy rostou
    Registrace aut v eurozóně, které už v předchozích měsících meziročně klesaly o více než 7 %, v březnu vlivem opatření proti šíření pandemie propadly do meziročního záporu 55.1 %. Není náhoda, že k největšímu poklesu došlo v Itálii (-85,4 % y/y). Naopak nejmenší pokles hlásí Finsko (-0,9 %) či Švédsko (-8,6 %). V Česku registrace aut meziročně klesly o 36,6 %.
  • Ekonomika padá, trhy rastú
    Akciové indexy v Európe a v USA majú za sebou pozitívny týždeň, nakoľko všetky hlavné indexy zaznamenali nárast. Hnacím motorom rastu ostávajú naďalej početné fiškálno-monetárne stimuly zavedené centrálnymi bankami a vládami na podporu ekonomík, ako aj klesajúca dynamika šírenia nákazy koronavírusu, ktorá motivovala niektoré vlády pristúpiť k postupnému uvoľňovaniu karanténnych opatrení. Tieto správy investorov na finančných trhoch potešili a v vďaka tomu vzrástol dopyt po rizikových aktívach – akciách.
  • Ekonomika poklesla nejvíce ve své historii
    Podle dnes zveřejněného předběžného odhadu ČSÚ poklesla česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 10,7 %. Oproti prvnímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt snížil o dalších 8,4 % a zaznamenal tak nejvýraznější propad v novodobé historii. To, zdali dnešní čísla naplnila očekávání, či nikoli, lze jen těžko říct. Předpovědi jednotlivých analytiků se totiž značně lišily, když odhady meziročního poklesu ekonomiky sahaly od 8 % do 16 %. V tomto ohledu lze tak považovat dnešní výsledek za spíše optimistický. K těm optimistickým patřil i náš odhad, když jsme očekávali mezičtvrtletní pokles ekonomiky o 6 %.
  • Ekonomika roste, inflace zůstává výš a ČNB zvyšuje sazby
    Maloobchodní tržby: Poté, co maloobchodní tržby v květnu přebily odhady trhu, očekáváme i pro červen růst, i když pozvolnějším tempem. Maloobchodu svědčí efekt rozvolnění protipandemických opatření spojený s růstem důvěry spotřebitelů. Proti rychlejšímu růstu naopak působí samotný fakt, že úroveň tržeb se již zvedla na předkrizové úrovně a také skutečnost, že v reálném vyjádření z růstu ukrajuje vyšší inflace. Pomalejší expanzi rovněž indikuje míra nárůstu karetních transakcí. Za červen čekáme zvýšení tržeb maloobchodu bez zahrnutí prodeje a oprav aut o silných 0,8 % meziměsíčně (SWDA). To by s ohledem na rostoucí srovnávací základnu z minulého roku znamenalo zpomalení na meziroční tempo 5,4 % z předchozích 8,1 %. V případě prodejů aut tentokrát očekáváme s ohledem na vývoj registrací v květnu a červnu spíše kompenzaci květnového poklesu a tedy meziměsíční růst o 1,7 % (SWDA), což by znamenalo zpomalení meziročního tempa na stále vysokých 21,3 %. V souhrnu by to pro celý maloobchod včetně motoristického segmentu znamenalo růst o 10,6 %. V dalších měsících čekáme s ohledem na dosažení předpandemické úrovně tržeb zpomalující, ale stále vzestupný trend vývoje tržeb. S ohledem na existující nejistoty ale můžeme i zde zatím stále očekávat nadprůměrnou proměnlivost údajů. Ačkoliv ekonomika rychle roste a nezaměstnanost se mírně snižuje, v posledním konjukturálním průzkumu například více respondentů vyslovilo zvýšené obavy ze ztráty zaměstnání. Naše prognóza pro letošek počítá s růstem maloobchodu bez zahrnutí prodeje aut poblíž 3 %.
  • Ekonomika roste rychleji, co na to Fed?
    Nový týden je neobvykle napěchován klíčovými makroekonomickými událostmi zejména USA včetně tří nejd...
  • Ekonomika Saúdské Arábie loni vzrostla jen o 0,3 procenta
    Ekonomika Saúdské Arábie v loňském roce vzrostla jen o 0,3 procenta, což bylo méně, než se čekalo. Mohl za to prudký propad ropného sektoru. Bez ropného sektoru ekonomika výrazně rostla. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad.
  • Ekonomika sice nepatrně klesá, stále však vykazuje vyšší míru odolnosti
    Zpřesněný odhad tuzemského HDP za třetí čtvrtletí přinesl vzestupnou revizi mezičtvrtletního poklesu z původně oznámených -0,4 procenta na -0,2 procenta. To bylo zhruba v souladu s našimi očekáváními, když jsme čekali revizi na -0,1 procenta. Ukazoval na to poměrně příznivý vývoj předstihových měsíčních indikátorů i nad očekávání dobrý vývoj německé ekonomiky.
  • Ekonomika sice nepatrně klesá, stále však vykazuje vyšší míru odolnosti
    Zpřesněný odhad tuzemského HDP za třetí čtvrtletí přinesl vzestupnou revizi mezičtvrtletního poklesu z původně oznámených -0,4 % na -0,2 %. To bylo zhruba v souladu s našimi očekáváními, když jsme předvídali revizi na -0,1 %. Ukazoval na to poměrně příznivý vývoj předstihových měsíčních indikátorů i nad očekávání silný růst německé ekonomiky.
  • Ekonomika si sáhla na dno
    Makroekonomický obrázek první poloviny roku byl velmi nepříznivý. Zklamáním byl zejména vývoj v průběhu prvního...
  • Ekonomika Spojených států rostla pomaleji, než jsme si mysleli. Akciím to zatím nevadí
    „I přes nejistotu ohledně vývoje světové ekonomiky, obavy o hospodářský růst v Evropě, nepřehlednou situaci kolem brexitu či recesní signál v podobě inverze na krátkém konci výnosové křivky u amerických dluhopisů se akciovým trhům velmi dobře daří. Napětí mezi obchodníky však postupně narůstá s blížící se výsledkovou sezónou za první čtvrtletí letošního roku,“ říká Senior Equity Trader BHS Kamil Bednář.
  • Ekonomika USA již nepotřebuje zvýšenou podporu, oznámil Powell. Fed plánuje zvýšit sazby a ukončit kvantitativní uvolňování
    Čínská průmyslová produkce zaznamenala v listopadu meziroční růst o 3,8 %, což představovalo o dvě desetiny procentního bodu vyšší růst, než analytici osloveni agenturou Reuters původně očekávali.
  • 🎇Ekonomika USA klesá
    Americká ekonomika v prvních 3 měsících roku nečekaně ztrácí 1,4 % při očekávání růstu o 1,1 %. V Q4 2021 americká ekonomika rostla o 6,9 %. Pokles HDP reflektuje snížení privátních zásob, vládních výdaji a útrat lokálních vlád. Importy, které se při kalkulaci HDP odečítají, naopak vzrostly. Osobní spotřební výdaje (PCE), nerezidenční fixní investice a také rezidenční fixní investice rostly.
  • Ekonomika USA roste, ale tempo růstu klesá
    „Rekordně nízká nezaměstnanost ani snížení daní nezabralo. Spojeným státům již druhé čtvrtletí po sobě klesá tempo hospodářského růstu. Je možné, že se americká ekonomika blíží vrcholu svého hospodářského cyklu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • 🔴 EKONOMIKA USA SE ZAČÍNÁ HROUTIT ❌ Fed rozbil část trhu... Pasivní vs. aktivní investování
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Ekonomika USA se zotaví dříve než zbytek světa – za cenu rekordního schodku obchodní bilance
    „Podle naší aktuální ekonomické analýzy očekáváme, že po 3,5% poklesu v roce 2020 dojde letos k růstu HDP Spojených států o 5,7 %. To by umožnilo americké ekonomice vrátit se na předkrizovou úroveň již v polovině roku 2021, tedy dříve než ostatním rozvinutým ekonomikám,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko. K oživení amerického hospodářství dojde i díky bezprecedentní fiskální reakci vlády na ekonomickou krizi. Balíček na podporu ekonomiky, který byl přijatý v březnu 2021, činí 1,9 bilionu USD (částka rovnající se 27 % HDP USA), což je více než v jakékoli jiné vyspělé ekonomice. Coface odhaduje, že by však schodek obchodní bilance mohl v důsledku stimulačního plánu vzrůst o 56 miliard dolarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster srovnani