Úterý 19. březen 2024 08:11
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Komentář Fidelity International k americkým volbám 2020 – důsledky pro zdravotnictví

23.01.2020 16:39  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Alex Gold, portfolio manager

Dr. Judith Finegold, Co-manager FF Global Health Care

Zdravotnictví je pro americké volby, které se budou konat na podzim, velmi důležitým tématem. Od února 2019 zde vyvstávají dvě otázky. Tou první je reforma zdravotního pojištění. V době před prezidentskými volbami v USA oba demokratičtí kandidáti Bernie Sanders a Elisabeth Warren obhajují plán „zdravotní péče pro všechny“. Vyloučilo by to ze hry soukromé pojišťovny, zavedlo systém jediného plátce a u zbytku odvětví by to vyvolalo značný tlak na ceny. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že pro takový plán je jen lehce přes polovinu voličů, a související odhady nákladů se pohybují od 28 do 32 bilionů USD za 10 let.

Druhou, vysoce spornou otázkou jak pro Republikány, tak Demokraty, je podpora reformy cen léčiv. V minulosti jsme zaznamenali jen omezený dopad vládní reformy. Jedním z nejkontroverznějších návrhů Trumpova kabinetu je model mezinárodního indexu cen (IPI), který spojuje některé ceny amerických léčiv v s cenami léčiv z jiných rozvinutých trhů, které jsou často o 60 až 70 % levnější.

Stále zde ale existuje spousta atraktivních investičních příležitostí. Velké farmaceutické a biotechnologické společnosti představují polovinu globálního indexu zdravotnictví MSCI ACWI a v kombinaci s americkými zdravotními pojišťovnami tvoří dvě třetiny indexu. Při aktivní strategii může být FF Global Healthcare postavený jinak než index. Portfoliové podíly lze vybírat spíše na základě kvality podkladových podniků než na základě jejich tržní kapitalizace. Společnosti obchodující s lékařskými přístroji (Medtech) jsou kvalitnějšími podniky, tvoří téměř třetinu fondu ve srovnání s pouhými 23 procenty indexu. Mají mnohem viditelnější růst, vyšší návratnost kapitálu, lepší konverzi volného cash flow a historicky lepší alokaci kapitálu.

Ačkoli portfolio manažeři společnosti Fidelity nejsou nadšení fundamenty z oblasti zdravotních pojišťoven, nedávno zvýšili svou expozici vůči tomuto subsektoru. Využívají toho, že zde není propojení s nedávným oslabením a také nízká pravděpodobnosti, že „zdravotní péče pro všechny“ nakonec bude implementována.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Komentáře z Fedu dokreslují dilema návratu k normálu. Akcie zůstávají rozpačité
    Při procesu postupného otevírání ekonomik je samozřejmě klíčové načasování. Příliš dlouhé otálení prohloubí recesi a zvýší míru nevratných změn v ekonomice. Příliš rychlé odbourání protivirových opatření zase zvyšuje riziko druhé vlny nákazy, a to s opakováním ekonomických dopadů. Toto dilema je všeobecně známé, ale o správném okamžiku panuje pochopitelně velká nejistota. Na trzích to podle toho vypadá a nadšení z rychlého návratu se mísí s nervozitou, zda virus neudeří znovu.
  • Komentář: FED sazby
    „Americká centrální banka FED zvýšila úrokové sazby razantněji, než původně předpokládala. Pro trhy je to jasný signál, že bankéři chtějí důrazně bojovat proti inflaci, která je v USA nejvyšší za posledních 41 let. Tento krok patrně přibrzdí americkou ekonomiku, a příliš klidu nedodá ani akciovým investorům. Pro ty bude teď nejdůležitější, kam se sazba posune dál v tomto roce. Přikláním se k tomu názoru, že FED bude dál přitvrzovat a zvyšovat základní úrokovou míru až ke 4 procentům už ke konci letoška.“
  • Komentář Fidelity International: Asie zrychluje
    V posledních dvou desetiletích se Asie stala hnacím motorem globálního růstu. Demografická situace a digitalizace podpořily ekonomickou a obchodní expanzi, což v roce 2020 sehrálo důležitou úlohu při zvládání krize v souvislosti s pandemií covid-19. Svou roli sehrála i odolná ekonomika regionu. Analytici Fidelity International při pohledu do budoucnosti na postpandemický svět, věří, že převládne nový ekonomický řád, přičemž dlouhodobá role Asie jako motoru globálního růstu podle nich bude i nadále pokračovat
  • Komentář Fidelity International: Co se může dít na trzích v druhé polovině roku 2021?
    Zdá se, že vzhledem k post-pandemickému oživení mají investoři v druhé polovině roku spoustu důvodů k tomu být pozitivní. Akciové trhy pokračují v růstu díky známkám opětovného vzchopení se světové ekonomiky a očekávání, že vládní výdaje a zadržovaná spotřebitelská poptávka budou v letech 2021-22 hnacím motorem silného oživení výnosů. Přetrvávající rekordně nízké úrokové sazby nadále hnaly investory do rizikovějších aktiv, doposud s pozitivními výsledky.
  • Komentář Fidelity International: Evropská centrální banka hraje o čas
    „ECB včera ponechala všechny nástroje monetární politiky nastavené stejně a pokračuje v průběžných reinvesticích dluhopisů z programu kvantitativního uvolňování, které následovaly „po delší době po prvním zvyšování úrokových sazeb“. Další růst sazeb pravděpodobně nepřijde dříve než v létě roku 2019.“
  • Komentář Fidelity International - „FED vyčkává a uvidí“
    Poselství z květnové schůzky amerického FEDu je jasné a jednoduché - po holubičích signálech, které přišly v březnu, včetně revizí očekávání, updatovaného vývoje sazeb, jenž nepředpokládá v roce 2019 jejich růst, a oznámeném konci kvantitativního uvolňování bez zvýšení sazeb - je včerejší zpráva hlavně o trpělivosti a kontinuitě.
  • Komentář Fidelity International: Jak bude vypadat konec roku 2018?
    Po několika čtvrtletích silného a nadprůměrného růstu celosvětová ekonomika v roce 2018 zpomalila. Hlavní překážky globálního růstu jako omezování likvidity u americké měny, ekonomické zpomalení v Číně a vysoké ceny ropy se v průběhu roku nadále zintenzivňovaly a pokračovat budou pravděpodobně až do konce roku. Zvýšené napětí v mezinárodním obchodě a s tím související nejistota, by se mohly stát výraznější brzdou růstu. Tato situace je zvláště nepříznivá pro rozvíjející se trhy. Nicméně vzhledem k tomu, že americká ekonomika stále využívá fiskálních stimulů a zejména na rozvinutých trzích se aplikují akomodační politiky, celosvětová ekonomická expanze ještě může dál pokračovat, i když pomaleji.
  • Komentář Fidelity International: Jak může změna klimatu ovlivnit inflační tlaky
    Změna klimatu a politika zaměřená na její zpomalení budou určovat vývoj hospodářského růstu v tomto století. Investoři již nyní vyčleňují odvětví, která by měla prosperovat, a ta, která přechod od uhlíku poškodí. Méně se však hovoří o potenciálním dopadu změn v energetice na inflaci.
  • Komentář Fidelity International: Jak ovlivňují vztahy mezi Čínou a Spojenými státy světový obchod?
    Paras Anand, ředitel asset managementu Asia Pacific, Fidelity International uvádí, že přestože posun obchodních vztahů mezi USA a Čínou z bodu mrazu měl krátkodobě pozitivní dopad na oba trhy i globální ekonomiku, nebylo by moudré přikládat tomu velkou váhu vzhledem k předpokládanému budoucímu vývoji trhu.
  • Komentář Fidelity International: Jak vypadají britské investice při nevyřešeném brexitu?
    Tam, kde jsou vítězové, jsou i poražení. A nějaké poklady se mohou skrývat i v nyní nemilované, vyloženě britské části akciového trhu. Britský akciový trh přitom před různými scénáři Brexitu zavírá oči. A má pro to dobrý důvod. Mezi společnostmi britského indexu FTSE 100 je jen pár z těch vyloženě britských. Pouze čtvrtina zisků FTSE 100 pochází z Velké Británie. Zhruba 22 % výnosů tvoří americké tituly, asijsko-pacifické generují 21 % a zbytek Evropy 17 % výnosů. Britský index FTSE 100 přitom dobře odráží situaci světové ekonomiky, a ne pouze finanční, ekonomické nebo politické postavení Spojeného království.
  • KOMENTÁŘ FIDELITY INTERNATIONAL KE SPEKULACÍM O NOVÉM PREZIDENTOVI ECB
    V říjnu 2019 by měl současný president Draghi opustit svou pozici v Evropské centrální bance a s blížícím se rokem 2019 se téma nástupnictví stává aktuálnějším. V tuto chvíli není jasný hlavní kandidát na tuto pozici a není ani striktně dáno, že by se měli střídat prezidenti ze severní a jižní Evropy. Důležitější je kvalita kandidáta.
  • Komentář Fidelity International k nadcházející schůzi Evropské centrální banky
    ECB se na nadcházejícím zasedání zaměří bezpochyby na zpřísnění finančních podmínek. Situace v posledních několika týdnech byla většinou ovlivněna celosvětovým růstem výnosů. Nedávný posun komunikace ECB je zaměřený na udržení „příznivých podmínek financování“. Anna Stupnytska, globální makroekonomka z Fidelity International očekává, že ECB zareaguje na nedávné zpřísnění zvýšením tempa nouzového pandemického programu nákupu aktiv – PEPP. Přesná týdenní částka pravděpodobně nebude oznámena. „Předpokládáme, že program je flexibilní a bude použit k nákupům v různých zemích podle potřeby. V tomto ohledu je největší růst výnosů v Itálii, rychlý a neuspořádaný. ECB se proti tomu bude pravděpodobně silně stavět,“ doplňuje Anna Stupnytska.
  • Komentář Fidelity International k postoji Bank of England
    Podle názoru Sajiva Vaida z Fidelity International Bank of England (BoE) i nadále profituje z globálního trendu, který lze letos vidět i u dalších hlavních centrálních bank, a sazby nemění. Vzhledem k rostoucí nejistotě na domácím i globálním poli a s ohledem na růst a inflaci je to překvapivé. Podle Vaida by se základ měl do konce roku snížit o 25 bazických bodů. Je potřeba „snížení pro jistotu“ bez ohledu na brexit.
  • Komentář Fidelity International: Krávy, metan a klimatická hrozba
    Skleníkové plyny stojí za globálním oteplováním, avšak samotný metan může být nebezpečnější než oxid uhličitý. Krávy chované pro masný a mlékárenský průmysl jsou hlavním zdrojem metanu v atmosféře a řada nových průkopnických metod, jak se vyhnout „emisím z hospodářských zvířat“, nebo je alespoň snížit, přitahuje pozornost investorů zaměřených na udržitelnost.
  • Komentář Fidelity International k vývoji Brexitu
    Dohoda o Brexitu byla poslanci v Dolní sněmovny zamítnuta 230 hlasy. Porážka byla výraznější, než se očekávalo, a Tereza Mayová má nyní tři dny na to přijít s plánem B. Politická situace je stále nejistá. Potenciální scénáře zahrnují rozšíření článku 50, odchod z Evropské unie bez dohody nebo obojí. Šéf labouristů Jeremy Corbyn předložil vládě návrh o vyslovení nedůvěry, očekává se, že bude ve středu projednáván v Parlamentu.
  • Komentář Fidelity International k vývoji obchodního napětí mezi USA a Čínou
    Obchodní napětí mezi USA a Čínou zajímá investory. Chtějí vědět, co by pro podniky a světový obchod znamenala totální obchodní válka. Náhlá hrozba prezidenta Trumpa zvýšit daně z téměř veškerého čínského vývozu do Spojených států opět vyvolala napětí na trzích. Přišla přitom jen pár dnů před tím, než se obě strany plánují setkat v novém kole obchodních jednání ve Washingtonu.
  • Komentář Fidelity International k zasedání Fedu
    Všeobecně očekávané zvýšení sazeb v USA prokáže, že ti co pochybovali, špatně dělali. FED sledoval v roce 2017 bodové grafy, tedy něco, k čemuž se trh loni touto dobou stavěl velmi skepticky.
  • Komentář Fidelity International: Možné reakce trhu na Brexit bez dohody
    Zdá se, že finanční trhy Brexit příliš nezajímá, soudě podle poměrně tiché reakce na zprávu, že se Theresa Mayová rozhodla odstoupit. Její květnový odchod však zvýšil možnost výstupu bez dohody. Akcie indexu FTSE All Share se ve své skupině už obchodují za výprodejové ceny, ale Fidelity International věří, že krátkodobý pokles trhu způsobený výstupem bez dohody může spíš nabídnout investiční příležitosti než hrozbu.
  • KOMENTÁŘ FIDELITY INTERNATIONAL: NOVÝ BRITSKÝ PREMIÉR, BREXIT A TRHY
    S Borisem Johnsonem jako nově nastupujícím premiérem Velké Británie zůstávají možnosti, jak se Velká Británie vypořádá s Brexitem, zhruba stejné: dohoda o Brexitu podobná té, kterou předložila Theresa May; volby umožňující získání většiny pro konzervativce; nebo nové referendum.
  • Komentář Fidelity International: Proč to budou mít komoditní akcie v budoucnu jednodušší než akcie technologických firem?
    Pro akcionáře nastaly po finanční krizi v letech 2008/09 zlaté časy. Akciové trhy po léta těžily z nízkých úrokových sazeb po celém světě. Centrální banky nepociťovaly žádný tlak na jejich zvyšování, protože i růst spotřebitelských cen se několik let dařilo držet na uzdě. Z tohoto scénáře se radovaly zejména silně rostoucí technologické akcie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader