Úterý 19. březen 2024 09:21
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Ekonomický kalendář: S projevem vystoupí Powell a odpoledne nás čekají americké maloobchodní prodeje

16.06.2020 09:46  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Evropa otevřela vysokým růstem
  • Powell začíná svoji dvoudenní obhajobu v Kongresu
  • Odpoledne budou zveřejněny americké maloobchodní prodeje za květen

Evropské trhy otevřely úterní seanci výrazně do pozitivního teritoria. Německý DAX přidával takřka 2,5 % a dostal se zpět nad úroveň 12 200 bodů. Dnes jsou na programu dvě důležité události - maloobchodní prodeje v USA a vystoupení guvernéra Fedu Powella v Kongresu. Maloobchod ukáže rychlost rozvolňování americké ekonomiky. Powell by měl poskytnout náhled na poslední vývoj americké ekonomiky. Spekuluje se, že americký ministr zahraničí Mike Pompeo by dnes měl potkat vrcholné představitele čínské administrativy. Čas schůzky však zůstává neznámý.

11:00 - Německo, ZEW index za květen. Expected: 60. Previous: 51

14:00 - Polsko, jádrová CPI inflace za květen. Expected: 3.7% YoY. Previous: 3.6% YoY

14:30 - USA, maloobchodní prodeje za květen.

  • Headline. Expected: 8% MoM. Previous: -16.4% MoM
  • Ex. autos. Expected: 5.1% MoM. Previous: -17.2% MoM

15:15 - USA, průmyslová produkce za květen. Expected: 3% MoM. Previous: -11.2% MoM

16:00 - Powell obhajuje před senátní Bankovní komisí. Guvernér Fedu dnes zahajuje dvoudenní "grilování" v americkém Kongresu. Bude se jednat o sledovanou událost, protože by guvernér měl představit nejnovější vývoj americké ekonomiky. Mohlo by se jednat o budíček pro trhy, nicméně se spekuluje o další pomoci ve výši 1 bilionu dolarů, takže nakonec by se případné škody investorů mohly rychle obrátit v zisky.

22:40 - API report stavu zásob ropy v USA. Expected: -0.4 mb

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Schází se NATO a na programu jsou maloobchodní prodeje z USA
    Evropské trhy otevřely v blízkosti včerejšího závěru. Do popředí se po včerejším dopadu raket do Polska dostává geopolitika. Velvyslanci NATO dnes ráno (od 10:00) pořádají mimořádné zasedání a očekává se, že Polsko může požádat o spuštění článku 4, který zahajuje společné konzultace členů NATO o záležitostech, jako je bezpečnost a vnější hrozby. Obchodníci by dnes měli věnovat pozornost novinovým titulkům, protože mohou být zdrojem zvýšené volatility na trzích.
  • Ekonomický kalendář: Situace mezi Ruskem a Ukrajinou zůstává pod drobnohledem
    Evropské trhy otevřely hluboce do negativního teritoria. Futures na německý DAX propadly přibližně o 300 bodů pod páteční závěrečnou cenu. Nálada se zhoršila v pátek večer poté, co americké tajné služby informovaly, že by k napadení Ukrajiny Ruskem mohlo dojít už v následujících dnech. Rozhovory mezi ruskými a západními politiky probíhají takřka na denní bázi, žádných hmatatelných výsledků jsme se však zatím nedočkali. Ekonomický kalendář je dnes prázdný. Hlavním market moverem by však i nadále měl být vývoj situace okolo možné invaze Ruska na Ukrajinu. Investoři by měli být připraveni na volatilní seanci. Ceny mohou prudce reagovat na nové zprávy a novinové titulky.
  • Ekonomický kalendář: Slabší start zajímavého týdne
    Evropské akciové trhy se na začátku nového týdne obchodují níže. Na finančních trzích lze pozorovat negativní náladu, kryptoměny, akcie, ropa a základní kovy se obchodují níže. Nejvýkonnější měnou G10 dnes ráno je americký dolar, následovaný eurem. Nejvíce zaostávají CHF, NZD a JPY.
  • Ekonomický kalendář: Služby ISM, druhý projev Powella
    Evropské futures trhy dnes poukazují na nižší otevření obchodní seance na starém kontinentu. Futures se během asijské seance obchodovaly výše, ale krátce před zahájením evropské seance začaly mazat zisky. Očekává se, že dnes proběhne další kolo jednání mezi ruskými a ukrajinskými představiteli, což je jedna z událostí, které mohou ovlivnit trh. Kromě toho budou obchodníkům nabídnuta data z Evropy a Spojených států. Většina zpráv z Evropy však bude revize údajů PMI sekotru služeb za únor, a proto by neměly mít velký dopad. ISM sektoru služeb v USA v 16:00 může vyvolat krátkodobou volatilitu. V neposlední řadě se Powell dnes objeví v Kongresu. Obsah projevu bude stejný jako včera, proto je nepravděpodobné, že by událost měla zásadní dopad na trh.
  • Ekonomický kalendář: Služby ISM, Projevy členů Fedu
    Futures trhy dnes ukazují na ploché otevření evropských indexů. Americké futures se obchodují beze změny, což zdůrazňuje, že nejistota se netýká pouze evropských investorů. Dnešní den je nabitý ekonomickými zprávami, ale bohužel většina z nich budou revize březnových údajů PMI a je nepravděpodobné, že by vyvolaly nějaké větší pohyby na trzích. Vydání nevýrobního ISM v USA v 16:00 může mít za následek krátkodobou volatilitu.
  • Ekonomický kalendář: Směřujeme ke klidnému konci týdne?
    Dnes se investoři setkají s několika zajímavými zprávami. V kalendáři však chybí události, které by mohly vyvolat vyšší volatilitu na světových trzích. Publikace budou druhořadé nebo důležité, ale pouze pro určitý region. Ranní obchodování s futures naznačuje nižší otevření hotovostní seance v Evropě. Aktuálně se index DE30 pohybuje o 0,15 % níže.
  • Ekonomický kalendář: Sněmovna reprezentantů bude schvalovat ekonomický stimul
    Akciové trhy včera ignorovaly katastrofické výsledky žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a pokračovaly v růstu. Dnešní seance však začala poklesem do negativního teritoria. Kalendář máme relativně prázdný. Hlavní roli by měly hrát schvalování stimulu americkou Sněmovnou reprezentantů a už standardně novinky okolo šíření koronaviru. Z tradičních fundamentů se těšíme hlavně na data z USA, kde bude odpoledne zveřejněna spotřebitelská inflace, spotřebitelský sentiment University of Michigan a také počet aktivních ropných vrtů Baker Hughes. Obchodníci by neměli zapomenout, že je opět pátek a přes určité uklidnění situace na trzích v posledních seancích představují otevřené pozice přes víkend zvýšené riziko.
  • Ekonomický kalendář: Snížení ratingu Fitch, zpráva o zaměstnanosti ADP v centru pozornosti
    Trhy s futures ukazují na nižší otevření dnešní evropské hotovostní seance. Futures na EuroStoxx se v době tisku pohybují přibližně o 0,8 % níže. Děje se tak v souvislosti s nárůstem averze k riziku po snížení úvěrového ratingu USA agenturou Fitch. Agentura Fitch snížila úvěrový rating USA z AAA na AA+ poté, co jej v květnu zařadila do negativního režimu. Tato zpráva bude pravděpodobně i dnes pokračovat v titulcích novin.
  • Ekonomický kalendář: Spotřebitelská inflace v USA pod drobnohledem
    Výprodej na akciových trzích pokračuje, ale v mírnějším tempu, než jakého jsme byli svědky včera na Wall Street. Německý DAX krátce po otevření propadl, ale rychle se zbavil největších ztrát po začátku standardní obchodní seance. Hlavním tématem na trzích je prudký růst výnosů. Nicméně členové Fedu se neúnavně snaží mírnit obavy. Dnešní kalendář nenabízí data 1. kategorie. Zajímavé bude až odpoledne se statistikami spotřebitelské inflace a osobních příjmů a výdajů, které budou zveřejněny ve 14:30. Vývoj spotřebitelské inflace sleduje pozorně Fed, takže zvláště tyto výsledky mohou přinést tržní reakci. Na videokonferenci se dnes potkají ministři financí G20 s centrálními bankéři, ale nečeká se žádné důležité rozhodnutí pro finanční trhy. Je také dobré zmínit, že dnes je poslední seance měsíce, takže mohou nastat výraznější pohyby související s úpravou portfolií fondů.
  • Ekonomický kalendář: Spotřebitelské nálady v eurozóně a USA
    Dnešní makrokalendář je poměrně chudý, nejsou naplánovány žádné příliš významné publikace. Po německých údajích o inflaci PPI a CPI ze Spojeného království se trhy ujistily, že inflace bude i nadále klesat, a oba údaje přinesly značné překvapení, a to rozsahem poklesu. Nyní trhy čekají zejména na čtení spotřebitelského sentimentu z ekonomik eurozóny a USA, obě v 16:00. Ty vrhnou více světla na to, zda spotřebitelské nálady nakonec budou cenou za výrazný pokles inflace.
  • Ekonomický kalendář: stabilní a klidné poslední zasedání roku? 🔎
    Poslední obchodní seance roku bude pravděpodobně klidná. Objemy na trhu jsou v posledním prosincovém týdnu nižší kvůli sváteční sezóně v mnoha zemích. Dnes budou burzy otevřeny v plném rozsahu s výjimkou zkrácené seance ve Velké Británii. V dnešním makrokalendáři nejsou naplánovány žádné významné zprávy.
  • Ekonomický kalendář: Statistiky NFP jsou hlavní událostí dne!
    Evropské trhy by dle futures měly otevřít standardní obchodní seanci do negativního teritoria. Hlavní událostí dne jsou statistiky z amerického trhu práce NFP, které jsou na programu ve 14:30. Dobrá čísla mohou Fed ujistit v rychlém tempu utahování měnové politiky. Guvernér Powell v minulosti zmínil, že silný trh práce je jedním z faktorů, který podporuje utahování. Růst zaměstnanosti by měl být nižší než v červenci, nicméně růst mezd by měl naopak mírně akcelerovat na meziroční bázi. Kromě těchto dat se ještě dočkáme indexu cen výrobců z eurozóny PPI (11:00) a v 16. hodin se budeme zajímat o výsledky továrních objednávek z USA.
  • Ekonomický kalendář: Stimul v USA je středobodem zájmu investorů
    Ekonomický kalendář je dnes takřka prázdný a hlavní role tak zůstává dalším fundamentům. Více prostoru se tak dostává novinovým titulkům a dalším zprávám. Pozornost investorů směřuje hlavně do USA, kde se schvaluje nový fiskální stimul. Sněmovna reprezentantů schválila nový rozšířený stimul, který dovoluje zvýšit částku podporu v nouzi Američanům z $600 na $2,000. Nová legislativa míří do Senátu, který by měl začít rozhodovat již dnes. Schválení v Senátu však není vůbec jistou záležitostí. Republikáni zvýšené příspěvky spíše nepodporují, takže budoucnost zákona je ve hvězdách.
  • Ekonomický kalendář: Svátek v USA přináší změnu obchodních hodin + výsledková sezóna v tomto týdnu
    Evropa začala pondělní seanci v pozitivním teritoriu. Optimismus se přenesl z asijské seance, kde převažoval růst. Stojí za zmínku, že na globálních trzích dnes bude nižší kvůli státnímu svátku v USA. Akciové a dluhopisové trhy dnes zůstanou zavřené a obchodování futures dnes bude zkráceno - viz info níže. Standardních makrodat dnes bude pomálu a neměly by dění na trzích příliš ovlivnit.
  • Ekonomický kalendář: Svátky v USA a Kanadě snižují likviditu
    Evropské akciové indexy zahájily první seanci nového týdne býčím cenovým gapem To přichází po poměrně optimistické asijské seanci, během níž indexy z regionu, zejména v Číně, posilovaly. Hlavní indexy z pevninské Číny se tento týden obchodovaly přibližně o 2 % výše. Zajímavé je, že se neobjevily žádné zprávy, které by tyto pohyby vysvětlovaly. O víkendu se totiž objevily některé zprávy, podle kterých setkání nejvyšších amerických a čínských diplomatů nebylo zdaleka tak povzbudivé a mělo by náladu spíše zhoršit než zlepšit.
  • Ekonomický kalendář: Šíření viru znervózňuje trhy
    Z pohledu absence důležitých fundamentů máme před sebou klasické pondělí. Výrobní index z oblasti New Yorku je pouze malou výjimkou. Trhy jsou čím dál více nervóznější kvůli opětovnému nárůstu počtu infekcí Covid-19. Ztráty německého DAXu se krátce po otevření vyšplhaly ke 2,5 %. V závěru minulého týdne se spekulovalo, že by dnes měl proběhnout videohovor mezi Borisem Johnsonem a předsedkyní Evropské komise von der Leyen. Dle médií by se měl Boris Johnson snažit o co nejrychlejší podpis dohody o Brexitu. V dalším průběhu týdne můžeme očekávat několik zajímavých událostí. Guverér Fedu Powell vystoupí v úterý a ve středu v Kongresu se svým pravidelným půlročním projevem a ještě v úterý budou zveřejněny maloobchodní prodeje v USA. A Bank of England by měla na svém zasedání ve čtvrtek oznámit nový stimul ve výši 150 miliard GBP.
  • Ekonomický kalendář: Tento týden data z US trhu práce
    Dnešní makrokalendář je doslova prázdný. Kvůli svátku Memorial Day zůstanou trhy v USA zavřené. V makrokalendáři nejsou naplánovány žádné klíčové publikace ani projevy centrální banky. Navzdory možné dohodě o dluhovém stropu bude volatilita trhu pravděpodobně omezená a přenesena do zítřka.
  • Ekonomický kalendář: Tento týden nás čeká FOMC, údaje z trhu práce a mnoho dalšího 📌
    Futures naznačují mírně nižší otevření seance v Evropě. Dnešní makrokalendář je poměrně chudý a jedinou publikací, která stojí za pozornost globálního trhu, je dallaský index FED.
  • Ekonomický kalendář: Tento týden zveřejní FOMC and ECB své minutes
    Futures na evropské indexy ukazují na mírně nižší nebo ploché otevření dnešní peněžní seance na starém kontinentu. Kryptoměny se obchodují níže, ale odrazily se od denních minim. Drahé kovy se stahují zpět uprostřed posilování USD, zatímco ropa se zotavuje z jednodenních ztrát. USD a CAD jsou nejvýkonnější hlavní měny, zatímco AUD a NZD nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Thrhy čekají na konferenci BoJ
    Makrokalendář je dnes poloprázný, protože většina evropských ekonomik má ještě prázdniny. Dříve jsme zaznamenali mírně lepší než očekávaná data japonského sentimentu, ale horší data běžného účtu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster