Úterý 19. březen 2024 09:30
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex Dakar

Trhy - aktuální shrnutí 15.8.2019

15.08.2019 09:35  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Euforie z odkladu cel americkým prezidentem Donaldem Trumpem vydržela pouze jedinou obchodní seanci. Během včerejška S&P 500 utrpěl 3% pokles a propadl tak na více než dvouměsíční minimum. Do negativní výkonnosti promluvil mix několika faktorů, z nichž prim hrála inverze výnosové křivky ve Spojených státech.

Výnosová křivka

Co vlastně inverze výnosové křivky znamená? Jde o jev, kdy výnosy krátkých dluhopisů překonávají výnosy obligací s delších splatností. Taková situace odporuje standardní ekonomické teorii, která říká, že investor by měl být kompenzován za delší investiční horizont atraktivnějším výnosem. Trhy tento fenomén znepokojuje, neboť k inverzi výnosové křivky došlo před každou recesí za posledních 50 let. Během včerejška se výnos dvouletého vládního amerického dluhopisu vyšplhal nad výnos desetiletého poprvé za posledních 12 let. Právě rozdíl mezi těmito dvěma splatnostmi je považován za klíčový. Přesto by investoři neměli kvůli vývoji na trhu amerických vládních obligací propadat panice.

To, že se rozdíl mezi výnosy krátkodobých a dlouhodobých dluhopisů nachází v záporném teritoriu značí obavy ze zpomalování ekonomického růstu. Situaci lze rovněž interpretovat tak, že je americká centrální banka pozadu se snižováním sazeb. Na druhou stranu kvůli uvolněné měnové politice centrálních bank již výnosová křivka nevysílá tak přesné signály jako v minulosti. Svou roli sehrávají i technické faktory. Trumpova administrativa preferuje emise krátkodobějších dluhopisů. Tím zvyšuje jejich nabídku a vytváří tlak na pokles ceny (vyšší výnos). V neposlední řadě velcí institucionální hráči, kteří očekávají pokles sazeb, kupují dluhopisy s delší splatností, protože ty v prostředí klesajících sazeb generují vyšší kapitálové výnosy. Inverzi výnosové křivky tedy nelze vnímat jako nevyvratitelný důkaz přicházející recese.

Čínská makrodata

Investory rovněž vyděsila čínská makrodata. Průmyslová produkce meziročně expandovala tempem 4,8 %, zatímco trh čekal růst o 6 %. Slabší průmysl znervóznil trhy, jelikož jeho ochabování úzce souvisí s probíhající obchodní válkou. Maloobchodní tržby zpomalily na 7,6 % z 9,8 % v červnu. Právě robustní spotřeba dlouho zůstávala záchranným bodem čínské ekonomiky. Její zpomalení však souvisí i s mimořádnými stimuly čínské vlády v předchozích měsících. Určitý pokles se očekával.

Navzdory nepříznivým vyhlídkám čínské ekonomiky se občas objeví záblesk naděje – např. překvapivý nárůst exportů zveřejněný minulý týden. Data naznačují, že Čína zrychluje vývoz do asijských zemí, což jí umožňuje tlumit zhoubné dopady obchodní války.

Německé HDP

Německá ekonomika se ve 2Q zmenšila o 0,1 %, což se očekávalo. Pokles největší hospodářské velmoci eurozóny zapadá do kontextu neuspokojivých makrodat na starém kontinentě v poslední době: např. horší průmyslová produkce ve Francii, slabší PMI ve výrobě atd. Německou ekonomiku sráží dolů nepříznivý vývoj zahraničního obchodu, slabší výroba a investice. Naopak solidní zůstává spotřeba domácností. Jelikož Německo udržuje od roku 2014 vyrovnaný rozpočet, má prostředky, jak se zpomalováním efektivně bojovat – např. zavést daňové úlevy pro firmy. Na druhou stranu Němci jsou známí svou až příliš horlivou fiskální odpovědností a tamní vláda zatím zmiňuje, že nehodlá opouštět politiku „černé nuly“ – tedy vyrovnaného rozpočtu.

Zdroj: Cyrrus

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhu s deriváty hrozí výrazná regulace finanční páky a marže na konkrétní pozice. Každý se může postavit proti
    Evropský regulátor finančních trhů ESMA (The European Securities and Markets Authority) připravuje regulaci obchodování finančních derivátů, která by se mohla projevit už během nadcházejících měsíců. Měla by se týkat všech retailových obchodníků, kteří vstupují na finanční trhy prostřednictvím CFD kontraktů včetně obchodování měnových párů a také opcí. Hlavním cílem regulace je dle dokumentu ESMA snížit rizikovost těchto finančních produktů.
  • Trhů se drží dobrá nálada. Dodá ECB dostatečnou podporu?
    Americký prezident říká, že by mohl uvalit cla aspoň na dalších 300 mld. USD čínského zboží. Na druhou stranu ale připomněl podobně jako před časem, že se Čína chce dohodnout a že se v jednáních dějí "zajímavé věci". Stejně tak se podle Trumpa strašně moc chce dohodnout Mexiko. Ve výsledku si tak finanční trhy těmito poznámkami nenechaly zkazit náladu.
  • Trhů se drží nejistota, koruna ráno slábne a eurodolar je níž
    Koruna po klidném úvodu začala lehce oslabovat a nyní se její kurz k euru nachází na 25,66. Žádné nové zprávy...
  • Trhů se drží optimismus. Trumpovi vadí Fed, sazby i euro, ale chválí inflaci
    Americký prezident dnes pokračoval v prohlášeních, která opakují jeho známý postoj: Fed je úplně mimo, úrokové sazby by měly být podstatně níž, euro a další měny jsou podhodnocené a znevýhodňují USA. Na druhou stranu je podle Trumpa "krásné", že mají Spojené státy velmi nízkou inflaci.
  • Trhu s ropou hrozí kvůli protiruským sankcím šok, varuje agentura
    Trhu s ropou hrozí kvůli protiruským sankcím šok, už příští měsíc by mohly denně chybět tři miliony barelů ruské ropy a ropných produktů. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Rusko čelí bezprecedentním ekonomickým sankcím, které na něj za invazi ruských vojsk na Ukrajinu uvalily západní země.
  • Trh v klidu čeká na verdikt o Obamacare, euro se díky dobrému makru vrátilo na 1,08 EURUSD
    Ani dnes zatím akciové indexy nevybočují z bočního trendu, a to navzdory několika zajímavých fundamentům, které dnes přišly z Evropy a z USA. Tématem páteční seance se zdá být hlasování o zrušení Obamacare, které se včera trochu zdramatizovalo, když bylo přesunuto na dnešek. Vše zatím nasvědčuje tomu, že republikáni nejsou schopni získat mezi sebou dostatek hlasů, což by byla nepříjemná rána především pro amerického prezidenta Donalda Trumpa. Finanční trhy zatím ale (ne)zrušení Obamacare zdá se příliš netrápí, jelikož po prezidentských volbách rostly především díky příslibu investic do infrastruktury, vidině snížení daní a deregulace finančního sektoru. Evropské indexy se tak drží v okolí svého včerejšího close a podobně na tom, jsou také indexy ve Spojených státech.
  • Trh v očekávání zpráv o zisku od Apple Inc., Alphabet Inc., Amazon.com Inc. a Microsoft Corp.
    Americký akciový trh postupně oslabuje, zatímco veškerá pozornost se soustředí na zprávy Apple Inc., Alphabet Inc., Amazon.com Inc. a Microsoft Corp.
  • Trh vsadil na jistotu, lokální maxima zasažena.
    Po náročném týdnu, kdy měnové páry dosáhly lokálních maxim, dochází k uvolnění napětí po rozhodnutí ameri...
  • Trh vyčkává na Powella
    Technologické akcie v zámoří včera bohužel nenavázaly na rally z prvního obchodního dne v tomto týdnu, žádná katastrofa se ale nestala. Zámořské indexy se obchodovaly kolem pondělních zavíracích hodnot. Trhy vyčkávají jak na výsledky technologického lídra v oblasti AI chipů Nvidie, hlavně pak na páteční vystoupení guvernéra FEDu Powella v Jackson Hole. Po pondělních ziscích včera odepsala již zmíněná Nvidia 2,8 %. Její konkurent AMD pak ztratil 2,4 %. Nedařilo se finančnímu sektoru (-1 %), agentura S&P včera snížila kreditní rating a revidovala výhled pro několik zámořských bankovních domů a zmiňovala mimo jiné „těžké“ podmínky.
  • Trh vyhlíží Fed, ale v závětří číhá Bank of Japan
    Vrcholem tohoto týdne bude nepochybně vyhlížené zasedání Fedu, avšak potenciálně neméně důležitou událostí bude také zasedání Bank of Japan. Tato centrální banka patří spolu s Fedem, ECB a částečně i Bank of England mezi nejdůležitější instituce ovlivňující ceny na globálních trzích. Výsledek jednání Bank of Japan (BOJ) přitom bude tentokrát atraktivní hned ze dvou důvodů: zaprvé BOJ sama avizovala, že svoji politiku bude revidovat a za druhé výstupy z jejího zasedání trhy pocítí ještě před tím, než skončí jednání FOMC a šéfka Fedu Yellenová předstoupí ve středu večer před novináře.
  • Trhy bez dat vyčkávaly na Fed, analýza EUR/USD
    Americké akciové indexy S&P 500 a Dow Jones se předchozí pátek přiblížily k letošním maximům, když Dow Jones prorazil hodnotu 17 000 bodů...
  • Trhy: Bitcoin se vrátil nad 17 000 USD, Ether roste spolu s dalšími 10 nejlepšími kryptoměnami
    Bitcoin se v pondělí ráno v Asii obchodoval nad hranicí 17 000 USD, přičemž všech 10 kryptoměn, které nejsou stabilní, podle tržní kapitalizace posilovalo.
  • Trhy bude živit militaristický neklid až do prezidentských voleb v USA
    Na konci minulého roku (2019) trh afektovaly zcela běžné, z dnešního pohledu by se dalo říct až ordinérní kauzy, jako byla neverending story s kódovým označením BREXIT, nebo US-Sino obchodní spor, nicméně v těchto chvílích trhy rezignovaly na iracionalitu dvou výše zmíněných kauz a vydaly se na track cesty vedoucí do horoucích pekel.
  • Trhy budou čekat na britskou centrální banku
    Včera zveřejněné makroekonomické údaje z obou břehů Atlantiku potěšily, nicméně na obchodování se příliš...
  • Trhy budou vstřebávat situaci v Británii
    Americký index S&P 500 po krátkém růstovém náznaku zamířil v průběhu páteční seance do červeného. Nakonec uzavřel o 0,4 % níže, když dolů jej stáhly především informační technologie, jejichž ztráty atakovaly jedno procento. Z celého týdne si ale nakonec index odnesl půlprocentní zisk.
  • Trhy budou vyčkávat na vystoupení Jeroma Powella
    Americký akciový index S&P 500 uzavřel páteční obchodování se ziskem třetiny procenta. V poměrně rozkolísaném týdnu si nakonec polepšil o 0,6 %. Poslední den v týdnu patřil zejména realitním developerům, jejichž akcie vzrostly o jedno procento, těžařům a zpracovatelům komodit (+0,7 %) a maloobchodním řetězcům (+0,7 %). V zisku uzavřely všechny sektory. Relativně nejméně se dařilo prodejcům zbytného zboží (+0,1 %) a informačním technologiím (+0,2 %), přestože akcie Apple přidaly k růstu celého indexu nejvíce.
  • Trhy by měly potvrdit jestřábí náladu FOMC. Očekává se, že poptávka po defenzivních aktivech poroste. Přehled vývoje USD, CAD a JPY
    Akciové trhy jsou před oznámením FOMC stále nervózní a zvyšují své týdenní ztráty. Zároveň mnohem větší než očekávaný růst indexu cen výrobců v USA (+9,6 % meziročně v listopadu, výrobní inflace krok od dvouciferného čísla) dodal další napětí a podpořil jestřábí očekávání FOMC.
  • Trhy by měly zahájit růstem. Avast ukázal čisla za třetí kvartál, Pilulka završila IPO
    Růstem by měl ve středu zahájit akciové trhy v Evropě, především v sázce na přeci jen se blížící stimulaci americké ekonomiky z dopadů koronaviru. Na domácím trhu zveřejnil vybraná kvartální čísla Avast, připomeňme také včerejší završení úpisu akcií Pilulka.cz, které začnou obchodovat na trhu START v pondělí 26. října.
  • Trhy by měly zklamání z Fedu překonat, rizikem je však ISM a pro libru zasedání BoE
    Americký Fed včera přinesl akciím ztráty a dolaru pomohl k ziskům. Sice snížil sazby o očekávaných 25 bazických bodů, ale hlavním poselstvím je, že nejde o začátek cyklu uvolňování politiky. Další pokles sazeb není vyloučen, ale rozhodně ho předseda Powell ani nepřislíbil, a to zřejmě i kvůli dvěma kolegům, kteří se vyslovili proti snižování. V podstatě tak zůstáváme u politiky určované hlavně nově příchozími daty. Dopad na dluhopisové trhy tlumilo okamžité ukončení QT, tedy odprodejů dluhopisů z bilance. Na druhou stranu tento krok spolu menší ochotou snižovat sazby bude tlačit výnosovou křivku do inverze.
  • Trhy čakajú na Jackson Hole, čo čakať od Draghiho a Yellenovej?
    Dnešné obchodovanie je úplne pokojné. Obchodníci nehodlajú vstupovať do väčších pozícií, kým nebude jasné, čo zajtra povedia na sympóziu centrálnych bankárov v americkom Jackson Hole Draghi a Yellenová. Očakávania sú veľké z toho dôvodu, že v minulosti bolo toto sympózium viacnásobne použité na predznačenie zmeny kurzu politiky centrálnych bánk. Bývalý šéf FEDu na ňom predznačil druhé a tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania (2010 a 2012) a podobný krok učinil aj Draghi (2014).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI