Čtvrtek 28. březen 2024 15:25
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Ranní zpráva z akciového trhu 1.8.2019

01.08.2019 10:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Moneta mírně překonala tržní očekávání a nepatrně zvýšila výhled na celoroční čistý zisk.
  • Komerční banka zveřejnila výsledky hospodaření za Q2 19.
  • Telekomunikační operátor O2 představí zítra ráno svoje hospodářské výsledky za Q2 19.
  • Evropské akcie by měly otevřít pod úrovní včerejších zavíracích cen.
  • Dnešek patří jednoznačně předstihovým ukazatelům ze zpracovatelského průmyslu v jednotlivých zemích eurozóny a ve Spojených státech.
  • V USA dnes své výsledky hospodaření představí téměř čtyři desítky společností. Mezi těmi známějšími jsou Verizon Communications či General Motors. Téměř totožná situace je také na evropském akciovém trhu, kde mimo jiné zveřejní výsledky ArcelorMittal nebo Hugo Boss.
  • Analytici Société Générele snížili své doporučení na Držet pro akcie italské technologické společnosti Leonardo.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Indexy Dow Jones a Nasdaq shodně odepsaly 1,2 % hodnoty a S&P 500 klesl o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru. Nejhlubších ztrát ve výši 2 % dosáhli výrobci nezbytného zboží následovaní zpracovateli komodit s poklesem o 1,5 %.

Hlavními událostmi včerejšího dne bylo snížení sazeb ze strany Fedu o 25 bb a ukončení obchodních jednání v Číně. Fed dle očekávání upravil úrokové sazby o 25 bb směrem dolů, nicméně následný komentář Jeroma Powella trhy příliš neuspokojil. Podle něj tímto totiž nezačala série uvolňování měnové politiky, za což okamžitě sklidil kritiku od amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na opačné straně světa prozatím skončila obchodní jednání mezi zástupci Spojených států a Číny. Prozatím nebyly zveřejněny žádné větší detaily o průběhu. Spojené státy se pouze vyjádřily, že jednání byla konstruktivní a že se Čína zavázala kupovat větší množství amerických zemědělských produktů. Pokračování jednání je plánováno na přelom srpna a září ve Washingtonu.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu končí dnešní obchodování ve ztrátách. Nejhůře se vede akciovým trhům v Jižní Koreji (-1,2 %) následovaným Čínou ( 1 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který oslabuje o 0,1 %, nejvíce klesají akcie zpracovatelů komodit ( 1,1 %).

MONETA Money Bank

Banka dnes ráno představila výsledky hospodaření za Q2 19.

Moneta Money Bank reportovala velmi slušná čísla za druhý kvartál letošního roku. Čistý úrokový výnos víceméně naplnil očekávání trhu, když se meziročně zvýšil o téměř 10 %, což bylo opětovně podpořeno silnou úvěrovou aktivitou. Dynamika růstu úvěrů (+10,9 % y/y) byla dvakrát rychlejší než u celého trhu. Čistá úroková marže se stabilizovala na úrovni z prvního čtvrtletí 3,9 % a je stejná i v meziročním srovnání. Čistý výnos z poplatků a provizí se meziročně zvýšil o více jak 5 % a překonal konsensus. Největší roli sehrály výnosy z provizí třetích stran (+36,1 %), a to zejména z prostředkovaných prodejů pojistných produktů. Kvalita úvěrového portfolia zůstává nadále zdravá. Poměr NPL dále klesl na 1,8 % a nachází se výrazně pod celým trhem na úrovni 3,0 %. Celkové krytí NPL dosáhlo 109,4 % oproti 93,4 % před rokem. Čistý zisk překonal o necelá čtyři procenta konsensus trhu. Management mírně vylepšil výhled pro jeho celoroční výši na ≥3,8 mld. CZK (≥3,7 mld. CZK v předchozí guidance) při nižších nákladech na riziko 35 až 45 bb (45 až 55 bb). ROTE by měla činit minimálně 16 % (≥15,5 %). Zároveň potvrdil očekávanou výplatu dividendy v následujících třech letech v minimální výši 10,2 mld. CZK, tedy 6,65 CZK na akcii za roky 2019, 2020 a 2021.

Výsledky banky hodnotíme pozitivně. Moneta pokračuje v naplňování svých střednědobých cílů. Tržní podíl v hypotékách dosáhl 2,9 % (cíl 5,0 %), u spotřebitelských úvěrů činil 18,6 % (cíl 20 %). Dle očekávání se rostoucí úrokové sazby promítají do silného nárůstu čistého úrokového výnosu, zatímco čistá úroková marže zůstává stabilní vzhledem k obrovskému nárůstu objemu poskytnutých úvěrů. I tak je nadále výrazně nad úrovní hlavních konkurentů. Pozitivně vnímáme i mírné vylepšení celoročního výhledu a potvrzení budoucí výplaty dividendy. Management si zároveň chce zajistit souhlas regulátora na zpětný odkup akcií v objemu zhruba 1 mld. CZK. Akcie by mohly na zveřejněné výsledky reagovat růstem. Podrobnější komentář zveřejníme během dne. 

Komerční banka

Komerční banka dnes ráno zveřejnila výsledky hospodaření za druhý kvartál letošního roku.

O2 Czech Republic

Společnost zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření.

V hospodaření společnosti nečekáme žádné zásadní změny v dosavadních trendech. Zveřejněná čísla by měla poukázat na pokračující pokles výnosů z hlasových služeb a SMS/MMS a naopak na další růst výnosů z datových služeb. Tržby by dle nás tak měly v meziročním srovnání mírně růst na úroveň 9,5 mld. CZK. Vykázaná EBITDA by měla být za druhý kvartál o 10 % vyšší, což je především způsobeno novou účetní metodikou, kdy náklady na operativní leasing, které byly součástí provozních nákladů, se nově kapitalizují, čímž zvyšují provozní výsledek EBITDA. Odpisy a amortizace dlouhodobého majetku se díky tomu výrazně meziročně zvýší. Za růstem ale stojí i proběhnuvší investice, což je hlavní důvod poklesu provozního i čistého zisku. Čekáme i vyšší úrokové náklady. Čistý zisk celkově odhadujeme o 7 % nižší než v loňském druhém kvartále.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu 15.4.2019
    Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování v zisku. Index Dow Jones posílil o 1 %, S&P 500 si polepšil o 0,7 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem odvětvím s výjimkou zdravotnického sektoru (-1 %). Nejvyšší zisky si připsaly finanční instituce (+1,9 %) či zpracovatelé komodit (+1,3 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 15.5.2018
    Americký akciový trh včera při nižší obchodní aktivitě příliš velkých změn nedoznal. Index S&P 500 si polepšil o necelou jednu desetinu procenta. Dařilo se především farmaceutickým a energetickým společnostem (+0,6 %), na druhou stranu nejhorším se stal sektor realitních developerů, který přišel o 0,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 16.2.2018
    Americké trhy pokračovaly ve středeční pozitivní náladě i včera. Dařilo se všem hlavním indexům, které si připisovaly zisky mezi 0,8 až 1,6 %. Index Dow Jones včera získal 1,2 %, S&P 500 si připsal 1,2 % a technologický Nasdaq si polepšil dokonce o 1,6 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo utilitám (+2,1 %), informačním technologiím (+1,9 %) a trojici úspěšných uzavírají výrobci nezbytného zboží (+1,6 %). Ztráty zaznamenal pouze energetický sektor, když přišel o 0,4 % hodnoty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 16.5.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ziskem. Index Dow Jones vzrostl o 0,5 %, S&P 500 si polepšil o 0,6 % a technologický Nasdaq přidal 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo telekomunikačním firmám, když jejich zisky dosáhly výše 2,1 %. Nejztrátovějším sektorem se staly finanční instituce, jejichž hodnota akcií klesla o 0,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 16.8.2018
    Americký akciový trh zakončil včerejší obchodování ve ztrátách. Důvodem jsou trvající obavy z vývoje turecké krize a také vzájemné uvalování dovozních cel mezi Tureckem a Spojenými státy. Průmyslový Dow Jones oslabil o 0,5 %, index S&P 500 ztratil 0,8 % a technologický Nasdaq odepsal dokonce 1,2 % své hodnoty. Jasným propadlíkem se stal energetický sektor s výraznou ztrátou 3,5 %, který tak reagoval na včerejší pokles cen ropy na světových trzích o přibližně 2 USD za barel. Naopak nejlépe zakončili seanci realitní developeři se ziskem přes 0,8 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 17.10.2019
    Americké akcie středeční seanci uzavřely s mírnými ztrátami. Průmyslový Dow Jones přišel o 0,1 %, S&P 500 klesl o 0,2 % a technologický Nasdaq odevzdal 0,3 %. Zřejmě největším včerejším zklamáním byly maloobchodní tržby, které nečekaně propadly, zatímco tržní konsensus naznačoval jejich růst. Začátek výsledkové sezóny je zatím vcelku solidní. Včera k němu přispěly hospodářské výsledky Bank of America nebo Netflixu.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 17.7.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátou. Index Dow Jones odepsal 0,1 % své hodnoty, S&P 500 si pohoršil o 0,3 % a technologický Nasdaq ztratil 0,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem (-1,1 %). Na opačné straně se nejlépe umístily průmyslové podniky se ziskem 0,7 %. Včera tak po čtyřech dnech, kdy trhy dosahovaly nových maxim, došlo k mírné korekci. Důvodem bylo nejspíše vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, který opět prohlásil, že nejistoty ohledně obchodní války a potenciální zpomalení globální ekonomiky by mohly vést ke snižování úrokových sazeb.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.1.2018
    Americkým akciovým trhům se po vlažném začátku seance vydařila. Index S&P 500 si polepšil o 0,9 %, když podporou mu byly všechny hlavní sektory. Poprvé v historii tak překonal hranici 2800 bodů. Průmyslový Dow Jones, jenž rovněž vylepšil svoje maximum, včera připsal dalších 1,3 %. Nejúspěšnějším sektorem v rámci S&P 500 byly informační technologie, které přidaly 1,6 %. Přes jedno procento se přehouply i akcie maloobchodních řetězců (+1,2 %). Stupeň vítězů doplňují farmaceutické tituly (+1,0 %). K celkové optimistické náladě mohly přispět i zveřejněné údaje o americké průmyslové výrobě, jejíž růst byl téměř dvojnásobný oproti očekávání.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.12.2017
    Světový ekonomický kalendář se připravuje na nadcházející vánoční svátky a není již tak tolik nabitý. Zajímavé budou především politické události, kde v Americe by prezident Trump měl svým podpisem završit úsilí o prosazení daňové reformy. V Evropě za zmínku stojí čtvrteční volby v Katalánsku. Co se ekonomických událostí týká, tak dnes dopoledne budou zveřejněna listopadová čísla za inflaci v eurozóně, která očekáváme na stejné úrovni jako ta říjnová.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 1.8.2018
    Americkým trhům se v úterý konečně zadařilo, když opadla výprodejová vlna technologických titulů. Index Dow Jones posílil o 0,4 %, S&P 500 vzrostl o 0,5 % a technologický Nasdaq si připsal 0,6 % hodnoty. Nejlépe se vedlo průmyslovým podnikům (+2,1 %) a realitním developerům (+1,9 %), které s velkým odstupem následoval sektor utilit se ziskem 1,1 %. Na opačné straně spektra se nacházejí telekomunikační společnosti (-0,8 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.4.2019
    Americké akciové indexy včera uzavřely v červeném. Průmyslový Dow Jones i technologický Nasdaq ale odepsaly jen několik setin procenta, širší S&P 500 přišel o čtvrt procenta. Největší brzdou se staly akcie farmaceutických společností, které propadly o 2,9 %. Důvodem jsou jednání o možném rozšíření národního zdravotního pojištění v rámci programu Medicare na všechny Američany. Nedařilo se tak ani pojišťovnám, jejichž ztráty převyšovaly jedno procento.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.5.2018
    Americké trhy uzavřely včerejší obchodování v mírných ztrátách. V průběhu obchodování se trhům dařilo, dokud prezident Donald Trump nenaznačil, že chystaná jednání mezi Spojenými státy a Čínou by nemusela přinést očekávané výsledky v podobě zmírnění obchodních sankcí. Index Dow Jones klesl o 0,2 %, S&P 500 ztratil 0,1 % své hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,2 %. V rámci indexu S&P 500 klesla především hodnota sektoru utilit (-0,9 %) a telekomunikací (-0,6 %). Energetické společnosti stále posilují (+1,3 %), a to díky rostoucím cenám ropy na světových trzích, které včera atakovaly hranici 80 USD za jeden barel.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.6.2018
    Americkým trhům se v pátek příliš nedařilo, když všechny hlavní indexy uzavřely ve ztrátě. Index Dow Jones klesl o 0,3 %, S&P 500 oslabil o 0,1 % a technologický Nasdaq ztratil 0,2 % své hodnoty. Celkově se za minulý týden ale trhy nikam nepohnuly, když zisky z počátku týdne vystřídaly rovnocenné ztráty v jeho závěru. Nejhůře se vedlo energetickým společnostem (-2,1 %), zpracovatelům komodit (-0,6 %) a technologickým firmám (-0,5 %). Zisky se podařilo vybojovat výrobcům nezbytného zboží (+1,3 %), telekomunikačním firmám (+1,2 %) a sektoru utilit (+0,7 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.9.2018
    Americké akcie zahájily nový týden poklesem, když průmyslový index S&P 500 ztratil 0,4 %, S&P 500 0,6 % a technologický Nasdaq propadl o 1,4 %. Společným jmenovatelem jsou cla uvalovaná ze strany americké administrativy na dovoz čínského zboží a hrozba odplat protistrany. Výprodeje se dotkly i rozvíjejících se trhů, kde oslabovaly jak devizové, tak i akciové trhy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.11.2018
    Akciové trhy ve Spojených státech uzavřely páteční obchodování spíše ziskově. Průmyslový Dow Jones index posílil o 0,5 %, S&P 500 vzrostl o 0,2 % a technologický Nasdaq se jako jediný dostal do ztráty necelých dvou desetin procenta. Za celý týden si americké akciové trhy odepsaly okolo 1,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 v pátek nejlépe dopadli realitní developeři (+1,4 %), síťová odvětví (+1,3 %) či energetické společnosti (+1,1 %). Na opačné straně se nacházeli výrobci luxusního zboží (-0,5 %) nebo telekomunikační společnosti, které přišly o 0,4 % své hodnoty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.1.2018
    Americký index S&P 500 včera ztratil necelé dvě desetiny procenta. Nejztrátovějšími sektory se stali realitní developeři (-1,0 %), energetické společnosti (-0,8 %) a utility (-0,6 %). Naopak v mírném plusu uzavřely telekomunikace a informační technologie, které si polepšily o 0,2 %. Trh může být do jisté míry znervózněn vyjednáváním o novém rozpočtovém provizoriu k financování vládních úřadů. To včera schválila Sněmovna reprezentantů, musí o něm však hlasovat ještě Senát, kde jej chtějí blokovat demokraté. Termín, do kdy musí obě dvě komory Kongresu dočasný rozpočet schválit, je stanoven na páteční půlnoc. Pokud se tak nestane, hrozí akutní nedostatek financí a omezení provozu federálních úřadů. Naposledy se do této situace dostaly Spojené státy v roce 2013. Z tohoto důvodu tak rostly výnosy státních dluhopisů, což má nepříznivý dopad na společnosti s vyšším zadlužením.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.12.2017
    Americké akciové indexy zakončily pondělní obchodování v ziscích. Dařilo se všem hlavním indexům. Průmyslový Dow Jones si připsal 0,6 %, technologický Nasdaq získal 0,8 % a širší S&P 500 index zvýšil svoji hodnotu o 0,5 %. V rámci S&P 500 největší úspěchy sklízely sektory zpracovatelů surovin (+1,5 %), telekomunikací (+1 %) a shodně po 0,8 % si připisují také finanční instituce a prodejci zbytného zboží. Výraznější ztrátu zaznamenaly pouze utility, když přišly o 1,2 % hodnoty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 1.9.2017
    Rostoucí mzdy, vysoký počet nových pracovních míst a silná spotřebitelská poptávka spolu s vyšším než očekávaným růstem amerického HDP výrazně podpořily apetit investorů po amerických akciích. Ty včera již čtvrtým dnem rostly. Nejlépe se dařilo farmaceutickým společnostem, když akcie Gylead Sciences a Mylan si připsaly přes 3 % a dotáhly celý sektor o 2 % výše. Silný růst technologických titulů pomohl k zisku 1 % indexu Nasdaq, který tak včera zakončil na novém rekordu. Dařilo se zpracovatelům komodit, jejichž akcie přidaly 0,8 %. Růst ceny ropy o 2,5 % pomohl ropným společnostem k solidnímu půlprocentnímu zisku.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.3.2018
    Americké akcie uzavřely páteční obchodování v ziscích, čímž od čtvrtka pokračovaly v korigování celotýdenních ztrát. Index Dow Jones získal 0,3 %, S&P 500 si připsal 0,2 % hodnoty a technologický Nasdaq zůstal beze změny od čtvrtečního obchodování. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo dvojici sektorů energií a utilit, když si shodně připsaly po jednom procentu. Následovaly je firmy z oblasti průmyslu a nemovitostí, které si polepšily stejnou měrou o půl procentního bodu. Na opačné straně spektra stáli výrobci luxusního zboží a IT společnosti, kteří odepsali 0,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.3.2019
    Americký akciový trh vstoupil do nového týdne optimisticky, když indexy Dow Jones a Nasdaq si shodně polepšily o 0,3 % a S&P 500 vzrostl o 0,4 %. V rámci něj se nejlépe dařilo energetickým společnostem (+1,4 %) a výrobcům luxusního zboží (+1,1 %). Na opačné straně se nacházely především telekomunikační firmy (-0,8 %). Společnost Apple včera představila své nové dva produkty (iPad Air a iPad mini), na což akcie zareagovaly jednoprocentním růstem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI