Čtvrtek 28. březen 2024 20:54
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Ranní zpráva z akciového trhu 16.2.2018

16.02.2018 10:07  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • O2 navrhuje výplatu dividendy za rok 2017 ve výši 21 CZK na akcii.
  • Evropské akciové trhy by měly dnešní obchodování zahájit růstem.
  • Dnešek nenabídne žádné významnější ekonomické zprávy z Ameriky ani Evropy.
  • Výsledky hospodaření v USA dnes reportuje například Coca-Cola či Kraft Heinz. Na evropském kontinentu představí své hospodářské výsledky Allianz, Air France či Danone.
  • Société Générale zvýšila doporučení na Koupit pro francouzského realitního investora Fonciere des Régions, francouzskou softwarovou firmu Axway Software a švýcarskou finanční skupinu Credit Suisse. Dále pak snížila doporučení na Držet pro švýcarskou odnož výrobce nápojů Coca-Cola Hellenic.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy pokračovaly ve středeční pozitivní náladě i včera. Dařilo se všem hlavním indexům, které si připisovaly zisky mezi 0,8 až 1,6 %. Index Dow Jones včera získal 1,2 %, S&P 500 si připsal 1,2 % a technologický Nasdaq si polepšil dokonce o 1,6 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo utilitám (+2,1 %), informačním technologiím (+1,9 %) a trojici úspěšných uzavírají výrobci nezbytného zboží (+1,6 %). Ztráty zaznamenal pouze energetický sektor, když přišel o 0,4 % hodnoty.

Asijsko-pacifický region zakončuje páteční obchodování převážně ziskově. Menší ztráty zaznamenaly pouze indexy v Austrálii (-0,1 %) a Indii (-0,3 %). Naopak nejvíce se daří akciím v Hongkongu (+2 %) a Jižní Koreji, kde index Kosdaq získává 2,3 %. Ostatní indexy si připisují zisky mezi 0,5 až 1,2 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který se zhodnotil o 1,2 %, nejlépe zakončily obchodování firmy z oblasti utilit (+3,3 %) a informačních technologií (+2 %).

O2

Společnost O2 včera po uzavření trhů zveřejnila návrh na výplatu dividendy za rok 2017. Ta v souladu s naším očekáváním činí 21 CZK na akcii. Firma plánuje rozdělit 98 % čistého zisku, tedy 5 274 mil. CZK, což představuje 17 CZK na akcii. K tomu navíc nad rámec běžné výplaty dividendy zvažuje představenstvo navrhnout rozdělení části emisního ážia ve výši až 1 241 mil. CZK, což znamená další 4 CZK na akcii. Celkově tedy firma zvažuje navrhnout akcionářům výplatu za rok 2017 ve výši 6 515 mil. CZK.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu 12.9.2018
    Americký akciový trh uzavřel úterní obchodování v ziscích. Pomohlo tomu mimo jiné i prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o průběhu obchodních jednání mezi Spojenými státy a Kanadou. Ty Trump zhodnotil pozitivně a dodal, že Kanada je připravena uzavřít dohodu, která plně nahradí stávající NAFTA. Průmyslový Dow Jones a S&P 500 shodně posílily o 0,4 %. Technologický Nasdaq vzrostl o 0,6 %. Nejlépe se vedlo telekomunikačním firmám (+1,1 %) a energetickým společnostem (+1 %). Na opačné straně se s mírnějšími ztrátami kolem 0,4 % pohybovali výrobci nezbytného zboží či síťová odvětví.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 13.11.2019
    Obchodování v zámoří se včera neslo spíše v pozitivním módu. Jen index Dow Jones skončil na stejné úrovni jako v pondělí. Širokopásmový S&P500 přidal necelých 5 bodů a uzavřel mírně výše (+0,16 %, 3 091,8 b.). Nejlépe si vedl NASDAQ (+0,26 %, 8 486,1 b.), který opět vylepšil historický rekord. Pohled na jednotlivé sektory ukazuje, že nejlépe si vedlo zdravotnictví a zpracovatelé a těžaři komodit. Oslabovaly naopak reality a energetické společnosti, které reagují na pokles ropy druhý den v řadě.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 13.3.2019
    Americké akcie si i v průběhu druhé seance tohoto týdne připsaly zisky. Index S&P 500 vzrostl o 0,3 %, když dvěma nejúspěšnějšími sektory byli především zástupci defenzivních titulů jako farmaceutické společnosti a utility. Naproti tomu průmyslové podniky přišly o 0,9 %, když se na tomto výsledku opět nejvíce podílel Boeing, jehož akcie v návaznosti na další omezování provozů jeho letadel 737 Max přišly o dalších více jak 6 %. Zveřejněná nižší americká inflace pak naznačuje, že americká centrální banka není pod tlakem, aby musela pokračovat ve zvedání úrokových sazeb, což rovněž přispělo k lepší náladě mezi investory. Na to konto například rostly i ceny amerických státních dluhopisů.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 13.9.2018
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování různorodě. Jedním z pozitivních faktorů bylo včerejší zveřejnění informací o tom, že Spojené státy navrhují další kolo jednání s Čínou o obchodní politice. Chvíli na to přišla ale studená sprcha od vedení společnosti 3M (firma podniká v široké škále odvětví od telekomunikací přes zdravotní péči až po průmysl), které oznámilo, že společnost očekává vyšší materiálové náklady, než bylo původně očekáváno. To poslalo cenu akcí 3M o více než 2,4 % níže. Vzhledem k velikosti společnosti to mělo vliv i na akciové indexy. Průmyslový Dow Jones si připsal pouhou jednu desetinu procenta, když předtím v průběhu dne rostl i o 0,6 %. S&P 500 uzavřel o pár setin procenta nad úterní zavírací cenou a technologický Nasdaq poklesl o 0,2 %. Nejlépe se vedlo telekomunikačním firmám (+1,4 %) a výrobcům nezbytného zboží (+1,3 %). Na opačné straně se nacházely především finanční instituce se ztrátou 0,9 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 14.6.2018
    Americkým trhům se včera příliš nedařilo. Index Dow Jones klesl o 0,5 %, S&P 500 ztratil 0,4 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,1 %. Nejméně se dařilo telekomunikačním firmám (-4,5 %) a realitním developerům (-2,3 %). Jediné zisky si vybojovali výrobci luxusního zboží, a to pouhou jednu desetinu procenta. To, co stáhlo trhy včera dolů, bylo především očekávané zvýšení sazeb americkou centrální bankou o 25 bb následované naznačením, že do konce roku budou ještě další dvě zvyšování sazeb místo očekávaného jednoho.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 14.8.2018
    Americký akciový trh zakončil pondělní obchodování ve ztrátě. Důvodem je pokračující Turecká krize, kde zatím chybí jasné řešení celé situace. Investoři po celém světě jsou teď mnohem obezřetnější a averznější vůči riziku. Index S&P 500 ztratil 0,4 %, průmyslový Dow Jones přišel o 0,5 % a technologický Nasdaq odepsal necelé tři desetiny procenta ze své hodnoty. Drtivá většina sektorů je v červených číslech, nejhůře dopadly energetické firmy se ztrátou přes 1,2 %. Nejvyšší zisk jedna desetina procenta náleží síťovému odvětví.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 14.8.2019
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování v zisku. Průmyslový Dow Jones posílil o 1,4 %, S&P 500 vzrostl o 1,5 % a technologický Nasdaq si připsal 2 % hodnoty. V rámci S&P 500 se dařilo všem sektorům, přičemž nejvyšší zisk zaznamenaly technologické společnosti, a to 2,5 %. V čele jejich růstu stála firma Apple se ziskem 4,2 %, čímž reagovala na odložení uvalení cel na čínské zboží o více jak tři měsíce na 15. prosince a úplné vyjmutí některých produktů z balíku zboží v hodnotě přes 300 mld. USD. Tímto opět roste naděje v očích investorů na pozitivní řešení obchodní války mezi oběma zeměmi.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 15.2.2018
    Americké trhy zakončily včerejší obchodování solidními zisky i přes ne příliš oslnivý začátek obchodování, kdy otevřely v červených číslech v reakci na větší než očekávanou míru inflace za leden. Index Dow Jones včera získal 1 %, S&P 500 si připsal 1,3 % a technologický Nasdaq si polepšil dokonce o 1,9 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo finančním institucím (+2,3 %), které pozitivně reagovaly na včerejší růst úrokových sazeb na trzích. Ziskově zakončily obchodování také informační technologie (+2 %) a trojici úspěšných uzavírají výrobci luxusního zboží (+1,6 %). Na opačné straně spektra se nacházejí utility se ztrátou 1,2 %, následované dvojicí sektorů telekomunikací a nemovitostí, které přišly o 0,7 % respektive o 0,6 % své hodnoty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 15.4.2019
    Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování v zisku. Index Dow Jones posílil o 1 %, S&P 500 si polepšil o 0,7 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem odvětvím s výjimkou zdravotnického sektoru (-1 %). Nejvyšší zisky si připsaly finanční instituce (+1,9 %) či zpracovatelé komodit (+1,3 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 15.5.2018
    Americký akciový trh včera při nižší obchodní aktivitě příliš velkých změn nedoznal. Index S&P 500 si polepšil o necelou jednu desetinu procenta. Dařilo se především farmaceutickým a energetickým společnostem (+0,6 %), na druhou stranu nejhorším se stal sektor realitních developerů, který přišel o 0,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 16.5.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ziskem. Index Dow Jones vzrostl o 0,5 %, S&P 500 si polepšil o 0,6 % a technologický Nasdaq přidal 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo telekomunikačním firmám, když jejich zisky dosáhly výše 2,1 %. Nejztrátovějším sektorem se staly finanční instituce, jejichž hodnota akcií klesla o 0,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 16.8.2018
    Americký akciový trh zakončil včerejší obchodování ve ztrátách. Důvodem jsou trvající obavy z vývoje turecké krize a také vzájemné uvalování dovozních cel mezi Tureckem a Spojenými státy. Průmyslový Dow Jones oslabil o 0,5 %, index S&P 500 ztratil 0,8 % a technologický Nasdaq odepsal dokonce 1,2 % své hodnoty. Jasným propadlíkem se stal energetický sektor s výraznou ztrátou 3,5 %, který tak reagoval na včerejší pokles cen ropy na světových trzích o přibližně 2 USD za barel. Naopak nejlépe zakončili seanci realitní developeři se ziskem přes 0,8 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 17.10.2019
    Americké akcie středeční seanci uzavřely s mírnými ztrátami. Průmyslový Dow Jones přišel o 0,1 %, S&P 500 klesl o 0,2 % a technologický Nasdaq odevzdal 0,3 %. Zřejmě největším včerejším zklamáním byly maloobchodní tržby, které nečekaně propadly, zatímco tržní konsensus naznačoval jejich růst. Začátek výsledkové sezóny je zatím vcelku solidní. Včera k němu přispěly hospodářské výsledky Bank of America nebo Netflixu.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 17.7.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátou. Index Dow Jones odepsal 0,1 % své hodnoty, S&P 500 si pohoršil o 0,3 % a technologický Nasdaq ztratil 0,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem (-1,1 %). Na opačné straně se nejlépe umístily průmyslové podniky se ziskem 0,7 %. Včera tak po čtyřech dnech, kdy trhy dosahovaly nových maxim, došlo k mírné korekci. Důvodem bylo nejspíše vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, který opět prohlásil, že nejistoty ohledně obchodní války a potenciální zpomalení globální ekonomiky by mohly vést ke snižování úrokových sazeb.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.1.2018
    Americkým akciovým trhům se po vlažném začátku seance vydařila. Index S&P 500 si polepšil o 0,9 %, když podporou mu byly všechny hlavní sektory. Poprvé v historii tak překonal hranici 2800 bodů. Průmyslový Dow Jones, jenž rovněž vylepšil svoje maximum, včera připsal dalších 1,3 %. Nejúspěšnějším sektorem v rámci S&P 500 byly informační technologie, které přidaly 1,6 %. Přes jedno procento se přehouply i akcie maloobchodních řetězců (+1,2 %). Stupeň vítězů doplňují farmaceutické tituly (+1,0 %). K celkové optimistické náladě mohly přispět i zveřejněné údaje o americké průmyslové výrobě, jejíž růst byl téměř dvojnásobný oproti očekávání.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.12.2017
    Světový ekonomický kalendář se připravuje na nadcházející vánoční svátky a není již tak tolik nabitý. Zajímavé budou především politické události, kde v Americe by prezident Trump měl svým podpisem završit úsilí o prosazení daňové reformy. V Evropě za zmínku stojí čtvrteční volby v Katalánsku. Co se ekonomických událostí týká, tak dnes dopoledne budou zveřejněna listopadová čísla za inflaci v eurozóně, která očekáváme na stejné úrovni jako ta říjnová.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 1.8.2018
    Americkým trhům se v úterý konečně zadařilo, když opadla výprodejová vlna technologických titulů. Index Dow Jones posílil o 0,4 %, S&P 500 vzrostl o 0,5 % a technologický Nasdaq si připsal 0,6 % hodnoty. Nejlépe se vedlo průmyslovým podnikům (+2,1 %) a realitním developerům (+1,9 %), které s velkým odstupem následoval sektor utilit se ziskem 1,1 %. Na opačné straně spektra se nacházejí telekomunikační společnosti (-0,8 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 1.8.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Indexy Dow Jones a Nasdaq shodně odepsaly 1,2 % hodnoty a S&P 500 klesl o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru. Nejhlubších ztrát ve výši 2 % dosáhli výrobci nezbytného zboží následovaní zpracovateli komodit s poklesem o 1,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.4.2019
    Americké akciové indexy včera uzavřely v červeném. Průmyslový Dow Jones i technologický Nasdaq ale odepsaly jen několik setin procenta, širší S&P 500 přišel o čtvrt procenta. Největší brzdou se staly akcie farmaceutických společností, které propadly o 2,9 %. Důvodem jsou jednání o možném rozšíření národního zdravotního pojištění v rámci programu Medicare na všechny Američany. Nedařilo se tak ani pojišťovnám, jejichž ztráty převyšovaly jedno procento.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.5.2018
    Americké trhy uzavřely včerejší obchodování v mírných ztrátách. V průběhu obchodování se trhům dařilo, dokud prezident Donald Trump nenaznačil, že chystaná jednání mezi Spojenými státy a Čínou by nemusela přinést očekávané výsledky v podobě zmírnění obchodních sankcí. Index Dow Jones klesl o 0,2 %, S&P 500 ztratil 0,1 % své hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,2 %. V rámci indexu S&P 500 klesla především hodnota sektoru utilit (-0,9 %) a telekomunikací (-0,6 %). Energetické společnosti stále posilují (+1,3 %), a to díky rostoucím cenám ropy na světových trzích, které včera atakovaly hranici 80 USD za jeden barel.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster