Úterý 19. březen 2024 07:59
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex Dakar

Ranní nadhoz finančních trhů 23.1.2019

23.01.2019 11:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,64

USD/CZK

22,55

EUR/USD

 

1,136

PLN/USD

3,772

Ropa Brent

USD/barel

61,80

Zlato

USD/unce

1285

Aktualizováno

8:58

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Předchozí jestřábí slova členů bankovní rady ČNB tlumí nejnovější člen T. Holub. Podle jeho slov nemusí na nejbližších jednání dojít ke zvýšení úrokových sazeb. Zvyšování sazeb by podle něj mělo proběhnout až v druhé polovině roku. Hlavní důvody pro opatrný přístup vidí ve zhoršujícím se výhledu v zahraničí, nižší cenu ropy a odkládání prvního zvýšení úrokových sazeb ECB.

Lednový předstihový index ZEW V Německu vzrostl o 2,5 na -15,0 bodů, v eurozóně pak došlo jen k nepatrnému zlepšení o desetinku bodu na -20,9. Německý index vzrostl po třetí v řadě z říjnových -24,7 bodů, což značí soustavné zlepšení ekonomického sentimentu jak v Německu, tak i v eurozóně.

Britský parlament je opět o něco blíže odložení Brexitu s cílem vyhnout se odchodu bez dohody. Hlavním tématem však zůstává otázka tzv. „irské pojistky“. Nicméně labouristická strana je připravena zvýšit tlak na premiérku v případě, že nebude ochotna přistoupit na kompromisní řešení.

Poradce prezidenta Trumpa včera vyvrátil spekulace, že byly přerušeny rozhovory s Čínou kvůli nedostatečnému pokroku ve vyjednávání. Podle jeho slov bude zásadní setkání s čínským vicepremiérem na konci tohoto měsíce.

Vedení amerického senátu schválilo možnost hlasování o znovuotevření vládních institucí a zvážení návrh D. Trumpa na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Návrh počítá s financování vládních institucí pouze do 8. února. Hlasování proběhne ve čtvrtek. Nicméně vládní „shutdown“ se dostává do druhého měsíce svého fungování, s čímž lze očekávat negativní dopad na výkon ekonomiky. 

Japonská centrální banka překvapivě výrazně snížila svůj odhad inflace z důvodu nižších ceny ropy a poklesu globální poptávky. Tento krok lze vyložit i jako předvoj zítřejšího jednání ECB, kde pravděpodobně dojde k obdobnému kroku v rétorice guvernéra M. Draghi. 

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes nás čeká pouze zveřejnění lednové spotřebitelské důvěry v eurozóně. Tým RBI shodně s trhem očekává mírný pokles. Obdobně jako v případě ostatních předstihových ukazatelů očekáváme stabilizaci na současných hodnotách po nedávném prudkém propadu napříč eurozónou.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

16:00

EUR

Spotřebitelská důvěra (leden, v b.)

-6,6

-6,5

-6,2

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Comcast, Ford Motor, Procter & Gamble, Texas Instruments, ASML

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: USA PMI, EUR, SRN PMI, EUR Zasedání ECB
PÁ: USA Objednávky, SRN IFO index

Autor: František Táborský, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.2.2019
    Německé PMI ve výrobě za únor kleslo na 47,6 bodu, nejnižších hodnot za více než šest let. Oproti předchozímu měsíci si pohoršilo o více než dva body. Na indexu se negativně podepsal především objem nových objednávek. Naopak pozitivní dopad na výši indexu měla tvorba nových pracovních míst.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.3.2018
    Americká centrální banka podle očekávání zvýšila svou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,75 %. Prognóza Fedu i nadále poukazuje na celkově tři zvýšení tento rok. Rozložení názorů v radě je však velmi těsné a shoda ohledně čtvrtého navýšení je podle našeho názoru jen otázkou času.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.3.2019
    Americký předstihový ukazatel Philadelphia Fed index v březnu výrazně vzrostl z únorových -4,8 na 13,7 bodů. Za značným nárůstem stojí především zlepšení přepravy a zásob. Naopak si pohoršily nevyřízené objednávky či dodací lhůty.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.5.2018
    Chicago Fed index ekonomické aktivity, který agreguje vývoj všech hlavních makroekonomických statistik v USA, v dubnu narostl na 0,34 b., čímž překonal odhad trhu o 0,04 b. Předchozí hodnota za březen byla ale revidována na 0,32 b., takže se nejedná o tak výrazný nárůst.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.5.2019
    Podle včera zveřejněného ekonomického výhledu organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by česká ekonomika v tomto roce měla dosáhnout růstu 2,6 %. Přispět by měla především spotřeba domácností podporována nadále silným zvyšováním mezd. Výkon ekonomiky bude brzděn především nedostatkem pracovní síly na trhu práce a slabší zahraniční poptávkou. Pro eurozónu OECD předpokládá v letošním roce zpomalení ekonomiky o šest desetin procenta na 1,2 %, v roce 2020 pak očekává mírné oživení na 1,4 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.6.2018
    Bank of England ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 0,5 %. Hlasování ale nebylo jednomyslné, tři členové rady z devíti hlasovali proti. Výsledek příštího jednání v srpnu je tak téměř jistý – rada BoE navýší klíčovou sazbu na 0,75 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.7.2019
    Britský ministr financí Philip Hammond ve středu podá demisi, protože nesouhlasí s odchodem země z Evropské unie bez dohody. Tuto možnost rozluky s EU nevylučuje pravděpodobný příští předseda konzervativců a budoucí britský premiér B. Johnson. Rezignaci podá ještě do rukou odcházející premiérky Theresy Mayové. Jméno nástupce Mayové bude znát Británie v úterý.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.8.2019
    Včera zveřejněný zápis z posledního jednání Fedu nepřinesl žádné překvapení. Jen potvrdil, že snížení sazeb o 25 bb bylo preventivní pojistkou proti zahraničním nejistotám a poklesu sentimentu v některých sektorech ekonomiky. Dva členové hlasovali proti snížení sazeb, naopak několik členů se vyslovilo pro výraznější pokles o 50 bb. Zítřejší projev šéfa Fedu J. Powella v Jackson Hole by však mohl o budoucím nastavení měnové politiky prozradit více.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.10.2018
    Neustálé obraty v rétorice italských politických lídrů neprospívají euru, které opět oslabuje na současných EUR/USD 1,146. Evropská unie pravděpodobně dnes rozhodne o zamítnutí návrhu italského rozpočtu, což by byl bezprecedentní krok.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.11.2018
    Španělsko bude hlasovat proti dohodě o Brexitu, pokud nedojde k jejímu přepracování. Tamnímu premiérovi se nelíbí navrhovaná podoba vztahů s Velkou Británii a vypořádání Gibraltaru jakožto autonomní oblasti Velké Británie. Nový problém musí být vyřešen do neděle, na kdy je naplánován summit EU, kde by měla být finální dohoda schválena členskými státy.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.3.2018
    Dnes nás čekají pouze americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za únor. Po poklesu o 3,6 % m/m v lednu způsobeným meziměsíční propadem objednávek letadel Boeing by se objednávky měly vrátit do svého běžného tempa růstu. Trh odhaduje nárůst o 1,6 % m/m.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.4.2018
    Předběžná hodnota spotřebitelské důvěry v eurozóně v dubnu překvapivě vzrostla o 0,3 b. na 0,4 b. Nepotvrdily se tak spekulace ohledně obav spotřebitelů z nestabilní politické situace.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.4.2019
    V tomto týdnu budou zveřejněny některé předstihové ukazatele z významných ekonomik eurozóny. Již dnes se dozvíme indikátor důvěry spotřebitelů pro eurozónu, kde očekáváme mírné zhoršení. Nicméně pro nás nejzajímavější bude zítřejší německý IFO index. Podle tržních odhadů i předpokladů RBI by mělo dojít ke slabému poklesu ukazatele hodnocení aktuální ekonomické situace, avšak na výhledu se předpokládá mírné zlepšení očekávání podnikatelů. Již poslední zveřejněné předstihové ukazatele (PMI, ZEW) naznačily zlepšení situace oproti počátku roku.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.5.2018
    Viceguvernér ČNB a známý jestřáb, M. Hampl, řekl, že preferuje rychlejší zchlazování naší ekonomiky. Podle něj by ČNB nemusela stihnout navýšení na „normální“ úrokovou sazbu (3 %) ještě před další krizí. Na posledním jednání bankovní rady byl M. Hampl jediný, kdo hlasoval pro navýšení sazeb. Koruna na jeho vyjádření nereagovala a dnes ráno je stále nad EUR/CZK 25,70.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.5.2019
    Při dalším hlasování o brexitové smlouvě na počátku června premiérka T. Mayová s největší pravděpodobností utrpí další porážku. Poté co představila plán dalšího postupu, který zahrnuje referendum o tom, zda bude navrhovaná brexitová smlouva realizována, ztrácí postupně podporu poslanců. Její dny ve funkci premiérky jsou tak zřejmě sečteny. Ve světle těchto událostí zůstává způsob odchodu Británie z EU, plánovaný na konec října, stále nejasný. Britská libra postupně ztrácí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.7.2018
    Desetileté výnosy japonských státních dluhopisů vzrostly nejvíce za poslední dva roky v reakci na zprávy, že BoJ začne diskutovat možnost změny ve své ultra uvolněné měnové politice.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.7.2019
    Kurz koruny byl včera i dnes ráno stabilní a pohyboval se poblíž hodnot EUR/CZK 25,54. Euro proti dolaru včera odpoledne a dnes ráno postupně ztratilo cca 0,25 % a dostalo se pod hranici EUR/USD 1,12. Aktuálně se kurz pohybuje na úrovni 1,119.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.8.2018
    Záznam ze srpnového jednání Fedu potvrdil odhodlání bankovní rady dále zvyšovat sazby. Silný trh práce a stabilní inflace kolem 2 % jsou jasnými důvody pro další utahování měnových podmínek v ekonomice. Nicméně Fed znovu vyzdvihnul tržní nejistotu ohledně zahraničního obchodu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.8.2019
    Kompozitní PMI index eurozóny se v srpnu mírně zvýšil a dosáhl 51,8 bodu. Solidní růst i nadále vykazuje sektor služeb, který, přes přetrvávající nepříznivou situaci v průmyslu (47,8 bodu), udržel evropskou ekonomiku v pásmu expanze. Nicméně firemní sentiment dosáhl nejnižších hodnot za posledních šest let a naznačuje, že společnosti se spíše připravují na dlouhodobější období ekonomického útlumu. Mezičtvrtletní růst HDP v eurozóně v Q3 tak bude nejspíš jen mírně kladný.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.10.2019
    K nastavení měnové politiky se včera vyjádřil viceguvernér ČNB M. Mora, který jako jeden ze dvou členů rady hlasoval na zářijovém zasedání pro zvýšení úrokových sazeb. Potřeba zvýšit úrokové sazby se podle něho snížila. Jednak došlo k dalšímu zhoršení zahraničních ekonomických výhledů a zvyšuje se riziko, že to ovlivní i tuzemskou ekonomiku, současně v září zvolnila inflace. Podle jeho názoru je bankovní rada aktuálně více nakloněna vyčkávací strategii.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova