Čtvrtek 28. březen 2024 20:50
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook

ECB – zpátky v roce 2011

09.11.2018 14:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nejsou tomu ani dva týdny, co Draghi na tiskovce překvapil lehkostí, se kterou ignoroval (dle mého názoru) jasné náznaky, že ekonomika Eurozóny ztrácí dech. Připustil totiž pouze to, že růstová dynamika „zvolnila“, odmítl však spekulovat o tom, že by to byla předzvěst blížícího se „poklesu“ ekonomiky. Na rizika Brexitu a tahanice mezi Římem a Bruselem ohledně italského fiskálu pak bez dalšího odpověděl pouze tím, že „věří, že se nakonec najde rozumná dohoda“. A protože „domlouvané mzdy se zvyšují, trh práce se dále zlepšuje a míry využití kapacit rostou“, nemá dle něj ECB důvod pochybovat, že se „inflace vrací k inflačnímu cíli…“.

Já pár důvodů pochybovat mám. A myslím si, že by o tom, že se inflace k inflačnímu cíli již postupně vrací, měli pochybovat i ve Frankfurtu.

Zaprvé, (jádrová) inflace se již léta nikam neposouvá. Předběžná říjnová data, zveřejněná minulý týden, ukázala, že jádrová inflace zůstala kolem 1 %, tedy hodnoty, kde se bez trendu pohybuje již posledních pět let. 

Zadruhé, předběžná data o růstu HDP ve třetím čtvrtletí byla velkým zklamáním. Ekonomika totiž rostla nejpomaleji za více než 4 roky, když tempo růstu dosáhlo pouze 0,2 % q/q, tj. tempem polovičním oproti druhému čtvrtletí a polovičním oproti očekáváním. Špatně si vedla Itálie (stagnace) a zřejmě i Německo, růst ve Francii jako v jediné velké ekonomice Eurozóny oproti 2. čtvrtletí urychlil, růst ve Španělsku zůstal stejný (+0,6 % q/q).

Zatřetí, předstihové indikátory nenaznačují, že by se růst měl hned tak zlepšit. Index PMI ve zpracovatelském průmyslu se propadl na dvouleté minimum, poprvé od června 2013 klesly exportní objednávky a poprvé od listopadu 2014 i objednávky celkové.  V sektoru služeb jsme v říjnu také viděli dvouleté minimum, očekávání pro nejbližší rok se propadla nejníže od konce roku 2014.

Přes to všechno se ECB nadále tváří, že se nic neděje a že kvantitativní uvolňování, jehož konec ohlásila v červnu, v prosinci prostě skončí ať se děje cokoliv. A zřejmě tomu tak nakonec i bude -  protože je to politické rozhodnutí.

Minulost se opakuje. Pamatujete, jak koncem roku 2010 vzrostla cena ropy a jak se ECB v reakci na z toho pramenící růst inflace rozhodla zvýšit sazby, byť již dluhová krize vystrkovala růžky? Paralele s dneškem se nebrání lehce: i dnes je celková inflace nejvýše za 6 let, i dnes jen díky ropě. Brexit, obchodní válka či spor Itálie a EK jsou pak faktory, které můžou růst lehce poslat do červených čísel (od nichž už beztak není daleko), podobně, jako v té době začínající dluhová krize. ECB však nehledí doprava, doleva a s utažením (tentokráte ve formě konce kvantitativního uvolňování) prostě počítá.

ECB je tak dle mého znovu v roce 2011. Ignoruje rizika, přeceňuje inflační výhled. Nepřekvapilo by mě, kdyby v roce 2019 dopadla stejně jako v roce 2012.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ECB zatřásla s trhy. Euro se propadá, dluhopisy s akciemi rostou
    Evropská centrální banka, co se týče dopadu na finanční trhy, jednoznačně předčila včerejší Fed. Samozřejmě řada hráčů mohla zůstat po Fedu opatrná a pustit se do akce až se znalostí výsledků obou zasedání. ECB ale zkrátka učinila zásadnější kroky a na trzích je to znát.
  • ECB zchladila naděje na větší akci, prodeje rizika táhnou dolů eurodolar, slábne i koruna
    Celkové vyznění jednání ECB je pro trhy negativní kvůli odmítavému postoji k nák...
  • ECB získala cenný čas, nie pokoj navždy
    Menová politika má stále svoju moc obnoviť dôveru a vytlačiť ceny aktív nahor. Ekonomickú aktivitu síce c...
  • ECB zklamala evropské banky. Výnosy dluhopisů tlačí dolů navíc i americká data
    Zasedání ECB nijak nepřekvapilo v základních bodech o výhledu úrokových sazeb nebo ekonomiky. Banka zůstává u svého postoje, že minimálně do konce letošního roku nechá sazby beze změny. Rizika pro ekonomiku jsou podle ní převážně negativní. Za lehké zklamání můžeme označit absenci detailů k programu TLTRO a odstupňování depozitní sazby. ECB teprve zváží, zda efekt záporných sazeb na ziskovost bank a potažmo úvěrování potřebuje nějak kompenzovat. Zatím v této otázce vyčkává, což je trochu zklamání. Celkem logicky se nejvíce podepisuje na akciích západoevropských bank, které dnes padají. Vedle toho ale klesají rovněž výnosy v eurozóně, když se trh ujistil, že zpřísnění měnové politiky určitě není na obzoru. Z trhu OIS přitom spekulace o vyšších sazbách zmizely teprve koncem března.
  • ECB zmírňuje zákaz dividend kvůli COVID-19, zlepšují se vyhlídky
    Evropská centrální banka v úterý rozhodla o tom, že dovolí bankám vyplatit akcionářům část svých kumulovaných zisků z let 2019–2020, pokud mají dostatek kapitálu. Nejvyšší kontrolní banka v oblasti bankovnictví v eurozóně stále žádá banky, aby byly obezřetné, aby uchovaly kapitál před vlnou nesplacených půjček, která by mohla dosáhnout 1,4 bilionu eur (1,70 bilionu dolarů).
  • ECB znížila odhad rastu eurozóny
    Európska centrálna banka ponechala kľúčové úrokové sadzby bez zmeny. Európske banky dostanú ďalšiu finančnú injekciu. Nová séria dlhodobých refinančných operácií (TLTRO 3) sa začne v septembri tohto roka a bude pokračovať do marca 2021. „Tieto operácie umožnia udržať priaznivé úverové podmienky a sprostredkujú hladký prenos menovej politiky,“ povedal vo svojom úvodnom vyhlásení po zasadaní Rady guvernérov šéf ECB Mario Draghi.
  • ECB znižuje mesačný objem QE, euro však po oznámení výraznejšie stráca
    Štvrtok priniesol silnejší výpredaj eura voči ostatným svetovým menám. EURUSD pár klesol o takmer 1% a priblížil sa k úrovni 1.17. Padali aj výnosy na európskych dlhopisoch, čiže rástli ceny bondov. Darilo sa akciám v Európe, ktoré si pripisovali viac než 1%. Za tieto veľké pohyby môže štvrtkové zasadnutie Európskej centrálnej banky.
  • ECB znižuje sadzby na rekordné minimum
    Štvrtok 5. júla bol dňom centrálnych bankárov. Uvoľnenie menovej politiky totiž prišlo od ECB, BoE ale aj čínskej PBOC. Mnohým toto zníženie pripomenulo koordinované zníženie úrokových sadzieb z októbra 2008.
  • ECB znižuje výhľad pre rast
    "HDP v budúcom roku by malo rásť na úrovni...
  • ECB znovu razantně přitvrdila měnovou politiku
    Evropská centrální banka dnes potvrdila jestřábí obrat posledních měsíců a v souladu s očekáváním zvedla depozitní sazbu o 75 bazických bodů na 1,5 %. V rozmezí přibližně tří měsíců zvýšila ECB svou základní úrokovou sazbu celkem o 200 bazických bodů, což je nejagresivnější cyklus růstu sazeb v historii. Další zpřísnění měnové politiky, kterým ECB reaguje na nepříznivý inflační vývoj v eurozóně, znamená, že se úrokové sazby již nacházejí v neutrálním pásmu odhadovaném mezi 1-2 %.
  • ECB zpřísňuje omezení pro banky
    Evropská centrální banka dnes vydala další sadu opatření cílených na banky eurozóny, kterými chce zajistit jejich stabilitu v kontextu pandemického zhoršení ekonomické situace. ECB bankám uložila další pozastavení výplat dividend, tentokrát alespoň do ledna příštího roku. Po stejnou dobu by se banky měly zdržet nákupů vlastních akcií. Zároveň od nich ECB očekává, že budou „extrémně umírněné“ v politice výplat bonusů.
  • ECB zřejmě v nákupech hodlá pokračovat
    Dva členové Rady guvernérů Evropské centrální banky se vyjádřili k výhledu měnové politiky. Yannis Stournaras, zástupce Řecka, se nechal slyšet, že by nouzový program nákupů aktiv měl běžet až do doby, kdy se evropská inflace přiblíží cíli. Ten se podle ECB nachází těsně pod dvěma procenty, a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by k němu cenová dynamika měla namířeno. Základní scénář, se kterým zatím ECB počítá, zahrnuje inflaci hluboko pod cílem i po celý rok 2022. Ani ve scénáři optimistickém se nezdá být návrat ke dvěma procentům v dohledné době nijak pravděpodobný. Podobně i další člen Rady guvernérů, Constantinos Herodotou, podmiňuje ukončení aktuálně probíhajícího programu nákupu aktiv známkami toho, že se Evropské centrální bance daří naplňovat její inflační mandát. I vzhledem k tomu, že ECB vytrvale zdůrazňuje, že navzdory známkám oživení evropské ekonomiky je její vlastní prognóza zatížena riziky směrem k horšímu vývoji, se ze slov bankéřů dá usuzovat, že k zesílení či přinejmenším pokračování nákupů aktiv v blízké době skutečně dojde.
  • ECB zřejmě v příštím roce sníží úrokové sazby
    ECB v souladu s očekáváním ponechala po dubnovém zasedání svou politiku beze změny. Po oznámení dlouhodobých repo operací doprovázených na posledním zasedání jasným holubičím poselstvím, je ECB – opět – v režimu „počkejme a uvidíme“.
  • ECB zvedla sazby a doručila jestřábí překvapení
    Evropská centrální banka včera podle očekávání zvýšila depozitní sazbu o 25bps na 3,5 %. Tento krok byl centrální bankou dopředu avizován a pro trhy nebyl žádným překvapením. Tím naopak bylo jestřábí vyznění aktualizované makro prognózy, stejně jako doprovodný komentář šéfky ECB Christine Lagarde, která vcelku jasně signalizovala potřebu dalšího zpřísnění měnové politiky.
  • ECB zvedla sazby o 50 bodů tak, jak slíbila
    Evropská centrální banka dodala 50bodové zvýšení úrokových sazeb, tak jak slíbila. Depozitní sazba se tedy dostala na 3 %, refi sazba na 3,5 %. Zároveň dodala, že inflace zůstává příliš vysoká po příliš dlouhou dobu. Zopakovala, že bankovní sektor je silný a odolný a že má nástroje, jak mu případně dodat likviditu. Nová makroekonomická prognóza vyzněla víceméně v souladu s očekáváními. Inflační výhled pro letošní rok byl snížen na 5,3 % z původních 6,3 %, pro rok 2024 pak byl nepatrně zvýšen na 2,9 % z původních 2,8 %. Výhled pro růst ekonomiky byl naopak vzestupně revidován z 0,5 % na 1 % pro letošní rok, pro příští rok pak mírně snížen na 1,6 % z 1,9 %. Tyto odhady byly nicméně připraveny ještě před posledními událostmi v bankovním sektoru.
  • ECB zvedla sazby o 50bps
    ECB zvedla úrokové sazby podle očekávání trhů o 50bps, tzn. že repo sazba je nyní na úrovni 3,50 % a depozitní sazba na 3 %.
  • ECB zvedla sazby podle očekávání
    ECB na svém dnešním zasedání zvedla úrokové sazby o 50bps, repo sazba je tak na úrovni 3 % a depozitní sazba na 2,5 %.
  • ECB: zvýšení sazeb se odkládá, tón ale zůstane jestřábí
    Na zářijovém zasedání si ECB podle našeho názoru dá se zvyšováním úrokových sazeb pauzu. Důvodem budou data, která od jejího minulého zasedání přicházela z eurozóny a indikovala rizika zpomalení tamního hospodářského růstu. Nová prognóza z dílny ECB tak zřejmě přinese mírnou revizi HDP směrem dolů. Z těchto důvodů si evropští centrální bankéři budou podle nás chtít počkat na další sérii dat z reálné ekonomiky, vývoj cen energií i směřování fiskálních politik. Zároveň však inflace zůstává vysoká a směrem nahoru jsou vychýlena i její rizika. Další zvýšení sazeb tak podle našeho odhadu ECB dodá v prosinci (ačkoli nelze vyloučit i říjnové zasedání), přičemž od nového roku zintenzivní i proces kvantitativního utahování. První snížení sazeb čekáme až počátkem roku 2025.
  • ECB zvýší depozitní sazbu o 25 bb a představí nástroj boje proti fragmentaci
    K jednacímu stolu ve čtvrtek zasedne Evropská centrální banka. Ta již avizovala, že na tomto zasedání zvýší depozitní sazbu o 25 bb. Vyloučit nelze ani 50bodové zvýšení. Zároveň bude představen program na zabránění fragmentace evropského dluhopisového trhu. Že by ECB oznámila nějaký cílovaný spread, úroveň výnosů či limit programu, nepředpokládáme. Do konce roku očekáváme zvýšení sazeb o dalších 125 bb. To už se bude týkat všech tří klíčových sazeb. Rizika se koncentrují ve směru ještě razantnějšího utažení měnových podmínek. Vrchol sazeb vidíme na 2 %, kam by se depozitní sazba měla dostat v roce 2024.
  • ECB zvýšila sazbu o 50bps
    Navzdory finančním turbulencím se včera ECB rozhodla dostát svému únorovému závazku a zvýšila depozitní sazbu o 50bps na 3,0 %. Centrální banka se tak nadále snaží primárně bojovat s inflací, třebaže vysoká nejistota ji donutila již dále explicitně nesignalizovat potřebu dalšího zpřísňování měnové politiky. Směrem k aktuálním finančnímu napětí pak ECB trhy ubezpečila, že je připravena podle potřeby reagovat, tak aby byla zachována finanční stabilita v eurozóně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Fintokei ProTrader