Čtvrtek 28. březen 2024 16:26
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Situace v Iráku vrhla stín na trh s ropou; stříbro zahájilo své vítězné tažení

23.06.2014 15:23  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Irácká krize dál doutná v pozadí, ceny ropy zatím neučinily rozhodný krok směrem vzůru. Ropných polí na jihu země ovládaném šíity se krize zatím nedotkla. Vzácné kovy v čele se stříbrem zaznamenaly prudký růst v důsledku nárůstu investic do bezpečných investičních přístavů a holubičí politiky americké centrální banky Fed.

Komoditním trhům se již třetí týden všeobecně dařilo. Energetický sektor, hvězda minulého týdne, utrpěl sice tento týden menší ztráty, to však bylo dáno zejména oslabením u zemního plynu. Ropa a ropné produkty jsou i nadále podporovány napjatou situací v Iráku. Hlavním vítězem uplynulého týdne jsou vzácné kovy, které získaly podporu z několika klíčových událostí a technického vývoje.

hn

Průmyslové kovy rovněž posílily, přičemž pro vysoce kvalitní měď to byl za poslední čtyři týdny první ziskový týden. Přispěla k tomu zpráva, že zásoby, které monitorují hlavní burzy s futures v New Yorku, Londýně a Šanghaji, se snížily na dosud nejnižší hladinu od roku 2008. To je důsledkem toho, že čínská poptávka zůstává i nadále velmi silná, a rovněž data z amerického průmyslu dál naznačují slibný vývoj.

V zemědělském sektoru vládl relativní klid, až na kakao, které se vyšplhalo na dosud nejvyšší hodnotu od srpna 2011, a cena cukru se opět razantně přiblížila maximálním hodnotám v rámci současného rozmezí s hladinami 17,5 a 19 centů za libru.

hn1

Pozornost všech se však i nadále upírá na trh s ropou. Po prudkém růstu, ke kterému došlo předchozí týden, je ropný trh dál silně podporován pokračujícím napětím v Iráku. Irák se tím bohužel nyní připojil k už tak početné skupině zemí produkujících ropu, kde byla ropná produkce buď již omezena, nebo kde toto omezení hrozí.

K přerušení dodávek z Iráku sice zatím ještě nedošlo, ropný trh a bankéři z centrálních bank se však obávají rostoucích cen ropy a toho, jaký dopad to bude mít na světovou ekonomiku, která se teprve pomalu staví opět na vlastní nohy. Irák se v posledních třech letech stal druhým největším ropným producentem a vývozcem v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Významně tak předběhl Írán, kde export zůstává i nadále omezený v důsledku současného sporu se západními státy ohledně jaderné dohody.

hn2

Kulturní střet mezi odlišnými ideologiemi hraje v iráckém konfliktu významnou roli. Zdroj foto: Thinkstock

I přes několik významných geopolitických událostí vládl na ropném trhu v posledních třech letech relativní klid. Tyto události držely ceny ropy nahoře jen po relativně krátká období, což přispělo k tomu, že od nástupu Arabského jara v roce 2011 zůstávala cena severomořské ropy Brent stabilní a neodchylovala se příliš od hodnoty 110 dolarů za barel.

Tato bezstarostnost ohledně možného nedostatku zásob je do značné míry dána tím, že došlo k silnému nárůstu alternativních dodavatelů ze zemí mimo kartel OPEC, jako je například Kanada a zejména USA. Zrovna tento týden byla vydána zpráva, že produkce ropy z břidlic dosáhla v Dakotě objemu jeden milion barelů za den. Před třemi lety činila denní produkce méně než 300 000 barelů. Tempo produkce ve třech hlavních regionech USA se zásobami ropných břidlic, mezi něž patří i Dakota, se z 1,5 milionů barelů za den zvýšilo na více než 4 miliony barelů a toto tempo i nadále vzrůstá.

hn3

Potenciální obnovení vývozu ropy z USA, který v současné době americká legislativa nepovoluje, a zvýšená produkce v Saudské Arábii přispěly ke stabilitě na ropném trhu, a to i přes současné přerušení dodávek zejména z Libye a Íránu. Celková produkce obou zemí klesla od roku 2011 o 2,4 milionu barelů za den.

Irák je v současné době rozdělen na tři oblasti: severovýchod ovládaný Kurdy, západ, který mají v rukou sunnité, a jih, který je pod nadvládou šíitů. Převážná většina irácké ropné produkce je soustředěna do jižní části země ovládané šíity, kde export vede přes přístav v Basře. Objem exportu z Kurdy ovládaného severu se nyní pohybuje pouze okolo několika stovek tisíců barelů za den. To je dáno tím, že provoz ropovodu vedoucího z Kirkúku přes Turecko na sever s denní kapacitou 600 000 barelů je dlouhodobě přerušen.

To,  že současná krize může mít ještě velmi výbušný vývoj, je dáno tím, že se opět rozhořel konflikt mezi sunnity a šíity. Svrhnutí režimu Saddáma Husajna, který měl podporu sunnitů, vedlo k sestavení šíitské vlády, ve které není dostatečné zastoupení sunnitské populace.

Právě tento nedostatek sunnitských zástupců ve vládě představuje v současné době jednu z velkých překážek na cestě k nalezení trvalého řešení aktuální krize a bude nutno se jí zabývat.

Mezitím Írán vyjádřil slovní podporu šíitům a sunnitská Saudská Arábie varovala zahraniční mocnosti před vměšováním se do situace. To, že do hry vstoupili dva hlavní světoví dodavatelé ropy, vedlo k tomu, že USA opět zůstaly vklíněny mezi nimi. Možné zapojení USA do konfliktu bude tudíž během příštích dnů a týdnů velmi pozorně sledováno.

Sunnitští radikálové zatím vtrhli do největší irácké rafinerie, kde byly hlášeny škody. To by mohlo vést  k tomu, že se irácká vláda bude muset obrátit na zahraniční státy, aby si zajistila nezbytné dodávky ropných produktů jako benzinu a nafty.

Od konce roku 2010 vzrostla irácká ropná produkce o téměř jeden milion barelů ropy za den, což, jak už bylo zmíněno, pomohlo vykompenzovat omezené dodávky z Libye a Íránu. Irácká vláda představila  velmi silnou býčí prognózu, že do konce roku 2014 se denní produkce zvýší na 4 miliony barelů a do konce roku 2017 to pak bude 7 milionů. Na tento plán však nyní padl stín pochybností vzhledem k tomu, že Irák zřejmě čekají měsíce, ne-li roky, politické nestability, podobné té, jakou zažila Libye po svržení Muammara Kaddáfího.

hn4

Volatilita na trhu s ropou sice opustila rekordně nízké hodnoty, trh však zatím zůstává relativně klidný, jelikož jižní část Iráku ovládaná šíity nebyla konfliktem dosud nijak poznamenána. V následujícím týdnu by se současná rozmezí pro severomořskou ropu Brent a americkou ropu WTI měla pravděpodobně udržet na stejných hladinách. Riziko vývoje však dále zůstává na horní straně. Přispívají k tomu rovněž pokračující problémy na Ukrajině, což i nadále vede k obavám o energetickou bezpečnost.

Pouze pokud by se cena ropy Brent propadla zpět pod hladinu 111 dolarů za barel a cena ropy WTI pod 105 dolarů za barel, mohlo by to naznačovat, že se napjatá situace začíná pomalu uvolňovat. Jakékoliv reálné ohrožení  dodávek by na druhou stranu mohlo znamenat návrat k maximům z let 2011 a 2012, kdy se cena pohybovala nad hranicí 125 dolarů za barel, a dokonce by mohlo dojít i k jejich překonání.

hn5

Výše uvedené hladiny podpory jsou však také velmi důležité vzhledem k tomu, že vývoj událostí není nikdy jednoznačný. Hedgeové fondy opět drží na trhu rekordní počet čistých dlouhých pozic a jakýkoliv posun směrem k nalezení možného řešení aktuální situace, který by vedl k prolomení zmíněných hranic, by mohl vyvolat výrazný cenový obrat. Došlo by totiž k likvidaci dlouhých pozic, jako jsme tomu již byli svědky v květnových měsících v letech 2011 a 2012.

Cenová korekce by však pomohla snížit geopolitickou rizikovou prémii jen částečně vzhledem k tomu, že produkce v Libyi v současné době nedosahuje ani 15 procent z celkové kapacity a Ukrajina stále představuje potenciální riziko.

Zlato a zejména stříbro také začaly tento týden jevit známky života. Cena zlata vyskočila zpět nad hodnotu svého 200denního klouzavého průměru a stříbro se vyšplhalo na tříměsíční maximum.

Základní kameny k tomuto úspěchu položilo několik událostí. Nejistota na geopolitické scéně v souvislosti se situací v Iráku a na Ukrajině zaprvé napomohla tomu, že se ceny odrazily od svých nedávných minim. Dalším faktorem bylo prohlášení americké centrální banky Fed nesené v relativně holubičím tónu, které bylo vydáno po nedávné schůzi její Federální komise pro volný trh. To vedlo k tomu, že se oběma kovům podařilo prolomit předchozí hranice odporu a oba kovy tak ožily díky momentu a technickým obchodům.

Čtvrtým a neméně významným faktorem pak byly spekulativní pozice, které na trhu drželi taktičtí investoři jako hedgeové fondy a finanční manažeři. K 10. červnu drželi tito investoři rekordní počet čistých krátkých pozic u stříbra a pouze relativně malé množství čistých dlouhých pozic u zlata, a to v důsledku největšího počtu hrubých krátkých pozic držených od ledna.

V porovnání se zlatem podávalo stříbro lepší výkon. Při pohledu na níže zobrazený graf vidíme, že právě dochází k prolomení trendové linie, která je hranicí odporu již od dubna 2011, kdy se cena stříbra málem dotkla hodnoty 50 dolarů za unci.

hn6


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Situace USD/RUB
    Ruský rubl včera v důsledku událostí z minulého týdne mírně oslabil. Podrhl...
  • Situace v britském parlamentu může být i po volbách patová
    Britové ve čtvrtek rozhodnou, jaké bude nové složení Dolní sněmovny. Naším hlavním scénářem je, že volby vyhrají konzervativci a efektivní majoritu v Dolní sněmovně získají bez pomoci další britské strany. Druhá varianta, a ne o mnoho méně pravděpodobná, je, že konzervativci sice vyhrají, efektivní většinu ale nezískají. V takovém případě budou muset žezlo předat šéfovi opozičních labouristů Corbynovi, aby se o sestavení vlády pokusil on. Nejhorší variantou, naštěstí tou nejméně pravděpodobnou, je, že by se vládu nepodařilo sestavit ani Corbynovi a britský parlament by uvízl v patové situaci.
  • Situace v Číně se díky peněžní injekci zklidnila, akciový trh se stabilizoval; analýza EUR/JPY
    Americké burzy včera výrazně klesly a index Dow Jones v průběhu prvního dne nového roku ztrácel 467 bodů, čímž měl nakročeno k nejhorší denní...
  • Situace v Číně se díky peněžní injekci zklidnila, akciový trh se stabilizoval; analýza EUR/JPY
    Americké burzy včera výrazně klesly a index Dow Jones v průběhu prvního dne nového roku ztrácel 467 bodů, čímž mě...
  • Situace ve stavebnictví povede k růstu cen nemovitostí. Průmysl se oživuje díky vakcínám
    „Pokles stavební produkce bude mít nepříjemné dopady na realitní trh. V nabídce bude méně nemovitostí, což bude tlačit na růst cen. Pravděpodobně nastane paradoxní situace, kdy předražené nemovitosti dál porostou na ceně,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Situace ve stavebnictví zdraží nemovitosti. Zaměstnanci v průmyslu si reálně pohoršili
    „Výsledky ve stavebnictví jsou žalostné a povedou k dalšímu zhoršení dostupnosti bydlení v České republice. Bohužel se výrazně snížil počet zahájených i dokončených bytů, což bude vytvářet nedostatek na realitním trhu vedoucí k dalšímu růstu cen nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Situace ve Venezuele může mít dopad na kvalitu ropy
    I když jsou dodávky ropy na globální trhy navzdory stupňující se situaci ve Venezuele stále dostatečné, objevuje se vážné riziko týkající se kvality této komodity. Z trhu se totiž pomalu vytrácí těžší ropa s vysokým obsahem síry, která se těží právě v jihoamerickém státě.
  • Situace ve výrobě se nezlepšuje, roste pesimismus
    Index nákupních manažerů (PMI) v tuzemské výrobě zaznamenal mírné zlepšení z 41,7 bodu na 42,0 bodu, stále jde ale o stav značící pokračující tempo zhoršování a hodnota se nachází hluboko pod neutrální hranicí 50 bodů. Proti odhadům jde vůči mediánu trhu o slabší než očekávaný výsledek, na úrovni našeho předpokladu.
  • Situace ve zpracovatelském průmyslu se dále zhoršila
    Listopadový index PMI zaostal za našimi i tržními očekáváními, když z říjnových 41,7 bodů poklesl o desetinu na 41,6 bodu. Důvodem pesimismu byl výrazný propad výroby, jejíž objem se v listopadu snižoval již šestý měsíc v řadě. Tempo bylo navíc nejprudší od května 2020. Pokles nových zakázek byl dle průzkumu sice mírně pomalejší než v předchozím měsíci, stále však jeden z nejvýraznějších za celou dobu průzkumu. Firmy již pokles nových zakázek začaly řešit propouštěním zaměstnanců. Zároveň některé z nich díky nižším cenám vstupů zahájily podporu prodeje skrze nabízení slev.
  • Situace ve zpracovatelském průmyslu se nelepší
    Český index nákupních manažerů ze zpracovatelského průmyslu v září zastavil svůj propad a stagnoval na srpnové úrovni 44,9 bodu. I tak ale výsledek patřil mezi nejslabší od poloviny roku 2009. V českém zpracovatelském sektoru tak došlo k již desátému měsíčnímu poklesu výroby. Znepokojující je především výrazný pokles nových objednávek. Rychle ale klesá i zaměstnanost v tomto segmentu. Některé firmy již nenahrazují odcházející zaměstnance novými, jiné nižší požadavky na objem výroby řeší propouštěním. Situace v průmyslu tak předznamenává blížící se obrat na trhu práce celé ekonomiky. V příštím roce očekáváme nárůst nezaměstnanosti z letošních předpokládaných 2,0 % na 2,3 % (podle metodiky ILO).
  • Situace v jaderné elektrárně v Japonsku se zhoršuje a tlačí riziko v Asii do kouta
    Asijskou seanci zahájily zprávy o požáru v jaderné elektrárně Fukušima a úvahy o tom, že stupeň neb...
  • Situace v Německu po poklesu indexu Ifo v dubnu 2013
    Mads Koefoed, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank. Index podnikatelského klimatu podle výzkumného institutu Ifo v...
  • Situace v SVB a Silvergate povede k dalšímu pročištění trhu od neživotaschopných krypto projektů
    Aktuální situace v bankách Silvergate a SVB je dostatečně známá a aktuálně velmi dobře mediálně pokrytá. Nebudu ji tedy shrnovat ani opakovat to, co už bylo napsáno. Připomenu, že v minulosti jsem opakovaně upozorňoval na mnohem širší rozsah silné vzájemné provázanosti toxicity aktiv kolem některých skupin krypto projektů a jejich provázanosti s toxickými aktivy v klasickém finančním světě. Jednalo se o skandál kolem 3AC a následně kolem skupiny FTX/Alameda.
  • Situácia na rope Brent sa otočila, po novom je v klesajúcom kanáli (TA, H4)
    Po rastúcom trende sa cena ropy Brent dostala do klesajúceho. Ako sme písali koncom júna, tak fundamentálne bol v predošlom rastovom kanáli tlak na jeho prelomenie zdola, čo sa napokon aj naplnilo. Pri súčasnom, zatiaľ krátkodobom, klesajúcom trende sa javí byť silná predovšetkým jeho horná hranica, ktorá zastavila rast ceny ropy aj včera:
  • Situácia na ropnom trhu sa opäť mení. Prekonanie 80 USD za barel je reálnejšie.
    Viackrát som posledne písal, že rovnováha na ropnom trhu je krehká a že sa to môže rýchlo zmeniť. A vyzerá to tak, že sa situácia začína meniť.
  • Situácia na trhu
    Počas posledných dní začínajú v&scar...
  • Situácia na trhu so zlatom je neistá. Zlatý kov odoláva prerazeniu úrovne 1370 USD
    Investori sa stále odvracajú od kúpy zlata, ktorého cena sa od začiatku roka pohybuje okolo 1330 USD. Bleskové oživenie volatility na trhoch, ani návrat inflácie nič nezmení. Volatilita sa vrátila k „premiešaniu“ problémov na akciových trhoch, vyzývajúc investorov, aby boli opatrní. V prvom februárovom týždni VIX doslova explodoval (150 %), čo bolo dôsledkom prudkého poklesu S&P500 o 6,5 %. Z tejto obnovenej averzie voči riziku však zlato nevyťažilo. Naopak, zlatý kov klesol o 2 % a bol hlavne penalizovaný nárastom dolára. Treba však poznamenať, že tieto násilné pohyby smerom nadol vyzývajú traderov, aby predávali.
  • Situácia v Grécku
    Od stredy by mal rokovať grécky parlament o referende ohľadom pomoci ...
  • Situácia v jadrovej elektrárni
    Podľa spoločnosti TEPCO pracuje na obnove chladiaceho systému až 300 za...
  • Situácia v Nemecku sa komplikuje, investori zostávajú pokojní
    Situácia v koaličných rokovaniach v Nemecku sa komplikuje. Po tom, čo liberálna strana FDP odišla z rokovaní, nastal pat. Kancelárka a víťazka volieb Angela Merkelová podobnej situácii ešte nečelila. Analytici očakávajú niekoľko scenárov. Buď sa pôjde do predčasných volieb alebo sociálni demokrati kývnu na vytvorenie veľkej koalície alebo Merkelová bude vládnuť v menšinovej vláde. Skúsená politička sa však už nechala počuť, že preferuje predčasné voľby.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new