Úterý 19. březen 2024 06:56
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Situace v britském parlamentu může být i po volbách patová

11.12.2019 11:24  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Britové ve čtvrtek rozhodnou, jaké bude nové složení Dolní sněmovny. Naším hlavním scénářem je, že volby vyhrají konzervativci a efektivní majoritu v Dolní sněmovně získají bez pomoci další britské strany. Druhá varianta, a ne o mnoho méně pravděpodobná, je, že konzervativci sice vyhrají, efektivní většinu ale nezískají. V takovém případě budou muset žezlo předat šéfovi opozičních labouristů Corbynovi, aby se o sestavení vlády pokusil on. Nejhorší variantou, naštěstí tou nejméně pravděpodobnou, je, že by se vládu nepodařilo sestavit ani Corbynovi a britský parlament by uvízl v patové situaci.   

Britové se tento čtvrtek vydají k volebním urnám, aby rozhodli, jaké bude složení 650členné Dolní sněmovny britského parlamentu. Volební průzkumy hovoří ve prospěch konzervativní strany Borise Johnsona. Ta by podle šetření uznávané společnosti pro výzkum veřejného mínění YouGov měla vyhrát a získat 359 křesel. To by pro ni znamenalo velmi komfortní většinu 68 křesel. Rozložení hlasů voličů by v tom případě podle průzkumu bylo 43 % ve prospěch konzervativců, 32 % pro labouristy a 13 % pro liberální demokraty.

Naším hlavním scénářem je to, že konzervativci ve volbách získají efektivní většinu. Této variantě dáváme 55% šanci. Když tuto možnost ukázal výsledek průzkumu YouGov, reagovala libra vůči dolaru poměrně výrazným posílením. Stabilní vláda by totiž znamenala možnost rychlého dořešení brexitu i postupné zklidnění politické a ekonomické nejistoty. Konzervativní strana má navíc i rozumné plány pokud jde o fiskální politiku. Vládní výdaje by podle jejich návrhu měly do roku 2023/2024 vzrůst o 2,9 miliard liber ročně. Oproti tomu plán labouristů počítá ve stejném období s růstem výdajů o 80 miliard liber ročně.   

Druhou variantou je, že konzervativci sice volby vyhrají, efektivní většinu ale nezískají. Tomuto scénáři dáváme 40% pravděpodobnost. Problémem je, že s konzervativci do koalice žádná další strana nepůjde. Sestavením vlády by tak musel být pověřen šéf labouristů Corbyn, který by se pravděpodobně pokusil vytvořit koalici se Skotskou národní stranou a liberálními demokraty. To by znamenalo delší období nejistoty a těžko odhadnutelný počet dalších dílů ságy jménem brexit.

Nejhorším, naštěstí však nejméně pravděpodobným scénářem je, že by se vládu nepodařilo sestavit ani opozičním labouristům. Tomuto scénáři dáváme 5% pravděpodobnost. Co by to znamenalo, těžko hádat. Další volby zřejmě ne, těch už má britská veřejnost dost. V každém případě další období nejistoty, což by v kombinaci s blížící se recesí ve Spojených státech a celkovým zpomalením globálního růstu nebyla dobrá zpráva.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Situace na trhu s plynem se vyostřuje
    První seance po víkendové přestávce není pro Evropu dobrá. Indexy akciových trhů klesají a ještě více se toho děje na energetickém trhu, kde poptávka a nabídka reagují na nové informace. Kreml prohlásil, že Rusko zastaví dodávky plynu, dokud nebudou odstraněny ekonomické sankce, které dnes zvýšily ceny plynu TTF o více než 20 %. Situace se vyostřuje a i přes doplnění některých zásob může současné pozastavení dodávek bránit v zajištění dostatku plynu na zimu.
  • Situace na trhu v USA
    Obchodování v USA zaznamenává značné výkyvy. Hlavní americké akciové indexy v poslední době vykazují velké pohyby a nestabilitu.
  • Situace na trzích se mění, ale dolar dál posiluje a koruna zůstává v klidu
    Americkému dolaru se na hlavních párech stále daří. Dnes ráno posiluje proti euru na 1,2235, vůči britské libře na 1,3860 a na páru s japonským jenem na 109,70. Zpevňování dolaru přitom opět přichází za trochu jiných tržních podmínek než předtím.
  • Situace na trzích se odpoledne zlepšuje, koruna však ztráty nesetřásla
    Během dopoledne si hlavní akciové trhy prošly slabšími chvilkami, když se do Evropy přenesl negativní vývoj z USA a Asie a nepotěšily zprávy o italském rozpočtu. Podařil se ale obrat a většina Evropy a spolu s ní také Wall Street už míří nahoru.
  • Situace na trzích se zlepšila, na dolaru to ale moc vidět není
    Na úvod týdne vidíme na hlavních trzích lehkou korekci výprodejů z posledních dní. Zatím nejde o nějaké velké vzedmutí, ale postupně nabírá na síle. Slušně se daří ropě, která tak částečně pomáhá i akciím. Výnosy dluhopisů rostou, přičemž v čele hlavních trhů jdou ty americké. Pro dolar je takový vývoj příznivý, ale prozatím to na něm není příliš vidět. Americká měna si připisuje pouze mírné zisky vůči euru, zatímco proti jenu prakticky stagnuje.
  • Situace na trzích vypadá velmi nejistě.
    Podle naších očekávaní obchodní seance v úterý byla velmi nestabilní. Kromě toho, zveřejněna makroekonomická data otřásli trhy optimizmem.
  • Situace na Ukrajině se zhoršuje, takže se evropský trh obchoduje v červených číslech
    Futures na evropské akcie dnes ráno klesly po zprávách, že ruské jednotky vypálily rakety na řadu ukrajinských měst a vylodily vojáky na jejím pobřeží. To vyvolalo na světovém trhu velkou vlnu odklonu od rizika.
  • Situace na velkoobchodním trhu v souvislosti s ukončením činnosti Bohemia Energy
    Ukončení dodávek elektřiny a plynu společností Bohemia Energy neohrožuje stabilitu velkoobchodního trhu s energiemi v České republice. Problémy však mohou mít města a obce, které doposud nenakoupily dodávky energií na příští rok.
  • Situace s Íránem se vyostřuje
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování s mírnými ztrátami. Ty se pohybují do jedné desetiny procenta. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede energetickým společnostem (-0,6 %). Naopak vcelku vydařený začátek obchodování mají realitní developeři, jejichž akcie rostou o 0,6 %. Hlavní událost, která dnes ovlivňuje trhy, se týká vývoje jednání s Íránem o porušování jaderné dohody. Tamní představitelé hrozí, že zcela odstoupí od smlouvy a vrátí se ke stavu z roku 2015, kdy tato smlouva ještě nebyla v platnosti. Další zajímavou zprávou je, že došlo k ukončení jednání o akvizici technologické společnosti Symantec výrobcem čipů Broadcom. Jednání údajně ztroskotala na výši nabídky, když Symantec nechtěl přistoupit na cenu nižší než 28 USD za akcii. Akcie na tuto zprávu reagovaly poklesem přibližně o 13 %.
  • Situace USD/RUB
    Ruský rubl včera v důsledku událostí z minulého týdne mírně oslabil. Podrhl...
  • Situace v Číně se díky peněžní injekci zklidnila, akciový trh se stabilizoval; analýza EUR/JPY
    Americké burzy včera výrazně klesly a index Dow Jones v průběhu prvního dne nového roku ztrácel 467 bodů, čímž mě...
  • Situace v Číně se díky peněžní injekci zklidnila, akciový trh se stabilizoval; analýza EUR/JPY
    Americké burzy včera výrazně klesly a index Dow Jones v průběhu prvního dne nového roku ztrácel 467 bodů, čímž měl nakročeno k nejhorší denní...
  • Situace ve stavebnictví povede k růstu cen nemovitostí. Průmysl se oživuje díky vakcínám
    „Pokles stavební produkce bude mít nepříjemné dopady na realitní trh. V nabídce bude méně nemovitostí, což bude tlačit na růst cen. Pravděpodobně nastane paradoxní situace, kdy předražené nemovitosti dál porostou na ceně,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Situace ve stavebnictví zdraží nemovitosti. Zaměstnanci v průmyslu si reálně pohoršili
    „Výsledky ve stavebnictví jsou žalostné a povedou k dalšímu zhoršení dostupnosti bydlení v České republice. Bohužel se výrazně snížil počet zahájených i dokončených bytů, což bude vytvářet nedostatek na realitním trhu vedoucí k dalšímu růstu cen nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Situace ve Venezuele může mít dopad na kvalitu ropy
    I když jsou dodávky ropy na globální trhy navzdory stupňující se situaci ve Venezuele stále dostatečné, objevuje se vážné riziko týkající se kvality této komodity. Z trhu se totiž pomalu vytrácí těžší ropa s vysokým obsahem síry, která se těží právě v jihoamerickém státě.
  • Situace ve výrobě se nezlepšuje, roste pesimismus
    Index nákupních manažerů (PMI) v tuzemské výrobě zaznamenal mírné zlepšení z 41,7 bodu na 42,0 bodu, stále jde ale o stav značící pokračující tempo zhoršování a hodnota se nachází hluboko pod neutrální hranicí 50 bodů. Proti odhadům jde vůči mediánu trhu o slabší než očekávaný výsledek, na úrovni našeho předpokladu.
  • Situace ve zpracovatelském průmyslu se dále zhoršila
    Listopadový index PMI zaostal za našimi i tržními očekáváními, když z říjnových 41,7 bodů poklesl o desetinu na 41,6 bodu. Důvodem pesimismu byl výrazný propad výroby, jejíž objem se v listopadu snižoval již šestý měsíc v řadě. Tempo bylo navíc nejprudší od května 2020. Pokles nových zakázek byl dle průzkumu sice mírně pomalejší než v předchozím měsíci, stále však jeden z nejvýraznějších za celou dobu průzkumu. Firmy již pokles nových zakázek začaly řešit propouštěním zaměstnanců. Zároveň některé z nich díky nižším cenám vstupů zahájily podporu prodeje skrze nabízení slev.
  • Situace ve zpracovatelském průmyslu se nelepší
    Český index nákupních manažerů ze zpracovatelského průmyslu v září zastavil svůj propad a stagnoval na srpnové úrovni 44,9 bodu. I tak ale výsledek patřil mezi nejslabší od poloviny roku 2009. V českém zpracovatelském sektoru tak došlo k již desátému měsíčnímu poklesu výroby. Znepokojující je především výrazný pokles nových objednávek. Rychle ale klesá i zaměstnanost v tomto segmentu. Některé firmy již nenahrazují odcházející zaměstnance novými, jiné nižší požadavky na objem výroby řeší propouštěním. Situace v průmyslu tak předznamenává blížící se obrat na trhu práce celé ekonomiky. V příštím roce očekáváme nárůst nezaměstnanosti z letošních předpokládaných 2,0 % na 2,3 % (podle metodiky ILO).
  • Situace v Iráku vrhla stín na trh s ropou; stříbro zahájilo své vítězné tažení
    Irácká krize dál doutná v pozadí, ceny ropy zatím neučinily rozhodný krok směrem vzůru. Ropných polí na jihu země ovlá...
  • Situace v jaderné elektrárně v Japonsku se zhoršuje a tlačí riziko v Asii do kouta
    Asijskou seanci zahájily zprávy o požáru v jaderné elektrárně Fukušima a úvahy o tom, že stupeň neb...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank