Čtvrtek 28. březen 2024 12:02
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Investování je jako jízda na kole. Začátky jsou těžké, ale když už to umíte, pocit z jízdy je nepopsatelný

29.05.2014 10:15  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hovoří ředitel Saxo Bank pro Maďarsko, Českou a Slovenskou republiku Pavel Drahotský. Ve funkci nedávno vystřídal svého předchůdce Karola Piovarcsyho. Před příchodem do Saxo Bank působil dva roky ve vlastní family office, kterou založil, a předtím téměř osm let v Citibank, kterou opouštěl jako opouštěl jako viceprezident a ředitel divize investičních produktů.

Proč jste se rozhodl přijmout funkci ředitele Saxo Bank pro Maďarsko, Českou a Slovenskou republiku?

Jsem přesvědčen o tom, že v následujících letech budeme svědky změny v přístupu ke správě financí, zejména u obyčejných lidí. Stejně jako tomu bylo v posledních 30 letech v prostředí telekomunikací. Nejdříve se chodilo volat na poštu, později se díky technologiím dostaly telefonní přístroje do telefonních budek na ulicích a ti šťastnější si dokonce díky kontaktům pořídili vlastní přístroj domů. Dnes se na to díváme s úsměvem, protože nejen že se nám mobilní telefon snadno vejde do kapsy, ale umí i mnoho dalších užitečných věcí, které šetří čas i peníze. Stejně tak v současnosti už neatraktivní nabídky kamenných finančních ústavů dnes dávají do pohybu kapitál moudrých lidí, které už tradiční nabídka kamenných bank neuspokojuje. Ti aktivní a zvědaví už několik let hledají nové a uživatelsky příjemné způsoby, jak vlastní kapitál rozmnožovat. Mám důvod se domnívat, že ostatní budou tyto novodobé rentiéry následovat. Po telekomunikační revoluci se dostaví ta bankovní. Návštěvy bank a domlouvání schůzek s bankéři budou nahrazeny přesuny prostředků mezi jednotlivými investičními příležitostmi ve zlomcích sekund za náklady blízké nule a to vše v uživateli příjemném prostředí jeho počítače nebo mobilního telefonu. Tedy stejně tak jako se Vám dnes vejde pomyslná telefonní budka do kapsy, tak stejně tak tomu bude I s dnešními bankami, jak je známe posledních řekněme sto let. Po letech strávených v jedné z největších finančních institucí na světě cítím, že je tato změna nevyhnutelná a osobně rád přispěji k jejímu urychlení.

 pavel_2_sme

Jak vidíte Saxo Bank dnes a kam ji chcete posunout? Aneb: Co je hlavním záměrem Saxo Bank na českém a slovenském trhu a jaké máte očekávání od místního prostředí?

Saxo Bank si od vstupu na slovenský, český, polský i maďarský trh před pěti lety vybudovala velice solidní pozici zejména u institucionálních klientů a fyzických osob s vyšším disponibilním kapitálem. Za což patří velký dík mému předchůdci panu Karolu Piovarcsymu, který na základě dosažených výsledků u nás přijal výzvu v rámci Saxo Bank dále rozvíjet Saxo na regionální úrovni. Úspěch Saxo Bank je založen zejména na neustálém rozvoji a ladění pokud ne nejlepší, tak jedné z nejlepších obchodních platforem globálně. Důkazem úspěchu této neustále činnosti jsou řady mezinárodních ocenění za inovace. Osobně bych rád pomohl ve veřejnosti odstranit mýtus nepostradatelnosti velkých bank, jako jediných možných správců financí, a budu se snažit zpřístupnit veškeré naše produkty co nejširší veřejnosti, která hledá zajímavé příležitosti.

Jste šéfem Saxo Bank pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Je možné říci, ve které z těchto zemí se nejvíc daří vašemu byznysu a čím to je?

Po několika týdnech si netroufám soudit, ale zatím se mi zdá, že Slováci a Češi jsou více samostatní a preferují individuální přístup, včetně privátních účtů přímo v Saxo Bank. Na maďarském trhu operuje několik solidně etablovaných institucionálních subjektů, včetně našich partnerů,  kteří reflektují lokální specifika. Obchodní aktivita napříč naším regionem je překvapivě vyrovnaná, ale to hlavní – roste.

Jak byste ze svého pohledu porovnal Česko vs. Slovensko? V čem se tyto země liší?

Prosím nechtějte po mně hledání rozdílů mezi Čechy a Slováky. Finance nejsou kulinářskou soutěží. Vždy se snažím hledat to, co lidi spojuje, a ne v čem se liší. Snad i proto jsem si zvolil za manželku krásnou Slovenku a máme mnoho společných přátel na Slovensku. Stejně tak je tomu v mém teamu. Máme tu Čechy i Slováky a já stejně jako můj syn se považujeme za Čechoslováky.

V čem je Saxo Bank jiná, než ostatní banky?

Saxo Bank je dle mého názoru bankou budoucnosti. De facto je to největší supermarket investičních příležitostí a nástrojů, kterými tyto příležitosti přeměnit na zisk z pohodlí domova nebo mobilního telefonu. Žádné doprošování se bank o lepší výnosy. Zkrátka mám nápad, přečtu si analýzy z trhu, vyberu si ten správný nástroj a začnu si postupně spravovat své finance sám. Uznejte sami. Není příjemnější s přáteli diskutovat investiční příležitosti než si porovnávat chorobopisy?

Myslíte si, že je v Česku dostatek vašich potenciálních klientů? Jak velký trh tu vidíte?

Stále vidím paralelu s telekomunikačním sektorem. Na počátku devadesátých let byl mobilní telefon pro normální lidi nedostupný a jeho provoz nesmyslně drahý. Pokud jste neměli telefon doma ani budku na ulici, museli jste navštívit instituci, poštu, aby Vás s někým spojila. Stejně tak bankovnictví nejen u nás projde touto změnou. Práce s našimi penězi se pro nás stane stejně přirozenou jako zavolání kamarádovi.

Na co se investoři nejčastěji ptají, když uvažují o otevření účtu v Saxo Bank?

Na prvním místě je přirozeně ochrana vložených prostředků. Saxo Bank je na rozdíl od ostatních brokerů na trhu skutečně bankou s plnou bankovní licencí a jako Dánská banka nabízí mimořádně vysoký standard ochrany ve svém oboru. Zároveň i fakt, že Saxo Bank nesmí na rozdíl od jiných bank ukládat klientské prostředky do jiných instrumentů na trhu, než které si klient sám vybral. Druhým nejčastějším dotazem je škála produktů. S více než 29 000 investičních nástrojů je Saxo skutečně velký supermarket příležitostí. Saxo neposkytuje investiční poradenství, ale umožňuje svým klientům přístup ke globálním i sektorovým analýzám, včetně další inovativní funkce,  a tou je spojení obchodování a sociální sítě, která nabírá stále více na oblibě, ale o tom až jindy.

Pro mnoho lidí je obchodování na trzích „spekulativní“ nebo „hazardní“ zdroj obživy. Jak reagujete na takové názory po letech praxe? Jakou úlohu obecně hraje finanční gramotnosti ve vnímání tradingu nebo investování?

Obchodování je stejné jako jízda na kole. Vše má svá pravidla a každý uživatel by měl mít i určitou vnitřní disciplínu. Stejně jako při učení se nových věcí je běžné, že to na začátku nejde a člověk se hodně natrápí, ale jakmile se začne dařit, tak si vzpomeňte sami, jaké to bylo. Pro ty, kdo se rozhodnou obchodovat sami, osobně doporučuji velmi pozvolný začátek. V případě většího disponibilního kapitálu bych se přimlouval za spolupráci s profesionálními správci. S investičními nástroji je to podobné jako s dobrými přáteli. Teoreticky mám kolem sebe 7 miliard lidí, potkám se jen s některými z nich a jen skutečné několik málo z nich se stane mými dobrými přáteli. Stejné je to s investicemi.

Je možné brát obchodování na měnových trzích jako koníček či způsob, jak si přivydělat k současnému platu?

Dříve bylo investování převážně privilegiem bank a finančních institucí. V posledních sto letech se postupně tento svět otevírá bohatým jednotlivcům, kteří však stále poslouchají mantru kamenných bank, že bez nich to nejde. Opak je pravdou. Pokud se někdo naučí číst, psát, jezdit na kole, řídit auto, tak mu nic nebrání přidat další dovednost a tou je investování. Každý takový krok zvyšuje kvalitu života.

Autor: Petra Greksová

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • INVESTOŘI ZTRÁCEJÍ KVŮLI ŠPATNÉMU NAČASOVÁNÍ
    Akcie se minulý týden zhluboka nadechly po tom, co jsme mohli vidět ochlazení v Číně, což mnozí investoři vnímali jako...
  • Investoři zůstávají optimističtí
    Na evropských trzích nadále vládne optimismus. Nicméně pokles akcií společnosti Credit Suisse Group AG, která se potýká s problémy, zasáhl náladu investorů. Harris Associates údajně prodal celý svůj podíl ve společnosti po téměř dvou desetiletích vlastnictví. Obchodování v pre-marketu je klidné, i když akcie Tesly a Apple Inc. vzrostly. Apple se připravuje na uvedení své další řady notebooků a stolních počítačů, zatímco výrobce elektrických vozidel letos podruhé snížil ceny aut.
  • Investoři zůstávají v očekávaní.
    Včera během dne zprávy a nálady v obchodní sféře značně se zlepšili, což dovolilo indexům vrátit se do zelené zóny. Am...
  • Investoři zůstávají v očekávaní.
    Včera během dne zprávy a nálady v obchodní sféře značně se zlepšili, což dovolilo indexům vrátit se do zelené zóny. Am...
  • Investování a obchodování výhodnější než kdykoli předtím: Saxo Bank výrazně snižuje a ruší některé poplatky. Umožňuje investorům dosáhnout ještě vyšších výnosů
    Saxo Bank, lídr v oblasti online obchodování a investování, oznámila výrazné snížení poplatků pro investory. To se týká i českého trhu. Změna umožní i běžným investorům získat při obchodování s akciemi stejné podmínky jako dosud měli pouze investoři a obchodníci na úrovni VIP. Změny se dotkly především obchodování s akciemi, ale s prázdnou neodejdou ani investoři do ETF, ETP, kótovaných opcí nebo futures.
  • Investování a správu financí čeká díky technologiím radikální proměna
    Díky novým technologiím může dnes více individuálních investorů a firem hledat alternativní řešení pro to, jak spravov...
  • Investování během inflace: rozpětí a bezpečí
    Již delší dobu je o úspory malý nebo žádný zájem. Kromě toho se v současné době potýkáme s výraznou inflací, takže hodnota vašich peněz relativně klesá. Přemýšleli jste někdy o kryptoměnách? Kurz bitcoinu může být velmi volatilní, ale stále je mnohonásobně vyšší než před několika lety. Stále více seriózních investorů považuje kryptoměny za součást zdravé a rozložené správy majetku.
  • Investování do blockcchainu, to nejsou jen kryptoměny
    Lidé si obecně spojují "blockchain" s "crypto", a to z dobrého důvodu. Kryptoměny, které se objevily jako první varianta využití, upoutaly pozornost a zájem lidí. Toto aktivum a základní technologie blockchainu jsou v myslích mnoha lidí synonymem. Při pohledu na krypto jen jako na další třídu aktiv však hrozí, že vám unikne širší pohled - základní infrastruktura digitálního trhu umožňující novou inovativní automatizaci, která nahrazuje tradiční zprostředkovatelské funkce kódem.
  • Investování do ETF bez poplatků
    S neustále se měnícími podmínkami na trzích se pro investory stává stále důležitějším vytvoření dobře diverzifikovaného portfolia. Není samozřejmě nutné zmiňovat, jak důležité je hledání různých způsobů pro co největší minimalizaci investičního rizika.
  • Investovanie do dolára spomalilo, zelená bankovka zaznamenala najhorší kvartál za sedem rokov
    Americký dolár zaznamenal svoj najhorší kvartál za posledných sedem rokov po tom, čo séria jastrabích vyhlásení z Európy a Kanady poslala nahor tieto meny (euro, libra a kanadský dolár) a dolár strácal.
  • Investování na burze v roce 2021: Velký návod, jak začít investovat!
    Investování na burze je jistě lákavou formou, jak zhodnotit své peníze. Každý z nás někdy slyšel o pohádkovém bohatství, ke kterému si někteří investoři přišli investováním do akcií a cenných papírů. Dobrá zpráva je, že investování na burze je dnes díky internetu dostupné téměř pro každého. Neměli bychom ale zapomínat na to, že obchodování na burze je rizikové.
  • Investování pro začátečníky
    V důsledku nízkých úrokových sazeb, zvolení nového prezidenta USA, voleb v Evropě a napětí v zahraničí, již několik týdnů přebírá zpravodajství kontrolu nad pohyby na trzích po celém světě. "Každá politická akce vyvolá reakci na trzích."
  • INVESTOVÁNÍ S NEJLEVNĚJŠÍM ČESKÝM BROKEREM
    Pokud investujete do akcií, je Vám jasné, že vyhnout se transakčním poplatkům brokera je nemožné. Poplatky za vypořádání obchodu, za správu účtu, roční sazby, nebo poplatek za úschovu, všechny zmíněné poplatky účtované brokerem mají značný vliv na Vaše investice. Neúměrně tyto poplatky ovlivňují menší investory a ty se strategií dlouhodobého držení pozic v portfoliu.
  • Investování v Česku – svět nevyužitých příležitostí
    Již několik desítek let žijeme v prostředí finanční svobody. Trh nabízí celou řadu nástrojů, jak zhodnotit peníze a různé způsoby investic poskytují nejen výdělek, ale také velmi vhodný prostředek, jak se zabezpečit na stáří. Využívají ale Češi dostatečně všech možností? A zajišťují se na nejisté časy a důchod dostatečně?
  • Investování v mladém věku
    Složený úrok je jednou z fundamentálních finančních koncepcí a má zvláštní význam zejména v oblasti investic. V tomto článku budeme demonstrovat, jak je možné maximalizovat složený úrok v rámci investic ve váš prospěch jednoduchým snížením nákladů na obchodní aktivity.
  • Investování v příštích 10 letech
    Pro investory, kteří hledají výnosy, neexistuje ve světě nekonečného kvantitativního uvolňování a dezinflace jiná alternativa než akcie.
  • Investovat může být i zábavné
    Češi už dávno nejsou v investování úplní začátečníci a například v nákupech cenných papírů, nemovitostí nebo ve vkladech do akciových fondů se mnozí z nás velmi dobře vyznají. V současném světě se nabízí řada zajímavých a netradičních příležitostí, kam uložit své peníze.
  • Investujte do nemovitostí online s výnosem 6,5 - 21,4 % ročně (investice od 1000 Kč)
    Nakupujte podíly v nemovitostech on-line - rychle a jednoduše a vydělávejte na pronájmu a růstu hodnoty nemovitosti. O nájemníky a údržbu se nemusíte vůbec starat a hypotéku nepotřebujete.
  • Investujte do nemovitostí online s výnosem 6,5 - 21,4 % ročně (investice od 1000 Kč)
    Nakupujte podíly v nemovitostech on-line - rychle a jednoduše a vydělávejte na pronájmu a růstu hodnoty nemovitosti. O nájemníky a údržbu se nemusíte vůbec starat a hypotéku nepotřebujete.
  • Inženýrské stavitelství přibrzdilo propad sektoru
    Stavební výroba v listopadu klesla o něco méně, než jsme očekávali, a to o 8,4 % meziročně. Hlubšímu propadu zabránilo inženýrské stavitelství, jehož produkce meziročně poklesla v uvozovkách jen o 1,3 %. To byl nejlepší výsledek od poloviny loňského roku. Pozemní stavitelství pak ve srovnání se stejným měsícem loňského roku propadlo o 11,6 %. Dobré zprávy přinesla statistika bytové výstavby, kde bylo oproti listopadu 2019 zahájeno o 7,0 % bytů více. Více bylo vydáno i stavebních povolení (3,7 %). Počet zaměstnanců ve stavebnictví i nadále klesal.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani