Úterý 19. březen 2024 05:00
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Analytici: Odvody ČEZ pokryjí podstatnou část nákladů na energetickou krizi

02.02.2023 17:52  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vysoké odvody polostátní energetické společnosti ČEZ státu, které letos překonají 100 miliard korun, pokryjí podle analytiků podstatnou část nákladů na řešení energetické krize. I přesto podle nich odvody nemají velký vliv na akcie firmy. Jejich hodnotu nyní zvyšují především úvahy o možné restrukturalizaci ČEZ. Uvedli to na dotaz ČTK.

Skupina ČEZ odvede letos státu více než 100 miliard korun. Půjde o kombinaci odvodů z běžných a mimořádných daní či odvodů a výplaty dividendy z loňského zisku. V této souvislosti ČEZ očekává za letošní rok čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 30 až 40 miliard korun.

Odvody ČEZ do státní poklady pokrývají podle analytika Capitalinked.com Radima Dohanla podstatnou část státních nákladů na kompenzace ohledně vysokých cen energií. V této souvislosti zdůraznil, že tento stav platí i ve stávající podobě akcionářské struktury energetické firmy, kdy v ní 70 procent podílu drží stát a zbytek soukromí vlastníci. "Není spravedlivý důvod ČEZ zestátnit," řekl. Česko a další evropské státy by podle něj měly začít uvažovat o navýšení stropů z tržeb výrobců. "Ceny elektřiny a plynu na burzách již silně korigují. Čím dále necháme mnohdy cenové stropy u elektřiny v platnosti, tím více prohloubíme stav nedostatku elektřiny na kontinentu a nižší ochotu k řešení úspor," podotkl Dohnal.

Rekordní odvody ČEZ do státní poklady zatím podle analytika XTB Tomáše Cverny nemají příliš velký vliv na akcie společnosti na burze. Jejich hodnota na pražské burze totiž roste, od začátku ledna si připsaly více než 16 procent. "Důvodem růstu jsou sázky investorů na zestátnění ČEZ, kteří počítají s vykoupením akcií. Jak jsme však byli svědky v minulém týdnu, ve hře je možná i jiná varianta," vysvětlil Cverna. Připomněl, že vláda zatím žádné podrobnosti nezveřejnila, protože by tím mohla ovlivnit vývoj cen akcií na burze.

Loni hodnota akcií ČEZ značně kolísala - začínaly zhruba na 816 korunách, maxima 1216 korun dosáhly v červnu a minima 740 Kč v říjnu. Rok 2022 uzavřely na 770 korunách a dnes se pohybovaly kolem 912 Kč za akcii.

"Nově zveřejněný výhled čistého zisku vnímáme pozitivně a z krátkodobého hlediska by mohl mít na akcie ČEZ kladný dopad," řekl dnes ČTK analytik společnosti Portu Marek Pokorný. "Z dlouhodobého pohledu bude ale pro akcie ČEZ klíčové, jaký bude další vývoj ohledně případného zestátnění," zdůraznil. Loni podle něj tlačily hodnotu akcií společnosti vládní opatření v energetické krizi v podobě daně z neočekávaných zisků a odvodů z nadměrných tržeb. Naopak vládní úvahy o transformaci firmy hodnotu akcií v současnosti zvýšily.

Většinovým akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že vláda uvažuje o restrukturalizaci ČEZ, přičemž jednou z možností je rozdělení firmy. Legislativní rada vlády minulý týden nedoporučila kabinetu přijmout pasáž novely zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, která se možným rozdělením ČEZ zabývá.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Analytici Fidelity International vidí příležitosti v trendu konektivity
    Aktivita jak spotřebitelů, tak firem, se přesouvá z offline prostředí do online a z online do mobilní sféry. Je to dlouhodobý směr, který přináší inovace, ale i mění mnoho odvětví. Fond společnosti Fidelity International FF - Global Communications Fund z tohoto trendu těží. Do hloubky rozumí technologiím v pozadí těchto změn i novým obchodním modelům a má opravdu globální perspektivu.
  • Analytici Fidelity International v roce 2017 očekávají vyšší výnosové sazby
    Fed zvýšil sazby o čtvrt bodu, a tím vydal signál, že Federální komise pro volný trh (FOMC) zřejmě bude v roce 2017 sazby dále zvyšovat – prognóza je zvýšení o tři čtvrtě bodu. „Výhled na další vývoj inflace zůstává pozitivní nejen kvůli pravděpodobnosti fiskální expanze a daňové reformy, ale také kvůli tlaku na růst mezd a stabilizaci cen ropy,“ říká Kasia Kiladis, investiční ředitelka Fidelity International.
  • Analytici: Globální dodávky čipů pro automobilky by se ještě letos mohly zlepšit
    Nedostatek mikročipů, který už delší dobu trápí celý svět, možná přetrvá do příštího roku. Letos nejvíce zasáhl automobilový průmysl, dodávky pro toto odvětví by se ale mohly relativně brzy zlepšit, myslí si analytici. Čína totiž převezme část výroby, kterou nedokázali uspokojit výrobci z Tchaj-wanu. V jiných odvětvích ale problémy vydrží déle a jako další by nedostatek čipů mohl brzy zasáhnout výrobce chytrých telefonů.
  • Analytici: Hospodaření ČEZ pokračuje podle plánů, čistý zisk snižují odvody
    Hospodaření energetické skupiny ČEZ v prvním pololetí letošního roku zatím podle očekávání analytiků plní předpoklady ze začátku roku. Tržby společnosti tak vzhledem k vyšším cenám elektřiny ve srovnání s loňskem rostou, výsledný čistý zisk by se však měl kvůli speciálním daním a odvodům pohybovat kolem 17,6 miliardy korun, tedy téměř na polovině loňského pololetního zisku. Vliv zvláštních daní se však postupně snižuje. Vyplývá to z vyjádření analytiků. V prvním čtvrtletí meziročně ČEZ klesl čistý zisk o 60 procent na 10,8 miliardy korun. Za celý loňský rok činil rekordních 78,4 miliardy korun. Pololetní výsledky zveřejní firma ve čtvrtek.
  • Analytici: Kapacity LNG jsou důležité pro energetickou bezpečnost; otázkou je cena
    Dlouhodobý pronájem kapacity terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu je důležitý krok k zabezpečení přístupu státu ke klíčové energetické surovině, hodnotí investici analytici. Podle nich zajištění dodávek energií zvýší jistotu pro domácí průmysl i domácnosti. Finanční výhodnost investice ale zůstává neznámou. Vyplývá to z vyjádření analytiků pro ČTK.
  • Analytici: Lednový brexit ekonomiky nezasáhne, rizikem konec roku
    Od samotného formálního vystoupení Velké Británie z EU na konci ledna nelze čekat žádné výrazné dopady na vývoj trhů ani na samotnou ekonomiku ČR, vyplývá z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Rizikem nicméně nadále zůstává konec letošního roku. Do té doby by totiž měla Velká Británie a EU uzavřít dohodu o vzájemných vztazích. Pokud tomu tak nebude, hrozí tzv. tvrdý brexit, který by již ekonomický vývoj v EU i v ČR mohl výrazně ovlivnit.
  • Analytici navrhují: Koupit Bitcoin 6 měsíců před halvingem
    Raoul Pal předpovídá Bitcoinu slibný rok 2024, který by mohl překonat technologické akcie, podpořen býčími tržními ukazateli a blížícím se půlením Bitcoinu.
  • Analytici: Není jasné, jak rozhodnou akcionáři Monety o spojení s částí PPF
    Výsledek mimořádné valné hromady Monety Money Bank, na které budou akcionáři v úterý hlasovat o navrhovaném spojení Monety s bankovní divizí společnosti PPF, je podle analytiků nepředvídatelný. Mírně se přiklánějí ke schválení obchodu. Do bankovní divize PPF patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy.
  • Analytici očekávají růst zisku a tržeb ČEZ meziročně v desítkách procent
    Analytici očekávají, že energetické skupině ČEZ vzrostou za letošní tři čtvrtletí roku tržby i zisk meziročně až o desítky procent. Čistý zisk společnosti za celý letošní rok by se pak podle nich mohl pohybovat kolem 60 až 65 miliardami korun. ČEZ vykázal za první pololetí čistý zisk 33,6 miliardy korun, meziročně o 32 miliard korun vyšší. Skupina oznámí své hospodářské výsledky za prvních devět měsíců letošního roku ve čtvrtek.
  • Analytici očekávají, že ČEZ za pololetí násobně vzrostou tržby i zisk
    Analytici očekávají, že energetické společnosti ČEZ vzrostou za letošní první pololetí meziročně tržby, zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) i čistý zisk. Meziroční růst očekávají i za samotné druhé čtvrtletí. Výsledky ovlivní především vysoké ceny elektřiny. ČEZ zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí v úterý 9. srpna.
  • Analytici Patria Finance: V Praze stále sázíme na Unipetrol a Erste
    První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. Hlavní akciové indexy napříč regiony zaznamenaly velice slušné zisky v čele s širším středoevropským (CECEEUR) indexem, který si včetně dividend připsal vice jak 25 procent!. Následoval polský WIG20 s také 25 procenty, maďarský BUX s 20 procenty a český PX s více než 17 procenty výnosu včetně započtení dividend. Co čekáme od tuzemských akciových titulů dále? Na které sázíme?
  • Analytici: Počet akcií obchodovaných na hlavním trhu klesl na 11
    S dnešním ukončením obchodování petrochemického holdingu Unipetrol klesl počet obchodovaných akcií na hlavním trhu pražské burzy na 11. Analytici oslovení ČTK to považují za problém a pokračování marginalizace tuzemského akciového trhu. Za pozitivní krok považují zavedení méně regulovaného trhu Start určeného pro malé s střední podniky.
  • Analytici: Pokles cen energií na trhu nyní brzdí zdražující emisní povolenky
    Ceny emisních povolenek v posledních dnech výrazně rostou, což v současnosti brzdí další pokles cen energií na trhu. Zdražení povolenek, které v tomto týdnu poprvé atakují hranici 100 eur za tunu oxidu uhličitého, totiž zvyšuje náklady na výrobu elektřiny z fosilních paliv. Vyplývá to z komentářů analytiků pro ČTK. Podle nich může být aktuální vývoj výsledkem spekulací na trhu.
  • Analytici: Pokles významu Ruska v energetickém systému prospěje Kataru či USA
    Role Ruska jako globálního hráče na energetickém trhu se bude snižovat. Na trhu se zkapalněným zemním plynem (LNG) z toho bude těžit řada zemí, například Spojené státy nebo Katar, informoval s odkazem na analytiky server televize CNBC. Sankce, které západní státy uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu, odčerpaly z ruského sektoru LNG většinu zahraničních investic.
  • Analytici: Pokračování moratoria zvyšuje šance na obnovení Liberty Ostrava
    Pokračování moratoria, které chrání Liberty Ostrava před věřiteli, zvyšuje šanci na znovuobnovení provozu hutě. Osobní účast Sanjeeva Gupty na soudním jednání může znamenat, že si chce Liberty huť v Ostravě nechat. Řekli to analytici, které oslovila ČTK. Trh s ocelí se podle nich obnovuje a Liberty Ostrava tak do budoucna může být výnosnou investicí. Zásadním ale zůstává, jestli bude společnost britského podnikatele schopná po restrukturalizačním plánu splácet své dluhy, uvedli.
  • Analytici proti Bankovní radě – kdo s koho?
    V ČNB panuje rozpor mezi predikčním týmem a Bankovní radou, rozpor, jež reflektuje dva přístupy k měnové politice (ryze technický na straně jedné, a reálně politický na straně druhé) a jež má dopad na výhled měnové politiky.
  • Analytici předpovídají, že ropa by se mohla vyšplhat na 300 USD a zlato na 3 000 USD
    Ceny zlata vyskočily poté, co USA a Spojené království v úterý zakázaly dovoz ruské ropy. Od začátku roku 2022 drahý kov vzrostl o 12 %. Ruská invaze na Ukrajinu zvýšila v únoru poptávku po zlatě.
  • Analytici: Schodek 300 miliard ČR zvládne, nemusí být finální
    Navrhovaný vyšší schodek letošního státního rozpočtu na úrovni 300 miliard korun nebude podle ekonomů znamenat pro tuzemskou ekonomiku problém. Bude to ale zřejmě znamenat budoucí zvýšení daní nebo nedostatek peněz na potřebné reformy. Schodek kolem 300 miliard se dal očekávat, ale nemusí jít ještě o konečné číslo, uvedli ekonomové pro ČTK.
  • Analytici skresávajú odhad rastu
    Podľa JP Morgan skresá zverejnený deficit obchodnej bilanc...
  • Analytici: Slabší korunu lidé cítí v dražším jídle a benzinu
    Spotřebitelé pociťují slabší korunu především v dražších pohonných hmotách a dovážených sezonních potravinách, například ve vyšších cenách ovoce a zeleniny, shodli se analytici oslovení ČTK. Češi si také připlatí při výměně cizí měny na cestě do zahraničí. Kurz české měny podle nich o prázdninách spíše neposílí. Koruna v minulých dnech oslabila nad hranici 26,00 Kč/EUR a je tak nejslabší od loňského léta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader