Čtvrtek 28. březen 2024 16:20
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Analytici proti Bankovní radě – kdo s koho?

20.11.2017 15:57  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

V ČNB panuje rozpor mezi predikčním týmem a Bankovní radou, rozpor, jež reflektuje dva přístupy k měnové politice (ryze technický na straně jedné, a reálně politický na straně druhé) a jež má dopad na výhled měnové politiky.

Začátkem listopadu ČNB jednomyslně odhlasovala letos druhé zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu a její vyjádření během dvou měsíců tomuto zasedání předcházejících naznačovala, že by se nebránila ani většímu okamžitému či přinejmenším relativně brzkému utažení. Naproti tomu nová prognóza, zveřejněná na stejném zasedání, namalovala jenom velmi mírné utažení měnové politiky v roce 2018, a to ještě navíc v jeho druhé polovině. Ačkoliv to dle zápisu ze zasedání chvíli vypadalo, že s novou prognózou Bankovní rada vesměs souhlasí, nyní se nezdá, že tomu tak je.

Minulý týden totiž jak viceguvernér Hampl, tak guvernér Rusnok naznačili, že se jim tempo zvyšování sazeb v ní obsažené dostatečné nezdá. Viceguvernér (který ještě v březnu letošního roku brojil za ukončení intervencí až po polovině roku) je dle svých slov připraven zvednout za vyšší sazby letos ruku i potřetí (v prosinci). Guvernér Rusnok sice o prosinci nemluvil, ale ze slov, že chce do dvou let vidět základní sazbu ČNB na 3 %, mi jako zarytý odpůrce prosincového zvýšení také nepřipadá. Oba k těmto jestřábím vyjádřením evidentně pohnula silná data o růstu ve třetím čtvrtletí (dle dat ČSÚ, zveřejněných minulé úterý, rostla ekonomika v předchozím čtvrtletí o 5 % meziročně).

Kdo bude mít tedy pravdu – analytici ČNB nebo Bankovní rada? Vzhledem k tomu, že rozhodovací pravomoc je v Radě, lepší otázka je, zda jsou jestřábí slova centrálních bankéřů odůvodněná. A na tu je dle mého odpověď „ne“.

Český růst totiž obvykle nemá velké inflační implikace, a to ani když je rychlý a primárně tažený poptávkou domácností (což ten stávající vzhledem k investičnímu boomu není). Zadruhé, vysoká stávající inflace je z poloviny odrazem cen potravin, z druhé pak růstu cen nemovitostí (imputované nájemné) a zavedení EET počátkem roku. Trvalé poptávkové tlaky jsou velmi slabé. Zatřetí, Eurozóna nás stále zásobuje desinflačními tlaky, jejichž odrazem (a také odrazem koruny) jsou například dovozní ceny spotřebitelského zboží, které od počátku roku klesly o skoro 5%. Jinými slovy – inflace není hrozbou a v následujících měsících výrazně zvolní.

Měla by tedy ČNB brzy utáhnout měnovou politiku? Ne – prismatem režimu inflačního cílování není růst sazeb potřebný. Utáhne ČNB brzy měnovou politiku? Možná ano.

Momentální ekonomický vývoj totiž otevřel ČNB okno příležitosti k normalizaci měnové politiky. Před další recesí, která jednou (a spíše dřív než později) přijde, chce BR ČNB mít odkud sazby snižovat: vsadím se, že poslední věc, kterou ČNB chce v nejbližších 10 letech dělat, je znovu intervenovat proti koruně.  A kdy normalizaci provést bezbolestněji a bez povšimnutí než v situaci, kdy se firmy i domácnosti oddávají spotřebně investičnímu hýření neviděnému přes 10 let?

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Analytici navrhují: Koupit Bitcoin 6 měsíců před halvingem
    Raoul Pal předpovídá Bitcoinu slibný rok 2024, který by mohl překonat technologické akcie, podpořen býčími tržními ukazateli a blížícím se půlením Bitcoinu.
  • Analytici: Není jasné, jak rozhodnou akcionáři Monety o spojení s částí PPF
    Výsledek mimořádné valné hromady Monety Money Bank, na které budou akcionáři v úterý hlasovat o navrhovaném spojení Monety s bankovní divizí společnosti PPF, je podle analytiků nepředvídatelný. Mírně se přiklánějí ke schválení obchodu. Do bankovní divize PPF patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy.
  • Analytici očekávají růst zisku a tržeb ČEZ meziročně v desítkách procent
    Analytici očekávají, že energetické skupině ČEZ vzrostou za letošní tři čtvrtletí roku tržby i zisk meziročně až o desítky procent. Čistý zisk společnosti za celý letošní rok by se pak podle nich mohl pohybovat kolem 60 až 65 miliardami korun. ČEZ vykázal za první pololetí čistý zisk 33,6 miliardy korun, meziročně o 32 miliard korun vyšší. Skupina oznámí své hospodářské výsledky za prvních devět měsíců letošního roku ve čtvrtek.
  • Analytici očekávají, že ČEZ za pololetí násobně vzrostou tržby i zisk
    Analytici očekávají, že energetické společnosti ČEZ vzrostou za letošní první pololetí meziročně tržby, zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) i čistý zisk. Meziroční růst očekávají i za samotné druhé čtvrtletí. Výsledky ovlivní především vysoké ceny elektřiny. ČEZ zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí v úterý 9. srpna.
  • Analytici: Odvody ČEZ pokryjí podstatnou část nákladů na energetickou krizi
    Vysoké odvody polostátní energetické společnosti ČEZ státu, které letos překonají 100 miliard korun, pokryjí podle analytiků podstatnou část nákladů na řešení energetické krize. I přesto podle nich odvody nemají velký vliv na akcie firmy. Jejich hodnotu nyní zvyšují především úvahy o možné restrukturalizaci ČEZ. Uvedli to na dotaz ČTK.
  • Analytici Patria Finance: V Praze stále sázíme na Unipetrol a Erste
    První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. Hlavní akciové indexy napříč regiony zaznamenaly velice slušné zisky v čele s širším středoevropským (CECEEUR) indexem, který si včetně dividend připsal vice jak 25 procent!. Následoval polský WIG20 s také 25 procenty, maďarský BUX s 20 procenty a český PX s více než 17 procenty výnosu včetně započtení dividend. Co čekáme od tuzemských akciových titulů dále? Na které sázíme?
  • Analytici: Počet akcií obchodovaných na hlavním trhu klesl na 11
    S dnešním ukončením obchodování petrochemického holdingu Unipetrol klesl počet obchodovaných akcií na hlavním trhu pražské burzy na 11. Analytici oslovení ČTK to považují za problém a pokračování marginalizace tuzemského akciového trhu. Za pozitivní krok považují zavedení méně regulovaného trhu Start určeného pro malé s střední podniky.
  • Analytici: Pokles cen energií na trhu nyní brzdí zdražující emisní povolenky
    Ceny emisních povolenek v posledních dnech výrazně rostou, což v současnosti brzdí další pokles cen energií na trhu. Zdražení povolenek, které v tomto týdnu poprvé atakují hranici 100 eur za tunu oxidu uhličitého, totiž zvyšuje náklady na výrobu elektřiny z fosilních paliv. Vyplývá to z komentářů analytiků pro ČTK. Podle nich může být aktuální vývoj výsledkem spekulací na trhu.
  • Analytici: Pokles významu Ruska v energetickém systému prospěje Kataru či USA
    Role Ruska jako globálního hráče na energetickém trhu se bude snižovat. Na trhu se zkapalněným zemním plynem (LNG) z toho bude těžit řada zemí, například Spojené státy nebo Katar, informoval s odkazem na analytiky server televize CNBC. Sankce, které západní státy uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu, odčerpaly z ruského sektoru LNG většinu zahraničních investic.
  • Analytici: Pokračování moratoria zvyšuje šance na obnovení Liberty Ostrava
    Pokračování moratoria, které chrání Liberty Ostrava před věřiteli, zvyšuje šanci na znovuobnovení provozu hutě. Osobní účast Sanjeeva Gupty na soudním jednání může znamenat, že si chce Liberty huť v Ostravě nechat. Řekli to analytici, které oslovila ČTK. Trh s ocelí se podle nich obnovuje a Liberty Ostrava tak do budoucna může být výnosnou investicí. Zásadním ale zůstává, jestli bude společnost britského podnikatele schopná po restrukturalizačním plánu splácet své dluhy, uvedli.
  • Analytici předpovídají, že ropa by se mohla vyšplhat na 300 USD a zlato na 3 000 USD
    Ceny zlata vyskočily poté, co USA a Spojené království v úterý zakázaly dovoz ruské ropy. Od začátku roku 2022 drahý kov vzrostl o 12 %. Ruská invaze na Ukrajinu zvýšila v únoru poptávku po zlatě.
  • Analytici: Schodek 300 miliard ČR zvládne, nemusí být finální
    Navrhovaný vyšší schodek letošního státního rozpočtu na úrovni 300 miliard korun nebude podle ekonomů znamenat pro tuzemskou ekonomiku problém. Bude to ale zřejmě znamenat budoucí zvýšení daní nebo nedostatek peněz na potřebné reformy. Schodek kolem 300 miliard se dal očekávat, ale nemusí jít ještě o konečné číslo, uvedli ekonomové pro ČTK.
  • Analytici skresávajú odhad rastu
    Podľa JP Morgan skresá zverejnený deficit obchodnej bilanc...
  • Analytici: Slabší korunu lidé cítí v dražším jídle a benzinu
    Spotřebitelé pociťují slabší korunu především v dražších pohonných hmotách a dovážených sezonních potravinách, například ve vyšších cenách ovoce a zeleniny, shodli se analytici oslovení ČTK. Češi si také připlatí při výměně cizí měny na cestě do zahraničí. Kurz české měny podle nich o prázdninách spíše neposílí. Koruna v minulých dnech oslabila nad hranici 26,00 Kč/EUR a je tak nejslabší od loňského léta.
  • Analytici společnosti PrimStock aktuálně sledují několik zajímavých titulů
    V prvé řadě velice zajímavou příležitostí na vzestup ceny se jeví britská bankovní společnost Lloyds Banking Group a to z důvodu jejího plánovaného odkoupení britské divize kreditních karet MBNA od amerického konkurenta Bank of America za 1.9 miliardy liber (zhruba 61 miliard korun). Lloyds má v plánu rozšířit aktivity v oblasti spotřebitelských půjček. MBNA již vykázala za první pololetí čistý výdělek 123 milionů liber. Po převzetí MBNA se zvýší roční tržby o 650 milionů liber. Podíl společnosti na trhu s kreditními kartami díky akvizici vzroste na 26 procent ze stávajících 15 procent. Plánované převzetí MBNA by mělo být dokončeno do první poloviny příštího roku. Nyní je Lloyds největším poskytovatelem hypotečních úvěru v Británii. Banka zčásti patří britské vládě, která do ní v době krize vložila skoro 20.5 miliardy liber.
  • Analytici: Stanovení maximální výše cen elektřiny je špatnou cestou
    Stanovení maximální výše cen za elektřinu je špatnou cestou, shodli se analytici, které oslovila ČTK. Podle nich hrozí, že kvůli určené ceně by se snížila výroba elektřiny a naopak by se zvýšila její spotřeba. Potřeba je ale přesný opak, uvedli. O stanovení stropu cen elektřiny jako o jedné z možných cest hovořil ve středu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), dnes k tomuto kroku vyzval i prezident Miloš Zeman.
  • Analytici varují, automobilový průmysl je v troskách
    Ztráty evropských automobilek mohou podle analytiků překročit 2,6 bilionu korun. Čísla mohou být ještě vyšší. Zastavení výroby nebyl dobrý plán. Bude totiž těžké ji znovu rozjet. V celém světě nejde ani zdaleka jen o autoprůmysl.
  • Analytici věří zlatu
    Agresivní stimulační úsilí Federal Reserve a ECB v posledních týdnech výrazně podpořilo poptávku...
  • Analytici vidí německou ekonomiku v lednu ružově
    ZEW indikátor ekonomického sentimentu v Německu si v lednu polepšil o 24,6 bodu na celkových 31,5 bodu. Je...
  • Analytici vidí potenciál dalšího růstu zlata a stříbra
    Greg Harmon, zakladatel a prezident společnosti Dragonfly Capital Management, uvedl, že dlouhodobý potenciál zlata vidí optimisticky, protože nejistota na finančních trzích bude dál podporovat atraktivitu tohoto kovu coby bezpečného aktiva. Trhy se mění i proto, že výnosy dluhopisů se stále obchodují poblíž nejvyšší úrovně za posledních 12 let a drží se supportu nad úrovní 3,50 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank