Čtvrtek 28. březen 2024 18:37
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Graf dne: CHNComp (29.12.2022)

29.12.2022 10:04  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čínské akcie čelily v poslední době prodejnímu tlaku, a to kvůli narůstajícímu počtu případů COVID-19 a novým cestovní omezením, která na čínské cestující uvalilo několik zemí, což eskaluje obavy investorů z vyhlídek na hospodářský růst země a potenciálně celosvětová omezení. CHNComp letos klesl o více než 43,0 %, protože čínská aktiva zasáhla hospodářská krize související s Covidem. Kupující však na konci října 2022 zahájili korekci výše a podařilo se jim smazat některé nedávné ztráty. Přesto se býci snaží prolomit nad zónou klíčové rezistence kolem 6700 bodů, což je poznamenáno předchozími cenovými reakcemi, 200 SMA (červená čára) a 23,6 % Fibonacciho retracement sestupné vlny zahájené v únoru 2021. Dokud bude cena sedět pod touto úrovní může být spuštěn další sestupný impuls směrem k nedávným minimům na úrovni 5000 bodů. Na druhou stranu, pokud se kupujícím podaří udržet aktuální dynamiku a prolomit výše zmíněnou rezistenci, pak se pohyb výše může rozšířit směrem k další klíčové rezistenci na 7765 b.

CHNComp, D1 interval. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: CHNComp (15.09.2021)
    Zatímco akcie v Evropě i v USA se vzpamatovaly ze ztrát z minulého týdne, tak indexy v Číně pokračují ve slabých výkonech. Čínský index CHNComp opět klesl v reakci na zveřejnění horších makrodat za srpen.
  • Graf dne: CHNComp (16.09.2022)
    Během noci byly zveřejněny měsíční údaje o ekonomické aktivitě z Číny za srpen. Průmyslová výroba, maloobchodní tržby a městské investice překonaly očekávání trhu. Výrazný nárůst zaznamenaly zejména údaje o maloobchodních tržbách, které meziročně vzrostly o 5,4 % oproti očekávání růstu o 3,9 %. Zazněly však některé znepokojivé poznámky od čínského Národního statistického úřadu (NBS). Konkrétně NBS uvedla, že poptávka se zotavuje pomaleji než nabídka a že čínská ekonomika bude v roce 2022 čelit větším výzvám než v roce 2020, kdy globální ekonomika trpěla pandemií. To by však nemělo být překvapením, protože v roce 2022 bude v Číně více lockdownů souvisejících s Covidem, než bylo v roce 2020. NBS nicméně očekává, že čínská ekonomika zůstane stále v režimu oživení po celý letošní rok.
  • Graf dne: CHNComp (17.01.2022)
    První seance nového týdne byla pro investory v Číně docela rušná. Byla zveřejněna data měsíční aktivity za prosinec a výsledek HDP za Q4 2021. Navíc čínská centrální banka snížila 7 denní sazbu pro reverzní repo operace a střednědobou zápůjční sazbu o 10 bps na v pořadí 2,1 % a 2,85 %.
  • Graf dne: CHNComp (17.01.2023)
    Dnes byl zveřejněn očekávaný balíček čínských dat. Údaje se ukázaly být lepší, než se očekávalo, přičemž údaje o aktivitě za prosinec, stejně jako za čtvrté čtvrtletí a za celý rok 2022 překonaly odhady.
  • Graf dne - CHNComp (17.04.2023)
    Asijsko-pacifické indexy během první obchodní seance nového týdne posílily. Nejlépe si vedly čínské indexy: CHNComp posílil o více než 3 % a CH50cash přidal 2,4 %. Dařilo se také hongkongským akciím, když HKComp přidal přes 2 %. Za ziskem indexů nestály žádné konkrétní zprávy. O víkendu však byly v Číně zveřejněny údaje o cenách nových domů za březen. Zatímco na roční bázi byly ceny meziročně nižší o 0,8 %, meziměsíční údaje ukázaly 0,5% nárůst, Jednalo se o třetí měsíční nárůst v řadě a nejrychlejší tempo růstu cen za posledních 21 měsíců. To by mohlo naznačovat, že poptávka a celková situace na čínském trhu nemovitostí se možná zlepšuje.
  • Graf dne: CHNComp (24.10.2022)
    Čínské indexy jsou dnes pod tlakem. Výprodej je vysvětlován jako reakce na sjezd Komunistické strany Číny, na kterém si prezident Xi zajistil třetí pětileté funkční období a posílil svou moc. Během kongresu nebyly oznámeny žádné zásadní změny hospodářské a sociální politiky, což vyslalo silný signál, že současná politika bude pokračovat. To zahrnuje přístup k technologickým společnostem, což znamená, že technologický zásah bude v Číně pravděpodobně pokračovat. Zveřejnění opožděných údajů o HDP ve 3. čtvrtletí a zářijových údajů o aktivitě, které se ukázaly být lepší, než se očekávalo, vedlo pouze ke krátké úlevě. Index Hang Sech Tech dnes klesl o více než 10 %. Široké tržní indexy, jako Hang Senf a HSCEI (CHNComp) si vedly lépe, ale také zaznamenaly významný propad. Hang Seng klesl o více než 6 %, zatímco HSCEI se v tento den obchoduje o 8 % níže. CHNComp klesl pod krátkodoý support v oblasti 5 400 bodů a pokračoval v poklesu. Dvě úrovně, které je třeba na grafu sledovat pro případ, že by se poklesy nadále prohlubovaly, jsou psychologická oblast 5 000 bodů a 161,8% vnější návrat březnové korekce směrem nahoru (4 930 bodů).
  • Graf dne- CHNComp (25.08.2022)
    Čínské akciové indexy, zejména pak HSCEI (CHNComp), během dnešní seance předvedly býčí rally. Oznámení o velkém stimulu čínské ekonomiky je důvodem skvělé výkonnosti čínských akcií, které obecně nastartovaly pozitivní náladu na trzích. Čínská vláda se rozhodla stimulovat ekonomiku až 1 trilionem CNY, což odpovídá 146 miliardám dolarů. Tyto peníze by měly být primárně zainvestovány do infrastruktury. Státním bankám bude přiděleno 300 mld. CNY k podpoře projektů právě pro rozvoj infrastruktury. Nicméně pohledy ekonomů jsou smíšené. Na jednu stranu bude vládní pomoc ku prospěchu ekonomice po rozsáhlých vládních lockdownech, na druhou stranu panují obavy o to, že stimul nepomůže k zastavení propadů čínské ekonomiky.
  • Graf dne - CHNComp (28.11.2022)
    O víkendu v Číně vypukly protesty kvůli nespokojenosti s přísnými opatřeními proti Covidu. Vlnu nevole vyvolala smrt 10 lidí v regionu Sin-ťiang kvůli požáru poté, co hasiči nemohli dorazit na místo včas kvůli omezením způsobeným Covidem. Pandemická omezení podněcují protesty a ty se rychle vyvinuly v protivládní shromáždění s účastníky požadujícími konec vlády jedné strany. Dopad protestů na čínský ekonomický výhled bude záviset na jejich délce a závažnosti a na tom, zda se rozšíří o stávky zaměstnanců.
  • Graf dne - CHNComp (29.03.2023)
    HSCEI (CHNComp) byl během dnešní asijsko-pacifické obchodní seance jedním z nejvýkonnějších asijských indexů. Index dnes vyskočil o více než 2 % a vykreslil denní maximum na třítýdenním maximu. Zlepšený sentiment vůči čínským akciím lze zdůvodnit nedávnou výkonností společnosti Alibaba (BABA.US), neboť index a akcie jsou vysoce korelované. Podle zprávy agentury Bloomberg Alibaba usiluje o rozdělení společnosti na 6 různých subjektů, přičemž každý z nich bude zodpovědný za své vlastní financování a rozhodnutí, jako je vstup na burzu. Tato zpráva včera vyvolala více než 14% nárůst ceny akcií společnosti Alibaba.
  • Graf dne: CHNComp (29.04.2022)
    Pandemie koronaviru v Číně zdaleka nekončí. I když počet nových denních případů v poslední době zmírnil, stále platí omezení, která brzdí ekonomiku. Hromadné testování se provádí ve stále více městech za účelem identifikace ohnisek. Ekonomické škody z takového přístupu se rozšíří mimo Čínu, protože země je průmyslovou supervelmocí. Čínské úřady nicméně hájí svou politiku „nulové tolerance Covidu“ a nesignalizují ochotu tento přístup změnit. Silný pohyb směrem nahoru však bylo možné zaznamenat napříč Čínou během dnešního asijského zasedání, když vstoupilo čínské Politburo. Výkonný výbor Komunistické strany Číny uvedl, že je připraven poskytnout další stimuly na podporu upadající ekonomiky a uvedl, že ekonomických cílů bude dosaženo. To stačilo k posílení čínských indexů, jako je CHNComp.
  • Graf dne: Chytré hodinky Apple drtí švýcarské klasiky
    Apple dominuje odvětví chytrých hodinek a drtí švýcarské klasiky. V minulém roce společnost navýšila prodeje o 36 % na 30,7 mil. kusů hodinek (dle Strategy Analytics). Celý švýcarský hodinářský průmysl s předními značkami jako Swatch nebo Tissot dokázal prodat pouze 22,1 mil. kusů hodinek, což znamenalo meziroční pokles prodejů o 13 %. Prodej klasických švýcarských hodinek v minulých letech postupně klesal. Hodinářský průmysl se na švýcarských exportech podílí necelou desetinou. Dalšími největšími výrobci chytrých hodinek jsou Samsung, Fitbit a Garmin.
  • Graf dne: Index Dow Jones by mohl toto čtvrtletí zakončit s nejvyšší ztrátou od roku 1987
    Po vysokém růstu akciových indexů v závěru minulého roku nebyly předpovědi dalšího vývoje zrovna nejoptimističtější, i když s poklesem počítal málokdo. Vlastně nemusíme chodit až tak daleko. Ještě 20. února 2020 dosáhl akciové index S&P 500 historického rekordu a podobně na tom byly také další indexy na Wall Street. S téměř 19 % poklesem však nyní směřuje akciový index S&P 500 k nejhoršímu čtvrtletí od závěru roku 2008. Index Dow Jones se svým 22 % poklesem směřuje dokonce k nejhlubšímu závěru od posledního čtvrtletí 1987. Technologický index Nasdaq se na tom nezdá být alespoň na první pohled tak špatně. Jeho 13 % pokles má ještě daleko k 17,5 % propadu v závěru roku 2018, když vánoční výprodej postihl v první řadě technologické akcie. I přes nevídané poklesy však na tom nejsou akciové indexy nijak tragicky, alespoň ne z pohledu absolutních čísel. Index S&P 500 se dnes pohybuje na úrovních z ledna 2019. Dow Jones dosahuje na úrovně z prosince 2018 a Nasdaq se dokonce pohybuje až na cenách ze září 2019.
  • Graf dne: Index globálních ekonomických překvapení vystoupal na rekordní maximum
    Index globálních ekonomických překvapení banky Citigroup ukázal masivní nárůst pozitivních překvapení ze srovnání výsledků makrodat s jejich předchozími odhady. V tomto měsíci vystoupal na historicky nejvyšší úrovně. Snadno tak překonal dosavadní maxima z roku 2009. Přitom do pozitivního teritoria (kdy počet pozitivních překvapení převýší počet negativních překvapení) se index dostal teprve v červnu. Globálnímu ekonomickému makru se daří překvapovat i přes šíření koronaviru a ekonomické zpomalení v posledních měsících. Poslední výsledky makrodat ukazují na rychlejší korekci ekonomického koronavirového propadu, než se ještě před několika týdny očekávalo.
  • Graf dne: Index JP Morgan hlásí největší rally na Emerging Markets měnách od roku 1998
    Za poslední rok nebyli obchodníci vůbec shovívaví k měnám zemí rozvíjejících se trhů (EM - Emerging Markets). Hlavním ...
  • Graf dne: Index S&P 500 balancuje na hraně tržní korekce
    Index S&P 500 vymazal v dosavadním průběhu čtvrteční seance veškeré letošní zisky. Index ztrácel až 0,9 % a od svých historických maxim z 2. září přišel už o více než desetinu. Pokud se ztráty udrží do dnešního závěru, tak trh vstoupí oficiálně do fáze korekce. Obchodníci se bojí slábnoucího hospodářského oživení. Trhy nepotěšil nejnovější výhled banky Goldman Sachs, která snížila očekávaný růst americké ekonomiky v Q4 na polovinu. I když z americké ekonomiky přicházejí obstojné výsledky makrodat, tak trhy by k pokračování růstu potřebovaly další monetární či fiskální stimuly. O nových stimulačních programech by se v USA mělo začít brzy jednat. Americkým indexům nepomáhá ani posilování USD. Jen v tomto týdnu posílil americký dolar o více než 200 pips na páru s eurem.
  • Graf dne: Index S&P 500 má za sebou nejhorší výsledkovou sezónu od roku 2012
    Výsledková sezóna v USA končí a je čas na malou rekapitulaci. Pouze 2/3 společností z indexu S&P 500 dokázalo v prvním kvartálu překonat očekávání na poli zisku. Jedná se o nejhorší výsledek od roku 2012. Ve druhém kvartálu 2018 se podařilo překonat očekávání takřka 90 % společností. Na poli tržeb překonalo očekávání 59 % společností. Pandemie koronaviru se v prvních třech měsících roku neprojevila plnou silou. Dá se očekávat, že v druhém kvartálu se situace dále zhorší, i když očekávání by měla také výrazně klesnout. Horší výsledky však nezneklidnily akciové investory. Index S&P 500 během výsledkové sezóny silně rostl a dnes se nachází pouze 7,7 % pod svým únorovým historickým maximem.
  • Graf dne: Index S&P 500 nezaznamenal od počátku října více než 1 % ztrátu
    Akciové indexy v posledních měsících prudce rostly a ani ztrátové seance nebylo výrazné. Poklesem o více než 1 % si index S&P 500 naposledy prošel 8. října minulého roku. Celkem tedy jde o 70 seancí v řadě bez více než jednoprocentní ztráty. Dle zjištění agentury Bloomberg se jedná o 27. nejdelší řadu v historii. Většina ztrát se ovšem jednoprocentní hranici ani nepřiblížila. Pouze ve čtyřech z uvedených 70 seancí přesáhly ztráty půl procenta. Pokud se podíváme stejnou optikou na německý index DAX 30, tak ten zaznamenal ve stejném období 3 více než jednoprocentní ztrátové seance.
  • Graf dne: Index S&P 500 roste průměrně o 5 % od začátku října do konce roku
    Pozitivní vývoj na akciových trzích v závěru roku není jenom zdání. Alespoň to potvrzují statistiky průměrných pohybů ...
  • Graf dne: Index S&P 500 roste už 9 z posledních 10 týdnů
    Akciovým trhům se v poslední době dařilo a na sklonku minulého týdne dostaly nový pozitivní impuls ve formě schválení obchodní dohody USA s Čínou. Wall street tak opět navýšila historické úrovně. Index S&P 500 vyrostl v minulém týdnu o 0,73 % na 3168,8 bodů. Jednalo se už o devátý růst z posledních deseti týdnů. Od počátku této růstové vlny vzrostl index o 6,2 % a od začátku roku jsme svědky výjimečného růstu o 26,8 %. Akciím v průběhu roku pomáhaly dobré finanční výsledky společností. Přestože se dlouhou dobu přetřásalo globální ekonomické zpomalení, tak negativní dopad na akciovém trhu nebyl výrazný. Jedním důvodů je expanzivní měnová politika hlavních světových centrálních bank.
  • Graf dne: Index S&P 500 se opět nedostal přes 20 EMA
    Z pohledu technické analýzy existuje jasná překážka růstu indexu S&P 500, která zatím znemožnila pokračování pozitivní korekce. Hlavní rezistencí se stal 20denní exponenciální klouzavý průměr (20 EMA - oranžová čára na grafu). Po 4 seance se index snažil přes tuto hranici neúspěšně dostat a až včerejší propad o 4,4 % znamenal opuštění bojového pole. Exponenciální klouzavý průměr se navíc pohybuje v rozmezí 2600 - 2650 bodů - tedy v zóně rezistence na základě historické Price Action. Futures na americké indexy ukazují dnešní otevření trhu lehce do plusových hodnot. Počet případů koronaviru v USA nicméně narůstá hrozivým tempem a zatím tak neukazuje na pozitivní scénář dalšího vývoje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader