Čtvrtek 28. březen 2024 09:50
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani

Maďaři už platí za naftu více než Češi. Po nouzovém zrušení zastropování cen jim paliva „v mžiku“ skokově zdražila, z čehož Budapešť klamně viní Brusel

07.12.2022 08:37  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána včera pozdě večer ukončila takřka třináct měsíců trvající zastropování cen pohonných hmot. Učinila tak nouzově, po naléhání ropného a plynárenského podniku MOL, který již dále nebyl s to stále kritičtější situaci zvládat. Zhruba čtvrtina jeho čerpacích stanic v Maďarsku – tedy přibližně sedmdesát z nich – se včera ocitla zcela bez pohonných hmot. Motoristé podléhali panice a i pod vlivem spekulací o blížícím se ukončení zastropování hekticky paliva vykupovali, aby se předzásobili.

Úderem jedenácté hodiny večerní tak bylo zastropování cen, trvající od 15. listopadu 2021, s okamžitou platností zrušeno. Řadovým Maďarům tedy z minuty na minutu ceny pohonných hmot vylétly. Nafta jim u čerpacích stanic MOL zdražila z v přepočtu 28,40 na 41,30 koruny za litr. To znamená, že se prodává dokonce dráže než v Česku, kde její průměrná cena včera činila podle dat CCS 39,90 koruny za litr. Nafta se včera v Česku poprvé od prvních dní invaze Ruska na Ukrajinu, konkrétně od 2. března, prodávala za méně než 40 korun na litr.

Benzín řadovým Maďarům u čerpacích stanic MOL včera v jedenáct hodin, kdy bylo zastropování okamžitě zrušeno, zdražil ze zastropované úrovně odpovídající v korunách 28,40 koruny za litr na 37,90. Benzín je tedy v Maďarsku levnější než v Česku, kdy včera jeho průměrná cena dle CCS odpovídala 38,40 koruny za litr.

Nicméně maďarský trh s pohonnými hmotami se nachází v krajní nerovnováze. Stabilizace situace si vyžádá dva až tři měsíce. Během této doby mohou ceny pohonných hmot v Maďarsku vyskočit citelně nad úroveň těch v Česku, neboť při pokračujícím vychýlení z rovnováhy se trh ještě řadu týdnů bude potýkat s nedostatečným zásobováním,

Zahraniční společnosti typu OMV nebo Shell totiž musí na zrušení zastropování zareagovat a přesměrovat své dodávky z jiných zemí do Maďarska, kdy nyní tedy již mohou prodávat za nezastropovanou cenu. To nepůjde ze dne na den. Právě Orbánovou vládou nařízený prodej „pod cenou“ tyto společnosti odrazoval od dodávek na maďarský trh. To společně se zhruba dva měsíce trvající odstávkou jediné rafinérie v zemi, Danube, a dále s výpadky ruských dodávek ropy ropovodem Družba a navýšením poptávky ze strany maďarských motoristů způsobilo kritický nedostatek pohonných hmot. Maďarsko měla až do včerejška mělo nejlevnější benzín v EU a druhou nejlevnější naftu v EU, po Maltě, jak plyne z dat Evropské komise. Maďarsko je jedinou zemí EU, kde letos dochází k meziročnímu navýšení spotřeby pohonných hmot.

Orbánova vláda se snaží svalit ukončení zastropování na embargo EU na dovoz ruské ropy, které mělo narušit dodávky do Maďarska. Embargo začalo platit předevčírem. Budapešť ale spíše jen využila situace a snaží se klamně argumentovat způsobem „poté, tedy proto“. Avšak to, že ke zrušení zastropování došlo po zavedení embarga EU, hned neznamená, že mezi oběma ději je příčinná souvislost. Není. Důvodem maďarského fiaska je nikoli embargo, ale zastropování, které způsobilo, že země nebyla s to zajistit si dostatek paliv z dovozu.

Lukáš Kovanda
Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Maďarský průmysl snížil svůj propad
    Průmyslová výroba v lednu klesla o 4,1 % meziročně oproti poklesu o 8,7 % v prosinci. Trhy očekávaly pokles o 3,5 % meziročně.
  • Maďarský průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v lednu zpomalila na -3,2 % meziročně oproti revidovaným +5,6 % v prosinci. Trhy očekávaly pokles na +4,3 % meziročně.
  • Maďarský průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v listopadu zpomalila o 5,6 % meziročně oproti revidovanému zpomalení o 2,9 % v říjnu. Trhy očekávaly zlepšení -1,2 % meziročně.
  • Maďarský průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v dubnu klesla o 5,8 % meziročně oproti poklesu o 4 % v březnu. Trhy očekávaly pokles o 1,1 % meziročně.
  • Maďarský průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v únoru poklesla o 4,6 % meziročně oproti revidovanému poklesu o 3,3 % v lednu. Trhy očekávaly pokles o 1,5 % meziročně.
  • Maďarský průmysl zrychlil
    Průmyslová výroba v prosinci zrychlila na 3,6 % meziročně oproti revidovaným 2,2 % v listopadu. Trhy očekávaly zrychlení na 3,5 % meziročně.
  • Maďarský průmysl zrychlil
    Průmyslová výroba v září zrychlila na 11,6 % meziročně oproti revidovaným 9,1 % v srpnu. Trhy očekávaly pokles na 8,8 % meziročně.
  • Maďaři dnes zablokovali uvalení embarga EU na dovoz ruské ropy. Rusko zároveň ujišťuje své odběratele plynu v EU, že mohou platit, jsou zvyklí – tedy v eurech
    Maďarsko i po dnešku blokuje uvalení embarga EU na dovoz ruské ropy. Maďaři tak činí přesto, že si už dříve vyjednali výjimku spočívající v tom, že mají čas se od ruské ropy odříznout až do konce roku 2024. Stejnou výjimku má v EU už jen Slovensko. Česko by se muselo odříznout do června 2024. Ostatní země EU by to musely zvládnout už letos. Chorvatsko ovšem zvažuje, že o výjimku zažádá taktéž.
  • Maďaři snižují sazby na nové dno. Strach z inflace není, o ekonomiku ano
    Maďarská centrální banka rozhodla o snížení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na nové dno 4,5 procenta. Vývo...
  • Maďaři snižují sazby potřinácté v řadě. Míra uvolnění překvapila forint
    Maďarská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu o 0,2 procentního bodu na nové rekordní minimum 3,8 proc...
  • Maďaři zřejmě dále sníží sazby
    Kurz koruny vůči euru se včera držel v minimálním rozmezí tří haléřů u hranice 27,00 CZK/EUR. Musíme si tak začít zvykat, že podobných...
  • Madeta loni téměř zdvojnásobila zisk po zdanění na 311 milionů Kč
    Největší česká mlékárna Madeta loni téměř zdvojnásobila zisk po zdanění na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma považuje výsledky vzhledem ke koronavirové pandemii za úspěch. Letos chce mít tržby kolem šesti miliard korun, řekl dnes ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý.
  • Madeta přijde denně o 200 000 litrů mléka z družstva JIH, které se zaměří na Německo
    Největší česká mlékárna Madeta bude mít od 1. července každý den nižší dodávky o 200 000 litrů mléka od Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které zvýší export do Německa. Informaci uvedla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.
  • Má dolar nějakou šanci v příštích šesti nebo dvanácti měsících zvýšit svou hodnotu?
    Na devizovém trhu mohou v současnosti probíhat významné strukturální změny. Připomeňme, že trh byl v posledních dvou letech zaneprázdněn vytvářením úseku klesajícího trendu. Tento úsek byl nakonec velmi zdlouhavý a složitý. Jelikož v něm zatím nevidíme žádné klasické (5 vln dolů, 3 nahoru) nebo alespoň jim podobné struktury, musíme některé vlny ještě identifikovat. Geopolitická situace na Ukrajině a rostoucí sazby Fedu byly hlavními faktory, které v roce 2022 podněcovaly růst poptávky po americké měně. Pokud jde o geopolitiku, nic se nemění, pokud jde ale o úrokové sazby Fedu, začínají se věci vyvíjet opačným směrem.
  • Madrid by mohl už příští týden převzít kontrolu nad Katalánskem, evropské indexy se ráno vrátily do červených čísel
    Ráno se na evropských akciových trzích znovu připomnělo téma Katalánska. Zatímco v minulých týdnech se ale jeho nezávislosti dotýkala především španělských akcií, dnes jsou pod tlakem i indexy v ostatních evropských zemích. Důvodem je odpověď katalánského prezidenta Carlese Puigdemonta na výzvu Madridu, který dal Katalánsku ultimátum na vyjádření o tom, zda španělský region vyhlásil formálně nezávislost nebo nikoliv. Puigdemont v dopise španělskému premiérovi oznámil, že regionální parlament může vyhlásit nezávislost na Španělsku v případě, že Madrid nebude souhlasit s vyjednáváními, které Puigdemont po vládě požadoval. Ztráty na indexech zatím nejsou velké, ale dnešní ráno obchodníkům rozhodně připomnělo, že je to právě Španělsko, které pro další vývoj minimálně Evropských indexů zůstává i nadále největším rizikem.
  • Madrid: Nechceme záchranu, len nám zachráňte banky
    Najočakávanejšie dáta minulého týždňa, májo...
  • Maersk dosáhl mimořádně dobrého výsledku za rok 2022. Akcionářům vyplatil vysokou dividendu
    „Dánský lodní gigant vplouvá do roku 2023 s rekordním výsledkem. S tržbami ve výši téměř 82 miliard dolarů (565 miliard dánských korun) a provozním ziskem 31 miliard dolarů (215 miliard dánských korun) dosahuje společnost šíleně silného a výjimečného výsledku. I ve srovnání s rekordním rokem 2021 jsou tržby vyšší o 32 %, zatímco provozní zisk o 57 %.
  • Maersk prudce zvýšil zisk, hlásí nedostatek kontejnerů
    Dánská společnost A.P. Moller-Maersk ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) o 85 procent na 2,71 miliardy dolarů (57,8 miliardy Kč). Mírně tak překonala odhady. Šéf podniku Sören Skou dnes také upozornil, že citelný nárůst poptávky vedl k nedostatku kontejnerů. Maersk je největším kontejnerovým dopravcem po moři a hospodářské výsledky tohoto podniku se považují za ukazatel vývoje globálního obchodu.
  • Maersk se blíží víceletým minimům uprostřed logistických problémů a napětí v Rudém moři 🚢
    Největší světový provozovatel kontejnerových lodí, dánský Maersk (MAERSKA.DK), čelí řadě logistických výzev, kvůli kterým společnost nedávno vydala zvláštní varování o narušení dodavatelských řetězců. Maersk varoval před překážkami v dodavatelském řetězci a bezprecedentními logistickými problémy souvisejícími se zálivem Bab-el Mandeb a Rudým mořem v širším měřítku a také s kongescí, která se vytvořila na západním pobřeží USA (Oakland, Kalifornie) prostřednictvím které lodě nemohou plout pro zboží z Číny uspokojivým tempem.
  • Má euro a akciové trhy nyní potenciál?
    Od začátku tohoto týdne se podařilo euru prorazit rezistentní linii kratšího kanálu a doputovat až k naznačené delš...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank