Čtvrtek 28. březen 2024 12:05
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Bitcoin v útlumu

06.12.2022 14:38  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena bitcoinu byla minulý týden převážně stabilní, a do třetího týdne obchodování vstoupil kolem hranice 17 000 USD. Cena tohoto kryptoaktiva zůstala po velkém výprodeji na začátku listopadu značně ochromena a v tuto chvíli se zdá být poněkud v útlumu.

Ethereum mezitím minulý týden zaznamenalo určitý cenový posun, který začal pod úrovní
1 160 USD, než do včerejška vzrostl nad 1 275 USD. Klesl a v současné době a obchoduje kolem 1 250 USD.

Nyní se také nacházíme v období, kdy se houfně objevují cenové předpovědi na příští rok. Asi nejzajímavější přišla od Standard Chartered, která vidí cenu v příštím roce na 5 000 USD. 

Podobné předpovědi a cenové prognózy je však třeba brát s rezervou a investoři by se měli vždy zaměřit na dlouhodobé využití aktiv, která drží. Bitcoin byl v roce 2022 citlivý na hlavní makroekonomické trendy a to by pravděpodobně mohlo pokračovat i v příštím roce. S novým půlročním poklesem na obzoru se však může časem začít měnit určitá dynamika. 

Vláda Spojeného království zvyšuje úsilí o regulaci kryptoměn

Vláda Spojeného království podle zpráv Financial Times urychluje své úsilí o regulaci kryptoměn v důsledku krizí posledních měsíců. Postup kodifikace pravidel pro tento sektor již probíhal prostřednictvím zákona o finančních službách a trzích, ale vypadá to, že se časový harmonogram urychluje a v současné době by mohla být zavedena konkrétnější pravidla.

To je pro tento sektor pozitivní vývoj po několika obtížných měsících pro mnoho účastníků trhu, od investorů po instituce. Regulační jasnost ve Spojeném království podpoří mnohem větší stabilitu pro tyto účastníky, takže výsledek regulační jasnosti je pro tento sektor rozhodně žádoucí. 

Tato pravidla budou s velkou pravděpodobností definovat prostředí kryptoměn ve Spojeném království na několik let dopředu. Je nezbytné, aby byli uživatelé chráněni a zároveň bylo sektoru umožněno pokračovat v inovacích. Vláda by se měla vyvarovat unáhlených reakcí, ale komentáře ministerstva financí v tuto chvíli dávají naději, že tomu tak nebude. 

Těžba bitcoinů klesá

Podle údajů BTC.com se těžba nových bitcoinů propadla o více než 7 %, což je největší pokles v tomto roce a největší pokles od července 2021. 

Náročnost těžby sestoupila z historických maxim z minulého měsíce, kdy se kryptoaktivum potýkalo s klesajícími cenami. Těžaři také čelí protivětru v podobě rostoucích nákladů na energie, zejména s blížící se zimou.  

I když je to poučný ukazatel na zdraví sítě - obtížnost stoupá a klesá v závislosti na počtu pracujících těžařů - je to také zpožděný ukazatel trhu. Ale vzhledem k tomu, že cena bitcoinu je stále v útlumu, může nějakou dobu trvat, než těžaři začnou opět zapínat těžební zařízení. 

Goldman Sachs na lovu výhodných krypto obchodů

Největší světová investiční banka Goldman Sachs hledá kryptoměnové firmy se sníženým oceněním, které by mohla převzít, naznačují dnešní zprávy agentury Reuters. Jde o další zajímavý signál, že zatímco trh se zmítá, chytří kupci chtějí do tohoto sektoru vstoupit.

Navazuje na zprávu z minulého týdne, že Goldman Sachs spouští společně s Evropskou investiční bankou (EIB) platformu pro digitální aktiva, která umožní okamžité vypořádání prodeje digitálních aktiv, jako jsou aukce dluhopisů. 

Je přitom zřejmé, že tržní ocenění kryptoaktiv je z velké části obcházeno investory, kteří se snaží uchopit obchody a nakupovat projekty za příznivé ocenění. To je docela typický modus operandi pro tak významného hráče, jako je Goldman, a může snad investory uklidnit, že nejsou jediní, kdo je připraven přečkat kryptozimu.

Autor: Simon Peters, tržní analytik ve společnosti eToro

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bitcoin velryby přikoupily 40 000 BTC navíc
    Podle nejnovějších informací společnosti Santiment si bitcoinové velryby před nedávným skokem na 42 000 dolarů nakoupily 40 000 BTC. Analytická firma poznamenala, že velryby jsou zpět na hodnotě svého vlastnictví jako před propadem z hodnoty 49 000 dolarů. BTC od 31.prosince klesal z hodnoty 48 674 dolarů až se 10.ledna dostal na hodnotu 39 650 dolarů.
  • Bitcoin versus zlato
    Investování do zlata a nového typu měny, jak se někdy říká ne celkem správně „kryptoměny“ – Bitcoinu – spojuje jedno: Ubránit se před skrytou inflačně emisní daní, která se vyvinula z ražebného v době, kdy byla zrušena směnitelnost měn za zlato. Kdysi bylo nutné, aby měna byla kryta zlatem, a růst cen zlata v případě většího množství peněz, které banky vytiskly a dávaly do oběhu, omezoval jejich možnosti, pokud jde o výnos z ražby peněz. Dnes jsou náklady na rozmnožení elektronických peněz nulové a centrální banky si přisvojují veškerý výnos z jejich vnášení do oběhu, vybírají tak od subjektů ekonomiky, které si peníze pořizují, určitou specifickou daň, aniž by si to někdy subjekty držící peníze uvědomovaly. Ta přibližně odpovídá růstu ekonomiky a míře inflace. Takto získané prostředky dříve sloužily k monetizaci veřejného dluhu, dnes se stávají součástí globálního peněžního systému a slouží k jeho stabilizaci.
  • Bitcoin vlastní každý čtvrtý americký investor
    Průzkum provedený společností Grayscale Investments, ukázal, že každý čtvrtý americký investor, který byl tázaný vlastní Bitcoin. Také ukázal, že 55% investorů na trh vstoupilo v posledních 12 měsících.
  • Bitcoin v makru převažuje nad mikrem
    NÁVRAT: Kryptoaktivům se letos daří nejlépe na světě, přičemž Bitcoin vzrostl o 25 %, a to především díky na tak špatnému makroprostředí. Po kolapsu FTX zůstávají mikrotlaky, které však zastínily určité pozitivní trendy pro třídu aktiv od silného rozvoje ekosystému a rostoucího zájmu maloobchodníků až po přicházející regulaci a institucionální katalyzátory.
  • Bitcoin v roce 2023 – co je hnacím motorem býčího trendu?
    Regulační opatření, válka v Evropě a bankovní krize – i přes to všechno má Bitcoin za sebou jeden z nejlepších roků v dějinách – co tedy může za nárůst ceny Bitcoinu?
  • Bitcoin v roce 2023 prudce vzroste
    Většina analytiků a technických ukazatelů naznačuje, že v následujících měsících by mohla cena primární kryptoměny klesnout na dno mezi 12 000 – 16 000 dolarů.
  • Bitcoin vs. Ethereum – do čeho je výhodnější investovat?
    Scott Melker sdílí svůj názor na bitcoin a ethereum. Pojednával také o nedávné aktualizaci ETH v Šanghaji. BTC a ETH zatím v tomto roce vzrostly o přibližně 80 %.
  • ⬆Bitcoin vs Ripple📉
    Ripple ztrácí rychle půdu pod nohama. Digitální aktivum ztratilo téměř polovinu své hodnoty za méně než týden. Hlavním důvodem jsou právní kroky SEC proti kryptoměně. Prodejní tlak se zvýšil poté, co několik kryptoburz stáhlo Ripple z trhu právě kvůli právním problémům. Naopak Bitcoin prochází pravou vánoční rally. Dostal se až nad úroveň 28 000 dolarů, i když brzy se kvůli vybírání zisků vrátil zpět pod 27 000 dolarů.
  • Bitcoin vs. S&P 500: kdo bude mít na základě ekonomických dat navrch?
    Cenné papíry na Wall Street v pondělí na konci obchodování zaznamenaly pokles a přišly tak o své předchozí významné zisky. Výnosy amerických státních dluhopisů mezitím vzrostly v souvislosti s očekáváním investorů ohledně klíčových údajů o zaměstnanosti a projevu předsedy Federálního rezervního systému Jeromea Powella v Kongresu na konci tohoto týdne.
  • Bitcoin „vstává z popela“. Prožívá svůj nejlepší týden za poslední více než dva roky, protože americká centrální banka musí opět „pumpovat dolary“, aby nepokrachovaly další banky
    Bitcoin „vstává z popela“. Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna světa dnes překonala psychologickou hranici 27 tisíc dolarů. Poprvé od poloviny loňského června. Navíc má našlápnuto mít vůbec nejúspěšnější týden za poslední více než dva roky. Jeho zhodnocení od pondělí tohoto týdne činí zhruba 25 procent.
  • Bitcoin vykázal ve středu silný růst
    Ve středu bitcoin zahájil obchodní seanci silným vzestupným trendem, který začínal ráno na 26 797 USD. Podle CoinMarketCap cena BTC za posledních 24 hodin kolísala mezi 26 910 USD a 27 285 USD.
  • Bitcoin vykazuje nepatrné zisky, zatímco trhy čekají na rozhodnutí o sazbách
    Bitcoin minulý týden vykazoval známky drobných zisků a za sedm dní vzrostl přibližně o 3,25 %. Kryptoměna zahájila minulý týden na úrovni kolem 25 400 dolarů a zaznamenala propad pod úroveň 24 800 dolarů, než po zbytek týdne rostla. Nyní se na eToro obchoduje kolem 26 350 dolarů.
  • Bitcoin vypadá "přeprodaně", ale s oživením nijak nespěchá
    Bitcoin pokračuje ve fázi zotavení a v rámci postupné konsolidace se aktivu podařilo stabilně se usadit nad 20 000 USD. Zároveň dochází k nárůstu síťové aktivity a rostoucí poptávce po kryptoměnách v rámci kryptoměnového průmyslu. Sociální aktivita také naznačuje ukončení období paniky a postupné uvědomování si nástupu lokálního dna. Bitcoinu se ale nepodařilo dostat se nad 200denní klouzavý průměr, což je medvědí signál a naznačuje dominanci prodejců na trhu.
  • Bitcoin vyskočila nad 200denní klouzavý průměr
    Bitcoin od svého odrazu od zářijového dna na úrovni 24 915 vytvářel strukturu vyšších maxim a vyšších minim. Cena navíc po několika neúspěšných pokusech vyskočila nad 200denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA), ale toto býčí vzplanutí nedokázalo vyvolat rally. Pokud budou býci i nadále vyvíjet tlak směrem vzhůru, mohla by cena zpočátku otestovat nedávné dvouměsíční maximum na úrovni 28 985 bodů.
  • Bitcoin vyskočil nad 25,000 USD
    On-chain data ukazují, že po skoku bitcoinu nad úroveň 25 000 dolarů se do stavu zisku dostalo dalších přibližně 2,7 milionu mincí.
  • 🚀 Bitcoin vyskočil nad 30 000 USD
    Sentiment vůči kryptoměnám je po velikonočních svátcích pozitivní. Bitcoin dnes přitahuje velkou pozornost, protože testuje psychologickou oblast 30 000 dolarů a obchoduje se na nejvyšší úrovni od začátku června 2022. Od minima z počátku listopadu 2022 si Bitcoin připsal již více než 90 %. Krátkodobou úrovní, kterou je třeba sledovat, je zóna odporu sahající pod 31 500 USD, která v květnu až červnu 2022 označovala horní hranici krátkodobého obchodního rozpětí.
  • 🚀 BITCOIN vyskočil nad 53 000 dolarů
    Výrazný posun v náladě vůči kryptoměnám lze zaznamenat dnes odpoledne. Bitcoin smazal předchozí ztráty a od poledne vyskočil o téměř 5 %. Poprvé od začátku prosince 2021 se mince vyšplhala nad hranici 53 000 dolarů. Altcoiny také zažívají silné zisky na pozadí stabilních přílivů do ETH fondů i nižších odlivů z Grayscale Bitcoin Trust. Rozdíl v ocenění mezi největšími mincemi, jako jsou Bitcoin a Ethereum, a altcoiny se zmenšuje. Bitcoin a Ethereum byly dvě kryptoměny, které na začátku roku 2024 dosáhly lepších výsledků na pozadí zvýšeného zájmu díky ETF. Altcoiny dosud zaostávaly.
  • 📈 Bitcoin vyskočil nad 69 000 $
    Začátek nového obchodního týdne začíná výrazným nárůstem bitcoinového trhu. Nejoblíbenější kryptoměna se během dne obchoduje téměř o 4 % výše a vyskočí nad hranici 69 000 USD. Bitcoin tak negoval značnou část poklesů zahájených v první polovině března 2024, což dočasně vyneslo toto aktivum na přibližně 60 000 USD. Prolomení historických maxim BTC aktuálně vyžaduje něco málo přes 6 %.
  • Bitcoin vyskočil na nové maxima
    Bitcoin prudce vzrostl, prorazil zpět nad 45 000 USD a dosáhl nového 21měsíčního maxima na úrovni 47 955 USD. Zdá se, že euforie kolem potenciálního schválení spotového bitcoinového ETF Komisí pro cenné papíry (SEC) byla hlavním motorem současného vzestupného trendu, což zvýšilo šance na reakci na prodej v době oznámení.
  • 🚀 BITCOIN vyskočil o 5 %
    Začátek nového obchodního týdne na světových finančních trzích je zatím klidný. Některé větší pohyby bylo možné dnes zaznamenat u akcií z Asie a Tichomoří, přičemž australské a japonské indexy klesaly, zatímco akcie z Číny získaly. Během evropské obchodní seance však nebylo možné pozorovat žádné pokračování, hlavní indexy ze starého kontinentu se dnes obchodovaly jen málo. Indexy Wall Street se obchodují níže. Existuje však jedna třída aktiv, která dnes v časných odpoledních hodinách zažívá velké pohyby – kryptoměny!
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Fintokei ProTrader