Čtvrtek 28. březen 2024 12:01
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o 0,4 %

01.11.2022 10:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ ve třetím čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,4 %, po předchozím růstu o 0,5 %. Oproti naší prognóze mezičtvrtletní stagnace HDP se jedná o mírně horší výsledek, který byl však zhruba v souladu s tržním očekáváním (pokles o 0,3 %).

Strukturu vývoje ekonomiky sice zatím neznáme, na jejím poklesu se však pravděpodobně podílela zejména spotřeba domácností. Na to ukazuje i doprovodný komentář k dnešním výsledkům od ČSÚ. Spotřebitelský sentiment klesl ve třetím čtvrtletí na historická minima, což souviselo s důsledky vysoké inflace a obav o stav ekonomiky. V důsledku toho řada domácností omezila své výdaje. Vyvažovat by mezičtvrtletní pokles HDP mělo naopak oživení průmyslu související se zmírňujícími se problémy s dodávkami výrobních vstupů. Čistý vývoz tak pravděpodobně zaznamenal zlepšení, zároveň s tím však zřejmě poklesl stav zásob rozpracovaných výrobků. Ten přitom v předchozích měsících výrazně rostl, když řadě podniků chyběly klíčové komponenty ke kompletaci jejich výroby. Snížení stavu zásob rozpracovaných výrobků tak mohlo být rovněž významným důvodem poklesu HDP ve třetím čtvrtletí.

Výkon ekonomiky se tak dále zhoršuje a je možné, že už ve druhém letošním pololetí zaznamená mírnou recesi. Po poklesu ekonomické aktivity ve třetím čtvrtletí se totiž nedá očekávat, že v posledním letošním čtvrtletí dojde ke zlepšení. Předstihové indikátory ukazují spíše negativním směrem. Poptávka domácností pravděpodobně zůstane, v důsledku vysokých cen a s tím souvisejícího poklesu reálných příjmů, utlumená po zbytek roku. Průmysl by měl sice krátkodobě těžit z pozitivního efektu obnovených dodávek výrobních vstupů, trend klesající poptávky je však stále více zřejmý i zde.

Letos čekáme, vlivem solidního růstu v první polovině roku, že ekonomika vzroste o 2,7 %, v příštím roce by však její růst měl zpomalit pouze na 0,5 %. Vlivem mírně horšího než námi očekávaného vývoje ve třetím čtvrtletí by mohl být letošní růst i mírně nižší.

Autor: Martin Gürtler, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Česká ekonomika si v závěru 2021 vedla nad očekáváními
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vykázal český hrubý domácí produkt za čtvrté čtvrtletí letošního roku mezikvartální růst o 0,9 po předchozích 1,6 %. V meziročním srovnání se nakonec navýšilo tempo z 3,3 % na 3,6 % zatímco se očekávalo převážně její snížení. Trh počítal po předchozích 8,1 % růst o 2,8 %. Růst ekonomiky za celý loňský rok tak činil zhruba 3 %.
  • Česká ekonomika stagnuje
    „Zpřesněné údaje o vývoji HDP zchladily optimistická očekávání. Zatímco podle původního odhadu ČSÚ česká ekonomika rostla mezičtvrtletně o 0,1 % a meziročně poklesla o 0,2 %, tak zpřesněné údaje statistiků přinesly jasnou zprávu – česká ekonomika stagnuje. V prvním kvartálu byl totiž mezičtvrtletní růst HDP nulový a meziročně zaznamenal HDP poprvé od prvního čtvrtletí 2021 pokles, a to o 0,4 %.
  • Česká ekonomika stále nenabrala druhý dech
    Český statistický úřad dnes zveřejnil, že česká ekonomika dle předběžného odhadu vykázala ve druhém čtvrtletí tohoto roku mezikvartální růst o 0,1 %, což je v souladu s mediánovým odhadem trhu. My jsme očekávali na základě naší prognózy růst o jednu desetinu vyšší. Odhady ministerstva financí i České národní banky byly ještě více optimističtější. V meziročním srovnání HDP ve druhém čtvrtletí roku 2023 vůči stejnému období loňského roku pokleslo o 0,6 %, to je o 0,1 p. b. horší výsledek, než bylo predikováno trhy.
  • Česká ekonomika stále postrádá růstový impuls
    Tuzemská ekonomika vstoupila do loňského závěrečného čtvrtletí v lepší kondici, jak ukázala říjnová data z reálné ekonomiky. Obáváme se však, že pozitivní vývoj dále již nepokračoval a odhadujeme, že maloobchodní tržby i průmyslová produkce v listopadu oslabily. Průmyslová produkce podle nás klesla o 0,4 % m/m vlivem nižší výroby aut, byť ta by měla i tak zůstat poměrně solidní. Dále čekáme, že maloobchodní tržby bez aut po silném říjnovém růstu v listopadu mírně klesly o 0,2 % m/m. To by mělo potvrdit fakt, že spotřebitelské výdaje zůstávají utlumené.
  • Česká ekonomika šlápla na brzdu výrazněji
    Česká ekonomika ve třetím kvartále poklesla o 0,5 % (původní odhad -0,3 %) a překvapila trh i ČNB opět horším výsledkem. Kosmeticky byl sice revidován směrem vzhůru odhad za předešlý kvartál, i tak však meziroční propad zesílil na -0,7 % (versus náš odhad a odhad ČNB na -0,6 %). Znepokojivý je také pohled do struktury HDP - mezičtvrtletně padají prakticky všechny složky poptávky, kromě spotřeby vlády. Zatímco u zahraniční poptávky jsme takový vývoj předpokládali, tak pokles spotřeby domácností (-0,3 % mezikvartálně) a zejména investic (taktéž -0,3 %) je pro nás i centrální banku nepříjemným překvapením.
  • Česká ekonomika teď spadla do recese. Brzdí ji strach lidí z inflace
    Tuzemská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí rostla tempem 3,6 procenta meziročně a 0,2 procenta mezičtvrtletně. Takový – zatím předběžný – výsledek je zhruba v souladu s očekáváními, případně je mírně překonává.
  • Česká ekonomika utrpěla obří šok
    „Restriktivní opatření proti šíření koronaviru způsobila historicky nejhlubší propad české ekonomiky. To nejhorší však již máme za sebou. Situace by se v následujících čtvrtletích měla zlepšovat. Celkový pokles našeho hospodářství za letošní rok by se měl pohybovat kolem úrovně 7,5 procenta,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká ekonomika v době od července do září dobře odolávala nepříznivým mezinárodním vlivům
    Hrubý domácí produkt České republiky rostl meziročně o 2,5 %. Tuzemská ekonomika tedy v porovnání se druhým kvartálem nepatrně ztratila na dynamice, avšak nadále si udržuje celkem solidní tempo růstu. Zvláště po přihlédnutí k tomu, že německá ekonomika koketovala s technickou recesí. Nakonec české ekonomice pomohlo i to, že Německo podle dnešních předběžných údajů do recese nepadlo. Přes jisté známky stabilizace ovšem německá ekonomika i tak čelí nejstrmějšímu propadu průmyslu za poslední desetiletí, tamní ekonomiku drží na nohou spotřeba domácností a spotřeba vlády.
  • Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vůbec nerostla, nepříjemně dnes překvapil ČSÚ. Podniky a firmy v Česku měly přesto nejlepší ziskovost za poslední řadu let
    Tuzemská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí vůbec nerostla. Vyplývá to z dalších zpřesněných údajů k jejímu vývoji, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle statistiků tuzemské hospodářství od dubna do června v porovnání s prvním letošním čtvrtletím jen stagnovalo. Předchozí jejich odhad ovšem hovořil o růstu 0,1 procenta.
  • Česká ekonomika ve svěrací kazajce
    „Pandemická opatření poničila naši ekonomiku. Do budoucna lze očekávat růst nezaměstnanosti a výrazné zpomalení růstu mezd. Mnozí lidé budou odkázáni na pomoc státu a výrazně se jim propadne životní úroveň,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká ekonomika v kleštích inflačního šoku
    Ani červen nepřinesl úlevu inflačního šoku, který dále svírá českou ekonomiku. Dle včera zveřejněných údajů meziroční míra inflace znovu zrychlila, a to na 17,2 % z 16 % v květnu. Tento výsledek byl v souladu s naším i tržním očekáváním, v porovnání s jarní prognózou ČNB byl však růst cen o více než dva procentní body rychlejší. Inflační tlaky zůstaly i v červnu plošné, přičemž k 1,6% meziměsíčnímu růstu cen přispěly zejména náklady spojené s bydlením, jež odrážejí jak dražší energie, tak tzv. imputované nájemné, a také potraviny, které reflektují překotný vývoj na globálních komoditních trzích.
  • Česká ekonomika v loňském roce vzrostla o 2,4 procenta
    „Růst české ekonomiky se opírá o vysokou zaměstnanost, která v loňském roce vzrostla o 0,7 procenta. Vyššího hrubého domácího produktu dosahujeme i díky investicím, které navyšují produktivitu práce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká ekonomika v pasti dvojího deficitu
    Česká republika byla dlouhou dobu učebnicovým příkladem ekonomiky s minimálními makroekonomickými nerovnováhami. Inflace oscilovala okolo dvouprocentního cíle a centrální bankéře trápily spíše příliš slabé cenové tlaky. Rovněž vnější bilance byla stabilizovaná díky solidnímu přebytku obchodní bilance, přičemž mírný deficit běžného účtu byl primárně způsoben odlivem dividend do zahraničí.
  • Česká ekonomika v prvních třech měsících roku rostla více, než se čekalo. Lidé totiž hojně utráceli za služby a dařilo se i stavebnictví
    Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí pozitivně překvapila. Podle dnes zveřejněného, zpřesněného odhadu ČSÚ rostla totiž meziročně o 4,8 procenta. Mezinárodní analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů počítali jen s růstem čítajícím 4,6 procenta.
  • Česká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,3 %
    Podle zpřesněného odhadu ČSÚ klesla tuzemská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně o 0,3 % po předchozím růstu o 0,6 %. Ve srovnání s předběžným odhadem z konce dubna jde o totožný výsledek. V meziročním srovnání došlo ke zmírnění hospodářského poklesu z 4,8 % na 2,1 %, primárně však vlivem nízké srovnávací základny loňského prvního čtvrtletí, které již bylo zasaženo současnou pandemií. Celkově lze říci, že ekonomika se dokázala s problémy, které ji na začátku roku postihly, vypořádat nad míru dobře a nadále tak prokazovala vyšší míru odolnosti. Ta byla zjevná také při srovnání s výkony sousedních a podobně průmyslově orientovaných ekonomik Německa a Slovenska, které ve stejném období poklesly mezičtvrtletně o skoro 2 %.
  • Česká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,3 %
    Česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ klesla v prvním čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně o 0,3 %, po předchozím růstu o 0,6 %. To byl mírně lepší výsledek, než s jakým počítala naše prognóza, která očekávala snížení HDP o 0,8 % a stejný byl i konsensus finančního trhu. V meziročním srovnání se pokles ekonomiky zmírnil z -4,8 % na -2,1 %, především však vlivem nižší srovnávací základy loňského prvního čtvrtletí, které již bylo zasaženo současnou pandemií. Ta významně ovlivnila také hospodářský vývoj v prvních měsících letošního roku, kdy počet nových případů nákazy a počet pacientů v nemocnicích dosahoval rekordních hodnot. Úroveň protiepidemických opatření tak byla nejvyšší v dosavadním průběhu pandemie. Mezičtvrtletní pokles ekonomické aktivity umocňuje také skutečnost, že ve čtvrtém čtvrtletí, konkrétně před Vánoci, došlo na zhruba tři týdny k významnému rozvolnění restrikcí, když při splnění hygienických podmínek mohly otevřít všechny obchody a také služby. Přes všechny problémy, kterým ekonomika v prvním čtvrtletí čelila lze však říci, že nakonec vykázala relativně dobrý výsledek a nadále tak prokazovala vyšší odolnost, které jsme byli svědky také v průběhu podzimní vlny koronaviru.
  • Česká ekonomika v prvním čtvrtletí vlivem koronaviru výrazně poklesla
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku podle předběžného odhadu poklesla ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku o 3,6 %, když ještě na konci loňského roku rostla o 0,5 %. V meziročním vyjádření se ekonomická aktivita snížila o 2,2 %, po předchozím nárůstu o 2 %. Hlavním důvodem tohoto poklesu byla bezesporu restriktivní vládní opatření zavedená v průběhu března, jejichž cílem bylo bránit šíření koronavirové infekce. Oproti našemu odhadu, který počítal s mezičtvrtletním poklesem HDP o 7,6 %, byly tak skutečné dopady koronaviru na českou ekonomiku pravděpodobně méně závažnější. Trh se ve svých odhadech naopak moc nemýlil.
  • Česká ekonomika v Q2 14 stagnovala
    Regionální měny s výjimkou koruny zaznamenávaly ve čtvrtek solidní zisky. Důvodem byly především zveřejněné údaje o HDP za Q2 14 ve všech...
  • Česká ekonomika v Q3 mezičtvrtletně klesla
    Tuzemský HDP se podle předběžného odhadu ČSÚ ve třetím letošním čtvrtletí snížil mezičtvrtletně o 0,3 %. Meziroční pokles dosáhl 0,6 % a zůstal tak oproti druhému čtvrtletí beze změny. Výsledek za třetí čtvrtletí byl oproti naší prognóze mírně horší, když jsme očekávali mezičtvrtletní pokles ve výši 0,1 % a ten meziroční na úrovni -0,5 %. Tržní konsensus pak byl ještě optimističtější, když čekal mezičtvrtletní stagnaci HDP a meziroční pokles o 0,3 %.
  • Česká ekonomika vykázala známky zpomalení
    Koruna prožila poměrně klidný týden. Její kurz se držel v rozmezí sedmi haléřů bez výraznějšího trendu. Koruna tak týden zakončila na úrovni 27,51 CZK/EUR, o tři haléře nad hodnotou, na které zahajovala. O něco více se dařil...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank