Čtvrtek 28. březen 2024 21:44
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Ministerstvo financí navrhne 60% zdanění mimořádných zisků, ČEZ roste

06.10.2022 20:09  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropské indexy uzavřely dnešní seanci smíšeně. Index pražské burzy PX (CZKCASH) získal 0,13 % a seanci uzavřel na 1 177,72 bodech. Index švýcarského trhu (SUI20) dnes získal jen 0,01 %. Německý index DAX (DE30) naopak uzavřel seanci s 0,37% ztrátou na 12 470 bodech.

Kurzy indexu pražské burzy a akcií po uzavření čtvrteční seance. Nejvýkonnějším titulem byl ČEZ (CEZ1.CZ). Zdroj: Bloomberg

Ministerstvo financí dnes oznámilo, že navrhne daň z mimořádných zisků ve výši 60 %. Tato daň by měla začít platit od ledna příštího roku po dobu tří let. Daň z mimořádných zisků se vypočítá jako rozdíl mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední 4 roky, které budou navýšeny o 20 %. Akcie na tyto zprávy reagovaly smíšeně. Zatímco se dnes ČEZ (CEZ1.CZ) stal nejvýkonnějším titulem pražského indexu, když získal 5,61 % a uzavřel na 932,50 kč za akcii, banky ztrácely. Erste (RBAG.CZ) dnes odepsala 1,26 % a uzavřela na 580,40 kč. Komerční banka (KOMB.CZ) si vedla lépe než Moneta (MONET.CZ), když uzavřela o 0,58 % níže na 680 kč.

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Minimální daň a příznivé vyšší sazby. Akcie začínají týden nerozhodně
    Začátek týdne přinesl slabší data o čínském vývozu a dovozu, jakožto také o německých průmyslových objednávkách. Meziroční změny jsou ve všech případech velké až obrovské, ale to nelze s ohledem na srovnávací základnu přeceňovat. Na druhou stranu jde o statistiky, ke kterým investoři obvykle přihlížejí spíše okrajově, takže velký dopad nelze čekat.
  • Minimální mzda rozděluje Evropskou unii
    „Minimální mzda v naší zemi je nižší než v Polsku, Litvě a Řecku. Česká republika však patří do skupiny zemí Evropské unie, kde minimální mzda rychle narůstá,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Minimální změny na Wall Street na závěr týdne
    Díky vydařenému pátečnímu obchodování s akciemi energetického sektoru, který přidal 2,1 % (Chevron +2,02 %, Exxon Mobil +2,10 %) a současnému vydařenému dni na obchodování s ropou (WTI +2,7 %, Brent +2,3 %) byl nejsilnějším indexem průmyslový Dow Jones Industrial Average, který se posunul výše o 0,3 %. Technologický Nasdaq Composite se v průběhu seance pohyboval kolem čtvrtečního závěru a nakonec odepsal 0,02 %, což je 14.031 b. AMD narostla o 3,53 %, kdežto Nvidia umazala 1,71 %, a to znamenalo vítězství AMD, která v minulém týdnu narostla o 7,04 %. Akcie dalšího výrobce čipů Broadcom odepsaly 5,46 %. Akcie automobilky Tesla se propadly o více jak 5 % poté, co výrobce elektrických vozidel snížil ceny automobilů Model S a Model X v Číně.
  • Minimum ceny XRP by mohlo být překročeno
    Krypto aktiva dnes zažila další kolo poklesu uprostřed negativních statistik o inflaci ve Spojených státech, která je nevhodně svázána s kotacemi kryptotrhu.
  • Ministerstvo financí ČR se zatím koronaviru nebojí. Ve své nejnovější prognóze letošního růstu české ekonomiky vychází ze stejného předpokladu růstu Číny jako před propuknutím nákazy
    Ministerstvo financí ve své prognóze růstu české ekonomiky v letošním roce nadále počítá s dvouprocentní expanzí, tak jako v listopadu. Úřad tedy evidentně zatím nepočítá s výraznějším zpomalením čínské ekonomiky v důsledku šíření koronavirové nákazy.
  • Ministerstvo financí chce koupit dámské vložky do rezerv. Stát by však měl mít nyní, když musí více šetřit, jiné priority
    Ministerstvo financí se snaží pokračovat ve svém boji s takzvanou menstruační chudobou. Dnes navrhne vládě, aby stát prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) zařadil mezi komodity, které jsou udržovány ve skladech pro případ živelních, válečných či jiných katastrof a krizí, také dámské menstruační potřeby.
  • Ministerstvo financí i ČNB euro odmítají. ECB navýšila nákup aktiv o 500 mld. eur do března 2022
    Ministerstvo financí i Česká národní banka se opět shodly na tom, že zatím pro Českou republiku není vhodné přijímat euro. Toto vyplynulo z pravidelné analýzy, která vyhodnocuje plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a úrovně sladěnosti místní ekonomiky s ekonomikou eurozóny. Vstupu do eurozóny není ani nakloněná současná vláda dle svého programového prohlášení.
  • Ministerstvo financí je ve své prognóze růstu ČR v roce 2020 znatelně opatrnější než Česká národní banka. Nechce politikům dodávat kuráž, ČNB naopak vhání optimismus
    Hned tři klíčové instituce dnes aktualizovaly svoji prognózu růst české ekonomiky v letošním a příštím roce. Jedná se o ministerstvo financí, Evropskou komisi a Českou národní banku.
  • Ministerstvo financí loni hospodařilo se zbytečným schodkem, zároveň ale opozici zbytečně nahrává na smeč. Opoziční kritika „vysátí“ privatizačního účtu nemá opodstatnění, stejně jako schodek
    Ministerstvo financí loni hospodařilo se zbytečným schodkem, zárroveň však opozici zbytečně nahrává na smeč. Opoziční kritika údajného Ministerstvo financí dnes podle všeho oznámí schodek ve výši zhruba třiceti miliard korun. Půjde tak o lepší výsledek, než jaký během roku 2019 očekávala minimálně část trhu. Zároveň půjde o nejhorší výsledek hospodaření státní kasy od roku 2015, pro který se vzhledem k solidnímu výkonu tuzemské ekonomiky v loňském roce a nejnižší míře nezaměstnanosti v EU i v OECD i nepříliš slavné investiční činnosti vlády jen těžko hledá ekonomické opodstatnění.
  • Ministerstvo financí musí přijít s plánem konsolidace, ratingové agentury nebudou shovívavé věčně
    Pololetní zpráva ministerstva financí o řízení státního dluhu ČR potvrzuje, že tuzemské veřejné finance se potenciálně mohou poměrně snadno vrátit na dráhu udržitelného vývoje. Vlivem pandemie tak nedošlo k rozvratu veřejných financí. Současně je ale třeba přijít co možná nejdříve s věrohodným plánem konsolidace veřejných financí pro příštích deseti letech. Tento plán zatím nepředstavila ani stávající vláda, a ani žádná z politických stran a uskupení zatím ve svém předvolebním programu, pokud byl již zveřejněn, nenabízí uspokojivé řešení.
  • Ministerstvo financí nechce riskovat zhoršení podmínek na finančních trzích
    Ministerstvo financí v dnešní aukci získalo prodejem státních dluhopisů dalších 16,9 mld. Kč. To je sice zhruba o deset miliard méně ve srovnání s předchozí aukcí, ale i dnes ministerstvo požadovalo více, než byl původní plán. Největší zájem byl o devítiletý dluhopis s průměrným výnosem 1,9 %, zatímco delší splatnost devatenácti let opakovaně nedosáhla cíleného zájmu. Aktuální podmínky na finančních trzích totiž nepřejí právě cenným papírům s delší splatností, které ztrácejí nejrychleji na ceně. Celkově ale poptávka trhu výrazně předčila nabídku, což je pravděpodobně i důvod, proč Ministerstvo financí urychluje svou emisi státních dluhopisů. V současnosti finanční trhy zhruba očekávají, že by výsledný deficit státního rozpočtu mohl být nižší, než s čím počítá schválená legislativa. Poslední vývoj pandemie a prohlášení ze strany Ministerstva financí však naznačují, že si situace vyžádá další výdaje a v krajním případě by se mohl plánovaný deficit ještě navýšit. To by znamenalo i vyšší emisi státních dluhopisů a jejich další ztráty na ceně. Pro vládu je tak výhodnější zajistit si finanční prostředky již nyní a neriskovat zhoršení podmínek na finančních trzích v průběhu roku.
  • Ministerstvo financí obstálo na trhu i s dluhopisy s delší splatností
    Dnešní aukce Ministerstva financí testovala poptávku investorů po státních dluhopisech s delší splatností a opět se střetla s vysokým zájmem. Celkově se tak prodaly dluhopisy v objemu 28,5 mld. CZK. Největší poptávka však byla po nejkratším dluhopisu se splatností šest let, zatímco o třináctiletý dluhopis byl nejmenší zájem.
  • Ministerstvo financí pokračuje v předfinancování výdajů státního rozpočtu
    Dnešní aukce státních dluhopisů pokračovala v zaběhlém trendu posledních týdnů. Ministerstvo financí získalo na finančních trzích 22,1 mld. Kč, zatímco celková poptávka byla více než dvojnásobná. Původní plán správce státní kasy, zveřejněný na konci února, však počítal pouze se 14 mld. Kč. Největší poptávka byla po státním dluhopisu se splatností osmi let, který dosáhl průměrného výnosu 1,83 %. V posledních týdnech růst výnosů českých státních dluhopisů nabral na tempu, za čímž vidíme kombinaci domácí měnové a fiskální politiky a vývoje v zahraničí. Pro vládu je tak výhodnější zajistit si finanční prostředky již nyní a neriskovat zhoršení podmínek na finančních trzích v průběhu roku.
  • Ministerstvo financí po zavření burzy překvapilo: bude chtít od ČEZ dividendu 145 korun za akcii, přitom dosud mluvilo nejvýše o 117 korunách. Informace ale před zavřením burzy zjevně unikla a několik lidí zobchodovalo neveřejnou informaci
    Ministerstvo financí přišlo po zavření burzy s překvapením. Bude žádat od ČEZ dividendu 145 korun na akcii. Přitom ještě minulý měsíc tvrdilo, že nebude žádat více, než navrhne sama firma. Vedení ČEZ přitom navrhuje 117 korun na akcii. Vláda si tak může z ČEZ vytáhnout o bezmála devět miliard korun více, než ještě minulý měsíc v maximalistickém scénáři zamýšlela.
  • Ministerstvo financí prodalo eurové státní dluhopisy se záporným výnosem
    Ministerstvo financí v dnešní aukci prodalo státní dluhopisy v hodnotě 200 mil. EUR. Jedná se o první aukci eurových dluhopisů od července minulého roku. Investoři požadovali přes půl miliardy euro, což ministerstvu umožnilo získat dvojnásobek původně plánované hodnoty. Státní dluhopisy denominované v eurech vydávaných pod tuzemským právním rámcem byly představeny poprvé v roce 2019 a dnešní výsledky potvrzují přetrvávající zájem finančních trhů. Průměrný výnos nabízeného dluhopisu se splatností šesti let dosáhl -0,18 %.
  • Ministerstvo financí prodalo státní dluhopisy se záporným výnosem
    Ministerstvo financí v dnešní aukci emitovalo státní dluhopisy v objemu 8 mld. Kč, zatímco investoři poptávali 33,5 mld. Kč. I nadále tak platí, že poptávka výrazně převyšuje nabídku Ministerstva financí. Největší zájem byl opět po nejkratším státním dluhopisu se splatností v příštím roce. Vysokou poptávku po tomto dluhopisu podpořil i fakt, že se jednalo o jeho poslední aukci. Tak velký zájem dokonce stlačil jeho výnos do marginálně záporných hodnot (-0,004 %), což jsme viděli naposled u standartního státního dluhopisu v roce 2018 (na primárním trhu). Vysoký zájem ale byl i o dluhopisy s delší dobou do splatnosti.
  • Ministerstvo financí prodalo 16-letý dluhopis s výnosem 1,95 %
    V dnešní aukci státních dluhopisů získalo Ministerstvo financí 6,2 mld. CZK. Poptávka investorů byla zhruba dvojnásobná, což odpovídá průměrné aukci. V nabídce byl osmiletý a šestnáctiletý dluhopis. Druhý zmíněný byl dnes prodáván poprvé a dosáhl průměrného výnosu 1,95 %.
  • Ministerstvo financí překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i ČEZ, chce si z jeho zisku vzít o 11 miliard více, než s čím podnik počítal. V pondělí lze čekat výrazný růst akcií ČEZ, až o 7 %
    Ministerstvo financí včera po zavření burzy zaskočilo veřejnost a evidentně i samotné vedení ČEZ, když na poslední chvíli oznámilo svůj návrh dividendy 145 korun na akcii podniku. Do té doby se totiž počítalo s tím, že resort nebude navrhovat vyšší dividendu, než jakou navrhuje ČEZ, tedy 117 korun za akcii. Ostatně ještě v květnu ministerstvo financí ujišťovalo, že vyšší dividendu než 117 korun žádat nebude. A včerejší raně odpolední firemní komunikace ČEZ hovoří stále jednoznačně o částce 117 korun na akcii. Zjevně teprve poměrně krátce před 17:00 hodinou, před vypršením termínu pro podávání návrhů dividendy, na ČEZ dorazila informace o protinávrhu vlády.
  • Ministerstvo financí se připravuje na zvýšené náklady spojené s druhou vlnou pandemie
    V dnešní aukci Ministerstvo financí prodalo státní dluhopisy v objemu 8 mld. Kč, zatímco investoři poptávali 25,1 mld. Kč. V nabídce byly bondy tři se splatností sedm, devět a dvacet let. To odpovídá aktuální strategii prodloužit průměrnou splatnost dluhu a rozložit budoucí splátky v čase. Již tradičně byl největší zájem investorů o kratší dluhopisy, poptávka ale zůstává i přes klesající tendenci vysoká, a to i v případě delších splatností.
  • Ministerstvo financí se vrací k praxi vyšších navrhovaných deficitů státního rozpočtu
    Ministerstvo financí představilo návrh státního rozpočtu pro příští rok s deficitem 320 mld. Kč. To je o 180 mld. Kč méně, než s čím počítá návrh rozpočtu pro tento rok, ale i tak by to byl druhý nejhlubší deficit v historii. Oproti letošku počítá návrh s nižšími výdaji o 3,8 % a vyššími příjmy o 7,9 %. Zároveň také návrh nepočítá s hlavní navrhovanou daňovou změnou pro příští rok v podobě snížení daně z příjmu fyzických osob a zrušení superhrubé mzdy, což by připravilo státní rozpočet zhruba o dalších 80 mld. Kč. Celý daňový balíček by však měl státní rozpočet stát 60 mld. Kč. Očekáváme tak, že se současný návrh dočká úpravy v legislativním procesu nebo případně novely zákona.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster