Úterý 19. březen 2024 12:33
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Technická analýza: Bod zlomu: V hlavní roli OPEC+

22.06.2018 14:40  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Celý svět bude dnes a zítra s napětím sledovat zasedání členů ropného kartelu OPEC ve Vídni, kde se poprvé po roce a půl jedná o uvolnění těžebních limitů. Důvodem není dosažení tak velkého deficitu na trhu se surovou ropou a nebo dosažení cílové ceny, nýbrž výpadek produkce Venezuely a opětovné zavedení omezení vývozu z Iránu. Ropný kartel vlastně nebude své limity příliš měnit, protože své závazky dnes plní na 160 %, takže spíše se bude jednat o tom, na kolik se přiblíží svému závazku. Nutno zmínit, že uvolnění podmínek se určitě nebude líbit ani Iránu ani Venezuele, které jsou kapacitně omezené a na vyšších cenách jsou tyto státy značně závislé. Z toho důvodu budou informace ohledně budoucích kvót výrazně pod drobnohledem a stanou se hlavní hybnou silou pro ceny ropy v nadcházejících dnech.

USOil: Jednání o uvolnění těžebních limitů v podání kartelu OPEC seslalo ceny lehké americké ropy z maxim na dvouměsíční minimum a dokonce krátkodobě i mimo trendový kanál, ve kterém se ropa svorně pohybovala od začátku letošního roku. Poslední týden tak cena osciluje mezi dvěma mantinely Fibonacciho retrecementu 64,8 až 66 dolarů za barel. V tuto chvíli se WTI podařilo protnout důležitou úroveň na hodnotě 66 dolarů a pomalu to začíná vypadat na návrat do našeho starého známého trendového kanálu.

Preferovaný scénář: Long pozice. Věříme, že kartel OPEC nebude chtít hodit za hlavu rok a půl tvrdé práce a tak sázíme na spíše smířlivý scénář, který na trh pustí novou ropu max. do 600 tis. barelů denně. To by mohlo být kompromisní řešení i pro Irán a býčím signálem pro spekulanty. Věříme tedy v další růst cen s tím, že na cestě ke ztraceným hodnotám bude v ropě v cestě stát silná rezistence na úrovni 68,40 dolarů za barel.

Alternativní scénář: Short pozice. Pokud ropný kartel kohoutky povolí víc, než s čím trh doposud počítá, mohlo by dojít k prolomení technické podpory na hodnotě 64 a poté následný pád cen na úroveň 62 resp. 60 dolarů za barel.

0

 

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Technická analýza bitcoinu na 24. května 2023
    Bitcoin se obchoduje kolem 26 700 USD. Dnes je cena pod tlakem, a pokud bude nedávno vytvořený pattern trojúhelníku proražen směrem dolů, můžeme být těsně před novým medvědím signálem. Cena v posledních dnech ve skutečnosti nikam nepokročila, takže došlo k boční akci ve tvaru trojúhelníku. Před několika týdny jsme obchodníky upozornili na možný obrat, když RSI vygeneroval několik signálů medvědí divergence. Od té doby cena vytváří klesající kanál a nedávno vytvořila zelený pattern trojúhelníku. Jsme těsně před průrazem pod support trojúhelníku na ceně 26 620 USD. Průraz pod spodní hranici trojúhelníku umožní pokles ke spodní hranici kanálu.
  • Technická analýza bitcoinu na 24. listopadu 2023
    Bitcoin se obchoduje na nových maximech kolem 37 940 USD. Z technického hlediska zůstáváme v býčím trendu, protože cena stále vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Zároveň dál respektuje krátkodobý support červené vzestupné trendové linie. Býci navzdory několika pullbackům dokázali ubránit první červenou vzestupnou trendovou linii. Na druhou stranu, RSI dál poskytuje nižší maxima, tedy signály medvědí divergence. Nejde o reverzní signál, jen o varování. Šance na pullback výrazně stouply.
  • Technická analýza bitcoinu na 25. září 2023
    Bitcoin je pod tlakem. Poté, co se v souladu s očekáváním odrazil nahoru k rezistenci zelené trendové linie, byla jeho cena odmítnuta a teď klesá. Klíčová rezistence zůstává na 27 450 USD. Cena vytvořila nižší maximum a býci nedokázali prorazit nad rezistenci trendové linie. Cena bitcoinu má support na modré horizontální linii 24 750 USD. Bitcoin je náchylný na pullback k tomuto supportu. Průlom pod něj mu umožní pokles ke 22 000 USD. Krátkodobý trend zůstává medvědí, protože cena stále vytváří nižší maxima a nižší minima.
  • Technická analýza bitcoinu na 3. května 2023
    Bitcoin je znovu pod tlakem. Cena nedávno vytvořila nižší maximum a znovu se obrací dolů. Support se nachází v oblasti 27 670 USD a průraz pod něj umožní cestu k hlubší korekci přinejmenším k 25 000 USD. Začíná bitcoin novou sérii nižších minim a nižších maxim? Brzy uvidíme. Do té doby budeme mít jen několik varovných signálů v podobě nižších maxim na RSI. Nedávná maxima těsně pod 30 000 USD tvoří klíčovou krátkodobou rezistenci. Aby býci mohli doufat ve větší růst, museli by tuto úroveň znovu dobýt.
  • Technická analýza bitcoinu na 4. října 2022.
    Bitcoin se obchoduje přibližně za 20 000 USD. Cena se odráží nahoru od hladiny 19 000 USD, ve skutečnosti nikam nepokročila. Zůstává ve střednědobém medvědím kanálu a atakuje jeho rezistenci. Cena dál respektuje klíčový horizontální support na hladině 18 500 USD. Dokud se bude cena držet nad 18 500 USD, mají býci naději na větší odraz k hladině 28 000 USD. První překážkou, kterou musejí překonat, je nedávné maximum 22 780 USD. Pokud to nedokážou, přijde průraz pod support a pohyb k hladině 12 000 USD.
  • Technická analýza bitcoinu na 5. června 2023
    Bitcoin se obchoduje kolem 26 750 USD, předtím byl na konci května znovu odmítnut na horní rezistenci kanálu. Cena dál vytváří nižší minima a nižší maxima. Medvědi stále ovládají krátkodobý trend. Naše první výstraha přišla s medvědí divergencí RSI, kterou jsme zaznamenali v dubnu. Cena vytváří od dubnového vrcholu klesající kanál. Její aktuální vývoj naznačuje, že bitcoin bude mít stále tendenci klesat, zvlášť pokud cena prorazí pod nedávná minima na 26 300 – 25 800 USD. Aby býci znovu ovládli trend, potřebují naopak cenu vytlačit z medvědího kanálu nad 28 100 USD.
  • Technická analýza bitcoinu na 8. listopadu 2023
    Bitcoin se obchoduje kolem 35 150 USD. Krátkodobý trend zůstává býčí, protože cena stále vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Zůstává pod klíčovou rezistencí Fibonacciho retracementu 38 %. Jak jsme uvedli v předchozích příspěvcích, aktuální technický obraz bitcoinu ponechává omezený potenciál růstu a větší pravděpodobnost pullbacku k 32 000 USD. RSI se obchoduje v blízkosti překoupených úrovní a průraz pod úroveň 70 bude s největší pravděpodobností signalizovat cenový pullback. Naším minimálním cílem pullbacku je předchozí maximum kolem 31 800 až 32 000 USD. Zatím nevidíme potvrzení obratu, pouze jeho náznaky.
  • Technická analýza bitcoinu na 9. listopadu 2023
    Bitcoin se obchoduje kolem 36 800 USD a vytváří nová vyšší maxima. Krátkodobý trend zůstává býčí, protože cena dál vytváří vyšší maxima a vyšší minima. RSI navzdory novému vyššímu maximu ceny nenásledoval a nabídl nám druhé nižší maximum. Tuto medvědí divergenci bychom neměli ignorovat. Na současných úrovních nad 36 500 USD preferujeme neutrální postoji k bitcoinu, protože stoupla šance na obrat a RSI naznačuje slábnutí uptrendu. Krátkodobý trend zůstává pod kontrolou býků. Krátkodobý support se nachází na ceně 34 530 USD a průraz pod ni by mohl signalizovat přinejmenším krátkodobý pullback.
  • Technická analýza bitcoinu na 9. října 2023
    Bitcoin začal týden pod tlakem. Jeho cena je v negativním teritoriu na 27 420 USD. Obchoduje se nad supportem modré vzestupné trendové linie. Stále existuje zvýšená pravděpodobnost, že cena bitcoinu bude dál vytvářet vyšší maxima a vyšší minima. Support modré trendové linie se nachází na 26 960 USD. Dokud budeme obchodovat nad touto úrovní, budou mít býci naději na pohyb k novému vyššímu maximu k 29 000 USD a výš. Neschopnost udržet se nad modrou trendovou linií by mohla vyvolat novou vlnu poklesu k novým minimům.
  • Technická analýza: Blíží se změna trendu na ropě?
    Za poslední dva týdny je vidět, že utahování produkce ropy nese své ovoce a zásoby surové ropy se pomalu daří odbourávat. Nicméně na cenách to zatím není znát. Lehké americké ropě se nepodařilo vrátit na hodnotu 50 dolarů za barel i přes včerejší report stavu zásob v Americe, který poukázal na další pokles o 3,3 mil. barelů. Pozornost se tak dnes bude hlavně upírat na odpolední data ohledně aktivity amerických producentů, která minulý týden dokázala silně posunout ceny ropy vzhůru.
  • Technická analýza - BoE může utahovat měnovou politiku již na konci léta
    GBPUSD: Měnový pár se dnes pohybuje při denním pivotu 1,5758 GBPUSD. Oscilátor relativní síly RSI nevykazuje jasný sm...
  • Technická analýza: Boj eura s dolarem, slábnoucí koruna a brexitu odolná libra
    Sílící euro z konce minulého týdne nedokázalo udržet rostoucí trend. Když se dostalo do blízkosti silného rezistentního pásma na hodnotu 1,1800 EURUSD, pouze se odrazilo, aby opačným směrem testovalo psychologickou hranici 1,1700 EURUSD. Pro další vývoj tohoto měnového páru se ukázalo jako stěžejní významné rezistentní pásmo mezi 1,1800 - 1,1850 EURUSD, které by v případě proražení směrem vzhůru otevřelo cestu k atakování hodnoty 1,1900 EURUSD. Na místo toho ovšem začal posilovat dolar na hodnotu 1,1800 EURUSD a může tak opět atakovat hodnotu 1,1700 EURUSD.
  • Technická analýza - BoJ nenaznačuje další navyšování QE, Fed zvyšování sazeb stále odkládá
    USDJPY: Dolar se drží při denním pivotu 120,16 USDJPY. Oscilátor relativní síly RSI sestupuje s posilujícím jenem. Ak...
  • Technická analýza - Boj o úroveň 1,1000 EURUSD dolar nevzdává a bude se dnes chtít vrátit zpět pod tuto hodnotu
    EURUSD: Měnový pár se pohybuje při denní rezistenci R1. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v neutrální oblasti. Aktuálně při 61 bodech. Parabolický trendový indikátor SAR signalizuje uptrend.
  • Technická analýza - Britská libra bude v jasné defenzivě bránit hodnotu 1,4000 GBPUSD
    GBPUSD: Měnový pár se dnes pohybuje hluboko pod hladinou denního pivotu na 1,4185 GBPUSD. Oscilátor relativní síly RS...
  • Technická analýza - Britská libra dnes smetla americkou měnu včetně dvou technických úrovní
    GBPUSD: Měnový pár se dnes pohybuje vysoko nad hladinou denního pivotu na 1,4917 GBPUSD. Oscilátor relativní síly RSI...
  • Technická analýza - Britská libra posiluje tři dny v řadě, dnes akcentuje příznivé údaje o mzdách
    GBPUSD: Měnový pár se dnes pohybuje velmi vysoko nad hladinou týdenního pivotu na 1,4405 GBPUSD. Oscilátor Stochastik...
  • Technická analýza - Britská libra poznamenaná nervózní Evropou brání své úrovně i proti americkému dolaru
    GBPUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,5594 GBPUSD. Oscilátor relativní síly RSI se poh...
  • Technická analýza - Britská libra překonává EMA, stojí však před silnou rezistencí
    Ze svých letošních maxim na 1,7200 GBPUSD oslabila britská libra o více než 7,5 % za tři měsíce a měnový pár GBPUSD p...
  • Technická analýza - britská libra testuje wedge vytvořenou v minulých dnech
    GBPUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,4890 GBPUSD. Oscilátor Williams %R se směřuje k ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI