Čtvrtek 28. březen 2024 20:37
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Zlato je vždy bezpečným aktivem

27.05.2022 10:03  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics62907954d90a8.jpg

Na trhu se zlatem je nová býčí dynamika, protože nejnovější údaje o trhu s bydlením byly ve čtvrtek poslední špatnou zprávou.

analytics62907994c3858.jpg

Před touto zprávou data ukázala, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 1,5 %, což je více, než se očekávalo.

Podle nejnovější zprávy Národní asociace realitních kanceláří (NAR) americký trh s bydlením nadále zaznamenává výrazné zpomalení růstu, protože počet spotřebitelů, kteří zahajují proces koupě domu, v dubnu prudce klesl.

Ve čtvrtek asociace uvedla, že její index očekávaných prodejů domů v dubnu klesl na 99,3, což je o 3,9 % méně než v březnu. Ekonomové očekávali pokles o 1,9 %.

Analytici věnují velkou pozornost očekávaným údajům o prodeji domů, protože tento index je považován za barometr trhu s výhledem do budoucna. Mezi uzavřením smlouvy a uskutečněným prodejem bývá prodleva měsíc až dva.

Zpráva uvádí, že jde o šestý měsíc po sobě jdoucí pokles aktivity na americkém trhu s bydlením. Ekonomové poznamenali, rostoucí ceny domů a sazby hypoték mají na spotřebitele špatný dopad, což vede k tomu, že mnoho kupujících opouští realitní trh.

Za rok se prodeje domů propadly o 9,1 %. V současném prostředí prodeje stávajících domů letos klesnou o 9 %.

Jde o další špatný údaj pro americkou ekonomiku, kvůli kterému zůstává zlato prozatím v poptávce.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 🟡 Zlato je opět na vzestupné vlně
    Ještě před necelým měsícem dávala otázka, zda zlato dosáhne 2 000 dolarů za unci, jednoznačný smysl. V té době zlato testovalo oblast 1 800 USD a bylo nejníže od března letošního roku. Nečekaná geopolitická událost v podobě konfliktu na Blízkém východě vrátila zlato pod bedlivý dohled investorů a v jednu chvíli se přiblížilo ke zmiňované psychologické úrovni. Teoreticky bychom si měli klást otázku nikoli zda, ale kdy zlato dosáhne 2 000 USD za unci, i když v nejbližší době může být odpověď na tuto otázku komplikovaná. Bude zlato schopno dosáhnout úrovně výrazně nad 2 100 USD až Fed rozvolní svou politiku a dojde tak k poklesům výnosů?
  • Zlato je pod tlakem
    Cena zlata v pondělí po krátkodobém oživení mírně klesla, protože investoři projevují nedostatek přesvědčení kvůli averzi k riziku a obavám z amerického dluhového stropu. Zlato se obchoduje v oblasti 1 963 USD. Minulý týden utrpělo zlato ztrátu 1,65 %, což je jeho nejhorší výkon za tři měsíce.
  • Zlato je pod tlakem
    Zlato je stále v dosahu 1 800 USD za unci, protože nejnovější údaje Institutu pro řízení dodávek (ISM) naznačují, že aktivita ve výrobním sektoru USA zůstala v listopadu nezměněna.
  • Zlato je pod velkým medvědím tlakem
    Na 4hodinovém grafu se zlato nachází v pevném klesajícím trendu, přičemž porušilo 50- a 200-periodové jednoduché klouzavé průměry (SMA) a propadlo se pod psychologickou hranici 1900 bodů. Krátkodobé oscilátory však aktuálně naznačují, že pokles by mohl být překonaný, a tak by se nemělo vyloučit odražení.
  • Zlato je pojistkou proti jestřábímu pochybení Fedu
    Býci na zlatě jsou opět v pasti, protože Fed ve středu zaujal jestřábí postavení a připravuje se na březnové zvýšení sazeb a snížení své rozvahy do konce roku.
  • Zlato je připraveno na apokalypsu
    Při přípravě na apokalypsu je třeba nejen vykopat úkryt a zásobit se konzervami, ale také nakoupit zlato. Téměř 400 tun drahých kovů, které ve třetím čtvrtletí nakoupily centrální banky, tedy třikrát více než ve stejném období loňského roku, naznačuje, že banky doufají v to nejlepší, ale připravují se na to nejhorší. Regulátoři jednali agresivně, při poklesu kotací XAU/USD nakupovali zlato a celému světu ukázali, jaká je jeho skutečná hodnota. V důsledku toho se stalo to, co se stát mělo – drahý kov se vrátil nad 1 700 USD za unci.
  • 🛎 Zlato: Je už korekce minulostí?
    Zlato má za sebou v posledních 3 měsících výraznou korekci, kdy ceny klesly o takřka 15 % a otestovaly úroveň 1 765 dolarů za unci. V našich předchozích článcích jsme argumentovali, že situace vypadá spíše na výraznou korekci než na změnu trendu. Kupci nakonec byli schopni ubránit kombinaci supportů na 1 765 dolarech, což vedlo k prudkému obratu a pohybu instrumentu zpět do oblasti 1 850 dolarů. Pokud by zlato tuto úroveň nepřekonalo, tak jsme se mohli s velkou pravděpodobností dočkat hlubších poklesů. Nyní se šance na obnovení cenové rally výrazně zvětšily. Další rezistenci vidíme na úrovni 1 925 dolarů. Ze středně dobé perspektivy však je třeba upozornit na střednědobý klesající trend, se kterým by se zlato muselo následně popasovat, aby mohlo útočit na vyšší úrovně.
  • Zlato je v korunách nejdražší v historii. Intervence ČNB za silnější korunu jeho citelné zhodnocování nezvrátila
    Cena zlata vyjádřená v českých korunách dnes vystoupala na nejvyšší cenu v historii novodobé České republiky. Žlutý kov se prodával i za 46 210 korun za troyskou unci, vyplývá z dat Bloombergu. Z nich je zřejmé také právě to, že jeho cena tak dnes překonala dosavadní historický cenový rekord, dosažený během obchodování dne 7. srpna 2020. Tehdy cena zlata vystoupala na bezmála 46 058 korun za troyskou unci (viz graf níže). Trend zhodnocování zlata v koruně tedy dnes nezvrátila ani intervence České národní banky za silnější korunu.
  • Zlato je v korunách nejdražší v historii, v dolarech na sedmiletém maximu. Strach z koronaviru ale dnes tlumí nečekaně dobrá čísla z evropské ekonomiky
    Zlato letos v korunách i dolarech zhodnocuje více něž kterákoli z měn jednotlivých zemí. V korunách zlato od začátku roku zhodnotilo o zhruba deset procent, v dolarech o přibližně 7,7 procenta. Dnes zlato během obchodování vystoupalo dle dat Bloombergu na svoji nejvyšší dolarovou cenu od 14. února 2013, když se jedna jeho unce prodávala za takřka 1636,60 dolaru. V korunách dnes žlutý drahý kov pokořil historický cenový rekord, když se dnes dopoledne středoevropského času prodával z takřka 37 900 korun za unci.
  • Zlato je v trojuholníkovej formácii. Jackson Hole ju môže ukončiť (TA, D1)
    Rastový trend na zlate, ktorého posledným popudom bolo britské referendum, sa zastavil začiatkom júla. Odvtedy pre zlato nedorazilo veľa fundamentov, a tak sa obchoduje skôr technicky, čo vytvorilo priestor pre sformovanie sa trojuholníkovej formácie. V súčasnosti sa cena zlata pohybuje pri jej spodnej hranici:
  • Zlato ke konci roku za 2000 dolarů za unci?
    Finanční trhy včetně komodit se většinu uplynulého týdne vzpamatovávaly z negati...
  • Zlato klesá a čeká na silný impuls
    Zlato opět uvízlo v úzkém cenovém rozpětí. Ve středu se zdálo, že úroveň 1 780 USD k sobě přitahuje kotace zlata jako magnet. Do stavu strnulosti je přivedla rozsáhlá nejistota.
  • Zlato klesá a táhne s sebou stříbro, platinu a palladium
    Ceny zlata od dosažení 5měsíčního maxima 1 876,90 USD minulý týden klesly o téměř 100 USD. Od včerejška se kov obchoduje pod klíčovou hranicí 1 800 USD.
  • Zlato klesá do hlavní podpůrné zóny
    Zlato slábne o 0,4% d/d na 1628. Obchodování v posledních týdnech nabralo sestupný trend poté co trh prorazil 1,5mě...
  • Zlato klesá na šestitýdenní minimum
    Cena zlata během dnešní seance klesla o více než 1 % a obchoduje se na úrovních, které nebyly zaznamenány od začátku ledna, neboť čerstvé údaje o inflaci v USA posílily sázky, že Fed se bude držet své cesty zpřísňování s cílem snížit inflaci. Také nejnovější komentář Fedu ukázal, že tvůrci politiky do značné míry podporují další zvyšování sazeb, ačkoli Harker z Fedu uvedl, že Fed se blíží k bodu, kdy jsou sazby dostatečně restriktivní. Trhy nyní očekávají, že sazba Fed funds dosáhne v červenci svého maxima kolem 5,26 % ze současného rozpětí 4,5 % až 4,75 %. To vytváří tlak na drahé kovy, zatímco dolar plošně posiluje, přičemž nejvýraznější nákupní aktivita je vůči protinožcům. Výnos desetiletého amerického státního dluhopisu, který je považován za ukazatel globálních výpůjčních nákladů, se pohybuje směrem k 3,8 %, což je úroveň, která nebyla zaznamenána více než měsíc. Obchodníci nyní vyhlížejí údaje o maloobchodních tržbách v USA, které budou zveřejněny ve 14:30, aby získali další vodítka o ekonomice. Vyšší než očekávané údaje by Fedu poskytly další důvody k pokračování v jestřábí cestě a vytvořily by další tlak na zlato.
  • Zlato klesá na 2týdenní minimum
    Zlato je dnes mezi drahými kovy slabší, když v době tisku kleslo o 0,4 %. Mezitím se ostatní drahé kovy obchodují v tento den výše, stříbro a platina přidávají 0,2 %, zatímco palladium se obchoduje o více než 2 % výše. Zlato se odpoledne propadlo, když americký dolar začal znovu získávat půdu pod nohama.
  • Zlato klesá o 1 % a blíží se k hranici 2000 dolarů
    Zlato prodlužuje dvoudenní sestupnou vlnu poháněnou prudkým růstem amerických desetiletých výnosů, které dnes překonaly hranici 4,1 % (nejvyšší hodnota od první poloviny prosince 2023). Makroekonomické pozadí v hodnocení investorů se změnilo, přičemž peněžní trhy nyní oceňují "pouhou" 55% pravděpodobnost, že se Fed na březnovém zasedání rozhodne pro první snížení úrokových sazeb. Pro připomenutí, ještě před týdnem se tato hodnota pohybovala kolem 67 %).
  • 🟡Zlato klesá o 1 % kvůli silnému dolaru 💲
    Zlato uzavřelo na nových historických maximech již v pátek na začátku prosince. Úroveň 2071 dolarů za unci byla historicky nejvyšší uzavírací hodnotou. Tím však historie růstu ceny zlata nekončí. Během asijské seance 4. prosince cena zlata vyskočila nad 2100 dolarů a dosáhla úrovně poblíž 2150 dolarů za unci. To byla úroveň o více než 5 % vyšší než listopadová uzavírací hodnota!
  • 🥇 Zlato klesá o 1 %, USD ale posiluje!
    Na počátku nového týdne klesá zlato o 1 % a testuje lokální minima z počátku června. Americký dolar posiluje a je jedním z hlavních důvodů poklesu cen kovu - EURUSD otestoval úroveň 1,21. Je zajímavé, že zlato klesá a USD roste, přestože výnosy zůstávají nízké. Desetileté americké výnosy se blíží 1,4 %. FOMC zasedá v tomto týdnu a ve středu ve 20. hodin oznámí nastavení své měnové politiky. Pohyby na zlatě a USD nedávají moc smysl, protože trh očekává, že Fed na zasedání opět zaujme holubičí postoj.
  • Zlato klesá o 2 % a testuje kľúčovú podporu
    Zlato kleslo pod kľúčovú úroveň krátkodobej podpory v oblasti 1 932 USD po zverejnení správy o PPI v USA za február. Údaje ukázali, že rast cien výrobcov zostal vo februári medziročne nezmenený na úrovni 10,0 %, čo je v súlade s očakávaniami trhu. Jadrová PPI medziročne spomalila z 8,5 na 8,4 %, pričom trh očakával zrýchlenie na 8,7 % medziročne. Zverejnenie údajov malo malý vplyv na trh USD a akcie. Oveľa väčšie reakcie však bolo možné zaznamenať na trhu so zlatom. Vzácny kov sa počas dňa obchodoval nižšie, no po zverejnení údajov o PPI v USA sa zrýchlil pohyb nadol. V dôsledku toho cena zlata klesla pod dôležitú krátkodobú podporu, ktorá sa nachádza na úrovni 1 932 USD za uncu – spodná hranica geometrie miestneho trhu. Takýto zlom naznačuje, že krátkodobý trend sa mohol obrátiť a hrozí väčší výpredaj. Cena v súčasnosti testuje podporu v oblasti 1 910 USD, ktorá obmedzovala pohyby nahor predtým, ako cena zlata koncom februára 2022 vyskočila. Prelomenie pod túto prekážku by pripravilo cestu pre test oblasti 1 875 USD, kde sa nachádza krátkodobá vzostupná trendová čiara rovnako ako aj predchádzajúce cenové reakcie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Dukascopy new