Čtvrtek 28. březen 2024 15:35
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Rozbřesk: Americký HDP citelně zpomalí. Dolar ale dál válcuje euro

28.04.2022 09:25  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americká ekonomika bude dnes odpoledne reportovat výsledek za první kvartál, který nebude vypadat příliš lichotivě (náš nowcast Stopař dokonce naznačuje propad HDP). Ve stejný okamžik dolar válcuje většinu měn vyspělých zemí v čele s eurem a japonským yenem. Jak to jde spolu dohromady?

Předně je třeba říct, že slabý americký růst v prvním čtvrtletí do značné míry reflektuje post-covidovou rozkolísanost ekonomiky, kdy vynikající výsledek z jednoho čtvrtletí střídá relativně slabší v tom následujícím. Dále je třeba dodat, že i na americkém zahraničním obchodě se musela podepsat válka na Ukrajině a tak jeho příspěvek bude opět velmi negativní. Nicméně pokud dnes odpoledne americký růst vykáže hodnotu blízkou nule (nedej bože červenou nulu), tak se debata o stagflaci americké ekonomiky opět rozjede naplno.

Pikantní na tom je, že opravdová měnová restrikce Fedu je teprve na svém startu, čímž se dostáváme k sílícímu dolaru. Ten je odrazem toho, že se Fed na rozdíl třeba od ECB či Bank of Japan snaží zpřísnit to, čemu říkáme finanční podmínky v ekonomice, a tím docílit zpomalení poptávky. Jednou z důležitých součástí finančních měnových podmínek je pak měnový kurz, který pokud posiluje, tak jednak přímo působí na pokles inflace a jednak tlumí ekonomiku a tedy trh práce skrze zhoršující se výkon zahraničního obchodu.

Široce vážený dolar od počátku roku posílil zhruba o pět procent, což není až takové drama, jako např. rychlý útlum ekonomiky v prvním čtvrtletí. Apreciace dolaru však během následujících čtyř kvartálů může přinést negativní příspěvek k růstu v řádu okolo 0,5procentního bodu. Co se pak týká dopadu silného dolaru na inflaci, tak ta by díky silnější měně mohla být nižší na konci roku o 0,1-0,2procentního bodu. Jinak to je směšně málo, pokud si uvědomíme, že jádrová inflace se dnes v USA pohybuje na úrovni 6 %.

Z výše uvedeného odstavce je jasné, že pětiprocentní zpevnění dolaru nebude tím faktorem, který zabije americký růst a vysokou inflaci. Apreciace USD by musela být daleko výraznější, aby sama o sobě něco takového přivodila. Útlum americké ekonomiky, resp. poptávky a s ní i inface však daleko efektivněji zařídí jiné komponenty finančních podmínek a těmi jsou reálné úrokové sazby a kreditní úvěrové marže pro domácnosti a podniky. Obě položky se teprve nyní vydávají na cestu vzhůru, přičemž dopad této účinnější restrikce očekávejme v druhé půlce roku či možná v první polovině roku 2023.


*** TRHY ***

Eurodolar

Eurodolar včera propadl na nová historická minima, když se mu technicky otevřela cesta až někam k úrovni 1,03. Hlavním tahounem příběhu je pochopitelně úrokový diferenciál, který se především v reálném vyjádření dále rozšiřuje. ECB se totiž zdá být z pohledu měnové politiky naprosto impotentní, což dokázalo i včerejší vystoupení prezidentky ECB Lagardeové.

Po dnešním zvýšení sazeb švédskou centrální bankou bude totiž ECB spolu se švýcarskou centrální bankou jediná instituce, která ponechává svoji politiku nezměněnou a inflaci považuje za dočasnou záležitost taženou cenami energií. Pro euro je přitom krajně nepříznivé, že se již nyní začaly roztahovat kreditní prémie u italského vládního dluhu, a to ECB ani nepřikročila k žádné restrikci.

Dnes odpoledne bude eurodolar konfrontován s německou inflací za duben (možná označkuje v meziročním srovnání vrchol) a slabým americkým HDP za první kvartál (viz úvod). Měnový pár EUR/USD však má vcelku jasně (technicky) našlápnuto k dalšímu posunu jižním směrem.

Regionální Forex

Dnes dopoledne bude v tomto týdnu již podruhé v řadě jednat MNB o úrokových sazbách. Tentokrát by maďarská centrální banka měla zvednout svoji jednotýdenní depo sazbu o 30 bazických bodů. Pokud se tak stane, tak reakce forintu by měla být neutrální, přičemž HUF by se měl spíše soustředit na to, zdali do Evropy proudí z Ruska plyn.


 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Americká inflace sice zpomalila, ale Fed bude chtít více dat. Eurodolar skočil nad 1,03
    Cenová hladina se v USA v červenci nezměnila, což je po dlouhé době dobrá inflační zpráva. Celková meziroční inflace tak v Americe zpomalila z červnových 9,1 % na 8,5 % a podle všeho to vypadá, že v tomto cyklu bylo v největší ekonomice světa konečně dosaženo inflačního vrcholu. Můžeme tedy spolu s Fedem slavit?
  • Rozbřesk: Americká inflace znovu nepříjemně překvapila, Fed musí dále utahovat šrouby
    Inflační deja vu. I tak by se dal popsat včera zveřejněný výsledek zářijové inflace v USA, která podobně jako v minulém měsíci vykázala nad očekávání vysoké hodnoty. Celková meziroční míra inflace na úrovni 8,2 % sice překvapila jen mírně, zvláště znepokojivý je však vývoj jádrové složky, která reflektuje sílu domácích cenových tlaků. Ta oproti minulému měsíci vzrostla o 0,6 %, což v meziročním srovnání implikuje zrychlení z 6,3 % v srpnu na 6,6 %, tj. nejvyšší hodnotu od roku 1982.
  • Rozbřesk – Americká (po)volební kuchařka na středu ráno
    Takže kostky jsou vrženy a americký volič vyráží k urnám (pokud tak tedy již neučinil). Neboli po brexitu další hyper-sledovaná politická událost tohoto roku jde do finále. Asi netřeba vysvětlovat, že s ohledem na postupující globalizaci a řekněme i netradiční pojetí jednoho z prezidentských kandidátů může mít dnešní hlasování amerických voličů opravdu bezprostřední vliv na trhy po celém světě. A proto jsme k lepší orientaci na středu ráno připravili jakousi americkou (po)volební kuchařku. Zde je tedy pár bodů, které by se mohly hodit vědět zítra ráno:
  • Rozbřesk: Americké akcie lámou nové rekordy, odtrhl se Wall street a “main street”?
    Americké akcie dosáhly nových historických maxim a na Wall street to tak vypadá, jako by žádná COVID krize ani nebyla. Přitom americká ekonomika stejně jako evropská dosáhne předkrizového výkonu (nejen podle našich výhledů) nejdříve v průběhu příštího roku. Množí se tedy oprávněné obavy, že Wall street se zase po nějaké době utrhl od života “main street” - tedy obyčejných lidí a podniků. Strach z korekce navíc přiživuje skutečnost, že zisky jsou koncentrovány do technologického segmentu, zatímco ostatní sektory viditelně zaostávají.
  • Rozbřesk: Americké akcie stále v euforii lámou jeden rekord za druhým
    Americké akciové trhy jsou k nezastavení - včera opět uzavřely na nových historických maximech. V pozadí všeobecného optimismu, který vyhnal akciový benchmark S&P 500 na úrovně, jež reprezentují klíčový poměr P/E na úrovni 22, jsou minimálně zčásti sázky na daňovou reformu, která bude již brzy v USA představena. Příští úterý má totiž prezident Donald Trump promluvit k obou komorám amerického Kongresu a tak trhy věří, že avizovaný fenomenální plán na snížení daní bude již brzy odhalen.
  • Rozbřesk: Americké akcie zažívají nejdelší býčí trh v historii
    Americké akcie prochází nejdelším býčím trhem v historii. Index S&P500 roste stabilně (bez korekce větší než 20 %) od března 2009. Dnes tak překoná na počet dní doposud nejdelší býčí trh v historii USA, který skončil propadem technologických titulů v roce 2000. To ale zaznamenaly viditelně vyšší zisky než dnes - 417% za 3452 dní, zatímco dnes “pouze” 323%.
  • Rozbřesk: "Americké Česko" ještě sčítá, trhy již tuší modrou vlnu...
    Georgie – americký stát co do počtu obyvatel srovnatelný s ČR – je nyní v centru pozornosti globálních finančních médií. Probíhá zde druhé kolo voleb do amerického Senátu, které může dost zásadně proměnit prezidentování demokrata Joe Bidena, a to minimálně v následujících dvou letech.
  • Rozbřesk: Americké federální vládě hrozí další “shutdown”
    Euro opět stočí pozornost do Německa. Po výrazných ziscích z posledních týdnů ho tento víkend bude velmi zajímat výsledek sjezdu německých socialistů (SPD). Jde o hodně. Pokud dají delegáti zelenou vládní spolupráci s CDU/CSU, rozběhnou se detailní jednání a vše bude směřovat k pokračování vlády Angely Merkelové. Pokud delegáti řeknou “ne”, má německá kancléřka velký problém a v největší evropské ekonomice budou na spadnutí nové volby. To by se bezesporu na euru podepsalo negativně, zvlášť v předvečer italských voleb naplánovaných na začátek března.
  • Rozbřesk: Americké sankce tentokrát zaskočily rubl, který spadl na dvouletá minima
    Pád ruského rublu je jen dalším důkazem toho, že na rozvíjejících se trzích přituhuje. Po uvalení nových amerických sankcí (v reakci na britskou kauzu “novičok”) se rubl propadl na nejslabší úrovně za poslední dva roky a zdá se, že výprodeje nemusí být u konce.
  • Rozbřesk: Americké volby jsou stále nerozhodnuty, kryptoměny opět kolabují a Rusové opouštějí Cherson
    Tolik jen několik hlavních zpráv, které však mohou být již brzy ve finančním světě zcela zastíněny klíčovým makroekonomickým číslem týdne, kterým bude americká inflace za měsíc říjen. V jejím případě si jako již po několikáté (společně s trhem) myslíme, že by mělo dojít (v meziročním srovnání) ke zpomalení, ale tento rok jsme se v případě tohoto čísla tolikrát spálili, že se obáváme vynášet silné soudy. Každopádně překvapení není vyloučeno na obě strany a pokud k němu dojde, tak finanční trhy rychle zapomenou na to, co bylo vyjmenováno o několik řádků výše.
  • Rozbřesk: Americký HDP vykáže ve druhém kvartále raketový růst
    Od červnového zasedání Fedu učinila americká ekonomika pokrok, ten však není natolik výživný, aby centrální banka oznámila přechod k útlumu měnové expanze. Od okamžiku, kdy Fed oficiálně oznámí redukci nákupu dluhopisů (aktuálně 120 mld. měsíčně), jsme tedy stále vzdáleni minimálně měsíc a půl. Neformálně se však tak může stát již na konci srpna na pravidelném sympoziu o měnové politice v americkém Jackson Hole. Neboť jak na své tiskovce prozradil šéf Fedu Powell, již na aktuálním zasedání FOMC proběhla poměrně hluboká diskuse na toto téma.
  • Rozbřesk: Američané snášejí inflační vlnu hůře než Evropané
    Páteční čísla jako by trhům vyrazila dech - maloobchod ve Spojených státech v prosinci nejenže podle očekávání nerostl, ale naopak velmi prudce poklesl (o 1,9 % meziměsíčně a o 2,3 % bez zahrnutí automobilů). Velmi prudce poklesly zejména online prodeje - o 8,7 %, což je jeden z nejprudších meziměsíčních propadů v historii. Kde je problém? Zdá se, jako by před Vánocemi začal mít americký spotřebitel “vážný” problém s inflací. To ostatně potvrdil i pokles ostře sledované spotřebitelské nálady (podle Uni Michigan), a to právě kvůli inflaci. Dlouhodobá inflační očekávání vyskočila podle spotřebitelského průzkumu na 3,1 % - to je nejvyšší úroveň za více než dekádu.
  • Rozbřesk: Anatomie strachu z krachu americko-čínských jednání
    Akciové trhy zaznamenaly třetí ztrátu v řadě. Hlavním důvodem je pokračující nejistota ohledně výsledku americko-čínských jednání. Pozitivní vývoj na trzích v posledních týdnech totiž do značné míry souvisel právě se sázkami na brzké uzavření čínsko-americké dohody. Poslední výsledková sezóna by sama o sobě takový důvod k optimismu a dobývání nových historických maxim nevyvolala - zisky sice zhruba v 80 % překvapily pozitivně, ovšem tržby jenom v 60 % a značná část podniků opět nakonec přepisovala své výhledy na příští rok směrem dolů. Slábnoucí globální růst se tak na výhledu na příští rok začíná víc a víc podepisovat. Kombinace slabších odhadovaných zisků a vyšších cen akcií se podepisuje na napjatých valuacích - akcie v USA začínají být viditelně drahé. Odchylka poměru ceny a očekávaných zisků (PE) od dlouhodobého průměru přesahuje dlouhodobý průměr o více než dvě směrodatné odchylky. Není tedy divu, že jsou akcie z případného krachu americko-čínských rozhovorů nervózní.
  • Rozbřesk: Anatomie tureckého strachu…
    Situace na rozvíjejících se trzích v posledních kvartálech není vůbec růžová. Vidina dražšího dolaru v kombinaci se strachem z globální obchodní války těm nejslabším “podráží nohy”. Od minulého roku proto musel Mezinárodní měnový fond pomoci již šestnácti rozvíjejícím se trhům a jeho záchranářské práce pravděpodobně nejsou u konce.
  • Rozbřesk: Ani čísla z amerického trhu práce asi s eurodolarem nepohnou
    Eurodolar zůstává mezi svátky i nadále víceméně stabilní. Dnes odpoledne budou zveřejněna týdenní čísla z USA v podobě žádostí o dávky v nezaměstnanosti. Otázkou je, zda i v případě negativního překvapení jsou schopny vytrhnout eurodolar z letargie, zejména když americký trh práce byl v posledních třech měsících v lepším stavu, než se čekalo.
  • Rozbřesk: Astronomický dluh Řecku zůstává, mění se věřitelé a podmínky
    Asi málokoho překvapí, že Řecko dostalo „na poslední chvíli“ balík peněz ze záchranného fondu a zřejmě i od MMF za úspěšné plnění reformního programu, aby mohlo dostát svým závazkům vůči věřitelům. Tentokrát se jedná o 8,5 mld. eur, na kterých se bude i tentokrát podílet MMF. Splatné dluhopisy tak tato země bude moci uhradit novými půjčkami a vše poběží dál, tak jako doposud. Astronomický dluh země tím zůstává, mění se pouze věřitelé a podmínky půjček. Opět se sníží zastoupení dluhopisů a krátkodobých poukázek, které se na státním dluhu podílely na konci března už jen necelými 22 %, a naopak vzroste váha institucionálních věřitelů, kterým tato země dluží už 233 miliard euro.
  • Rozbřesk: Auta jedou, do ECB míří španělský ministr a Venezuela vydá kryptoměnu
    Sice zatím máme k dispozici jen předběžný odhad růstu české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku, ale i tak se dá říct, že za jejím výborným výsledkem stojí především zpracovatelský průmysl. Ostatně jako už několik let za sebou. Nejvýznamnější částí tohoto průmyslu je přitom výroba osobních automobilů orientovaná především na trh zemí EU. Auta představují třetinu průmyslu, třetinu exportu a v podstatě přímo ovlivňují necelých deset procent celé ekonomiky. Přitom s pokračujícími výbornými výsledky se stále tlačí na mysl otázka, jak dlouho to tak ještě může být. Zvlášť, když boom poptávky po osobních automobilech v EU trvá téměř nepřetržitě od 2013.
  • Rozbřesk: Auta udávají směr nejenom německé ekonomice
    Ani září, jak se zdá, nepřineslo žádoucí obrat ve vývoji německého hospodářství. Podle předběžného a tedy i neúplného indexu nákupních manažerů se situace ani nezačala stabilizovat a dále se zhoršuje. Už samotný výčet aktuálních hodnot PMI dává tušit, že německá recese je skutečností a náznak jejího konce vidět není. Pokles zaznamenal nejenom celkový PMI, ale i služby, a zvláště pak průmyslový index nákupních manažerů, který se dostal dokonce na více než desetileté minimum.
  • Rozbřesk: Automobilový průmysl na dně
    V březnu o více než polovinu, v dubnu o tři čtvrtiny a v květnu znovu o polovinu propadl trh s novými osobními automobily v EU. Alespoň tak vyznívají výsledky registrací nových vozů, které dnes zveřejnila belgická ACEA. Za prvních pět měsíců letošního roku se tak trh měřený počtem registrací smrsknul o téměř 42 %, respektive o 2,3 milionů vozů. Důvody netřeba dalece hledat, je to koronavirus a vše s ním spojené, co se dá označit jako nabídkový šok.
  • Rozbřesk: Automobilový průmysl přepisuje výhled české ekonomiky
    Podle nejnovějších výsledků se automobilový trh v zemích EU v prvních dvou měsících roku – a tedy před rozvinutím koronavirové nákazy – meziročně propadl o 7,4 %. Poptávka na pěti největších národních trzích v rámci EU stejně jako na britském klesá, a tak zvýšený zájem o nové vozy na několika málo nejmenších tento trend nemohlo nijak citelně ovlivnit. Nejvíce tento útlum zatím pocítily francouzské a italské automobilky, nicméně je jen otázkou krátkého času, kdy pokles zájmu zaznamenají asi všichni. Poté, co někteří výrobci začali mít problém s dodávkami komponent z Číny, se tak rýsuje problém úplně jiný a mnohem zásadnější.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank