Pátek 29. březen 2024 08:55
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Bitcoin ukazuje sílu decentralizovaných peněz

07.03.2022 15:50  Autor: Virarosi  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vzhledem k tomu, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou stále zuří, nelze podceňovat lidskou daň a náklady; tuto tragédii je třeba vyřešit co nejrychleji a nejmírumilovněji. Diskuse o finančních opatřeních a dalších podobných položkách, které jsou postaveny proti těmto nepředstavitelným nákladům, se může zdát triviální. Zdánlivě triviální, ale finanční titulky a kroky, které podniklo jak Rusko, tak státy podporující lid Ukrajiny, vyvolaly významnou konverzaci a debatu. Jádrem věci je mimo jiné následující otázka: jakou roli musí kryptoměny hrát v takovýchto časech?

Před analýzou některých přímějších důsledků kryptografie, a to jak nyní, tak i v budoucnu, je třeba se něčím zabývat – vzestupem centralizovanějších kryptoměn. Vzhledem k tomu, že se do popředí dostaly nové a rozmanité aplikace, jako jsou stablecoiny, nezaměnitelné tokeny (NFT), decentralizované možnosti financování (DeFi) a digitální měny centrálních bank (CBDC), byl odklon od skutečné decentralizace nezaměnitelný. Tento strašlivý konflikt dokázal, že – navzdory pohodlí a buy-in některých novějších možností – v myšlence decentralizovaných měn existuje základní síla. Podívejme se na některé pravdy, které Bitcoin má a bude i nadále dokazovat dopředu.

Decentralizace je nezbytná. Ponecháme-li stranou debaty, které mohou zuřit buď osobně, nebo prostřednictvím internetových fór, je síla decentralizace nezpochybnitelná. Centralizace moci, kontrola nad informacemi a nedostatek možností znovu a znovu vedly k menšímu výběru pro spotřebitele, omezením přístupu k těmto možnostem a k méně dynamickému trhu. Vřava a chaos doprovázející válku na Ukrajině také vedly k nepokojům na finančních trzích, kde ze všeho nejvíce trpí nevinní civilisté a civilní vláda.

Vzhledem k tomu, že centrální ukrajinská vláda řídí přijímání darů denominovaných v bitcoinech a éteru a k dnešnímu dni získává přes 50 milionů dolarů, ukazuje to čistou sílu decentralizovaných finančních možností. Pro ty, kdo zoufale potřebují přístup k tradičním finančním soustavám, kteří byli od těchto služeb odříznuti, se decentralizované kryptoměny ukázaly jako neocenitelné záchranné lano.

Jistě je třeba si položit otázku, jak by mohly být kryptoměny využity k vyhýbání se sankcím, ale to není tak jednoznačné, jak by se zpočátku mohlo zdát.

Kryptografie začíná být dekriminalizována. Přestože se objem institucionálních úroků a investic od roku 2020 stále zrychluje, stále častěji se objevuje obvinění, že kryptoměny – zejména decentralizované opce – jsou využívány především ke kriminálním aktivitám. Ve světle nedávných událostí bylo toto obvinění rozšířeno o státy, které používají kryptoměny, aby se vyhnuly finančním sankcím. Zdánlivě přesné obvinění, ale ne zcela přesné.

Za prvé, myšlenka, že kryptoměna je nevystopovatelná, není pravdivá, a zejména není pravdivá pro kryptoměny, jako je bitcoin a ether – veřejné účetní knihy, na nichž jsou tyto nástroje založeny, dokáže analyzovat kdokoliv, včetně donucovacích orgánů. Za druhé, jak velký se prostor kryptoassetu stal, dostupná likvidita by jednoduše nestačila na rozsáhlé vyhýbání se sankcím na úrovni národního státu. A konečně, avšak nejdůležitější je, že velké výměny kryptoměn – kromě toho, že vyžadují soulad se systémem Know-Your-Customer (KYC) a anti-Money Laundering (AML).

Vzhledem k tomu, že většina velkých kryptoměn spolupracuje se zákonodárci a regulačními orgány, byla tato cesta pro nezákonné používání kryptografie omezena. Urychlí se adopce hlavního proudu. Neustálá konverzace a debata kolem dopadu a důsledků kryptomast bude mít také efekt druhého řádu; urychlení všeobecné adopce. Vzhledem k tomu, že celosvětová média dovedla původní případ používání kryptoměn – decentralizovaných peněz nekontrolovaných ani neřízených centrální vládou – k pověstnému přednímu hořáku mnoha jednotlivců, nadšení pro tento případ používání je nepopiratelné.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bitcoin testuje hranici 25 000 dolarů
    Bitcoin za posledních sedm dní po zveřejnění údajů o inflaci v USA vzrostl. S pozitivní reakcí investorů se bitcoin konsolidoval nad své roční maximum a momentálně testuje další úroveň rezistence na 25 000 dolarech.
  • Bitcoin testuje hranicu 11 000 dolárov
    Minulý týždeň bol pozitívny pre akciové trhy, pričom americké indexy sa dostali na nové historicky najvyššie úrovne. Pozitívnu náladu na trhoch podporilo vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že sa stretne s čínskym prezidentom Xi Jinpingom na summite krajín G-20, čo podporilo nádej na dosiahnutie obchodnej dohody medzi USA a Čínou. Fed na svojom minulotýždňovom zasadaní naznačil zníženie úrokových sadzieb v tomto roku o 0,5 percentuálneho bodu.
  • Bitcoin testuje klíčovou klesající trendovou linii
    Bitcoin se po krátkodobém minimu těsně nad úrovní 45 000 USD odráží k oblasti klíčové rezistence 49 000 – 50 000 USD. Z technického hlediska zůstává trend medvědí, protože cena zatím nevytvořila vyšší maximum. Cena atakuje klíčovou klesající trendovou linii, a dokud se bude obchodovat pod ní, bude citlivá na pohyb pod úrovní 45 000 USD.
  • Bitcoin testuje klíčovou úroveň odporu 📌 EU a Izrael analyzují regulace
    Kryptoměny se snaží odmazat poklesy z posledních dnů. Podpora bitcoinu na úrovni 16 000 dolarů se udržela a dnes býci vynášejí cenu hlavní kryptoměny výše, do blízkosti 16 500 dolarů, kde se nachází krátkodobě klíčová zóna nabídky a poptávky.
  • 🚀 Bitcoin testuje oblast 49 000 $!
    Bitcoin, stejně jako další kryptoměny, se dnes obchoduje výše. Nejznámější kryptoměna světa se dnes obchoduje o 1,5 % výše a testuje oblast 49 000 dolarů. Toto je zóna, která zastavila postup zpět v první polovině ledna. Mince se však v poslední době těšila silnému býčímu tempu a nelze vyloučit trvalejší zlom nad 49 000 USD.
  • 📈Bitcoin testuje silnú rezistenciu❗
    Počas dnešného obchodovania je možné na trhu s kryptomenami pozorovať pozitívnu náladu. Cena etherea sa včera vyšplhala nad hladinu 3 700 dolárov a dostala sa na najvyššiu úroveň od polovice mája. Kryptomena ukončila deň so ziskom 11%, čo predstavuje najväčší jednodňový nárast od 21. júla. Ripple a mnoho ďalších altcoinov taktiež zaznamenali nárast a niektoré dosiahli nové historické maximá. V prvej časti týždňa sa zdalo, že bitcoin sa obchoduje utlmene, ale kupujúcim sa podarilo prevziať kontrolu a pohyb smerom nahor pokračuje aj dnes, vzhľadom na rastúci záujem veľkých inštitúcií. Podľa nedávnej správy Commitment of Traders (COT), správcovia aktív vybudovali historicky najvyššiu dlhodobú expozíciu vo výške 165 miliónov dolárov a ich čistá expozícia sa prvýkrát od apríla stala pozitívnou.
  • Bitcoin: tlak na růst sílí
    Cena bitcoinu se v krátkodobém horizontu stále pohybuje do strany. V době psaní článku se obchodovala na úrovni 29 602. Z technického hlediska cenová akce signalizovala, že prodávající jsou vyčerpaní a býci by mohli cenu posunout nahoru.
  • Bitcoin trhá rekordy
    Bitcoin letos překvapil doslova všechny. Nikdo určitě nečekal, že překročí hodnotu 5 000 USD, 6 000 USD či dokonce 7 000 USD. Ale co nebylo, stalo se skutečností. Aktuálně se Bitcoin obchoduje za 7 301,35 USD. Jeho cena tedy raketově roste. Že dosáhne Bitcoin takové hodnoty, to rozhodně nikdo nečekal. Otázkou zůstává, jaké hodnoty ještě dosáhne?
  • Bitcoin tvoří nápadně podobnou konfiguraci, kterou jsme viděli před masivním nárůstem ceny před třemi lety
    Populární kryptoanalytik nedávno odhalil, že cena vlajkové kryptoměny Bitcoin (BTC) sleduje podobný trend jako před třemi lety, což by naznačovalo, což by naznačovalo, že by brzy mohla začít prudce růst směrem ke 40 000 USD a výše.
  • Bitcoin ubránil úroveň 20 000 USD
    Řetězec Starbucks oznámil partnerství s kryptoměnou Polygon za účelem zpřístupnění nákupu a sběru unikátních NFT tokenů. Starbucks pracuje na programu Web 3.0 s názvem 'Odyssey'. Altcoin však nebyl schopen udržet zisky a usadil se v blízkosti 0,85 USD.
  • Bitcoinu se nedaří překonat úroveň 45 000 USD
    Bitcoinová rally může kdykoli skončit, protože většina obchodníků začíná přemýšlet, zda odraz od nedávných minim nebyl příliš rychlý a předčasný. Ve skutečnosti cena v úterý již ztratila přibližně 2,6 %, a BTC se tak uzavřel na 43 000 USD. Ostatní kryptoměny se rovněž propadly, a to až o 2,3 %.
  • Bitcoinu se nepodařilo prorazit nad 39 000 USD
    Po růstu na téměř dvoutýdenní maximum bitcoin ve středu klesl, což zdůraznilo snahu překonat klíčovou technickou překážku a odrazit se ke 40 000 USD. Bitcoin klesl o 3,7 % a obchodoval se za 37 375 USD, zatímco ethereum kleslo o 3,8 % a obchodovalo se za 2 672 USD
  • Bitcoin usiluje o zisky nad 25 000 USD
    Cena bitcoinu zahájila nový růst ze zóny 20 400 dolarů. Vytvořila se základna a cena vystoupala nad zónu odporu 21 500 USD.
  • Bitcoin útočí na historická maxima 68 000
    Bitcoin zažívá od začátku týdne exponenciální rally, díky níž se cena dostala na dohled od svých historických maxim. Ukazatele hybnosti se však v současné době nacházejí hluboko v překoupených zónách, což zvyšuje pravděpodobnost blížícího se pullbacku.
  • Bitcoin utrpěl prudký pokles
    Bitcoin v pátek utrpěl prudký propad, když se objevily zprávy o hrozícím krachu krypto banky Silvergate. Ostatní kryptoměny se také propadly, neboť investoři přemýšleli, co tyto zprávy znamenají pro trh v širším smyslu.
  • Bitcoin uzavírá medvědí týdenní svíčku poté, kdy klesl pod 40 000 dolary
    Bitcoin (BTC) se aktuálně obchoduje velmi blízko dvoum úrovním podpory, ale zatím nevykazuje žádné známky býčího zvratu.
  • Bitcoin uzavírá týden silnými zisky
    V pátek se Bitcoin obchodoval v bočním trendu. V době psaní tohoto článku se cena BTC pohybuje na 19 022 dolarech.
  • Bitcoin uzavřel týden pin barem
    Bitcoin je připraven na třetí ziskový týden v řadě a obchoduje se o 19 % výše na úrovni kolem 43 500 USD. Zdá se, že token se již vzpamatovává z prudkého poklesu, ke kterému došlo minulý měsíc, kdy se z historického maxima na úrovni téměř 69 000 USD propadl pod 33 000 USD.
  • 📉 Bitcoin už nemá kam růst? 🤔 | Trendový výhled
    Každý týden realizujeme přehled aktuálního směřování trhu u vybraných instrumentů.
  • Bitcoin už prolomil hranici 17 tisíc dolarů, stoupá k novému historickému rekordu – naposledy byl takto drahý počátkem ledna 2018. Svět se bojí inflace a zadlužování vlád, což bitcoinu nahrává
    Nejrozšířenější světová kryptoměna bitcoin dnes odpoledne středoevropského času, krátce před jednou hodinou, prolomila cenovou úroveň 17 tisíc dolarů za jeden kus. Celková tržní kapitalizace této kryptoměny tak nyní činí bezmála 316 miliard dolarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader