Čtvrtek 28. březen 2024 21:09
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Předeženou Ethereum jeho úhlavní rivalové? 

14.02.2022 20:56  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Noví investoři do krypto aktiv si rozhodně museli všimnout, že celý trh za posledních pár měsíců ztratil poměrně velkou část ze své hodnoty. Což s sebou samozřejmě nese i zhoršenýsentiment, který je nyní bez debat dosti medvědí. A není divu, když celý trh s krypto aktivy ztratil od počátku listopadu po tržní minimum z ledna zhruba 50 % ze své hodnoty. Čili z nějakých 3 bilionů USD jsme klesly až na 1,5 bilionu USD tržní kapitalizace. 

pastedGraphic.png

Tržní kapitalizace krypto aktiv

To znamená, že se z trhu „odlilo“ dost kapitálu, což může být zároveň předzvěst pro mnohem komplexnější samočistící proces trhu. A v takových období se prověří, které kryptoměny jsou z dlouhodobéhohlediska skutečně perspektivní. Respektive takové projekty, jež jsou schopny přežít a dostat se na přední příčky. Klidně si to můžeme představit jako jakýsi závod mezi mnoha projekty. 

Mezi závodníky si lze představit například Ethereum, což je původní projekt tzv. smartkontraktů, a dalších projektů navazujících právě na technologii Etherea.  Ethereum má nyní tržní kapitalizaci zhruba 343 miliard USD. Začátkem listopadu minulého roku činila kapitalizace kolem 570 miliard USD. Tudíž je zde ta ztráta značná. Síť Etherea má každopádně na rok 2022 nachystáno mnoho plánů. Nejdůležitější je nová verze sítě, tzv. Ethereum 2.0, která má přinést nižší poplatky, rychlejší transakce a lepší škálovatelnost. 

I přestože rivalové Etherea dynamicky sílí a mají čím dál větší podíl na tzv. NFT (non-fungible token) trhu, podíl samotného Etherea je pořád asi 80 %. Vzhledem k tomu, že tyto nové blockchainové sítě nabízejí rychlejší transakce a nižší poplatky, jejích tržní podíl i nadále poroste. 

Největší rivalové Etherea

Ethereum je sice pořád na prvních příčkách, ale ostatní projekty mají momentálně navrch. Je to dáno tím, že poplatky jsou v síti Ethereum hrozně vysoké a rychlost transakcí horší. Alternativy v podobě Solana, Cardano, Tezos a Polkadot nabízejí právě nižší poplatky a rychlejší transakce. 

Solana

Solana má tržní kapitalizaci téměř 30 miliard USD. Přitom právě začátkem listopadu dělala tržní kapitalizace 77 miliard USD. Čili kolem 58 % kapitálu šlo z trhu s tímto tokenem pryč. Což je přirozeně významná ztráta. Od historického maxima 260 USD Solana k tržnímu minimu umazala 69 %. Na jednu stranu je to dost nepříjemné pro investory, kteří nakupovali v druhé polovině minulého roku, ale zas na druhou stranu se jedná o vskutku zajímavé ceny pro nově příchozí. 

pastedGraphic_1.png

Denní graf Solana

Solana využívá tzv. proofofhistory k potvrzení všech transakcí. Zatímco Ethereum využívá tzv. proofofwork, což je typ konsenzuálního modelu. Velké instituce jako je JPMorgan a Bank of America se vyjádřily, že se ze Solany může časem stát nový platební ekosystém. Taková Visa v ekosystému digitálních aktiv. Což je ovšem třeba brát s jistou rezervou, protože navenek velké instituce rády přehánějí. 

Solana se také těší z podpory špičkové společnost rizikového kapitálu Andreessen Horowitz. Což nemusí být ovšem pokládáno jen za pozitivní věc. Příliš velký institucionální zájem mohou negativně vnímat zastánci decentralizace. Zatímco Ethereum už má svou rozsáhlou základnu podporovatelů. 

Každopádně Solana provádí transakce rychlostí blesku. A poplatek za transakci odpovídá zlomku centu. Solana je ovšem mladý projekt, který byl spuštěný teprve v roce 2020. Neproběhl zde zatím žádný časový test, který by minci prověřil. 

Cardano

Cardano je považováno za ekologičtější alternativu k Ethereu. Tato kryptoměna měla ještě v září minulého roku tržní kapitalizaci až 95 miliard USD. Aktuálně je pouze 33 miliard USD, což znamená, že mnozí investoři z trhu odešli. Cardano každopádně uvedlo do chodu svou první decentralizovanou směnárnu (DeFi) SundaeSwap. Projekt Cardano spatřil světlo světa již v roce 2017 a dlouho dobu se jednalo o hlavníhokonkurenta Etherea. To se změnilo s tím, jak začala Solana nabírat na vážnosti. Leč u Cardana můžeme hovořit o tom, že zde už proběhl nějaký časový test. 

Tezos

Tezos je dalším silným konkurentem Etherea, což je blockchain, který taktéž funguje formou smartkontraktů schopných vytvořit nová digitální aktiva a vytvořit decentralizované aplikace (dapps). Tržní kapitalizaci Tezosu má nyní kolem 3,5 miliardy USD. Největší kapitalizace se datuje k říjnu, tehdy převyšovala 7 miliard USD. Jedná se tudíž o trh, který je spíše menší. 

Tezos má datum svého spuštění v roce 2018 a od té doby bylo na tomto blockchainu spuštěno mnoho projektů. Projekty jsou součástí oděvního, hudebního, gamingového a uměleckého sektoru. Tezos patří mezi první sítě, které funguje na principu tzv. proofofstake (Pos). Určitou zajímavostí je, že pokud se vlastník tokenů rozhodne stakovat alespoň 8 000 kusů, vzniknou pro něj hlasovací práva. Čili pak mohou do určité míry participovat na řízení projektu. 

Polkadot

Polkadot byl spuštěn v roce 2020 a nyní má trh s tokenem hodnotu 30 miliard USD. V listopadu minulého roku byla tržní hodnota tokenu největší, dosahovala až 56 miliard USD. Polkadot je především znám díky funkci zvané „interoperabilita“. Infrastruktura sítě spojuje několik blockchainů dohromady do jediné, což jim umožňuje vyměňovat si data, aniž by byla ohrožena jejich bezpečnost.

Interoperabilita je proto zásadní pro budoucnost internetu 3.0 (Web 3.0), ve kterém služby, produkty a tokeny budou plynout v plně decentralizovaném ekosystému. Robustní interoperabilita také vytváří možnost spolupráce napříč sítěmi, což může vést k větší spolupráci mezi protokoly.

Závěrem

Ethereum má slušnou konkurenci, která této originální síti šlape na paty. Nicméně Ethereum se asi brzy dočká upgradu, který vyřeší dosavadní neduhy. Čímž uvedení rivalové ztratí podstatnou část svých konkurenčních výhod. Navíc Ethereum funguje už od roku 2015. Na tomhle projektu proto proběhl ten největší časový test. U většiny ostatních rivalů teprve k časovému testu dojde. 


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Před bouří: dolar posiluje, akcie kvůli inflaci v USA ztrácejí půdu pod nohama
    Hospodářský růst Spojených států za čtvrté čtvrtletí loňského roku by podle nejnovějších údajů mírně revidován směrem dolů, což naznačuje potenciální oslabení ekonomické dynamiky. Tento pokles by mohl mít dlouhodobé důsledky pro celkovou hospodářskou stabilitu a mohl by ovlivnit rozhodování politiků o měnové politice.
  • Před březnovým zasedáním Fedu lze očekávat pokračování volatilního obchodování
    Světové akciové trhy v pondělí pokračovaly v bouřlivém obchodování. Americká obchodní seance se vyznačovala vysokou volatilitou, neboť akcie společnosti Meta (Facebook) pokračovaly v poklesu, což vyvolalo všeobecnou vlnu obav o schopnost tamního akciového trhu obnovit růst.
  • Předčasné volby v Británii toho moc nevyřeší, agónii spíše protáhnou
    Britský premiér Boris Johnson se v křesle ještě ani příliš neohřál a už utrpěl katastrofální porážku. Jeho silová taktika „brexit k 31. říjnu za každou cenu, bude-li třeba bez dohody“ narazila. Pravděpodobnost vystoupení Británie z EU před letošním 1. listopadem prudce klesla zhruba na 35 procent.
  • Předčasné volby v Turecku a jejich dopady a investiční příležitosti podle analytiků Fidelity International
    Turecký prezident Erdogan dnes oznámil předčasné prezidentské a parlamentní volby. Uskutečnit by se měly 24. června, což je o více než rok dříve, než původně plánované volby v listopadu 2019. Turecko se tak připojuje k dlouhému seznamu zemí rozvíjejících se trhů, které v roce 2018 zažijí volby. Analytici Fidelity International poukazují na to, že vzhledem k nedávné Erdoganově politické agendě není tento krok překvapením.
  • Před čísly ze zámoří eurodolar zůstává u stagnace, impulsy k pohybu postrádá i koruna
    Česká měna po klidném včerejšku ráno zkusila lehce posílit, ale vzápětí se vrací na 25,80. Ve výsledku tak pouze drží...
  • Před dalšími odstávkami varuje Libye, která své největší ropné pole uzavřela
    V pondělí Libye uzavřela svoje největší ropné pole a varovala před dalšími výpadky proudu, neboť energetický průmysl země, která je členem OPEC zavalila vlna demonstrací proti premiérovi. Agentura Bloomberg odhaduje, že více než polovina běžné libyjské produkce, která činí asi 1,2 milionu barelů denně, by mohla být zastavena.
  • Před daty z trhu práce roste nervozita, americké akcie i dluhopisy padají
    Dnešní makrodata hráče na finančních trzích zrovna nepotěšila, čímž se mohou přidat k ISM či komentářům z Fedu jako další negativní faktor. Zpráva ADP ukázala, že zaměstnanost v americkém firemním sektoru za prosinec narostla o 235 tisíc, zatímco se čekalo jen 150 k. Ačkoli nejde o spolehlivého předskokana oficiálních vládních čísel (zítra), velká odchylka investory logicky vystrašila. Něco podobného nastalo u žádostí o dávky v nezaměstnanosti - ty navzdory očekávání spadly na 204 tisíc. 
  • Před dnešním večerním projevem Bernankeho se dolar chytil záchranného lana
    Očekávání dalšího kvantitativního uvolňování z dílny Fedu stáhla včera dolarový index na nové letošní minimum....
  • Před důležitými událostmi je na trzích znát drobná nervozita
    Od začátku dnešního evropského obchodování se toho na hlavních trzích mnoho nezměnilo. Klíčové akciové indexy stále nemají jasný směr: V Evropě mají tendenci klesat, v USA růst, ovšem většinou nejde o velké změny. Dluhopisové výnosy jsou mírně dole a zlato se naopak obchoduje s drobným ziskem. Eurodolar ještě trochu přidal na 1,1075, ale i zde je celková denní změna skromná.
  • Před důležitými výsledky jsou akcie opatrné
    Po Tesle, která nedokázala uspokojit investory svými výsledky vylepšenými neprovozními položkami, zůstane pozornost trhů stále upřena hlavně k výsledkové sezóně. Reportovat bude spousta důležitých jmen, především tedy velké techy jako Microsoft a Alphabet po americkém závěru. A znovu půjde o konfrontaci s optimistickými očekáváními započítanými už před začátkem této sezóny do cen. Naproti tomu makrodata dnes budou stát stranou zájmu a trhy se mohou teprve připravovat na zítřejší Fed.
  • Před Fedem jsou na trzích v lehké převaze optimisti
    Středeční obchodování se dopoledne rozjelo mírně pozitivním směrem, a to jak v případě akcií, tak u dluhopisů. Změny cen, respektive výnosů, jsou však v obou případech pouze malé. Trochu větší pohyb sledujeme na eurodolaru, který se vydal nahrazovat ztráty ze včerejšího odpoledne a stoupá na 1,1870. Zlato se drží asi půl procenta v plusu a slušně roste ropa.
  • Před Fedem převládá důvěra v příznivý výsledek. Eurodolar, akcie i dluhopisy rostou
    Evropské akcie dnes dopoledne rostou kolem půl procenta a relativně dobře jsou na tom také dluhopisy. V jádru i na periferii eurozóny sledujeme drobný pokles výnosů, stejně jako v zámoří. Na trzích tak panuje poměrně příznivá situace. Nadále předpokládáme hlavní vliv drobných změn očekávání o výsledku zasedání amerického Fedu. Bankéři se sejdou už dnes a výsledek jejich jednání bude zveřejněn zítra večer.
  • Před Fedem rostou dluhopisy a mírně i akcie. WHO svolává mimořádnou schůzi
    I při pohledu na odpolední vývoj hlavních trhů můžeme říci, že opatrnost investorů trvá, přestože se akciovým indexům daří většinou mírně růst. Jejich zisky jednak nejsou příliš přesvědčivé a navíc neutuchá zájem o dluhopisy, které byly naopak včera v nemilosti. Delší výnosy v USA i Německu klesají skoro o 4 bazické body. Zlato je zhruba na svém a totéž platí pro japonský jen. Eurodolar dál balancuje kolem 1,1000.
  • Před Fedem trhům zlepšila náladu ECB. Propad maloobchodu naopak zklamal
    ECB na dnešek svolala mimořádné zasedání, aby řešila rostoucí výnosy, a zejména rizikové prémie na periferii eurozóny. Trhy si od tohoto jednání slibovaly zřejmě mnohé a tato naděje pomáhala už s předstihem zlepšovat sentiment zvláště vůči dotčeným dluhopisům. Nakonec se ukázalo, že banka nic připraveného z rukávu nevytáhne. Výsledkem je potvrzení, že má jít o flexibilní využití reinvestic peněz z maturujících dluhopisů nakoupených v rámci pandemického programu. Konkrétní detaily jsme však nedostali a aparát ECB musí teprve dát dohromady nový protikrizový nástroj. Nadšení na italských a dalších dluhopisech každopádně zůstává.
  • Před inflací nejlépe ochrání sbírání poštovních známek – lépe než akcie nebo nemovitosti. Zhodnocení filatelistických sbírek překonává rapidní inflaci průměrně o 9 % ročně
    Český statistický úřad dnes zveřejní čísla k březnové inflaci. Bude obří. Alespoň tedy na poměry tohoto tisíciletí. Nejpravděpodobněji vykáže hodnotu 12,4 procenta, nejvyšší od května 1998. Nelze ovšem vyloučit, že bude vyšší i než třináct procent. V krajním případě může dokonce překonat hodnoty ze začátku roku 1998, kdy dvakrát po sobě vykázala úroveň 13,4 procenta. To by znamenalo, že ceny v Česku rostou nejvýrazněji od prvního roku jeho existence, konkrétně od prosince 1993.
  • Před klíčovými daty pohyb trhů ustal, koruna ráno mírně ztrácí
    Česká měna začala páteční obchodování nepatrným oslabením proti euru na současných 25,77. Domácí data negativním imp...
  • Předkrm z trhu práce dolar povzbudil, horší objednávky náladu nepokazily
    Dolaru se dařilo lehce posilovat vůči euru už dopoledne, když důvodem mohla být očekávání před čísly z trhu práce. Na...
  • Před librou stojí klíčové hlasování
    Pár GBPUSD se dnes propadl na mnohaletá minima. Ráno se dokonce dostal až na 1,1958 GBPUSD a i když posléze korigoval, tak obchodníci zůstávají v pohotovosti kvůli očekávaným večerním událostem. Britský parlament se dnes vrací do práce a pokusí se přinutit premiéra k oddálení Brexitu do té doby, dokud nebude uzavřena smlouva s EU. Pokud hlasování proběhne dnes, tak se očekává mezi dvaadvacátou a třiadvacátou hodinou. Pokud budou zákonodárci úspěšní, tak premiér Johnson by mohl oznámit konání nových parlamentních voleb. K tomu nicméně potřebuje 2/3 majoritu v parlamentu. Investoři nebudou pravděpodobně z nových voleb nadšeni, protože tento scénář by pravděpodobně zvýšil šanci na odchod Velké Británie z EU bez dohody.
  • Předloni ztrátová Tesařova DK Holding Investments měla loni zisk 5,5 miliardy Kč
    Energetická skupina DK Holding Investments podnikatele Jaromíra Tesaře v loňském roce zaznamenala rekordní čistý zisk ve výši 231,8 milionu eur (5,5 miliardy Kč). Předloni přitom skupina skončila ve ztrátě 35,3 milionu eur (asi 840 milionů Kč). Skoro o 60 procent stouply také tržby na 1,86 miliardy eur (44,3 miliardy korun). Vyplývá to z výroční zprávy DK Holding Investments, na kterou dnes upozornil Ekonomický deník.
  • Přednášející a témata konference ShowFx v Praze
    Všichni obchodníci a ti, koho zajímá dozvědět se více o obchodování a investicích, jsou zváni 12. května na bezplatnou vzdělávací akci – první Finanční konferenci ShowFx World v Praze.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
FxNet
ATC Brokers
reklama
Fintokei ProTrader