Úterý 19. březen 2024 05:15
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

O osudu digitálního dolaru na dalších pět let je rozhodnuto

21.01.2022 17:42  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Představitelé federálního systému nemeškali a udělali klíčový krok v historii vytváření své digitální měny. Podle zástupců instituce to pomůže zajistit dominanci amerického dolaru na světovém trhu. Vliv měl rostoucí trh kryptoměn, se kterým centrální banka tvrdě bojuje. Soutěžit budou i digitální měny jiných zemí.

O osudu digitálního dolaru na dalších pět let je rozhodnuto

Centrální banka na první pohled nedělala závěry o tom, zda je emise takové měny rozumná, a každopádně prohlásila, že nehodlá jednat bez podpory Bílého domu a Kongresu. Je tedy nepravděpodobné, že by digitální americký dolar byl vydán v blízké budoucnosti.

analytics61ead2d287574.jpg

Všimněte si však, že 35stránkový zápis z jednání o vládou podporované digitální minci (známé jako CBDC) představuje nejdůležitější akci Fedu, který se snaží proniknout hlouběji do digitálních aktiv. Výsledkem jednání navíc bylo prohlášení, že orgán pro měnovou politiku upřednostňuje, aby zákonodárci přijali samostatný zákon povolující měnu.

"Zavedení CBDC bude představovat velmi důležitou inovaci v amerických financích," píše se v dokumentu Fedu.

Fed bude nadále shromažďovat informace o této otázce od veřejných organizací. Centrální banka také nastínila několik potenciálních výhod mince kryté USA, včetně potřeby, aby dolar zůstal dominantní měnou v mezinárodním finančním systému. Zástupci také uvedli, že CBDC může zlepšit přeshraniční platby, zvýšit finanční dostupnost a zjednodušit používání dolaru v nových technologiích.

Centrální banka ale zároveň varovala před možnými negativními důsledky, včetně odlivu vkladů z tradičních bankovních systémů a zvýšení pravděpodobnosti vážnějších útoků na finanční firmy. Soukromí je také základním kamenem, protože vláda může mít přímý přístup k transakcím jednotlivých občanů.

Zpráva poskytuje několik podrobností o tom, jak lze tyto kontroverzní problémy vyřešit, a říká, že Fed "potřebuje najít vhodnou rovnováhu mezi ochranou práv spotřebitelů na soukromí a zajištěním transparentnosti nezbytné k odvrácení trestné činnosti".

Infrastruktura tohoto nového systému se navíc může stát lákavým cílem pro hackery. Proto by mohla být ochrana CBDC ze strany Fedu "obzvláště náročná", uvádí zpráva, protože by měla "více vstupních bodů než stávající platební služby".

Představitel Fedu novinářům řekl, že centrální banka vyhodnotí další kroky po uplynutí lhůty pro vyjádření. Datum zahájení programu však neuvedl.

Nejzajímavějším a nejděsivějším bodem budoucí strategie je možnost účasti společností, které nejsou bankami. Zástupci Fedu tedy poznamenali, že úřad se pravděpodobně bude spoléhat na zprostředkovatele ze soukromého sektoru, což mohou být tradiční věřitelé nebo nebankovní instituce, kteří nabízejí účty a usnadňují platby CBDC, než aby tuto roli převzali.

Jedná se pravděpodobně o jeden z nejkontroverznějších bodů protokolu, jehož implementace může mít vážné důsledky pro dolar a v konečném důsledku i pro národní bezpečnost Spojených států.

Obecně je však dokument výsledkem květnového rozhodného obratu předsedy Jerome Powella směrem k hlubšímu zapojení do digitálních platebních systémů. Od bostonského Fedu se v únoru očekává samostatný dokument o technologii, která dokáže spravovat digitální měnu centrální banky. To druhé je nutné, protože centrální banky po celém světě, především Čínská lidová banka, spěchají se svými digitálními měnami.

Připomeňme, že Čína letos spustila pilotní projekt digitálního jüanu a očekává se, že jeho použití oznámí na zimních olympijských hrách v Pekingu v únoru. Někteří odborníci tvrdí, že Čína a další země, které jako první přijaly digitální měny, mohou stanovit standardy pro jiné země, částečně proto, že systémy digitálních měn různých zemí budou muset nakonec koordinovat přeshraniční platby.

Z tohoto důvodu může být výzkum Fedu důležitý, i když digitální americký dolar nebude spuštěn po mnoho let, protože mnoho zemí se bude snažit přizpůsobit své systémy integraci s USA.

Pokud se však jüan ujme vedení, a to se stane, je pravděpodobnější, že dolar bude muset "dohnat" a přizpůsobit se stávajícím platebním systémům, což také negativně ovlivní postavení dolaru jako světové měny. Dolar může tento status ztratit do dvou let.

Mezitím, při absenci digitálního dolaru vydaného Fedem, soukromé společnosti spustily svou verzi ve formě stabilních mincí, které obsahují rezervy navržené tak, aby umožňovaly výměnu mincí za fiat měnu na bázi jedna ku jedné.

Zdá se, že tuto praxi umožnil kryptotrh a zejména Defi (systém decentralizovaného financování na blockchainu). Na rozdíl od posledně jmenovaných jsou však "stabilní coiny" společností ochuzeny o výhody blockchainu, jako je záruka anonymity a nejvyšší priorita zabezpečení dat. Bez státní kontroly rezerv, která má ovšem své limity, je odhadovaná hodnota takto "stabilních coinů" diskutabilní. Přesto fenomén existuje a před prvními vážnými krádežemi je součástí trhu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Online broker DEGIRO opět prokazuje velký pokrok i ve výsledcích za rok 2017
    DEGIRO pokračuje ve vykázování silného růstu. Rok 2017 společnost zakončila s 246 190 účty, což představuje nárůst o 67% v porovnání s tím samým obdobím minulého roku, zatímco příjmy vzrostly o 55% na více než 41 milionů EUR. V roce 2017 narostl počet provedených transakcí o 51% na 14 736 660. Toto číslo obsahuje 12 521 638 transakcí drobných investorů a 2 215 022 transakcí provedených profesionálními klienty. DEGIRO završilo každé čtvrtletí roku 2017 s čistým ziskem.
  • Online burza OKEx spouští obchodování s opcemi
    Jedná se vůbec o první burzu kryptoměn, která pod jednou střechou nabízí C2C (obchodování mezi fyzickými osobami), spotové obchody, futures, swapové obchody s cennými papíry s nekonečnou platností a obchodování s opcemi.
  • Online investiční konference InvestNight 2024: Program plný investic
    Přicházíme s online verzí Investiční konference InvestNight 2024! Těšte se na bohatý program plný aktuálních témat a inspirativních příběhů, které budou diskutovány v pohodlí vašeho domova. Připojte se k nám 6. března 2024 a podělte se o novinky v tradičních i alternativních investicích, daňové optimalizaci a úspěšné fintech start-upy. Nechte se unést atmosférou této online události!
  • Online investiční konference 2021 je tu!
    Už jsme si mohli zvyknout, že prezenční konference, semináře a podobné události se odehrávají v online prostoru, který nabízí nesčetné možnosti setkávání a vzdělávání, a to z pohodlí vašeho domova.
  • 🔴ONLINE INVESTIČNÍ KONFERENCE 2022 – 26. 11. 2022 OD 13:00
    Hlavním tématem celé konference bude hledání investičních příležitostí v období globální recese a vysoké inflace. Dále se bude formou přednášek a panelových diskuzí rozebírat samozřejmě také makro a měnová politika, geopolitika atd. Chybět nebudou ani konkrétní investiční postupy – konkrétně zhodnocení pasivní vs. aktivní investiční strategie, alternativní investiční strategie aj. Více informací a přihlášení zdarma:
  • Online Marketing Manager – junior/senior
    V tuto chvíli hledáme pro volnou pracovní pozici samostatného člověka, který je schopen pracovat na online aktivitách a který je odhodlaný...
  • Online platforma Bondster.cz jako první umožňuje investovat do úvěrů zajištěných bitcoiny
    Česká investiční platforma Bondster.cz přichází s unikátním řešením na poli P2P investic nejen v Česku, ale také v Evropě. Způsoby zajištění půjček pro investory obohatila o bitcoiny, od čehož si slibuje ještě větší zájem o P2P investování.
  • Online svět, který je velmi důležitý
    V dnešní době snad neexistuje člověk, který by neměl ve svém domově kvalitní připojení k internetu. Být onli...
  • 📢ONLINE TRADING KONFERENCE 2021 již 27. 3.!
    XTB opět využije tuto možnost a plánuje uskutečnit Online trading konferenci - největší tuzemskou událost pro tradery, která se bude konat již koncem měsíce března. Na účastníky čeká pestrý program, který sestává z přednášek hostů z řad těch nejlepších odborníků na trading a investice v České republice.
  • O osudu australana se brzy rozhodne
    Australský obchodní deficit se v prosinci snížil o více, než očekávala samotná ekonomika. Prosincový rozdíl mezi ...
  • Opakované české referendum o euru není nesmysl. Vždyť euro samo by bez opakovaného referenda ani neexistovalo
    V současné debatě o přijetí eura v Česku často zní dvě krajně zavádějící, přitom ovšem zásadní věci. Zaprvé ta, že referendum o přijetí eura nemá smysl, protože Češi si přijetí společně měny už odhlasovali roku 2003. Zadruhé pak ta, že Česko nepřijetím eura porušuje svůj závazek vůči EU, stvrzený právě oním referendem z roku 2003, resp. samotným vstupem do EU o rok později. Uveďme obě tato krajně zavádějící tvrzení na pravou míru.
  • Opakovaný souboj Trump-Biden stále reálnější. Komu bude hrát do karet ekonomika?
    Donald Trump zažil již druhou vítěznou noc v republikánských primárkách a vše nasvědčuje tomu, že v listopadu v amerických prezidentských volbách dojde opět na souboj Trump-Biden. V americké politice tak mimochodem dojde k velmi neobvyklé situaci, kdy prezident, který po čtyřech letech v úřadu volby prohrál, se vrátí do ringu, aby vyzval stávajícího prezidenta, jenž jej porazil. Americký volič při prezidentské volbě bude zvažovat řadu témat, která jej pálí.
  • Opatrenia NBS zaberajú. Trh s bývaním sa ochladzuje.
    Už je to takmer rok, čo NBS v reakcii na prudký rast zadlžovania domácností pri nízkych úrokových sadzbách pripravila balíček opatrení na ochladenie trhu s bývaním. Konkrétne obmedzila rozdávanie hypoték s financovaním viac ako 80% hodnoty nehnuteľnosti a hypoték v takej výške, po ktorej splátke by dlžníkom neostala dostatočná finančná rezerva. Minulý týždeň vyšli čísla z trhu s bývaním za tretí kvartál a tak je najlepší čas bilancovať, či sa NBS podarilo ochladiť trh s bývaním.
  • Opatrná ECB, slabá data, Fed a negativní závěr týdne
    Koronakrize se v Evropě rozjela o pár týdnů dříve než v USA a je to vidět i na makroekonomických statistikách. HDP v eurozóně v 1Q mezikvartálně spadl o 3,8 procenta, což je o dost horší výsledek než včera ze zámoří. Bez anualizace by americké HDP vykázalo 1,2procentní pokles. Je to však údaj na úrovni tržních odhadů, takže nezpůsobil velké pozdvižení.
  • Opatrná rétorika Fedu
    Americký dolár je od začiatku týždňa na ústupe po tom, ako v piatok silno posilnil. Dôvodom boli dosť holubičie vyjadrenia podpredsedu Fedu...
  • Opatrnější rozjezd týdne a přesun pozornosti k makrodatům
    Začátek nového týdne se na hlavních trzích zatím odehrává bez dalších otřesů. Volatilita je výrazně menší, než na co jsme během těchto turbulentních časů zvyklí. Dluhopisy se dál slušně kupují při poklesu 10Y výnosu v USA či Německu asi o 5 bazických bodů. Naproti tomu akcie mírně ztrácejí. Eurodolar se posouvá dolů na 1,1070. Další výrazný propad sledujeme na ropě, v jejíchž 7procentních ztrátách se odráží přibývající evidence obrovského převisu nabídky.
  • Opatrné komentáře managementu amerických bank trhy nepřesvědčily
    Americký index S&P 500 v pátek ztratil 0,3 %, za celý týden si však polepšil o dvě procenta. Rozšíření dalších zisků vystavily stopku finanční tituly, které během páteční seance oslabily o více jak 1,5 %. Přestože výsledky za první kvartál letošního roku bank JPMorgan Chase a Citigroup překonaly očekávání, komentáře managementu včetně další instituce Wells Fargo byly ohledně úvěrových aktivit velmi opatrné.
  • Opatrné obchodování před zasedáním Fedu, AUD ztrácí, světlejší americká data porážejí výhled MMF, GBP stabilní u 5letých maxim; denní přehled událostí
    Americkým akciovým indexům se včera podařilo uzavřít druhý den v řadě mírně v plusu po krátké sérii výprodejů. Ne...
  • Opatrné obchodování v Evropě. SEC se připomíná, německá data jsou horší
    Německý index podnikatelského sentimentu Ifo se v srpnu zhoršil více, než se čekalo, čímž dává podobnou informaci jako nedávný index nákupních manažerů z průmyslu. Mírný dopad data možná mají, když se německý akciový index DAX nachází těsně v záporu a je na tom hůře než jeho hlavní protějšky. Zisky Londýna, Amsterdamu či Paříže jsou však dopoledne pouze drobné. Podobně jsou na tom také americké futures.
  • Opatrnost na trzích stále převažuje, kupují se americké dluhopisy a posiluje japonský jen
    Hlavní trhy i dnes charakterizuje opatrnost a vyhlížení dalších prohlášení k mezinárodnímu obchodu, případně i známek dopadu na ekonomiky či sentiment. Asie sice nese možné důsledky obchodních válek poměrně dost, ale evropské akcie se dnes obchodují smíšeně, většinou při malých změnách hlavních indexů. Slušně se daří dluhopisům na periferii, které se snaží vrátit po včerejším poklesu. Na hlavních dluhopisových trzích sledujeme převažující poptávku, která míří více do zámoří než do Evropy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new