Úterý 19. březen 2024 05:08
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Opatrná rétorika Fedu

13.10.2014 12:15  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký dolár je od začiatku týždňa na ústupe po tom, ako v piatok silno posilnil. Dôvodom boli dosť holubičie vyjadrenia podpredsedu Fedu Stanleyho Fischera počas víkendu, ktorý podčiarkol dôležitosť budúcich dát pre politiku Fedu. Tiež zdôraznil, že slabšie podmienky v zahraničí by mohli ovplyvniť rozhodovanie Fedu: „Ak bude zahraničný rast slabší ako sa očakáva, následkom by mohlo byť, že Fed bude meniť svoju politiku pomalšie“.

Americký minister financií Lew varoval krajiny G7 a G20, pred tým aby „neochvejne lipli na svojich výmenných kurzoch. Krajiny G7 by sa mali orientovať na záväzky svojich fiškálnych a monetárnych cieľov k svojim domácim ekonomikám používajúc domáce nástroje a necieliť menové kurzy...“ Inými slovami: nechceme menové vojny, ktoré by sa mohli stať veľkým rizikom v situácii zhoršujúcich sa globálnych podmienok.

V Európe, ratingová agentúra S&P znížila výhľad francúzskeho dlhu a znížila aktuálny rating na fínsky dlh na AA+ z AAA.  

Výhľad do budúcnosti

Dnes sú v USA bankové prázdniny a okrem nich je zatvorený aj trh dlhopisov, no akciové trhy sú otvorené – čo môže byť zaujímavé po tom, ako sme videli panický záver minulotýždňového obchodovania. Pondelky sú typicky pokojné, najmä počas bankových prázdnin, no obchodníci môžu ostať nervózni po škaredom minulom týždni, takže treba ostať pozorný.

Ak táto situácia bude pokračovať, nasledovať by malo ďalšie oslabovanie menej likvidných a komoditných mien. Tu sa jedná hlavne o AUD a NZD, pričom nechápem poslednú odolnosť kiwi.

A čo meny G3? Japonský jen nabral na sile, ta ako v posledných rokoch, keď sa zhoršuje nálada na trhoch. Avšak som zvedavý ako dlho bude jeho rely voči americkému doláru pokračovať. Myslím si, že dôvodom poklesu USDJPY sú tiež slová japonských predstaviteľov o rizikách slabého jenu a tiež predstaviteľov Fedu o rizikách očakávaného rastu úrokových sadzieb.

Avšak z dlhodobého hľadiska Japonsko nie je žiadnym bezpečným prístavom a nemá žiadny presvedčivý rastový príbeh, na rozdiel od USA, ktoré je bezpečným prístavom, keďže Fed sa nesnaží oslabiť svoju menu obrovskými nákupmi aktív. Nie som ochotný nastúpiť na tento vlak a radšej by som nakúpil USDJPY, avšak budem sledovať známky obratu na kľúčových úrovniach ako je fibonacci na 106,65 a horizontálny suport na 105,45.

USDJPY

Ako som povedal, budem čakať na reverzné obrazce pre nákup USDJPY. Buď pokiaľ sa prelomí 107,40/50 a tento pokles bude prudko odmietnutý už na začiatku týždňa alebo pri ďalšej úrovni 38,2% fibo poslednej veľkej rely na 106,65, prípadne 105,50. Najsilnejším býčím signálom by bol býčí reverzal na dennej sviečke v deň, keď akciový trh nezaznamená býčí reverzal alebo ešte lepšie, bude pod silným výpredajným tlakom (čo naznačí, že bezpečný JPY už nie je tým, čo býval).

Čo sa týka ekonomického kalendára, ten je najzaujímavejší pre UK, kde budeme mať zajtra infláciu a trh práce v stredu. Dlhé pozície na libre boli uzavreté iba málo a aj to najmä voči USD. Ak bude pretrvávať risk-off a dáta budú slabé, uvidíme squeeze týchto pozícií naprieč všetkými menami, čo môže potiahnuť EURGBP nad 0,79. Toto nie je predpoveď, iba poznámka o krátkodobej zraniteľnosti libry, pokiaľ situácia pôjde proti nej.

Okrem toho kalendár je slabý, keď jediné dôležité dáta z USA sú maloobchodné tržby v stredu a piatkové stavebné povolenia. Po nich budú investori pozorne sledovať americké korporátne výsledky s tým, ako sa index S&P500 uzatváral na úrovni 200-dňového kĺzavého priemeru.

USDJPY 141013-hardy


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Online Marketing Manager – junior/senior
    V tuto chvíli hledáme pro volnou pracovní pozici samostatného člověka, který je schopen pracovat na online aktivitách a který je odhodlaný...
  • Online platforma Bondster.cz jako první umožňuje investovat do úvěrů zajištěných bitcoiny
    Česká investiční platforma Bondster.cz přichází s unikátním řešením na poli P2P investic nejen v Česku, ale také v Evropě. Způsoby zajištění půjček pro investory obohatila o bitcoiny, od čehož si slibuje ještě větší zájem o P2P investování.
  • Online svět, který je velmi důležitý
    V dnešní době snad neexistuje člověk, který by neměl ve svém domově kvalitní připojení k internetu. Být onli...
  • 📢ONLINE TRADING KONFERENCE 2021 již 27. 3.!
    XTB opět využije tuto možnost a plánuje uskutečnit Online trading konferenci - největší tuzemskou událost pro tradery, která se bude konat již koncem měsíce března. Na účastníky čeká pestrý program, který sestává z přednášek hostů z řad těch nejlepších odborníků na trading a investice v České republice.
  • O osudu australana se brzy rozhodne
    Australský obchodní deficit se v prosinci snížil o více, než očekávala samotná ekonomika. Prosincový rozdíl mezi ...
  • O osudu digitálního dolaru na dalších pět let je rozhodnuto
    Představitelé federálního systému nemeškali a udělali klíčový krok v historii vytváření své digitální měny. Podle zástupců instituce to pomůže zajistit dominanci amerického dolaru na světovém trhu. Vliv měl rostoucí trh kryptoměn, se kterým centrální banka tvrdě bojuje. Soutěžit budou i digitální měny jiných zemí.
  • Opakované české referendum o euru není nesmysl. Vždyť euro samo by bez opakovaného referenda ani neexistovalo
    V současné debatě o přijetí eura v Česku často zní dvě krajně zavádějící, přitom ovšem zásadní věci. Zaprvé ta, že referendum o přijetí eura nemá smysl, protože Češi si přijetí společně měny už odhlasovali roku 2003. Zadruhé pak ta, že Česko nepřijetím eura porušuje svůj závazek vůči EU, stvrzený právě oním referendem z roku 2003, resp. samotným vstupem do EU o rok později. Uveďme obě tato krajně zavádějící tvrzení na pravou míru.
  • Opakovaný souboj Trump-Biden stále reálnější. Komu bude hrát do karet ekonomika?
    Donald Trump zažil již druhou vítěznou noc v republikánských primárkách a vše nasvědčuje tomu, že v listopadu v amerických prezidentských volbách dojde opět na souboj Trump-Biden. V americké politice tak mimochodem dojde k velmi neobvyklé situaci, kdy prezident, který po čtyřech letech v úřadu volby prohrál, se vrátí do ringu, aby vyzval stávajícího prezidenta, jenž jej porazil. Americký volič při prezidentské volbě bude zvažovat řadu témat, která jej pálí.
  • Opatrenia NBS zaberajú. Trh s bývaním sa ochladzuje.
    Už je to takmer rok, čo NBS v reakcii na prudký rast zadlžovania domácností pri nízkych úrokových sadzbách pripravila balíček opatrení na ochladenie trhu s bývaním. Konkrétne obmedzila rozdávanie hypoték s financovaním viac ako 80% hodnoty nehnuteľnosti a hypoték v takej výške, po ktorej splátke by dlžníkom neostala dostatočná finančná rezerva. Minulý týždeň vyšli čísla z trhu s bývaním za tretí kvartál a tak je najlepší čas bilancovať, či sa NBS podarilo ochladiť trh s bývaním.
  • Opatrná ECB, slabá data, Fed a negativní závěr týdne
    Koronakrize se v Evropě rozjela o pár týdnů dříve než v USA a je to vidět i na makroekonomických statistikách. HDP v eurozóně v 1Q mezikvartálně spadl o 3,8 procenta, což je o dost horší výsledek než včera ze zámoří. Bez anualizace by americké HDP vykázalo 1,2procentní pokles. Je to však údaj na úrovni tržních odhadů, takže nezpůsobil velké pozdvižení.
  • Opatrnější rozjezd týdne a přesun pozornosti k makrodatům
    Začátek nového týdne se na hlavních trzích zatím odehrává bez dalších otřesů. Volatilita je výrazně menší, než na co jsme během těchto turbulentních časů zvyklí. Dluhopisy se dál slušně kupují při poklesu 10Y výnosu v USA či Německu asi o 5 bazických bodů. Naproti tomu akcie mírně ztrácejí. Eurodolar se posouvá dolů na 1,1070. Další výrazný propad sledujeme na ropě, v jejíchž 7procentních ztrátách se odráží přibývající evidence obrovského převisu nabídky.
  • Opatrné komentáře managementu amerických bank trhy nepřesvědčily
    Americký index S&P 500 v pátek ztratil 0,3 %, za celý týden si však polepšil o dvě procenta. Rozšíření dalších zisků vystavily stopku finanční tituly, které během páteční seance oslabily o více jak 1,5 %. Přestože výsledky za první kvartál letošního roku bank JPMorgan Chase a Citigroup překonaly očekávání, komentáře managementu včetně další instituce Wells Fargo byly ohledně úvěrových aktivit velmi opatrné.
  • Opatrné obchodování před zasedáním Fedu, AUD ztrácí, světlejší americká data porážejí výhled MMF, GBP stabilní u 5letých maxim; denní přehled událostí
    Americkým akciovým indexům se včera podařilo uzavřít druhý den v řadě mírně v plusu po krátké sérii výprodejů. Ne...
  • Opatrné obchodování v Evropě. SEC se připomíná, německá data jsou horší
    Německý index podnikatelského sentimentu Ifo se v srpnu zhoršil více, než se čekalo, čímž dává podobnou informaci jako nedávný index nákupních manažerů z průmyslu. Mírný dopad data možná mají, když se německý akciový index DAX nachází těsně v záporu a je na tom hůře než jeho hlavní protějšky. Zisky Londýna, Amsterdamu či Paříže jsou však dopoledne pouze drobné. Podobně jsou na tom také americké futures.
  • Opatrnost na trzích stále převažuje, kupují se americké dluhopisy a posiluje japonský jen
    Hlavní trhy i dnes charakterizuje opatrnost a vyhlížení dalších prohlášení k mezinárodnímu obchodu, případně i známek dopadu na ekonomiky či sentiment. Asie sice nese možné důsledky obchodních válek poměrně dost, ale evropské akcie se dnes obchodují smíšeně, většinou při malých změnách hlavních indexů. Slušně se daří dluhopisům na periferii, které se snaží vrátit po včerejším poklesu. Na hlavních dluhopisových trzích sledujeme převažující poptávku, která míří více do zámoří než do Evropy.
  • Opatrnost před daty. Fed připravuje na prosincové zrychlení
    Po včerejším odrazu vzhůru v USA je Evropa opatrná a obchoduje jen těsně v zeleném. Úvodní zisky už hlavní indexy stihly skoro odevzdat. Omikron zůstává stále do značné míry neznámou, ale trhy se ho už celkově tolik nebojí.
  • Opatrnost, zamykání zisků z akcií a větší zájem o dluhopisy. Středa přináší změnu
    Středeční obchodování přináší obrat optimistické nálady, kterou jsme na trzích sledovali po většinu nedávných obchodních dní. Změnu naznačil už včerejší závěr na Wall Street a nepřesvědčivá Asie. Evropské akciové indexy následně klesají, přičemž nejhůř je na tom německý DAX . Ten byl včera lídrem růstu díky automobilkám, ale ty ho dnes naopak tíží a přidává se Bayer.
  • Opatrnost zvítězila, české sazby se nemění
    Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání zvolila stabilitu základní úrokové sazby, která tak již popáté v řadě zůstala na 2 %. Ani silné domácí inflační tlaky, ani záblesky naděje na uklidnění mezinárodního napětí tak české bankéře v jejich názoru nezviklaly. Silnějším argumentem zřejmě bylo očekávané zpomalení české ekonomiky, které s sebou přinese i snížení cenové dynamiky. Toto rozhodnutí bylo vesměs očekáváno, ačkoliv určité signály z posledních týdnů ponoukaly ke spekulacím na možné zvýšení úroků.
  • Opatrný Fed a nižší výnosy drží dolar pod tlakem
    Během dnešního obchodování pomáhalo vylepšit náladu na finančních trzích dění kolem Katalánska, které se prozatím nevydalo cestou jednostranného vyhlášení nezávislosti a dalo přednost jednání.
  • Opatrný obrat vzhůru. Absence zpráv otupila pesimismus, akcie rostou, eurodolar se konsoliduje
    Po další krátkodobé negativní vlně sledujeme na finančních trzích opět zklidnění, jak už je během letošního května pravidlem. Akcie v Asii sice ještě klesaly, ale Evropa se vydává lehce vzhůru, čímž koriguje včerejší propad. Obrat směru sledujeme také na zlatě, které klesá, a dluhopisech, jejichž výnosy míří většinou mírně vzhůru.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader