Pátek 29. březen 2024 03:38
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Snížení inflace v Evropě a dobré údaje o zaměstnanosti v USA podpoří poptávku po rizikových aktivech

07.01.2022 09:46  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nedávné události ukazují, že investoři zcela přešli od tématu "omikron" k příslibu Fedu na konci prosincového zasedání, zejména k očekávanému trojímu zvýšení úrokových sazeb v letošním roce.

Světové trhy byly pod tlakem již druhý den po skončení vánoční rally. Jak bylo uvedeno v předchozí analýze trhu, náladu na trhu plně ovlivňuje zvýšené očekávání, že Fed může začít zvyšovat výpůjční náklady již v březnu, a také zveřejnění nových údajů o inflaci v USA.

Dnes se pozornost trhu zaměří na zveřejnění údajů o spotřebitelské inflaci v eurozóně. Ta se podle našeho názoru může stát důležitým signálem toho, zda hodnoty inflace v ekonomicky vyspělých zemích, které v době koronavirové pandemie použily opatření na podporu ekonomiky a pomoc obyvatelstvu, dosáhly svého vrcholu. Pokud se ukáže, že skutečně prezentované údaje z EU nebudou alespoň vyšší než prognóza 4,7 % oproti 4,9 % před rokem a budou vykazovat výraznější pokles, pak se to může stát signálem, že inflace v USA může také dosáhnout maxima a poté se s normalizací obchodní a logistické aktivity může upravit, pokud znatelně neklesne.

Pokud nás čekají takové vyhlídky, pak by se první zvýšení sazeb Fedu v březnu očekávat nemělo. V takovém případě se výnosy amerických státních dluhopisů s největší pravděpodobností obrátí směrem dolů. Pod tlakem bude i americký dolar a poptávka po aktivech, jako jsou komodity obchodované v dolarech, znatelně vzroste. Kromě toho je třeba očekávat rally na akciových trzích.

Kromě údajů o inflaci v eurozóně budou nepochybně přitahovat pozornost údaje o zaměstnanosti v USA. Podle prognózy by americká ekonomika měla v prosinci získat 400 000 nových pracovních míst oproti listopadovému růstu o 210 000. Zároveň se očekává, že míra nezaměstnanosti se sníží ze 4,2 % na 4,1 %. Pokud čísla nezklamou, pak lze očekávat tradiční lokální posílení amerického dolaru na měnovém trhu a zvýšení poptávky po akciích firem nejen ve Státech, ale i v Evropě.

Při hodnocení současné situace se domníváme, že na trzích dnes panuje pozitivní nálada.

Předpověď pro dnešní den:

Pár EUR/USD se stále pohybuje v rozmezí 1,1230–1,1360. Pokud údaje o spotřebitelské inflaci v EU poklesnou, může to podpořit pár, který s největší pravděpodobností vzroste na úroveň 1,1410.

analytics61d7eb5d10954.jpg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Snídaně pohledem investora: Pěstitelé na kávě nezbohatnou, za to investoři ano
    Pro někoho je snídaně běžnou součástí jídelníčku, ale pro jiného možnost potenciálního výnosu. Společnost K&L Rock připravila seriál, kde zanalyzuje investice do snídaně. Jako první jsme se podívali na investici do kávy.
  • Snížená nabídka novostaveb v centru Prahy zvyšuje zájem o zrekonstruované byty
    Hlad po bydlení v Praze začíná stírat rozdíl mezi novými a staršími byty. Zejména v centru města se podle aktuálních dat společnosti Flat Zone starší byt nabízí za obdobnou cenu jako byt nový. Jejich nabídka je zde oproti novostavbám přitom zhruba trojnásobná. Uvedený trend nahrává realitním investorům, kteří se na rekonstrukce původní zástavby zaměřují. Zájem o starší rekonstruované byty určené pro vlastní bydlení nebo dlouhodobý pronájem proto také roste.
  • Snížení cel na americké automobily může snížit poptávku po evropské produkci
    „Dojde-li ke snížení cel na vývoz automobilů ze Spojených států do Číny, stanou se americké automobily konkurenceschopnější na čínském trhu. V takovém případě hrozí snížení poptávky po evropských automobilech, které se vyvážejí do Číny. Ke snížení poptávky může dojít i u výrobců automobilů přímo na čínském trhu, což se může dotknout například společnosti Škoda Auto,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Snížení cen na průmyslové kovy vyvolalo zkolabovaní kurzu australského dolaru.
    Od začátku týdne australský dolar ztratil 1,5% vůči dolaru USA a klesl pod hladinu 0,9000. Momentálně pár AUD/USD ztr...
  • Snížení cen na průmyslové kovy vyvolalo zkolabovaní kurzu australského dolaru.
    Od začátku týdne australský dolar ztratil 1,5% vůči dolaru USA a klesl pod hladinu 0,9000. Momentálně pár AUD/USD ztr...
  • Snížení cen v Saúdské Arábii poškodilo ropu, zatímco americký trh vstřebává zprávy o Boeingu
    Cena ropy byla v pondělí v centru pozornosti poté, co ceny ropy brent na začátku týdne klesly o téměř 4 %. Hnacím motorem byla Saúdská Arábie, která oznámila snížení cen svých dodávek ropy na únor, a to pro všechny odběratele, nejen pro odběratele se sídlem v Asii, jak to dělala dříve.
  • Snížení daní? Ne. Protože Babiš
    Debata o zrušení superhrubé mzdy ilustruje, jak moc se v Česku veřejná diskuse pokřivila. Příliš mnoho vlivných lidí už nemůže vystát premiéra Babiše. Přitom jde mnohdy o ty samé lidi, kteří mu před osmi lety dláždili cestu k moci. Tehdy – v rámci dobového protikorupčního tažení – byli jejich nepřítelem premiér Nečas a jeho ministr financí Kalousek.
  • Snížení dlouhých pozic na kovech
    Trh se zlatem je stále nad úrovní 1 800 USD za unci, zatímco se čeká na agresivnější kroky Fedu, který se snaží zvládnout rostoucí inflační hrozbu a omezit inflaci čtyřnásobným zvýšením sazeb.
  • Snížení DPH na potraviny je zrádné, potraviny by dlouhodobě zlevnit nemuselo. Naopak, mohlo by je zdražit nad nynější úroveň, řetězce se marže zjevně navyšují už teď
    Fialova vláda čelí tlaku potravinářů a svazu obchodu, aby snížila DPH na potraviny. Zatím tlaku odolává, což je správné. Snížení DPH na potraviny by v jeho nutně přechodné podobě totiž mohlo spotřebitele poškodit. A nejvíce by v takovém případě poškodilo spotřebitele z řad nejchudších domácností. Pro ně totiž potraviny představují relativně vyšší část celkového domácího rozpočtu než pro bohatší domácnosti.
  • Snížení hodnoty bitcoinu o polovinu je pro Saylorovu MicroStrategy příznivé
    Analytici předpovídají, že další předhalvingová rally bitcoinu by mohla začít v příštích čtyřech měsících.
  • Snížení inflace v USA nemusí nutně vést k pauze ve zvyšování sazeb Fedu
    Dnes začíná dvoudenní zasedání Fedu ohledně měnové politiky, které by mohlo mít negativní i pozitivní dopady na globální finanční trhy. Oznámení týkající se konce cyklu zvyšování úrokových sazeb, po kterém bude následovat období snižování sazeb, pravděpodobně povede k nárůstu poptávky po akciích a oslabení dolaru.
  • SNÍŽENÍ MÍRY ÚROKOVÝCH SAZEB ECB PODPOŘILO AKCIE
    Pár EUR/USD ztratil více než 100 bodů v důsledku snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou o 0,25% na...
  • Snížení nákupu aktiv zrychlíme, oznámil Powell. Ekonomika USA je již dostatečně silná
    Turecká lira v tomto týdnu opět zaznamenala pokles na historická minima. Od začátku roku lira “ztratila“ vůči americkému dolaru okolo 47 %. Tamní centrální banka se proto rozhodla k intervencím na devizovém trhu ve snaze zastavit nebo aspoň zmínit pokles své měny.
  • Snížení ratingu čínského dluhu ukrajuje důvěru v růst čínské ekonomiky
    Agentura Moody?s snížila rating čínského státního dluhu o jeden stupeň z Aa3 na A1. Jde o první takový krok od roku 1989, kdy byla čínská ekonomika zhruba na 1 % své současné velikosti. Pro porovnání, hodnocení A1 mají od agentury Moody?s také Japonsko a Izrael, a toto hodnocení představuje střední kategorii na investiční stupnici. Stejný rating A1 drží pro čínský dluh také agentura Fitch. Rating agentury S&P je o stupeň výš, avšak s negativním očekáváním.
  • Snížení sazeb ČNB – spíš později než dříve
    Dnes zveřejněný záznam z posledního jednání bankovní rady ČNB zdůrazňuje proinflační rizika. Minulý čtvrtek centrální bankéři jednohlasně rozhodli o ponechání úrokových sazeb na současné úrovni. Základní repo sazba tak zůstává na 7 %.
  • Snížení sazeb ECB – nejdříve v červnu
    V předchozím přehledu, který se zaměřil na sazby Fedu a projev předsedy Fedu Jeroma Powella, jsem dospěl k závěru, že trh ve středu učinil iracionální rozhodnutí snížit poptávku po americké měně. Zmínil jsem také, že situace ve čtvrtek byla trochu jiná kvůli zasedání Evropské centrální banky a prohlášení prezidentky ECB Christine Lagardeové. Je na čase pochopit, jestli měl trh ve čtvrtek důvod ke zvýšení poptávky po euru a – což je zajímavější – po libře.
  • Snížení sazeb si polská centrální banka nechává v záloze
    Regionálním měnám dnešní den mnoho vzruchu neslibuje, Žádná data zveřejněna nebudou, takže se obchodování bude řídit spíše technickými faktory, přičemž trhy budou vyčkávat na večerní vystoupení prezidentky Fedu Janet Yellen.
  • Snížení sazeb v září ve hře nebylo, jestřábí tón zatím přetrvává
    ČNB dle očekávání na dnešním zasedání úrokové sazby nezměnila. Další změna sazeb by již měla být směrem dolů. Možnost snížení úrokových sazeb již na tomto zasedání však na stole ještě nebyla. Současná stále vysoká úroveň meziroční inflace prostor pro pokles sazeb podle bankovní rady zároveň příliš nenabízí. Další kroky centrální banky budou podle guvernéra Michla záviset na nově zveřejněných datech a vyhodnocování prognózy a naplňování jejích rizik. Zároveň dodal, že osobně mu případné podstřelení inflačního cíle vlivem pozdějšího poklesu úrokových sazeb ve srovnání s prognózou ČNB nevadí. Podle nás k prvnímu snížení sazeb dojde až v příštím roce, a to v únoru o 50 bb. Rizika ve směru dřívějšího a rychlejšího poklesu sazeb však přetrvávají v souvislosti s rychlejším odezníváním inflace a útlumem ekonomické aktivity. Dnešní zasedání si ponechalo mírně jestřábí tón, nicméně možnost snížení sazeb v letošním roce nechalo stále ve hře, ačkoli silných indikací bylo poskromnu.
  • Snížení se zmocnilo světových obchodních platforem během včerejší obchodní seanci.
    Během včerejší obchodní seanci, americký investoři rozhodli zafixovat zisk z většiny akci do publikaci výsledků největ...
  • Snížení schodku na příští rok je jen kosmetickou úpravou, nic neřeší
    Snížení plánovaného schodku na příští rok z 390 na 376,6 miliardy korun představuje pouze kosmetickou změnu. Rozhodně jakkoli zásadněji nezlepšuje vyhlídky českých veřejných na dosažení udržitelné dráhy svého dalšího vývoje. Aby bylo možné hovořit o započetí ozdravování veřejných financí, musel by schodek na příští rok činit nejvýše 200 miliard korun.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new