Pátek 29. březen 2024 08:00
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Zvýšení slevy na poplatníka vyjde na zhruba 13 miliard korun. Pomůže znatelně i sociálně slabším, na rozdíl od zrušení superhrubé mzdy

28.12.2021 13:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Základní sleva na dani na poplatníka se od 1. ledna 2022 zvýší o tři tisíce korun, z 27 840 na 30 840 korun. Veřejnou kasu připraví tento zásah o dalších 12,5 miliardy korun ročně. Opatření však přijde obzvláště vhod v době rapidní obecné inflace a poklesu reálných výdělků, který v příštím roce může být nejvýraznější od 90. let.

Zvýšení slevy na poplatníka nechává poplatníkům v kapse více peněz, což jim umožní snáze čelit rychle se zvyšujícím cenám či také třeba rostoucím účtům za energie. Ani jednomu z toho se v příštím roce nevyhneme. Navíc je zvýšení slevy na poplatníka sociálně vyváženější než například takzvané zrušení superhrubé mzdy, které prospívá více bohatším lidem než těm chudším.

Dodatečná ztráta ve veřejných rozpočtech ve výši zmíněných necelých třinácti miliard korun, která navýšením slevy vzniká, je tak přiměřenou cenou za to, že se v příštím, hospodářsky náročném roce uleví tuzemským domácnostem v čele s těmi nízkopříjmovými.

Fialova vláda avizuje, že během rozpočtového provizoria, které bude realitou v počátečních týdnech roku 2022, stávající rozpočet na příští rok přepracuje takovým způsobem, že najde úspory v řádu vyšších desítek miliard korun. Pokud by se tak stalo, nebude navýšení slevy na poplatníka v roce 2022 představovat výraznější dodatečnou zátěž pro veřejné finance. Opatření tedy vykazuje přijatelný poměr „cena / výkon“.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zvýšení sazeb a snížení rozvahy Fedu by mohlo vést k recesi v USA a poklesu dolaru
    Fed poprvé od roku 2018 zvýšil sazbu federálních fondů. Očekává se, že na každém ze zbývajících zasedání v letošním roce se sazba zvýší o 0,25 %. Program QE končí v březnu a očekává se rozhodnutí o zahájení snižování rozvahy Fedu (v první fázi pravděpodobně dojde k odmítnutí reinvestice odkupovaných cenných papírů). Prognózy byly změněny k horšímu: růst HDP byl pro rok 2022 snížen na 2,8 % oproti prosincovým 4,0 %, inflace by naopak měla být vyšší, a to 4,3 % oproti 2,6 %.
  • Zvýšení sazeb Bank of Canada o 0,25 % zvyšuje rizikový sentiment
    Čím dál víc je očekávána pauza ve zvyšování sazeb Fedu, ačkoli nedávná prohlášení představitelů Fedu ukazují na nutnost další agresivní měnové politiky. Hlavním důvodem jsou klesající údaje o inflaci v USA, které by mohly dát podnět spíš k měkkému přistání národní ekonomiky než k tvrdému vstupu do recese.
  • Zvýšení sazeb ČNB pravděpodobné až po rozumné dohodě o brexitu
    Za rozhodnutím ČNB o nezvyšování sazeb může stát několik faktorů. Jednak došlo ke zvýšení nejistoty ohledně budoucího vývoje ekonomiky v důsledku pokračující chaosu ohledně brexitu, na finančních trzích také stále panuje nervozita kvůli potenciální obchodní válce mezi Čínou a USA. Navíc i domácí ekonomika jeví jisté známky zpomalení, na což ukazují například i větší snahy ministryně financí o neavizovaném hledání úspor ve státním rozpočtu.
  • Zvýšení sazeb Fedem nejvíce od roku 2000
    Banka Federálního rezervního systému (Fed) zveřejnila výsledky zasedání, konajícího se v úterý a ve středu. Jak bylo předpokládáno, Fed zvýšil o půl procentního bodu sazby a konečně poskytl konkrétní rámec pro kvantitativní zpřísnění (QT).
  • Zvýšení sazeb Fedu: leden nebo březen?
    Fed zatím v zásadě postupuje podle dříve nastíněného plánu. A sice: nejprve snížit program kvantitativní stimulace na nulu a poté zvýšit sazby. Je však třeba připomenout poslední zasedání Bank of England, která nečekaně zvýšila sazbu při neúplném a dokonce nesníženém programu QE. Ukazuje se, že takový scénář je docela možný, i když na první pohled působí poněkud zvláštně. Ukazuje se, že centrální banka pokračuje ve stimulaci ekonomiky a zároveň zpřísňuje měnovou politiku. Nicméně centrální banka ví lépe, co a jak má dělat. Proto se nyní mnozí odborníci ptají, zda se v lednu dočkáme podobného překvapení ze strany Fedu? Zvláště pokud se tento týden ukáže, že americká inflace v prosinci nadále zrychlovala. Připomeňme, že většina prognóz hovoří o tom, že index spotřebitelských cen se dostane nad 7% hranici. Obecně, ať se podíváme z kterékoli strany, všude jsou vidět jen "jestřábí" kroky, které by Fed mohl v blízké budoucnosti podniknout.
  • Zvýšení sazeb Fedu nebude mít na zlato a bitcoin vliv
    Letošní zvýšení sazeb Fedu bude mít na zlato a bitcoin jen minimální dopad. Očekává se, že Federální rezervní systém zvýší letos úrokové sazby pětkrát až sedmkrát. Minulý měsíc je už zvýšil o 25 bazických bodů.
  • Zvýšení sazeb Fedu – předvánoční dárek pro Wall Street
    Americké akciové indexy vykázaly ve středu růst, což vzbuzovalo optimismus vzhledem k předpokladu, že Federální rezervní systém možná dokončil cyklus zvyšování úrokových sazeb a ekonomika stále zůstává stabilní. Tento nárůst je také přičítán posilování spotřebitelských služeb, zdravotnictví a finančního sektoru.
  • Zvýšení sazeb, propad EURUSD a akcie GoPro – ranní analýza 27.9.2018
    Představitelé FEDu včera dle očekávání zvýšili úrokovou sazbu na 2,25 %. Dolar posílil. To se nelíbí Trumpovi, který zvýšení sazeb kritizoval. Trump má rád nízké sazby. Jerome Powell naznačil, že se soustředí na cenovou stabilitu a stabilitu v oblasti zaměstnanosti, nikoliv o politiku. FED tak vystupuje jako nezávislá instituce, která není manipulována politiky.
  • Zvýšení sazeb v Číně dočasně přibrzdilo AUD
    Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, http://www.saxobank.cz/Čína v ...
  • Zvýšení sazeb v USA stále ve hře
    Zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu by mohlo obnovit naději na letošní zvýšení úrokových sazeb. Červencové zasedání bylo totiž více jestřábí, než trh čekal. Zatím se zdá, že pokud jde o brexit, vnímá Fed rizika z toho plynoucí spíše jako střednědobá, než krátkodobá. Podstatné bude, zda mnoho, někteří a nebo většina členů FOMC bude toho názoru, že silná červnová data ztrhu práce převážila jejich květnový propad. To, zda se zvýšení úrokových sazeb na konci letošního roku vrátí do hry, bude záviset na tom, zda Fed na zářijovém zasedání bilanci rizik vyhodnotí jako vyrovnanou.
  • Zvýšení spotřební daně na naftu konkurenceschopnost českých dopravců neohrozí. Bude nadále levnější než na Slovensku a v dalších okolních zemích s výjimkou Polska
    Spotřební daň z motorové nafty by se mohla na původní úroveň vrátit letos září. Příslušný návrh vlády dnes prošel Senátem. Opatření by jen letos přineslo veřejné kase více než tři miliardy korun navíc. Pomůže tedy stabilizovat veřejné finance, byť jen poměrně zanedbatelně. Přesto takový zásah dává smysl. Daň se vrací na úroveň z doby před loňským červnem. Tehdy vláda rozhodla spotřební daň z pohonných hmot snížit z důvodu historicky rekordních cen paliv. Od té doby však paliva, která rekordně zdražily důsledky vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, dramaticky zlevnila, v případě nafty až o bezmála 20 korun na litr.
  • Zvýšení spotřební daně na naftu konkurenceschopnost českých dopravců neohrozí. Bude nadále levnější než na Slovensku a v dalších okolních zemích, v Polsku bude srovnatelná
    Spotřební daň z motorové nafty by se mohla na původní úroveň vrátit letos v srpnu, zopakoval dnes v televizi ministr dopravy Martin Kupka. Ministr tak potvrzuje dřívější záměr vlády. Opatření by jen letos přineslo veřejné kase čtyři miliardy korun navíc. Pomůže tedy stabilizovat veřejné finance, byť jen poměrně zanedbatelně. Přesto takový zásah dává smysl. Daň se vrací na úroveň z doby před loňským červnem. Tehdy vláda rozhodla spotřební daň z pohonných hmot snížit z důvodu historicky rekordních cen paliv. Od té doby však paliva, která rekordně zdražily důsledky vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, dramaticky zlevnila, v případě nafty až takřka o 20 korun na litr.
  • Zvýšení spotřební daně z nafty přišlo letos v nejhorší možný okamžik, cena nafty na evropském trhu totiž zrovna dramaticky stoupá. Nelze tudíž vyloučit zdražení nafty v ČR až o pět korun na litr ještě před koncem léta
    Dnešní zvýšení spotřební daně z nafty přišlo z letošního hlediska v takřka nejhorší možný okamžik. Cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu totiž v posledním necelém měsíci vylétla o skoro 30 procent, je na svém více než půlročním maximu a nadále nezadržitelně stoupá (viz graf Bloombergu níže).
  • Zvýšení úrokových sazeb ČNB
    Ekonomická situace v Česku zůstává nadále nestabilní a má za výsledek další výrazný růst inflace. Ta má za výsledek rychlé zdražování cen napříč všemi trhy, stejně tak ovlivňuje segment stavebnictví a bydlení. Ať už se jedná o nedostupný stavební materiál, dražší stavební práce nebo ceny energií pro podniky i koncové zákazníky, všechny tyto položky se nakonec podepisují do konečných nákladů domácností. Vysoké ceny nemovitostí v kombinaci se stále rostoucími úrokovými sazbami hypotečních úvěrů nutí vyčkávat stále více zájemců o koupi nemovitosti.
  • Zvýšení úrokových sazeb ECB
    „Desáté zvýšení úrokových sazeb může být posledním zvýšením ze strany ECB a pojistkou proti inflaci, kterou označuje za "příliš vysokou na příliš dlouhou dobu", a to ve výši 5 %. Toto poslední zvýšení přichází i v době, kdy rostou obavy z nadcházející evropské recese. Rada guvernérů snížila jak výhled růstu HDP pro letošní rok na 0,7 %, tak prognózu základní inflace na 5,1 %.
  • Zvýšení zdanění hazardu je plivnutím v moři, dluhovou díru ze zrušení superhrubé mzdy by látalo přes 347 let
    Zrušení superhrubé mzdy a také zrušení takzvané solidární přirážky, která tento Sněmovně předložil premiér Andrej Babiš, mají podle příslušné zprávy připravit veřejné rozpočty o 85,7 miliardy korun. Část této ztráty bude kompenzována tím, že lidem ve výsledku zůstane v kapse v souhrnu více peněz. Část z nich použijí na navýšení své spotřeby, takže stát vybere více na DPH. Inkaso DPH se zvýší o šest miliard, tudíž celkový výpadek veřejných rozpočtů ze zrušení superhrubé mzdy a solidární přirážky má činit 79,2 miliardy korun. Státní rozpočet přijde z této částky o 52,1 miliardy, obecní rozpočty o rovných dvacet miliard a krajské rozpočty pak o 7,1 miliardy.
  • Zvýší Bank of Japan sazby❓
    Ačkoli je na tento týden naplánována řada rozhodnutí centrálních bank o úrokových sazbách, zdá se, že nejzajímavější bude zítřejší rozhodnutí Bank of Japan během asijsko-pacifické seance. Očekává se totiž, že japonská centrální banka zvýší sazby ze záporného pásma! Pojďme se podívat na to, co trh očekává, a také na to, co by mohlo být považováno za jestřábí či holubičí překvapení!
  • Zvýší BoJ úrokové sazby na zítřejším zasedání?
    Zářijový maraton centrálních bank je téměř u konce - tento týden již obchodníci slyšeli zprávy z Federálního rezervního systému, Bank of England, Norges Bank, Riksbank, CBRT a SNB. Zbývá však ještě jedna významná centrální banka, která tento týden oznámí své politické rozhodnutí - Bank of Japan. BoJ oznámí své rozhodnutí o sazbách během nadcházející asijské seance. Načasování oznámení je předběžné, ale obvykle přichází kolem 4:00.
  • Zvýši Česká národná banka tento týždeň sadzby?
    Česká centrálna banka by mohla byť prvá z európskych centrálnych bánk, ktorá zvýši úrokové sadzby. Odhady ekonómov sú rovnomerne rozdelené a 12 z 22 opýtaných očakáva, že ČNB tento týždeň zvýši úrokovú sadzbu na 0.25% z rekordného minima 0.05%. Zbytok ekonómov predpokladá ponechanie sadzby na nezmenenej úrovni. Ak naozaj ČNB zvýši sadzbu, bude to prvé zvýšenie po deviatich rokoch a mohlo by to znamenať ďalšie posilnenie Českej koruny.
  • Zvýši dnes kanadská centrálna banka úrokové sadzby?
    Dnešné zasadnutie kanadskej centrálnej banky bude mimoriadne ostro sledované. A to z toho dôvodu, že očakávania trhov sa v posledných týždňov prudko zmenili. Kým ešte pred mesiacom prideľovali zvýšeniu sadzieb pravdepodobnosť pod 10%, aktuálne je to okolo 90%. Zmena týchto očakávaní poslala USDCAD nadol z úrovní okolo 1,35 pod 1,30.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader