Čtvrtek 28. březen 2024 20:21
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Plynovod Jamal začíná obnovovat tok ruského plynu do Německa

04.11.2021 15:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dodávky plynu přes plynovod Jamal se začínají obnovovat opět západním směrem. Vyplývá to z předběžných údajů německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Plynovodem proudí ruský plyn přes Polsko do Německa, od soboty však fungoval v obráceném režimu, tedy plyn tekl směrem na východ. Obrácený tok způsobil, že ceny termínových kontraktů na evropský plyn tento týden vzrostly proti závěrečné ceně z minulého pátku až o 23 procent.

Nyní se ceny plynu pro evropský trh snižují. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci vykazovala po 14:00 SEČ pokles o 2,6 procenta na 74,6 eura (zhruba 1900 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to data pro virtuální obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Na začátku října cena překonala 160 eur za MWh, loni touto dobou se však pohybovala kolem 15 eur za MWh.

Ruská plynárenská společnost Gazprom už dříve uvedla, že i po obrácení toku v plynovodu závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní. To potvrdil i mluvčí polské státní plynárenské společnosti PGNiG, podle něhož Polsko stále dostává nasmlouvané množství.

Některé východoevropské země kvůli neshodám s Moskvou nenakupují plyn přímo z Ruska, ale prostřednictvím kontraktů s jinými státy. Podle ruské agentury Interfax stojí za obrácením toku plynovodu Jamal právě tyto takzvané reverzní kontrakty. Jejich označení je odvozeno od toho, že plyn od Ruska nakoupí západoevropské podniky a ty jej následně posílají zpátky na východ do zemí, které z politických důvodů nechtějí nakupovat přímo od Ruska.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Plyn i ropa jsou dražší, ale drahé kovy jsou levnější 
    Ceny ropy a plynu vystoupaly od začátku roku do konce října o desítky % a cena uhlí v USA vystoupala na dvojnásobek. Naopak ceny drahých i průmyslových kovů klesly. Silné zdražení pocítíme při nákupu hlavních zemědělských komodit – pšenice, kukuřice.
  • Plyn je v EU od pondělí dražší o 70 %, Rusko hrozí odstávkou plynovodu
    Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent, surovina se nyní prodává za více než 140 eur za megawatthodinu (MWh). Cena se začala zvyšovat po zprávě, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1. Ten je přitom hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU. Podle agentury RIA Novosti to dnes řekl ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov.
  • Plynová krize opět nabírá na obrátkách
    Cena plynu v Evropě opět skokově roste a včera se vyšplhala nad 130 EUR/MWh, což je nejvyšší úroveň od začátku března. Na vině jsou nové nabídkové šoky, se kterými se musí trh vypořádat a které ohrožují probíhající plnění zásobníku před topnou sezónou (k cílovým 80 % k prvnímu listopadu). Dobrou zprávou je, že tempo doplňování zásobníků v posledních týdnech akcelerovalo napříč celou EU a zvlášť dobře si vede Česko.
  • Plynová krize stále zuří, i když cena plynu spadla o desítky procent. Fialova vláda by měla znova dojednat zelenou agendu EU, docílit na úrovni EU uznání jádra jakožto bezemisního zdroje
    Z titulků našich i zahraničních médií se zdá, že plynová krize v EU zásadně polevuje. Přitom cena plynu v EU stále činí zhruba 100 eur za megawatthodinu, což byla ještě na počátku prosince zcela nebývalá suma, která snesla srovnání jen s máločím, co do té doby na trhu s plynem nastalo. Pak se však těsně před Vánoci přechodně vyhoupla až k 190 eur za megawatthodin, takže v porovnání s touto zcela mimořádně vyšponovanou cenou se nyní jeví docela nízká. Stále však je zhruba na pětinásobku běžných hodnot.
  • Plynové dilema
    Situace na komoditních trzích zůstává i bezmála dva měsíce od začátku války na Ukrajině napjatá. Zvláště to platí pro evropský trh s plynem, kde přetrvávající nejistota ohledně ruských dodávek drží cenu na pětinásobných úrovních v porovnání s loňským rokem. Napříč členskými státy EU zároveň roste tlak na citelné omezení ruských importů zemního plynu, které agregátně pokrývají více než 40 % spotřeby.
  • Plynovodem Jamal dnes zcela přestal z Ruska do Německa plyn proudit. Evropě hrozí blackouty či sériové odstávky dodávek elektřiny
    Burzovní cena plynu v EU dnes atakuje historický cenový rekord, když ráno vystoupala až na 155 eur za megawatthodinu. Bezprostředním důvodem je to, že plynovodem Jamal zcela přestal plyn proudit do koncového německého uzlu Mallnow (viz graf Bloombergu níže). Plynovod vedoucí plyn z Ruska, a to přes území Běloruska a Polska, zajišťuje zhruba pětinu ruských pozemních dodávek plynu do EU.
  • Plynovod Jamal dál pracuje v obráceném režimu, tok z Německa ale zesílil
    Plynovodem Jamal už patnáctým dnem proudí ruský plyn v obráceném směru, to znamená z Německa do Polska. Tok plynu je navíc mnohem silnější než v předchozích dnech, informovala dnes agentura Reuters. Cena plynu se kolem poledne začala výrazně zvyšovat a vykazovala růst o více než 30 procent, zůstává ale hluboko pod rekordy z konce loňského roku. Ruský prezident Vladimir Putin v prosinci řekl, že Německo nakupuje ruský plyn a prodává ho pak do Polska a na Ukrajinu. Tyto dvě země mají s Ruskem zhoršené vztahy a zdráhají se od něj plyn nakupovat přímo.
  • Plynovod Jamal dnes takřka přestal dodávat ruský plyn do EU. Ceny plynu v EU jsou přitom již tak rekordní, Rusko může chtít využít současné energetické zranitelnosti Evropy
    Dodávky ruského plynu do EU plynovodem Jamal se dnes prakticky zastavily. Podle nejnovějších dat terminálu Bloomberg odpovídaly dnes ve 13:00 našeho času 8,8 gigawatthodin denně. Běžně přitom Rusko touto cestou dodávalo přes 850 gigawatthodin denně (viz graf Bloombergu v příloze). Dodávky dramaticky poklesly již včera, dnes se však přes krátkodobý výkyv dále snížily.
  • Plynovod Jamal pracuje druhým dnem v obráceném režimu
    Plynovod Jamal pracuje druhým dnem v obráceném režimu, plyn tedy proudí z Německa do Polska. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý provozovatel plynovodní sítě Gascade. Cena plynu pro evropský trh s dodáním v lednu se v úterý vyšplhala na rekordních více než 170 eur (asi 4290 Kč) za megawatthodinu. Objem plynu a směr jeho toku v plynovodu se řídí podle požadavků odběratelů.
  • Plynovod Jamal stále pracuje v obráceném režimu a nedodává plyn do Německa
    Plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn přes Polsko do Německa, nadále pracuje v obráceném režimu a transportuje plyn ze západu na východ. Ukazují to dnešní údaje německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Průtok plynu do Německa se na měřící stanici v německé obci Mallnow zastavil v sobotu ráno a stále nebyl obnoven. Větší problémy to ale nezpůsobuje, ceny plynu dnes dopoledne pokračovaly v mírném poklesu. Podle Gascade lze očekávat, že plynovod zůstane v obráceném režimu minimálně do středy, uvedla agentura Reuters.
  • Plynovod Nord Stream 2 bude letos určitě dokončen, tvrdí Gazprom
    Výstavba plynovodu Nord Stream 2, který bude po dně Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa, bude letos určitě dokončena. Novinářům to řekl předseda správní rady ruské společnosti Gazprom Viktor Zubkov. Projekt se snaží blokovat americká vláda, a to jak ta současná pod vedením prezidenta Joea Bidena, tak i ta předchozí, kterou vedl Donald Trump.
  • Plynovod Nord Stream 2 je hotov, oznámil Gazprom
    Plynovod Nord Stream 2, který zdvojnásobí kapacitu vývozu ruského plynu po dně Baltského moře do Evropy, je hotov. Výstavba sporného projektu pod Baltským mořem byla ukončena dnes ráno v 07:45 SELČ, oznámil podle agentury TASS šéf ruské státní plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller.
  • Plynovod Nord Stream 2 nedostal v Německu výjimku z pravidel EU
    Takřka dokončenému plynovodu Nord Stream 2, kterým bude po dně Baltského moře proudit plyn z Ruska do Německa, dnes odmítl německý energetický regulátor Bundesnetzagentur udělit výjimku z unijních pravidel. Evropské směrnice vyžadují, aby dodavatelská a provozovatelská struktura v případě produktovodů byla v zájmu zachování volné hospodářské soutěže oddělená, což v tomto případě podle regulátora není. List Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že rozhodovat nyní budou pravděpodobně soudy.
  • Plyn prudce roste kvůli možné zvýšené poptávce v Asii📈
    Dnešní seance přinesla obrovský růst amerického plynu, evropské TTF a jejího britského protějšku, které posílily o 5,11 %, 20 %, resp. 21 % v souvislosti s utažením trhu s LNG a náznaky rostoucí poptávky v Asii.
  • Plyn prudce zlevňuje: máme to nejhorší za sebou?
    Velkoobchodní cena plynu, v současnosti jedna z nejostřeji sledovaných makro-finančních proměnných, se v průběhu včerejšího dne sesunula pod hranici 120 EUR/MWh. V porovnání s předválečným obdobím je evropský plyn stále velmi drahý (přibližně osminásobně), avšak oproti minulým týdnům, kdy se ceny držely nad 200 EUR/MWh, jde bezpochyby o pozitivní vývoj.
  • Plyn se po zprávě EIA pokouší odrazit
    Zásoby plynu v USA vzrostly o 52 miliard kubických stop ze 111 bcf v předchozím týdnu, pod očekáváním trhu 60 bcf. Dnešní hodnota je pod pětiletým průměrem. V USA už možná začala topná sezóna a navíc se v listopadu očekává obnovení exportu z Freeportu.
  • Plyn v EU dnes citelně zdražuje po víkendovém zastavení ruských dodávek. Hrozí další krachy českých dodavatelů energií
    Velkoobchodní cena zemního plynu v EU dnes ráno vzrostla až o jedenáct procent v reakci na zastavení dodávek ruského plynu plynovodem Jamal, k němuž došlo v sobotu. Rusko plynovodem posílá plyn do Německa, a to skrze Bělorusko a Polsko. Plynovod zajišťuje zhruba pětinu pozemních dodávek ruského plynu do EU.
  • Plyn v EU: Navrhované zastropování cen a výhružky Gazpromu
    Shrnutí: Referenční kontrakt na promptním trhu s plynem se obchoduje o 10 % výš na 130 euro/MWh, čímž se znovu vzdálil od současné úrovně podpory v oblasti 100 euro/MWh. Za tento vzestup může příchod chladnějšího počasí, s nímž se zvýšila poptávka po topení, dále výhružky Gazpromu, že odřízne přísun plynu přes Ukrajinu, a v neposlední řadě i navrhované zastropování cen plynu v EU.
  • Plyn v EU opět prudce zdražuje, hrozí další krachy firem typu Bohemia Energy. Důvodem je nyní zejména pozastavení schvalování plynovodu Nord Stream 2
    Velkoobchodní cena zemního plynu v EU dnes poskočila na své měsíční maximum, když se přiblížila úrovni 100 eur za megawatthodinu. Podle dat Bloombergu se z hlediska EU určující ukazatel, termínový kontrakt nizozemské burzy na dodání zemního plynu, dnes vyhoupl až na hodnotu 99,8 eura za megawatthodinu. Od začátku listopadu tedy zemní plyn v EU zdražil o zhruba 42 procent.
  • Plyn v EU opět zdražuje, dnes je jeho cena nejvyšší do října. Kvůli nedostatečným ruským a nově i norským dodávkám tak hrozí další krachy společností typu Bohemia Energy
    Burzovní cena zemního plynu v EU dnes vyskočila až na 84 eur za megawatthodinu. Jedná se o nejvyšší cenu dosaženou cenu za celé období od 27. října, vyplývá z dat Bloombergu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster srovnani