Úterý 19. březen 2024 10:47
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Škoda ode dneška odstaví výrobu na dva týdny kromě jedné linky v Kvasinách

18.10.2021 17:52  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Automobilka Škoda Auto ode dneška na následující dva týdny zcela zastaví výrobu ve všech třech tuzemských závodech, výjimkou bude jedna linka v závodech v Kvasinách na Rychnovsku. Při této odstávce chce firma dokončit 10.000 rozdělaných aut, řekl ČTK vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera. Důvodem utlumení výroby je nedostatek čipů.

"Při této odstávce se budeme soustředit na dokončení zhruba 10.000 rozpracovaných vozů, které tak budeme moci rychleji dodat našim zákazníkům. V pátek 22. října rovněž proběhne plánovaná každoroční inventura zásob a obalů," řekl Kotera.

"Naší nejvyšší prioritou je a zůstane dlouhodobé zajištění pracovních míst i odpovídající výše náhrady mzdy našich zaměstnanců," řekl Kotera, Zaměstnanci automobilky Škoda Auto zůstávají doma za 80 procent průměrného platu, do kterého spadají například i mimořádné roční bonusy. Náhrada mzdy tak podle odborů zhruba odpovídá dennímu výdělku.

Náhradu mzdy dostávají také agenturní zaměstnanci. "Škoda Auto ve spolupráci se sociálním partnerem přistupuje k agenturním zaměstnancům stejně jako ke kmenovým, to znamená, že mají stejné náhrady. O dalších krocích budeme jednat zase tedy s uživatelem a v úzké spolupráci s odbory," řekla dnes ČTK generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Kotera předpokládá, že dodávky polovodičů se v druhé polovině roku 2022 budou opět stabilizovat. Celá situace spojená se zásobováním by se měla následně zklidnit.

Škoda Auto již dříve uvedla, že kvůli nedostatku čipů výrazně omezí či zcela zastaví výrobu nových aut. Zaměří se na dokončení rozdělaných aut, jejichž počet se dlouhodobě pohybuje mezi 30.000 až 50.000.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

Povšík: Zaměstnanci Škody jsou doma za 80 procent platu

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto, která výrazně omezuje výrobu, už zůstávají doma nikoli za 85, ale za 80 procent průměrného platu, do kterého spadají například i mimořádné roční bonusy. Náhrada mzdy tak zhruba odpovídá dennímu výdělku, řekl dnes předseda podnikové rady a odborový předák Jaroslav Povšík na Radiožurnálu. Automobilka od dnešního dne zastavila na dva týdny kromě jedné linky v Kvasinách výrobu.  Za tu dobu dodělá asi 10.000 aut. Výrazné omezení výroby potrvá zřejmě do konce roku. Důvodem je nedostatek čipů, které se využívají v palubní elektronice.

"Zaměstnanci dostávají 80 procent průměrného výdělku, což jim v podstatě plus minus pokryje jejich denní mzdu," řekl Povšík. Dodal, že pro výrobu chybí především čipy do stahování oken zadních dveří, problémy jsou také s čipy do rádií.

V příštích dvou týdnech bude stát výroba až na výjimky ve všech tuzemských závodech Škody Auto, vyrábí pouze jedna linka v Kvasinách. Situace s čipy by se podle Povšíka měla zlepšovat, protože se zlepšuje koronavirová situace v dodavatelských zemích, především v Asii. "Celková situace v čipech nám pravděpodobně ani příští rok, určitě ne v první polovině roku, nedovolí plnou nebo nadstandardní výrobu," řekl Povšík.

Podle něj stále více zařízení potřebuje čipy, asijské trhy ale podle něj mají přednost. "Myslím si, že to bude dlouhodobý problém, který se bude muset vyřešit novými kapacitami, musí se postavit nové továrny, nevím, jestli to Evropa dokáže," řekl Povšík.

Zaměstnanci Škody si mohou po dobu odstávky přivydělávat jinde bez omezení

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto si mohou během odstávky výroby přivydělávat u jiných zaměstnavatelů bez jakýchkoliv omezení. Zákoník práce jim to umožňuje. Ve chvíli, kdy je ale zaměstnavatel povolá zpět do práce, je zapotřebí se vrátit, řekl ČTK mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

"U jiného zaměstnavatele si může zaměstnanec přivydělat bez omezení, neboť zákoník práce v tomto zaměstnance nijak nelimituje, to jest zaměstnanec může mít v jednu chvíli sjednáno několik pracovních poměrů nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr," řekl Kolibač.

Žádné limity pro rozsah práce nebo pro výši přivýdělku stanoveny nejsou. Limity by se týkaly jen případů, kdyby si zaměstnanec měl přivydělat u stejného zaměstnavatele. "Je však potřeba počítat s tím, že omezení práce u zaměstnavatele, u něhož je zaměstnanec na překážkách v práci, může kdykoliv skončit a pak je potřeba se vrátit do práce v plném (nebo dohodnutém) rozsahu," uvedl mluvčí.

Zaměstnavatel si zaměstnance podle Kolibače udržuje právě vyplácením náhrady mzdy. "Přesto, že zaměstnanec v tuto chvíli do práce nedochází, je potřeba vnímat, že zaměstnavatel s ním nadále počítá a toto volno kompenzuje 80 procenty výdělku," řekl Kolibač.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Škoda Auto zřejmě kvůli Ukrajině přeruší výrobu vozidel Scala a Kamiq
    Škodě Auto hrozí, že bude muset zastavit výrobu modelů Scala a Kamiq. Tak jako u elektromobilu Enyaq je důvodem výpadek dodávek elektrických svazků od dodavatele z válkou zmítané Ukrajiny. ČTK to dnes řekl vedoucí komunikace Škody Tomáš Kotera. Firma podle něj v současnosti hledá řešení, jak si kabelové svazky do aut zajistit.
  • Škoda Auto zvýšila pololetní zisk více než o třetinu na 911 milionů eur
    Škoda Auto v prvním pololetí zvýšila provozní zisk více než o třetinu na 911 milionů eur (téměř 22 miliard Kč) z 676 milionů eur před rokem. Ve své výsledkové zprávě to oznámil mateřský automobilový koncern Volkswagen. Za růstem zisku stál příznivý vývoj objemu prodeje a cen. Negativní vliv měl naopak vývoj měnových kurzů a výrobních nákladů, nepříznivě se projevil rovněž odchod skupiny Volkswagen z Ruska.
  • Škoda Auto zvýšila v pololetí investice o 64 procent na osm miliard korun
    Automobilka Škoda Auto zvýšila v prvním pololetí investice o 64 procent na 329 milionů eur, tedy necelých osm miliard Kč. Firma pokračovala v investicích do vývoje nových vozů, dále do elektromobility a rovněž do infrastruktury a výrobních kapacit závodů. Oznámili to zástupci automobilky.
  • Škoda Auto zvýšila v 1. pololetí tržby o 35,2 pct na 10,2 mld. eur
    Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto vzrostly v prvním pololetí letošního roku tržby o 35,2 procenta téměř na 10,2 miliardy eur (asi 260 miliard Kč). Celosvětové dodávky vozů zákazníkům v prvním pololetí vzrostly v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 20,8 procenta na 515.300 vozů, informovala dnes firma v tiskové zprávě. Loni celkový výsledek firmy ovlivňovala pandemie koronaviru a několik týdnů uzavřené výrobní závody. Letos situaci komplikuje nedostatek čipů, firma tak musí rušit řadu směn, na dva týdny téměř zcela zastavila výrobu.
  • Škoda Auto zvýšila za tři čtvrtletí výrobu meziročně o 14,6 pct na 777.500 vozů
    Automobilka Škoda Auto zvýšila za tři čtvrtletí celosvětově výrobu meziročně o 14,6 procenta na 777.500 vozů. Investice bez nákladů na vývoj klesly o 16,9 procenta na 503 milionů eur, tedy téměř 12,4 miliardy korun. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy společnosti.
  • Škoda bude na odchodu z Ruska vysoce škodná, poškozují ji však už tak jako tak sankce, které zbídačí tamní obyvatelstvo
    Ruský trh je pro Škodu jeden z nevýznamnějších na světě. Loni bylo Rusko druhým největším trhem pro Škodu vůbec. Firma na děj dodala přes 90 tisíc aut. Škoda má na ruském trhu takřka sedmiprocentní podíl, z velké části právě právě proto, že auta v zemi přímo vyrábí. V závodech v Kaluze a v Nižném Novgorodu. Ukončení výroby aut v Rusku, a jejich export tam, je tedy pro Škodu těžkou finanční ránou.
  • Škoda buduje v Mladé Boleslavi ekologickou lakovnu za více než 5,5 miliard
    Takto vznikne přes 650 nových pracovních míst a provoz nové lakovny Škody Auto v Mladé Boleslavi bude zahájen v červnu roku 2019. Společnost investuje 214,5 milionu eur, tedy 5,5 miliardy korun.
  • Škoda Group podepsala dosud největší kontrakt za více než miliardu eur
    Škoda Group podepsala svůj dosud největší kontrakt, jehož hodnota přesáhne jednu miliardu eur, což je v přepočtu přes 24 miliard korun. Jde o modernizaci a údržbu nejméně 280 lokomotiv pro Egyptské státní dráhy ENR. ČTK to řekl mluvčí Škody Group Jan Švehla.
  • Škoda Group, většinově vlastněná PPF, prodala Škodě Auto práva ke značce
    Strojírenské firmy Škoda Group, jejímž většinovým vlastníkem je PPF, prodaly automobilce Škoda Auto ze skupiny Volkswagen práva ke značce Škoda. Dohodly se tak na ukončení sporů o užívání značky s okřídleným šípem. Škoda Group může název Škoda i znak okřídleného šípu používat do roku 2029. PPF to dnes oznámila ČTK, cenu neuvedla. Informaci potvrdila také Škoda Auto.
  • Škoda má na Ukrajině 13 výrobců, chybí ji komponenty mj. pro kabelové svazky
    Automobilka Škoda Auto má na Ukrajině, kterou napadlo Rusko, 13 výrobců dílů do aut. Chybí jí tak například komponenty pro kabelové svazky nebo spínací moduly. V první fázi se výpadek dodávek dotkne elektrického SUV Enyaq iV, jehož výroba byla dočasně pozastavena. Další omezení lze kvůli situaci na Ukrajině postupně očekávat i u dalších modelů. Uvedl to dnes týdeník Škodovácký odborář.
  • Škoda otevřela robotický sklad v Boleslavi. Najdou nahrazení zaměstnanci uplatnění?
    Svět plný inovací, automatizace a digitálních technologií stále více nahrazuje práci lidí roboty. Automobilka Škoda nezaostává. Otevřela v Boleslavi svůj robotický sklad na díly s investicí 200 milionů korun. Nové stroje nahradí pracovníky a při namáhavé práci.
  • Škoda oznámí loňské výsledky. Čeká se pokles provozního zisku
    Největší tuzemská automobilka Škoda Auto dnes oznámí výsledky hospodaření za loňský rok. Podle údajů mateřské firmy Volkswagen firma vykázala pokles provozního zisku o 42 procent na 628 milionů eur (téměř 15 miliard Kč). Tržby se ale zvýšily o 18,5 procenta na 21 miliard eur (499 miliard Kč).
  • Škoda patří mezi nejprodávanější značky automobilů v Evropské unii. Registrace nových vozů v Česku se v loňském roce propadly
    „Zatímco v prvním pololetí loňského roku byla poptávka po nových automobilech v Evropské unii nižší než o rok dříve, závěr roku 2019 výrazně předčil rok 2018. Díky tomu došlo v loňském roce k meziročnímu růstu registrací nových automobilů v Evropské unii o 1,2 procenta,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Škoda považuje návrat na loňská čísla ve 4. čtvrtletí za možný
    Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto čeká po meziročním propadu provozního zisku a tržeb v prvním pololetí vlivem pandemie koronaviru postupné oživení trhu ve třetím čtvrtletí. Považuje za možné, že ve čtvrtém čtvrtletí se vrátí na loňskou úroveň, uvedla dnes Škoda Auto v tiskové zprávě. Provozní zisk automobilky Škoda Auto se v prvním pololetí propadl téměř o tři čtvrtiny na 228 milionů eur (zhruba šest miliard Kč) z 824 milionů eur před rokem. Tržby Škody Auto v pololetí klesly o více než čtvrtinu na 7,5 miliardy eur (196,5 miliardy Kč) z 10,2 miliardy eur před rokem.
  • Škoda přichází s elektromobilem Citigo za 429 900 korun
    Automobilka Škoda plánuje příští rok prodat 3 200 elektrických vozů. Citigo iV bude stát 429 900 korun a stane se tak nejdostupnějším elektromobilem. Škoda Auto plánuje v roce 2020 prodat v ČR nejméně 3 200 aut na elektrický pohon. Z toho bude 2 500 elektrovozů Citigo iV a 700 vozů bude Superb v provedení plug-in hybrid. Škoda výrazně ovlivní náš trh s elektrickými vozy. Nyní u nás jezdí přes 2 000 elektromobilů. Letos se jich do září prodalo 586 a jde o ¼ meziroční nárůst. Elektrická Škoda Citigo iV bude v ceně 429 900 korun a stane se nejdostupnějším elektromobilem v ČR.
  • Škoda rozjede výrobu od 27. dubna
    Automobilka Škoda Auto se připravuje na obnovení provozu v českých závodech. Po zahájení výroby dostanou zaměstnanci roušky nebo respirátory i desinfekci.
  • Škodě Auto klesl odbyt o 30 procent, nejvíce ze značek skupiny Volkswagen
    Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto za první pololetí dodala zákazníkům v celém světě 360.600 aut, což je meziroční pokles o 30 procent. Ve své zprávě to dnes uvedla mateřská skupina Volkswagen. Propad odbytu vozidel české automobilky je za pololetí nejhlubší ze všech značek, o kterých Volkswagen samostatně informuje.
  • Škodě Auto klesl zisk o 52 %, plánuje investice za 2,5 miliardy eur
    Škodě Auto loni klesl nekonsolidovaný čistý zisk o 52 procent na 15,2 miliardy Kč. Nekonsolidované tržby se snížily o 7,6 procenta na 424,3 miliardy Kč. Důvodem poklesu byl dopad pandemie koronaviru na nižší výrobu a prodej aut i vývoj směnných kurzů. Vyplývá to z výroční zprávy a vyjádření zástupců společnosti na tiskové konferenci.
  • Škodovka hlásí klesající zisky
    Automobilka Škoda Auto hlásí za loňský rok pokles zisků na 29 miliard korun. Hospodaření automobilky ovlivnily zejména...
  • Škodovka i Lidl a růst mezd v ČR
    Odboráři jednoznačně odmítli nárůst mezd o 15 % za 2 a ¼ roku. To samé požadují během následujících 12 měsíců. Zaměstnanců je nedostatek a mzdy zrychlují. Je třeba si ale uvědomit, že se stále mluví o státních podnicích a velkých firmách, které už nejsou české. Nehrajeme tedy o mzdy na vlastním poli, ale žebráme o almužnu u cizincům, kterým jsme prodali vlastní podniky. Navíc u spousty soukromníků převládají minimální mzdy, nebo dokonce zaměstnávání na dohodu o provedení práce, která minimální mzdy ani nedosahuje. Na tento sektor nedosáhne žádný zákon ani regulace a černý trh zaměstnávání jen pokvete, vždy se najde cesta, jek to obejít.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Fintokei ProTrader