Čtvrtek 18. duben 2024 16:45
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

BREAKING: USD sa zmenil len mierne, pretože jadrová PCE inflácia zodpovedá odhadom

27.08.2021 15:39  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký hlavný cenový index PCE, obľúbený ukazovateľ inflácie Fedu, bol práve zverejnený. Dáta za júl sa ukázali byť v súlade s očakávaniami, pretože ceny medziročne vzrástli o 3,6% (v porovnaní s predchádzajúcim rokom: 3,5% medziročne). Trhy očakávali medziročnú nárast o 3,5%.

Core PCE medzimesačne vzrástla o 0,3 % (v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom: 0,4 % MoM). Opäť v súlade s odhadom konsenzu 0,3% MoM.

Americký dolár zostal voči euru stabilný. Ceny zlata sa tiež nezmenili. Americké akciové futures poukazujú na vyššie otvorenie obchodovania, pretože hlavné indexy prinášajú určité menšie zisky.

EUR/USD zostáva stabilne blízko 1,1762, pretože dnešné údaje o inflácii trhy neprekvapili. Na Powellov prejav teraz čakajú investori. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREAKING: USD roste po komentářích Williamse z Fedu
    Člen Fedu Williams pronesl brzy odpoledne projev, který vyvolal zisky na USD trhu. Williams řekl, že Fed je pro měnovou politiku na správném místě nebo blízko něj a že američtí centrální bankéři teď ve skutečnosti nemluví o snižování sazeb. Williams vysvětlil, že je stále velmi nejistý ohledně ekonomiky a inflace a že Fed musí být připraven v případě potřeby znovu zvýšit. Podle Williamse je předčasné vůbec uvažovat o načasování snížení sazeb. Je třeba poznamenat, že bodový graf FOMC zveřejněný začátkem tohoto týdne navrhoval 3 snížení sazeb v roce 2024.
  • BREAKING: USD roste po masivním překonání odhadů ADP
    Zpráva ADP o zaměstnanosti za červen byla zveřejněna dnes ve 14:15. Zpráva byla jako obvykle bedlivě sledována, protože je jedním z posledních náznaků před oficiální zprávou NFP za červen, která bude zveřejněna zítra ve 14:30. Trh očekával, že údaje ADP vykáží přírůstek pracovních míst ve výši 230 tis. Ačkoli ADP má v minulosti poměrně špatné výsledky v předpovídání údajů NFP, je třeba říci, že údaje obou za poslední 3 měsíce byly velmi vyrovnané.
  • BREAKING: USD roste po nárůstu dat JOLTS
    Tento týden hostí maraton novinek z amerického trhu práce. Zatímco zpráva NFP za září, naplánovaná na pátek, 13:30 BST, je klíčovou zprávou, ostatní účastníci trhu také pozorně sledují. Obchodníkům byla dnes v 15:00 BST nabídnuta zpráva JOLTS o volných pracovních místech na srpen a zveřejnění bylo pečlivě sledováno vzhledem k masivnímu poklesu hlášenému za červenec.
  • BREAKING: USD roste po překonání indexu Conference Board
    Dnes v 16:00 byl zveřejněn nový soubor indexů Conference Board. Očekávalo se, že zpráva za červenec vykáže zlepšení oproti červnovým údajům. A skutečně se tak stalo, když se hlavní index spotřebitelské důvěry posunul ze 109,7 na 117,0! To je výrazné překonání, protože trh očekával, že hlavní index vyskočí na 112,0. Zlepšení bylo způsobeno především skokem dílčího indexu očekávání ze 79,3 na 88,3 bodu. Subindex současné situace vyskočil ze 155,3 na 160,0. Současně zveřejněný index richmondského Fedu dosáhl hodnoty -9, což bylo v souladu s očekáváním.
  • BREAKING: USD roste po silných datech JOLTS
    Zpráva o volných pracovních místech v USA za duben (JOLTS) byla zveřejněna v 16:00 a ukázala masivní nárůst. JOLTS za duben dosáhl 10,103 milionu, zatímco trh očekával 9,4 milionu. Údaje za březen byly rovněž revidovány výše z 9,59 mil. na 9,745 mil. Tento údaj ukazuje, že americký trh práce se drží pevně a pracovních příležitostí je stále dost. Zveřejnění lze považovat za "jestřábí", pokud jde o další politické kroky Fedu.
  • BREAKING: USD roste po smíšené zprávě o prodeji zboží dlouhodobé spotřeby
    Dnes ve 14:30 SEČ byly zveřejněny údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby v USA za červenec. Zpráva dopadla smíšeně - celkové prodeje se propadly více, než se očekávalo, zatímco jádrové prodeje vzrostly více, než se očekávalo. Současně zveřejněné údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhly 230 tis.
  • BREAKING: USD roste po smíšených trendech PMI
    Dnes ve 15:45 byla zveřejněna sada bleskových indexů PMI v USA za listopad. Americká data PMI za listopad přišla o několik dní později než evropská data kvůli svátku díkůvzdání, který byl ve Spojených státech na začátku tohoto týdne. Očekávalo se, že data ukáží zhoršení ve zpracovatelském průmyslu a sektorech služeb, přičemž index pro zpracovatelský průmysl klesnul pod 50 bodů práh kontrakce-expanze.
  • BREAKING: USD roste po solidních datech ADP
    Zpráva ADP o zaměstnanosti za květen byla zveřejněna dnes ve 14:15. Očekávalo se, že zpráva ukáže nárůst zaměstnanosti v USA v předchozím měsíci o 170 tisíc, ale skutečné údaje byly mnohem silnější a ukázaly nárůst o 278 tisíc. Nárůst o 110 tis. byl zaznamenán u pracovních míst ve výrobě zboží, zatímco zbývajících 168 tis. pocházelo z nárůstu pracovních míst ve službách. Slušný skok v počtu pracovních míst produkujících zboží je obzvláště vítaný, protože nedávný nárůst počtu pracovních míst byl tažen především sektorem služeb. Údaje za duben byly revidovány o něco níže - z 296 tis. na 291 tis.
  • BREAKING: USD roste po zveřejnění PMI
    Flash PMI indexy ze Spojených států za říjen byly zveřejněny dnes ve 15:45. Očekávalo se, že zpráva ukáže zhoršení ve zpracovatelském průmyslu a sektoru služeb ve srovnání se zářijovými údaji. Navíc se očekávalo, že index služeb klesne pod hranici 50 bodů.
  • BREAKING: USD roste v reakci na jestřábí tón Mesterové
    Americký dolar v posledních minutách výrazně posílil po komentářích prezidentky clevelandského Fedu Mesterové. Řekla, že její náhled na inflaci se změnil. Nyní věří, že cenový růst bude trvalejšího charakteru. Mesterová dodala, že její prioritou je snížit objem nákupu dluhopisů, protože dle jejího názoru bylo dosaženo parametrů potřebných k utahování měnové politiky. Jedná se o jasně jestřábí tón od členky Fedu, která byla dříve vnímána jako holubice. Výsledkem je růst americké měny napříč trhem.
  • BREAKING: USD se po chybějících údajích o prodeji nových domů utlumil
    Dnes v 16:00 byly zveřejněny údaje o prodejích nových domů v USA za leden 2024. Očekávalo se, že zpráva vykáže meziměsíční nárůst, ale očekávalo se, že bude menší než 8 % meziměsíčně vykázaných za prosinec 2023.
  • BREAKING: USD se po zveřejnění prodeje nových domů v USA zmírnil
    Dnes v 16:00 SEČ byly zveřejněny údaje o prodejích nových domů v USA za červen. Očekávalo se, že zpráva vykáže 725 tisíc po 763 tisících v květnu. Ukázalo se však, že skutečné údaje jsou mnohem nižší a zpráva za červen vykázala 697 tis. USD se v náhlém pohybu mírně zvýšil, ale později tyto zisky snížil. Nicméně reakce trhu byla minimální a rozsah pohybu na EUR/USD nepřesáhl 0,1 %.
  • BREAKING: USD skok výš, než se očekávalo po datech PPI
    Americká zpráva o inflaci PPI a údaje o trhu s bydlením za leden byly zveřejněny dnes ve 14:30. Očekávalo se, že zpráva PPI ukáže zpomalení růstu cen hlavních i hlavních výrobců, zatímco údaje o trhu s bydlením měly ve srovnání s prosincem ukázat malý nárůst stavebních povolení a zahájení bytového bydlení.
  • BREAKING: USD skoky po údajích o maloobchodních tržbách
    Zpráva o maloobchodních tržbách v USA za březen byla zveřejněna dnes ve 14:30. Očekávalo se, že zpráva ukáže další měsíc silného růstu, i když se očekávalo, že celkové tržby porostou pomaleji než v únoru.
  • BREAKING: USD téměř nereaguje na data z trhu s bydlením v USA
    Počet stavebních povolenek v USA vzrostl v minulém měsíci o 2,6 % na 1,635 mil. (přepočteno na celý rok) po třech měsících poklesu. Trh očekával vzestup o 1,61 mil. Počet započatých staveb nových domů klesl v červenci na 1,534 mil. z 1,65 mil. v červnu. Jedná se o nejnižší číslo za poslední 3 měsíce. Počet započatých rodinných domů klesl na 1,11 mil. Jednalo se o pokles o 4,5 % pod červnová čísla.
  • BREAKING: USDTRY dosiahol nové ATH po znížení sadzieb zo strany CBRT
    Centrálna banka Tureckej republiky oznámila rozhodnutie o menovej politike o 12:00. CBRT sa rozhodla opäť znížiť 1-týždňovú repo sadzbu, tentoraz o 100 bázických bodov na 14,00 %. Zatiaľ čo znižovanie sadzieb pri 20+% inflácii zostáva kontroverzné, skutočnosť, že CBRT tentoraz iba „splnila“ očakávania namiesto toho, aby priniesla ešte väčšie zníženie sadzieb, možno považovať za pozitívum. Napriek tomu investori neboli týmto krokom nadšení a vrhli sa na predaj líry. USDTRY po rozhodnutí vyskočil nad 15,50, zatiaľ čo EURTRY sa posunul nad 17,50. Všimnite si, že TRY od ázijskej seanse klesá, keď sa objavila správa, že Erdogan vymenil ďalších dvoch námestníkov ministra financií za to, že neprijali jeho neortodoxný pohľad na ekonomiku.
  • BREAKING: USDTRY klesá po velkém zvýšení sazeb CBRT
    Centrální banka Turecké republiky oznámila své nejnovější rozhodnutí o měnové politice dnes ve 12:00. Banka se rozhodla zvýšit sazby o 500 bazických bodů, přičemž hlavní týdenní repo sazba vyskočila z 35,00 na 40,00 %. Medián očekávání mezi ekonomy byl pro zvýšení sazeb o 250 bazických bodů. CBRT se v prohlášení zavázala zpomalit tempo zpřísňování do budoucna.
  • BREAKING: USDTRY vystoupal na rekordy po snížení sazeb CBRT
    Turecká centrální banka dnes ve 13. hodin zveřejnila rozhodnutí o sazbách. Dle očekávání měla zůstat 1 týdenní repo sazba na 19,00 %, nicméně se trhy dočkaly holubičího překvapení. CBRT snížila hlavní sazbu o 1 procentní bod na 18,00 %. Turecká lira v reakci oslabila k dolaru i euru. Páry USDTRY a EURTRY vyskočily po oznámení přibližně o 1,5 %.
  • BREAKING: USD utlumeno po zveřejněném indexu podepsaných kupních smluv pro domy
    Index podepsaných kupních smluv pro domy v USA za říjen byl zveřejněn v 16:00. Očekávalo se, že zpráva vykáže 2,0% meziměsíční pokles po 1,1% meziměsíčním nárůstu v září. Čekající prodeje domů byly meziročně o 8,8 % nižší.
  • BREAKING: USD utlumený po údajích o průmyslové výrobě
    Zpráva o průmyslové výrobě v USA za listopad byla zveřejněna dnes ve 15:15. Očekávalo se, že zpráva ukáže měsíční nárůst průmyslové výroby a výrobního výkonu, stejně jako zlepšení využití kapacit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO férovost