Úterý 19. březen 2024 11:02
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 23.08.2021

23.08.2021 09:33  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

23.08.2021

SHRNUTÍ

  • SPX i SXXP během minulého týdne ztrácely
  • V USA zpomalily maloobchodní tržby více než se očekávalo, to souvisí s deltou
  • Zápisky ze zasedání Fed poukazují na preferenci centrálních bankéřů zahájit tapering dříve
  • Po projevu čínského prezidenta o větší rovnosti ztrácí výrobci luxusních výrobků
  • Regulatorní tlaky pokračují – zejména ochrana spotřebitelských dat
  • Trh očekává, zda na zasedání v Jacksonhole zazní informace o zahájení taperingu – méně pravděpodobné
  • Bitcoin se přibližujíe úrovni $50k, absence výraznějších kurzotvorných zpráv
  • Tento týden vyjdou v obou regionech předběžné PMI ve službách i ve výrobě 

Výhled 

Futures i asijské indexy v zeleném teritoriu

Čína

Snaha o větší příjmovou rovnost

Čínské vedení se nově snaží o nastolení větší majetkové rovnosti. V minulém týdnu začaly po projevu tamního prezidenta, který vyzdvihoval „společnou prosperitu“, ztrácet akcie luxusních oděvních značek. V překladu to totiž může znamenat výraznější daňovou zátěž bohatých Číňanů, kteří patří k významným kupcům luxusních výrobků. Např. akcie LVMH odepsaly od 12.8. přes 13 %. Výrazně padají akcie likérky Kweichov Moutai – ta vyrábí exkluzivní čínské destiláty. Jen pro zajímavost, s kapitalizací $300 mld. jde stále o nejhodnotnější nápojářskou firmu světa (Coca Cola má kapitalizaci $244 mld.). A to její akcie ztratily od konce května více než 30 %. Obecně tak padají tituly, které v uplynulých letech těžily z bohatnutí čínské střední třídy.

Regulace

Peking požaduje, aby firmy zajistily robustní ochranu uživatelských dat. V případě porušení může uložit pokutu ve výši 5 % z celkových tržeb. V reakci na to sestoupil index Golden Dragon, který zahrnuje čínské firmy s jejichž akciemi lze obchodovat v USA pod hranici 10 000 bodů, což je nejslabší úroveň od dubna 2020. Index odepsal více než polovinu ze svých únorových maxim. Regulace může prostoupit do dalších odvětví, jako je např. healthcare. Regulátoři chtějí např. omezit on-line prodeje léků.

Golden Dragon Index – více než 50 % pod svými únorovými maximy


Zdroj: Bloomberg

Fed - Jacksonhole

Investoři netrpělivě očekávají, zda na tradičním sympoziu centrálních bankéřů v Jacksonhole, které se uskuteční v závěru týdne, padnou informace o možném zahájení taperingu. V tuto chvíli se domníváme, že tento scénář je méně pravděpodobný. Pokud by na setkání informace o chystané redukci dluhopisových nákupů padly, nejspíše by se trhy zachvátila volatilita. Trh aktuálně počítá se zahájením taperingu v listopadu nebo v prosinci. Pro brzké zahájení taperingu hovoří robustní zotavení ekonomiky, vysoká inflace a zlepšení na úrovni nezaměstnanosti. Mezi faktory proti zahájení redukce patří zejména varianta delta a stále nejistá covidová situace (její potenciální dopady na ekonomický růst) a poslední spotřebitelská data.

Dlouhodobá inflační očekávání klesají, což by korespondovalo s blížícím se načasováním taperingu


Zdroj: Bloomberg

Krypto

Cena bitcoinu se blíží k úrovni $50 000 a odráží pozitivní momentum, které vede k většímu zapojení retailu. Nicméně na kryptu chybí významné fundamentální zprávy. Za samotnou rally tak stojí spíše technické faktory. Jedinými zprávami z posledních dní jsou nová ETN na bitcoinové futures.

Makrodata

Tento týden vyjdou předběžné srpnové PMI v obou regionech. Pro výrobu i služby se očekávají hodnoty vysoko v pásmu expanze. USA: výroba – 62,3, služby – 59,2, eurozóna: výroba 62, služby 59,8. Zajímavé bude sledovat komponenty nových zakázek, jejichž oslabení může zohledňovat problémy v globálních dodavatelských řetězcích.

Ohlédnutí 


Maloobchodní tržby - zpomalují

Maloobchodní tržby meziměsíčně poklesly o 1,1 %, zatímco trh očekával mírnější snížení o 0,3 %. Jde o druhý indikátor, který signalizuje zhoršující se spotřebitelský sentiment. V předminulém týdnu citelně propadl i index spotřební nálady, který počítá Univerzita v Michiganu. Zpomalující maloobchodní tržby souvisí s rychlým šířením varianty delta. Tato mutace covidu se podepisuje na horším výkonu kontaktních sektorů, např. restaurace. Padá také množství prodaných letenek. Lze očekávat, že se srpen ponese ve znamení dalšího poklesu. K nepříznivému vývoji spotřebitelských indikátorů přispívají i vyprchávající fiskální stimuly.

Fed – zápisky ze zasedání

Zápisky z červencového zasedání FOMC poukazují na příklon představitelů Fedu k dřívějšímu než předpokládanému zahájení taperingu. Většina amerických centrálních bankéřů by si představovala zahájit redukci dluhopisových nákupů již v tomto roce. Zasedání se navíc uskutečnilo před zveřejněním červencových payrolls, které řadu centrálních bankéřů v nutnosti rychlejšího zahájení taperingu utvrdily. Minulý týden se někteří centrální bankéři k omezování dluhopisových nákupů vyjadřovali. Např. Eric Rosengren, prezident bostonského Fedu zmínil, že by centrální banka měla zahájit tapering již v září a k úplnému ukončení dluhopisových nákupů by mělo dojít v půlce roku 2022. Trh se aktuálně přiklání k názoru, že by mohl být tapering zahájen v listopadu nebo v prosinci. Dřívější oznámení by tak spustilo záchvat tržní volatility.

Výnosy dvouletých amerických vládních bondů rostou v reakci na blížící se utlumovnání monetárních stimulů


Zdroj: Bloomberg

S&P 500: Pohyby dle sektorů


Zdroj: Bloomberg

Stoxx Europe 600: Pohyby dle sektorů


Zdroj: Bloomberg

Dnešní asijské obchodování


Zdroj: Bloomberg

Tomáš Pfeiler, CYRRUS

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 21.2.2022
    V posledním týdnu určovala trhům rytmus právě geopolitika. Situace se během uplynulého týdne spíše zhoršovala, řada pozorovatelů vnímá narůstající šance invaze. Během včerejška mělo skončit ruské vojenské cvičení v Bělorusku, nicméně ruské jednotky zůstanou v zemi i nadále. Pozitivní zprávou je, že Putin i Biden souhlasí se summitem, který se snaží zaranžovat francouzský prezident Macron – v reakci na ni přidávají futures na S&P necelé procento.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 21.3.2022
    Lze konstatovat, že se válka přesunula do poziční fáze. Ani jedné straně se nepovedl zásadnější průlom. Přestože údajně probíhají jednání o příměří, tuhé boje pokračují a narůstá počet civilních obětí. Jde vidět, že obě strany konfliktu prozatím nechtějí příliš ustupovat ze svých požadavků. Uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou nebo přímá vojenská podpora ze strany NATO se jeví jako čím dál méně pravděpodobné.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 21.9.2020
    ECB zahájí vyhodnocování a případnou revizi svého protipandemického programu (PEPP). Frankfurtská instituce bude vyhodnocovat úspešnost programu a zvažovat, zda jej neprodlouží, či nenavýší maximální objemy nakoupených dluhopisů. Centrální banka prozatím nakoupila dluhopisy za cca €500 mld. přitom celková cílová částka dosahuje až 1,35 bilionu EUR. Spekuluje se, že by ECB mohla program navýšit o další €500 mld. s cílem přispět k oslabení EUR. Silné EUR prohlubuje rozdíly v rychlejším oživení severních a pomalejším zotavení jižních ekonomik eurozóny.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 22.06.2020
    Ve Spojených státech stále narůstají významným tempem nové infekce covid-19. K nejvýraznějším přírůstkům aktuálně dochází v Brazílii. Na rostoucí trajektorii se nachází i Indie. Vývoj nových infekcí kontrastuje s optimistickým oceněním indexů. Na druhou stranu vypadá, že v Pekingu se daří držet situaci pod kontrolou. Investoři vnímají pozitivně, že v případě opětovného výskytu přistoupí k více adresným, nikoliv plošným opatřením – tj. chytré karantény namísto karantén rozsáhlých.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 22.08.2022
    Během minulého týdne burzy mírně oslabovaly. S&P 500 odepsal 1,2 % a přerušil tak 4týdenní růstovou šňůru. Aktuálně se obchoduje pouze cca 12 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita se opět vyšplhala mírně nad hranici 20 bodů. Investoři si začínají uvědomovat, že probíhající rally není udržitelná a popohání ji zejména uzavírání shortů ze strany hedge fondů, či nákupy investorů sledujících momentum. Většina fundamentálních institucionálních investorů se přiklání k názoru, že jde o bear market rally.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 22.2.2021
    Výnosy delších amerických vládních dluhopisů se vydaly prudce nahoru. Vzhledem k dolarocentrické povaze globálního finančního systému se vývoj na amerických vládních bondech propisuje do výnosů státních obligací po celém světě. Výnos desetileté splatnosti se aktuálně nachází těsně pod 1,4 %. Většina investičních bank v prosinci 2020 předpokládala, že se výnos desetiletého papíru vyšplhá na tuto úroveň až konci letošního roku. Nyní Wall Street cílovou úroveň výnosů reviduje směrem nahoru. Prognóza do konce roku činí 1,75 % - 2%. Návrat růstu a inflačních tlaků vládní dluhopisy s fixním kupónem znehodnocuje. Nárůst výnosů souvisí i se stimuly Bidenovy administrativy. Ta k jejich financování využívá emisí delších splatností. Z tohoto důvodu dochází k významnému steepeningu výnosové křivky. Rozdíl mezi výnosy desetileté a dvouleté splatnosti se aktuálně nachází na úrovni 1,27 procentního bodu, nejvýše od ledna 2017. Tento vývoj stojí i za poklesem akcií z posledních dní. Dlouhodobě platilo, že se konkurenční vztah mezi akciovými a dluhopisovými trhy projevoval až v momentě, kdy se výnosy 10Y US GB nacházely nad úrovní 3 %. Vzhledem k obrovskému nárůstu zadlužení však existují obavy, že i nárůst výnosů ke 2 % může být pro řadu firem nebezpečný.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 22.3.2021
    Fed současný nárůst dluhopisových výnosů toleruje. Výnos desetileté splatnosti tak vystřelil nad úroveň 1,7 %. Výrazný nárůst byl tažen nahoru i zvýšením reálných výnosů. Ty se aktuálně dostaly na hladinu -0,6 %. Rostoucí reálné výnosy odráží jednak akceleraci ekonomického růstu. Vysílají však také signál, že trhy věří dřívějšímu utahování měnové politiky, než aktuálně připouští Fed. Tento týden se značnou pravděpodobností staneme svědky dalšího nárůstu dluhopisových výnosů, ke kterému přispěje i zamítavý postoj Fedu k prodloužení výjimky pro výpočet kapitálové přiměřenosti amerických bank. V případě výrazného růstu dluhopisových výnosů mají tendenci ztrácet zejména technologické tituly.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 22.7.2019
    Minulý týden někteří představitelé Fed zmínili možnost, že by na zasedání dne 31.7. mohlo dojít ke snížení sazeb o 50 bps. Vzápětí však americká centrální banka tento příliš holubičí tón krotila. Snížení o 25 bps jde považovat za prakticky hotovou věc. Pravděpodobnost dvou „cutů“ však významně klesla – asi na 18%, v minulém týdnu dosahovala až přes 60%.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 23.01.2023
    Během minulého týdne burzy mírně oslabovaly. S&P 500 odepsal 0,7 %. Nyní se SPX obchoduje cca 17 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku 2022. Volatilita během minulého týdne vzrostla, stále se však nachází pod psychologickou hranicí 20 bodů. Evropské akcie odepsaly 0,1 %, což představuje pouze kosmetickou korekci kurzového vzestupu 6 %, který se odehrál od začátku roku. Minulý týden poslala mírně dolů zejména prohlášení představitelů centrálních bank, kteří varovali před příliš holubičím tržním očekáváním. Rizika vnímáme nakloněna směrem dolů, jelikož k dosažení 2% inflačního cíle zbývá dlouhá cesta. Zároveň platí, že kurzy akcií dostatečně nereflektují ekonomické zpomalování, ke kterému během letoška dojde.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 23.05.2022
    Futures zelené, asijské indexy převážně smíšené – pozitivní zprávou je, že Biden zvažuje zrušení některých cel na čínské zboží zavedených Trumpem.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 23.11.2020
    Rytmus trhům stále určuje vakcína. Pfizer již podal k FDA oficiální žádost ohledně schválení vakcíny. K prvnímu očkování v USA by tak mohlo dojít v půlce prosince. Ve střednědobém horizontu tak stále zůstává hlavním tématem rotace z hodnotových do růstových titulů. Respektive v případě tříd aktiv rotace z vládních dluhopisů do korporátních či akcií obecně. Krátkodobě však může dojít k taktické pauze – zejména pokud strmě porostou nové infekce covid-19.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 2.3.2020
    Pro následující týden bude rozhodující počet nově nakažených v Evropě. Na starém kontinentě se virus začíná šířit do většiny zemí. Na druhou stranu výrazně klesá počet nových infekcí v Číně. Za včerejšek pouze 202 nových případů. Čínské firmy již začínají obnovovat výrobu. Pokud bude rychle přibývat počet nakažených v Evropě, případně dojde k vyhlašování rozsáhlých karantén, mohou trhy dále oslabovat. Prudce se v posledních dnech zvyšoval počet nakažených v Itálii. Je třeba dodat, že celosvětově se z 89 000 nakažených již více než 45 000 vyléčilo.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 23.3.2020
    Podle některých odhadů by HDP eurozóny mohlo v případě tříměsíčního přetrvání karantén a uzavřených hranic poklesnout v roce 2020 asi o 4%. Stejný, tedy 4% pokles, předpovídají mnozí i pro USA. Největší propad zaznamená ekonomika ve druhém kvartále, kdy se naplno projeví dopad současných tvrdých opatření. Očekává se, že americké hospodářství může předvést svůj nejhorší kvartální pokles v moderní historii. Sestupné tendence nastanou i v případě firemních zisků. Např. Goldman Sachs očekává, že korporátní zisky v roce 2020 propadnou o 33%. Dominantním scénáře většiny prognóz zatím zůstává silné hospodářské oživení v roce 2021.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 23.9.2019
    Minulý týden prudce vyskočily repo sazby. Americká centrální banka poskytla bankám krátkodobou likviditu. Očekává se, že tento týden dodávky likvidity ještě zvýší, aby situaci na trhu stabilizovala. Nyní se hovoří o krátkodobé lince v objemu $90 mld. Problém souvisí s koncem kvartálu a faktem, že minulý týden mnoho korporací potřebovalo hotovost na zaplacení daní. Někteří se obávají, že záležitost souvisí s redukcí bilance Fedu. Ta vedla ke snížení bankovních rezerv. Powell naznačil, že by mohla bilance opět začít expandovat. Nicméně tato situace by se měla uklidnit a neměla by mít výraznější tržní vliv na trhy.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 24.10.2022
    Během minulého týdne burzy silně posilovaly. S&P 500 přidal 4,7 %, jde o nejlepší týdenní výkonost od konce června. Nyní se obchoduje cca 22 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita se dostala těsně pod hranici 30 bodů. Za růstem stál především povzbudivý průběh výsledkové sezóny a některá optimistická makrodata. Zároveň opět hrají roli technické faktory jako likvidace shortů. K nákupům přistupují kvantitativní investoři. O dalších pohybech na trzích rozhodne kromě měnové politiky i ekonomická dynamika. Dalším faktorem pro směřování burz do konce roku bude vývoj korporátních zisků – výsledková sezóna odstartovala.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 24.1.2022
    Klíčovou událostí týdne je zasedání americké centrální banky, které se uskuteční ve středu. Tento týden monetárně politické rozhodnutí nepadne, nicméně centrální bankéři zřejmě nastíní své následující kroky. Trh aktuálně zaceňuje čtyři hiky v letošním roce. V červenci pravděpodobně Fed zahájí proces redukce své bilance. Současné výprodeje na burzách prozatím nepředstavují důvod k tomu, aby Fed svůj příklon k jestřábí politice zpomalil.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 24.2.2020
    Přestože akciové trhy se nachází blízko historických maxim, vyplývá určitá nejistota z vyšších cen bezpečných aktiv – zlato, dolar, americké vládní dluhopisy. Zatím nedochází k výrazným revizím prognóz ekonomického růstu směrem dolů. Hlavním scénářem tak zůstává kulminace počtu nakažených na konci 1Q a výrazné zlepšení ekonomické aktivity v následujících kvartálech. Začínají přicházet povzbudivější data o počtu nově nakažených v Číně – většinou pod 1 000 nově nakažených za den (před týdnem cca 2 000 denně). Určitou nejistotu může způsobit růst počtu na nakažených v ostatních zemích – překvapivé je vypuknutí epidemie v Itálii, kdy se nyní nachází více než 150 nakažených. V následujících dnech tak trhy mohou kolísat v závislosti na informacích Číny potažmo jiných zemí, kde se nemoc výrazněji šíří.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 24.5.2021
    Na kryptoměnách jsme v uplynulých dnech byli svědky výrazných pohybů. Ty pravděpodobně přetrvají i v následujících dnech. Faktorem, který spustil otřesy na bitcoinu bylo rozhodnutí čínských autorit zakázat tamním finančním institucím podílet se na transakcích s kryptoměnami. Lokální vlády v Číně se také snaží podnikat kroky proti těžbě bitcoinů – Čína patří mezi velmoci v těžbě bitcoinů. Další ze série negativních zpráv pro virtuální mince je plán Bidenovy administrativy, aby transakce s kryptoměnami nad $10k byly součástí daňových přiznání. V posledních týdnech se také množí studie centrálních bank ohledně možnosti vývoje vlastních digitálních měn – tzv. central bank digital currency (CBDC). Lze očekávat, že CBDC by měly výraznější podporu ze strany vlád a proto by mohly vést k omezení zájmu o soukromé kryptoměny. Tj. vidíme více negativních faktorů, které promlouvají do propadů na trzích kryptoaktiv. Přestože kryptoměny stále představují poměrně okrajový trh, bylo patrné, že otřesy na této třídě aktiv promlouvaly do širšího negativního sentimentu na trzích.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 24.6.2019
    Hlavní událost tohoto týdne se odehraje až na jeho konci. Na zasedání G20 v japonské Osace by se měli sejít presidenti USA a Číny. Očekávání nejsou vysoká, takže dosažení dohody se obecně nečeká. Jde jen o to, zda toto jednání ukáže, že dohody může anebo nemůže být v dohledné době dosaženo.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 25.03.2019
    Z hlediska nových dat z USA bude tento týden stát za pozornost spotřebitelská důvěra a data z trhu nemovitostí. Což není mnoho a tak trhem bude především hýbat sentiment ovlivněný dříve zveřejněnými daty a také pravděpodobně politikou – brexitem – případně dalšími výroky k obchodním válkám a případně ke zdi s Mexikem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Purple pivot points