Úterý 19. březen 2024 04:40
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (17.5.2021)

17.05.2021 16:37  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciovým trhům se v minulém týdnu nedařilo. Studenou sprchou bylo úterní zveřejnění americké inflace v USA, která meziročně zrychlila na 4,2 %. Index S&P 500 ztrácel ze svých maxim až 5 %, nicméně v závěru týdne se mu podařilo většinu ztrát zlikvidovat. Pondělní seance zatím ukazuje červená čísla. Trhy spekulují, zda je růst inflace vyšší, než Fed očekával. Pokud by tomu tak bylo a začaly by růst výnosy, tak akcie by mohly mít to nejlepší na nějakou dobu za sebou. Situace se nevyvíjela pozitivně ani na kryptoměnách a komoditách, kde jsme byli svědky nejvyšších propadů na zrninách a některých průmyslových kovech.

Tento týden by mohl být o něco poklidnější, než byl předchozí. Na programu není žádné extra podstatné makro, přičemž důležitější bude závěr týdne. Kromě statistik z australského trhu práce (čtvrtek,3:30) čekáme na páteční (9:15 – 10:00) indexy nákupních manažerů z Evropy. Výsledková sezóna v USA je ve svém závěru. Za zmínku stojí snad jen úterní hospodářský report americké maloobchodní společnosti Walmart. Stejně jako v minulých týdnech bude důležité sledovat sazby, které by mohly napovědět směr dalšího pohybu USD, akcií a komodit. Inflace zůstává v centru pozornosti a můžeme tak očekávat vyšší zájem o drahé kovy.

Index NASDAQ (US100)

US100 klesal nejvíce z amerických indexů během výprodeje v minulém týdnu. Od konce dubna ztrácel až 8 %. NASDAQ je nejvíce citlivý na debaty okolo pohybu sazeb, protože technologický sektor by kvůli jejich růstu tratil nejvíce. Americkým akciovým indexům se v posledních týdnech příliš nedaří. Ale možná jsou investoři jen hodně namlsaní, protože ztráty z historických maxim se zatím počítají jen v jednotkách procent. Přicházející makrodata se zhoršila a o bublinových výšinách akciových indexů není příliš sporu. Samozřejmě probíhá debata, zda už nastal čas na nějakou větší korekci. Dostatečně silný impuls by mohla poskytnout měnová politika. Fed však zatím na inflační čísla moc ohledu nebere. Otázkou za milión je, zda bude mít Fed pravdu a zvýšená inflace je pouze dočasným jevem (sazby zůstanou dole, akciím by se mohlo dařit, USD naopak ne), nebo inflace přeroste Fedu přes hlavu a trhy nemine zvýšená riziková averze spojená s růstem sazeb a propadem na trzích.

Bitcoin

Kryptoměny za sebou nemají úspěšný týden. Bitcoin klesl až do blízkosti 40 tis. dolarů na nejnižší úrovně od začátku února. Důvodem byla reakce na tweet Elona Muska, po kterém se začalo spekulovat o výprodeji digitální měny, kterou má Tesla ve svém portfoliu. Ještě předtím americká automobilka oznámila, že kvůli ekologické náročnosti nebude přijímat platby v této kryptoměně. Musk teď čelí nenávisti investorů, kteří ho po únorovém oznámení nákupu Bitcoinu za 1,5 mld. dolarů vynášeli do nebes. Počítalo se s tím, že automobilka kryptoměnu plně integruje do svého businessu. V reakci chtěly začít přijímat kryptoměny také další společnosti. Tyto spekulace teď ochably, a pokud chtěl někdo okénko do rozjetého býčího trendu, tak má příležitost nastoupit. Ale co fundament? Stále má Bitcoin takou cenu, jak se zdálo, když letěl k nebesům?

Zlato (GOLD)

Cena zlata se na počátku týdne dostala až nad úroveň 1 850 dolarů za unci na čerstvá tříměsíční maxima. Nicméně v průběhu minulého týdne opět tento kov odhalil svoji slabinu. Přestože je zlato považováno za aktivum, které dlouhodobě dobře chrání před inflací, tak hrozba růstu sazeb je alespoň v krátkodobém horizontu silnější. Zlato tedy v reakci na zveřejněná inflační čísla kleslo a jeho následnému růstu velmi pomohlo, že se sazby nijak dramaticky nezvýšily. Další pohyb bude značně závislý na akcích Fedu a vyjádření centrálních bankéřů k měnové politice. Ve středu je na programu zápis z posledního zasedání FOMC (20:00). Očekává se holubičí postoj, který by měl zlatu hrát do karet.

Jiří Tyleček
Analytik XTB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Tři světově největší firmy zaměřené na větrnou energii čekají složitý rok
    Tři největší firmy změřené na větrnou energii čekají složitý rok. Německá společnost Siemens Energy navzdory solidním výsledkům v závěru loňského roku čeká ztrátu, zatímco dánská společnost Vestas navrhla nevyplatit letos žádnou dividendu. Další dánský podnik Orsted vedle pozastavené dividendy na finanční roky 2023 až 2025 počítá navíc i s propouštěním. Firmy o tom dnes informovaly ve svých výsledkových zprávách. Jejich hospodaření odráží pokračující problémy v odvětví, jako je zpožďování projektů, problémy se zařízeními či dopady inflace, uvedla agentura Reuters.
  • Tři trhy ke sledování v příštím týdnu (06.05.2022)
    Rozhodnutí FOMC je již za námi a poskytlo určité vyjasnění v budoucím směru měnové politiky v USA. Tato cesta by se však mohla měnit v závislosti na datech, zejména datech růstu cen. I proto budou obchodníci na zlatu bedlivě sledovat nadcházející zprávu amerického CPI za duben. Obchodníci v GBP se zaměří na zprávu HDP ze Spojeného království za 1. čtvrtletí, zatímco obchodníci s ropou budou sledovat diskuze o embargu EU na ruskou ropu. Příští týden určitě sledujte Zlato, GBPUSD a Ropu.
  • Tři trhy, které je třeba příští týden sledovat (02.02.2024)
    Zasedání FOMC v tomto týdnu se ukázalo jako překvapivě jestřábí, neboť předseda Fedu Powell důrazně naznačil, že snížení sazeb již v březnu není základním scénářem. Indexy se v návaznosti na to propadly, ale později všechny ztráty získaly zpět díky solidním výsledkům společností Meta Platforms a Amazon. Výsledky budou sledovány i příští týden, ale obchodníci by měli věnovat pozornost také údajům z USA, Kanady a Nového Zélandu a také rozhodnutí RBA o sazbách. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte index US 500, USD/CAD a AUD/NZD!
  • Tři trhy, které je třeba sledovat příští týden (29.12.2023)
    Globální finanční trhy uzavírají volatilní rok 2023 a investoři se těší na obchodní příležitosti, které přinese rok 2024! První týden nového roku je nabitý zveřejňováním údajů nejvyšší úrovně. Zprávy o zaměstnanosti ze Spojených států a Kanady, bleskové údaje o německém indexu spotřebitelských cen a také zápis z jednání FOMC se v prvních dnech nového roku postarají o volatilitu trhů. Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat US500, GOLD a EUR/CAD!
  • Tři trhy, které se vyplatí sledovat v tomto týdnu
    Máme za sebou poklidný týden, který byl na některých trzích zkrácen o Velikonoční pondělí. Makrodat bylo zveřejněno pomálu a tomu odpovídaly nevýrazné pohyby mnoha instrumentů. Globální indexy se držely na vysokých úrovních, často v blízkosti historických maxim. Index S&P 500 už dokonce na počátku nového týdne překonal 4 100 bodů a rekordy jsou v jeho případě na denním pořádku.
  • Tři trhy, které se vyplatí v tomto týdnu sledovat
    Akciové trhy na počátku minulého týdne prudce klesly, když propad kryptoměn zatlačil na společnosti z technologického sektoru. Podobně jako v předcházejícím týdnu se výprodeje na akciových trzích v polovině týdne zastavily. Nic na tom nezměnil ani mírně jestřábí zápis z posledního zasedání Fedu. Konec pracovního týdne situaci napravil. V pátek byly zveřejněny pozitivní výsledky indexů PMI z Evropy i USA. Z posledních makrodat se zdá, že příznivá makroekonomická situace pokračuje.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (včetně hype na stříbru)
    Retailoví investoři z Redditu pokračovali v minulém týdnu v hrátkách s akciemi některých malých amerických společností. Důsledky však zasáhly globální akciový trh a finanční média se tématu věnují velmi pozorně. Další „obětí“ se stává stříbro, které už na sklonku minulého týdne solidně rostlo. To však nebylo nic oproti masivnímu skoku, jaký kov předvedl na počátku pondělní seance. Kov tak zničehonic dobyl osmiletá maxima v blízkosti 30 dolarů za unci a vypadá to, že příběh ještě nekončí. A čeho se dále dočkáme? Z pohledu makrodat se jedná o velmi zajímavý týden. Navíc pokračuje výsledková sezóna, i když finančních reportů známých společností postupně ubývá.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (včetně MONETY)
    Joe Biden byl v minulém týdnu zvolen 46. prezidentem Spojených států. Předání moci proběhlo v poklidu, i když byl tradiční ceremoniál poznamenán zvýšenými bezpečnostními opatřeními v souvislosti s nedávnými nepokoji v Kapitolu i pandemií koronaviru. Na trhu se začaly projevovat určité snahy o korekci vysokého růstu z posledních týdnů, ale ani inaugurace amerického prezidenta ZATÍM nevedla k výraznějšímu výběru zisků.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (1.3.2021)
    Akciové trhy v minulém týdnu ztrácely. Index S&P 500 klesl už druhý týden v řadě. Jedná se o varovný signál pro pokračování rally? Poklesy však byly v rámci pouhých desetin procenta a navíc má tento index za sebou dlouhý růst do blízkosti historických maxim. Nejistá situace má navíc jasného viníka, kterým je vzestup úrokových sazeb. Pokud se centrálním bankám podaří výnosy zase snížit, ať už verbální formou či zvýšenými nákupy dluhopisů na trhu, tak prostor pro pokračování cenových růstů na akciích zůstává otevřený. Pozornost se tedy v tomto týdnu opět soustředí na výnosy. Ovšem nebude se jednat o jediné zajímavé téma. Na sklonku týdne se sejde OPEC+, takže lze očekávat zvýšenou volatilitu na ropě. Ve středu bude zveřejněn návrh státního rozpočtu ve Velké Británii. A možné zvýšení daní je hrozbou pro britskou libru.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (15.3.2021)
    Situace na finančních trzích vypadá stále poklidně. Ke snížení rizikové averze přispěly v minulém týdnu 2 důležité události. Evropská centrální banka se rozhodla urychlit nákupy aktiv prostřednictvím krizového programu PEPP. Tento krok by měl přispět k nižší úrovni výnosů, které se v minulých týdnech staly hrozbou rally na akciích. Druhou událostí je schválení stimulačního balíčku v USA ve výši $1,9 bilionu, který mimo jiné znamená, že většina Američanů dostane šek ve výši až $1400. A část z této podpory jistě skončí na finančních trzích.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (18.1.2021)
    Začíná důležitý týden pro Spojené státy a důvodem není pondělní státní svátek, který v tento den omezí obchodování na trzích. Ve středu proběhne inaugurace Joe Bidena, který se stane 46. prezidentem Spojených států. Bezpečnostní služba je ve střehu s cílem zamezit podobnému chaosu, jakého jsme byli svědky 6. ledna při útoku na Kapitol. V tomto týdnu nebude zveřejněno velké množství důležitých fundamentů. Větší pozornosti investorů by se mohlo dostat výsledkové sezóně v USA a důležité by měly být také novinové titulky v souvislosti s předáváním moci nové americké administrativě.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (22.2.2021)
    Růst amerických výnosů zůstává událostí, na kterou se na finančních trzích soustředí největší pozornost. Existují pochyby, zda může v době prudkého růstu úroků pokračovat akciová rally. Je pravdou, že se akciové indexy za poslední týden příliš nepohnuly, ale není právě tato stagnace vyjádřením „novodobé“ korekce?
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (22.3.2021)
    Finanční trhy se sžívají s vyššími výnosy, ale neděje se tak bez obětí. Americký index S&P 500 v minulém týdnu klesl a stejně na tom byly také další hlavní indexy na Wall Street. Výnosy z desetiletých amerických dluhopisů se v minulém týdnu dostaly až čtrnáctiměsíční maximum na 1,75 %. Nejhůře je snášení technologické akcie, které během pandemie výrazně vzrostly.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (26.4.2021)
    Situace na finančních trzích zůstává stabilizovaná a akcie manévrují na vysokých úrovních. Denní změny byly v minulém týdnu malé a stejně na tom byla také volatilita. Určitou hrozbou pokračujícího růstu jsou podprůměrné objemy. Vyšší ceny už nemají takovou podporu obchodníků. Na druhou stranu se však obtížně hledají důvody pro výraznější tržní korekci. Hlavní sentiment se nemění a obchodníci spíše vyčkávají na „buy the dip“ příležitost, než že by trhy při korekci ve strachu opouštěli.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (29.3.2021)
    Obchodní týden bude tentokrát o něco kratší, protože většina rozvinutých trhů bude v pátek zavřená, a to včetně USA, Německa či Austrálie. Přesto by se obchodníci nudit neměli. Na počátku týdne se řeší výprodej aktiv fondu Archegos Capital Management, který v pátek nuceně prodal čínské a americké akcie za 20 mld. dolarů. Krach společnosti a výprodej aktiv způsobil otřesy v investičních bankách jako Credit Suisse a Nomura, které Archegosu poskytovaly brokerské služby. A letošní zisk těchto bank může být výrazně negativně ovlivněn. Trh zároveň doufá, že výprodeje nespustí lavinu problémů dalších hedgeových (často napákovaným) fondů.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (31.5.2021)
    Máme za sebou klidný týden. Akciové indexy mírně rostly v čele s technologiemi. Také na komoditách převážily růsty. Naopak výnosy mírně klesaly. Výnosy z amerických desetiletých dluhopisů klesly pod 1,6 %. O dobré náladě na trhu svědčí i pokles rizikových přirážek. Index volatility VIX se dostal pod 17. A v neposlední řadě opět roste zájem o „meme“ akcie typu AMC nebo GameStop, kam se přesunula část spekulantů z nejistého trhu s kryptoměnami. Z makrodat byl zajímavý trh s bydlením v USA, kde se snižují prodeje nových domů kvůli nedostatečné nabídce na trhu. Naopak medián ceny nového domu vzrostl meziročně o 19,1 %! Boom na trhu s bydlením v USA však začíná alespoň v některých ohledech slábnout. Ceny dřeva klesly ze svého historického maxima dosaženého před 3 týdny už o více než pětinu.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (3.5.2021)
    Obchodování na finančních trzích v poslední době znejistělo. Wall Street dokázala v minulém týdnu růst, ale německý akciový index DAX 30 ztrácel už druhý týden v řadě. Zajímavý byl vývoj na technologickém indexu NASDAQ. Přestože v posledních dnech zveřejnilo své hospodářské výsledky 5 technologických gigantů (Apple, Microsoft, Facebook, Amazon, Alphabet) a ve všech pěti případech se jednalo o excelentní reporty, tak index nakonec ztratil 0,4 %. A dobré hospodářské výsledky hlásí také další firmy. V aktuální výsledkové sezóně už reportovala většina společností indexu S&P 500 (305 z 500). Očekávání na poli tržeb překonalo 71 % společností a 87 % společností vykázalo vyšší než očekávaný zisk. Reakce na trzích však vypadá na to, že trh už s velmi dobrými výsledky počítal.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (7.6.2021)
    Máme za sebou opět úspěšný týden s pozitivními výsledky na finančních trzích. Páteční data z amerického trhu práce mírně zklamala, když bylo vytvořeno pouze 559 tisíc pracovních míst při tržním konsenzu ve výši 650 tisíc. Trh však reagoval pozitivně. Zlepšení na trhu práce ukázalo, že americká ekonomika pokračuje v růstovém trendu, který však zatím není tak rychlý, aby změnil holubičí rétoriku Fedu. Zastavení přílivu likvidity tak v brzké době nehrozí a „všichni jsou spokojeni“.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (8.2.2021)
    Akciové trhy se v minulém týdnu vzpamatovaly z lehké korekce a opět úspěšně sahaly po rekordech. Obchodníci spoléhají na schválení rekordního stimulačního balíčku v USA. Kromě prezidenta Joe Bidena se za jeho schválení staví také ministryně financí Janet Yellenová. A nesmělým podporovatelem vyšších fiskálních výdajů je také guvernér Fedu Jerome Powell. Zatím vše směřuje ke schválení balíčku, i když to vypadá, že pro jeho podporu budou v Kongresu hlasovat pouze demokraté.
  • Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (8.3.2021)
    Situace na finančních trzích zůstává i nadále opatrně optimistická, i když všeobecnou rally už máme pravděpodobně za sebou. V USA by již v úterý mohl být prezidentem Joe Bidenem podepsán stimul ve výši $1,9 bilionu, i když trhy již tuto obří injekci započetli do současných cen. Investoři si více vybírají, do čeho ještě vloží peníze a co už je za hranou. Dobrým příkladem jsou technologické akcie, které nemají v posledních týdnech na růžích ustláno. Mnoho technologických vítězů pandemie se nyní sklání před cyklickými tituly. Vzestup výnosů však sebral část růstového momenta i zde. Naopak pomohl americkému dolaru, který na hlavních měnových párech v poslední době posiluje. Od počátku března nejvíce na NZD, CHF a JPY. Hlavním tématem tohoto týdne by však mohla být ropa. Překročení 70 dolarové úrovně na Brentu je na současnou dobu hodně ambiciózní. Co na to těžaři z břidlic v USA?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new