Úterý 19. březen 2024 10:03
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Komentář Radomíra Jáče k průmyslové výrobě

12.03.2021 11:35  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Průmyslová výroba vykázala v lednu meziroční pokles o 4,4 %, což bylo do značné míry dáno nepříznivými kalendářními efekty, neboť letošní leden měl o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku.

Očištěná data ukazují meziroční růst průmyslové výroby o 0,9 %.

Dobře se vedlo také tržbám s meziročním růstem o 1 % a celkově se dá říci, že data za leden potvrzují, že tuzemský průmysl vstoupil do letošního roku s růstem aktivity, což již s předstihem naznačovaly průzkumy sentimentu mezi tuzemskými výrobci.

Pro domácí výrobce je důležité, že průmyslu se dobře daří napříč Evropou, zejména pak v Německu, s nímž je tuzemský průmysl úzce provázán.

Průmyslová výroba v lednu po očištění o kalendářní vlivy vzrostla meziročně o 0,9 %.

Tento výsledek byl blízko tržního očekávání a jakkoliv jde o zpomalení v porovnání s růstem pozorovaným v závěrečném čtvrtletí loňského roku, tak pokračování růstu průmyslové výroby i na počátku letošního roku je dobrou zprávou.

Statistika potvrzující růst výroby je zároveň ve shodě s příznivými signály, jež přinášejí průzkumy z tuzemského průmyslu.

Zajímavý je však pohled na strukturu lednového vývoje průmyslové výroby, neboť například výroba motorových vozidel vykázala mírný meziroční pokles, o 0,3 %, což může mít souvislost i s problémy na straně dodávek potřebných dílů s tím, jak na dodavatelské vztahy dopadají problémy související s pandemií.

Klíčovým tahounem lednového růstu průmyslové výroby byla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, jež meziročně vzrostla o 4,2 % a k celkovému růstu průmyslové výroby přispěla v rozsahu 0,4 procentního bodu.

Výrazný příspěvek k celkovému výsledku měla také výroba elektrických zařízení, jež vzrostla meziročně o 4 % a k celkovému růstu průmyslové výroby přispěla 0,3 procentními body.

Divoký vývoj hlásí průmyslové zakázky s meziročním poklesem o 4,6 % s tím, jak se tuzemské zakázky v lednu propadly o 23,9 % zatímco nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 5,5 %.

V případě tuzemských zakázek zaúřadovala položka ostatních dopravních prostředků a zařízení, kde byl loni v lednu vykázán abnormální jednorázový nárůst, jenž letos nebyl zdaleka zopakován a došlo zde tak k enormnímu meziročnímu propadu zakázek.

Zprávy z tuzemského průmyslu za letošní leden jsou poněkud rozhozeny jak nepříznivým dopadem kalendářních efektů, tak skutečností, že tuzemské nové zakázky loni v lednu vykázaly abnormální jednorázový nárůst, což letos v lednu vedlo k meziročnímu poklesu tuzemských zakázek v řádu desítek procent.

Tuzemský průmysl si nicméně vede dobře, o čemž svědčí i průzkumy sentimentu v tomto sektoru české ekonomiky.

Tuzemský průmysl těží ze skutečnosti, že omezení související se stávající vlnou pandemie se vyhnula jak průmyslové výrobě, tak zahraničnímu obchodu a důležité je, že průmyslu se momentálně daří napříč Evropou.

Naopak, komplikace spojené s pandemií mají negativní dopad na výrobu některých potřebných komponent a zpoždění přicházejí také skrze komplikace v dopravě, což má v důsledku na průmyslovou výrobu nepříznivý vliv.

Za rok 2020 jako celek průmyslová výroba klesla o 7,2 %, za celý rok 2020 čekám růst v rozmezí 5 % až 6 %.

Rok 2020 přestavuje nízkou srovnávací základnu s tím, jak po několik týdnů na počátku jara byla průmyslová výroba v důsledku první vlny pandemie uzavřena.

Letos bude tuzemský průmysl profitovat z oživení růstu světové ekonomiky a s tím i z oživení růstu exportů.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • KOMENTÁŘ (nezaměstnanost, ČR, březen 2021)
    Míra nezaměstnanosti v české ekonomice v březnu klesla z úrovně 4,3 % na 4,2 %. Jde o příjemné překvapení: pro březen sice bývá meziměsíční pokles nezaměstnanosti obvyklý díky působení sezónních faktorů, v rámci pandemické situace ale nebylo zdaleka jisté, že se tyto příznivé sezónní faktory letos v březnu projeví v dostatečně silné míře. V meziročním srovnání byla míra nezaměstnanosti o 1,2 procentního bodu vyšší než loni v březnu, což znamená, že se meziroční růst míry nezaměstnanosti nepatrně zmírnil z úrovně 1,3 procentního bodu zaznamenané v únoru.
  • Komentář odborníka k dnešnímu jednání ČNB
    Dnešní zasedání České národní banky přineslo hlasování o zvýšení sazeb, pro něž hlasovali hned dva členové bankovní rady, Marek Mora a Vojtěch Benda. Ti se rozhodli hlasovat pro zvýšení i navzdory hrozícímu zpomalení tempa růstu průmyslu a HDP v ČR i Německu, obavám z obchodních válek nebo faktu, že ČNB by v rámci Evropy byla jednou z mála bank, která by sazby zvyšovala. Ve světě je aktuálně obvyklou praxí sazby spíše snižovat nebo udržovat na stabilních hodnotách. ČNB je pak výjimečná také tím, že má sazby dlouhodobě poměrně vysoko, a patří tak k centrálním bankám s nejvyššími sazbami v Evropě.
  • Komentář Paula Greera: Vítězství brazilské pravice je pro trhy pozitivní, nyní záleží i na fiskální reformě
    Jair Bolsonaro vyhrál prezidentské volby v Brazílii nad levicovým kandidátem Fernando Haddadem. Výsledek tak byl v souladu s očekáváními, která v posledních třech týdnech naznačovala jeho velké vítězství. Brazilská riziková aktiva zaznamenala v posledních dvou měsících značné zotavení, neboť trh byl znatelně spokojenější s předpokladem vítězství Bolsonara, než s návratem Strany pracujících reprezentované Haddadem k moci. To je, vzhledem k nedávné historii Brazílie s prezidentem Dilmou, k nadměrnému uvolňování aktiv a korupčnímu skandálu Lava Jato, pochopitelné.
  • KOMENTÁŘ (PMI průzkum, eurozóna, září 2021 – předběžný výsledek)
    Růst ekonomické aktivity v eurozóně letos v září dle předběžných výsledků PMI průzkumu zpomalil druhý měsíc v řadě, přičemž zpomalení oproti srpnu bylo poměrně výrazné.
  • KOMENTÁŘ (PMI ve zpracovatelském průmyslu, červenec 2022)
    Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu prohlubuje svůj pokles, průzkum PMI podporuje očekávání ochlazení české ekonomiky jako celku.
  • KOMENTÁŘ (PMI ve zpracovatelském průmyslu, srpen 2021)
    Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI v srpnu mírně zpomalil: zpracovatelský sektor hlásí silný růst zakázek, zároveň jej ale i nadále trápí výrazné prodlevy a komplikace na straně dodávek potřebných surovin a dílů.
  • Komentář: Podíl zahraničních držitelů českých dluhopisů v listopadu klesl; státní dluh na konci roku zřejmě vzroste
    Podle dnes ráno zveřejněných údajů se v listopadu dále snížil podíl zahraničních držitelů českých státních dluhopisů. Celkový objem vládních obligací dosáhl 1600 miliard korun, z toho zhruba 1400 miliard bylo korunových dluhopisů na domácím trhu. A zahraniční investoři jich na konci listopadu drželi 586 miliard, tedy 42 %. Tento podíl přitom dosáhl vrcholu jen nedávno; v září činil 51,3 %. Od té doby tedy strmě klesá. Za tím stojí dva důvody. Postupně se splácely krátkodobé dluhopisy, které Ministerstvo financí vydávalo v posledních několika málo letech, aby vydělalo na záporných výnosech panujících na trhu kvůli intervencím ČNB. A zároveň nejsou pro zahraniční investory (krátkodobé „spekulanty“) české dluhopisy tak atraktivní, jak byly ještě před pár měsíci.
  • Komentář: Průmysl má již vrchol tohoto cyklu za sebou
    Indexy průmyslové aktivity PMI z regionu za září rozhodně nenadchly. Je zřejmé, že růstová dynamika má již v tomto cyklu svůj vrchol za sebou. Hodnota českého PMI spadla na nejnižší úroveň za poslední dva roky.
  • KOMENTÁŘ (průmyslová výroba, ČR, červenec 2021)
    Tuzemský průmysl si v červenci po očištění o kalendářní vlivy připsal meziroční nárůst výroby o 7,0 %.
  • Komentář Radka Jáče k rozhodnutí bankovní rady ČNB
    Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny, repo sazba tedy zůstává na úrovni 0,25 %, což je plně v souladu s očekáváním finančního trhu.
  • Komentář Raiffeisenbank: Bankovní statistika - březen 2020
    Celková suma aktiv bankovního sektoru v březnu vzrostla o 3,7 % meziměsíčně. Meziroční tempo růstu se díky tomu skokově zvýšilo na 8,7 %. Hlavní zásluhu na březnovém růstu má úvěrová aktivita úvěrových institucí (+12,1 % meziměsíčně) i klientů (+2,4 % meziměsíčně). Mimořádný přírůstek zaznamenaly také položky ostatní bilanční aktiva (+106 mld. Kč) a dluhové cenné papíry v držení bank (+85 mld. Kč)
  • Komentář Raiffeisenbank: Bankovní statistika - březen 2021
    Celková suma aktiv bankovního sektoru si za měsíc březen připsala 0,3 % a ukončila první čtvrtletí na hodnotě 8 757 mld. Kč. V tomto měsíci byl veškerý nárůst realizován v položkách Pohledávky za klienty (+3,3 % meziměsíčně) a Dluhové cenné papíry v držení bank (+4,6 % meziměsíčně). Celkový růst bilanční sumy pak zbrzdila položka Vklady a úvěry u centrálních bank (-4,6 % meziměsíčně). V meziročním srovnání dosahuje aktuální tempo růstu celkových aktiv hodnoty 2,9 %.
  • Komentář Raiffeisenbank: Bankovní statistika - červen 2021
    Bilanční suma bankovního sektoru dosáhla ke konci června hodnoty 8 817 mld. Kč, což představuje meziměsíční pokles o 2,2 %. Hlavní roli sehrálo snížení vkladů a úvěrů u centrálních bank o téměř 167 mld. Kč a pokles v položce pohledávek za klienty (-82 mld. Kč). V meziročním srovnání dosahuje tempo růstu celkových aktiv hodnoty 4,7 %.
  • Komentář Raiffeisenbank: Bankovní statistika - duben 2021
    Bilanční suma bankovního sektoru v dubnu vzrostla o 3,1 % a v nominálním vyjádření poprvé překročila hranici 9 000 mld. Kč (9 029 mld. Kč). Za měsíčním nárůstem stojí stále pokračující trend růstu bankovních vkladů, který se odráží v navýšení v bilančních položek – Vklady a úvěry u centrálních bank (+7,2 % meziměsíčně) a Dluhové cenné papíry v držení bank (+4,3 % meziměsíčně). V meziročním srovnání je celková suma aktiv vyšší o 4,2 %.
  • Komentář Raiffeisenbank: Ceny průmyslových výrobců již u 6%
    Ceny průmyslových výrobců si i v červnu udržely svižné tempo, když meziměsíčně vzrostly o 0,8 % (v květnu o 0,9 %). Meziročně se tak dostaly z 5,1 % na 6,1 % a skončily víceméně v souladu s naším i tržním odhadem.
  • Komentář Raiffeisenbank: Ceny ve výrobní sféře spadly do deflace
    Ceny průmyslových výrobců v dubnu opět výrazně poklesly. Oproti předešlému měsíci se podruhé v řadě snížily o 0,5 %, což znamenalo propad cen v meziročním srovnání do deflace na -0,8 %. Oproti předpokladům trhu byl zaznamenaný meziroční pokles cen mírnější o tři desetiny procentního bodu. Na meziročním poklesu cen se největší měrou podílelo odvětví rafinovaných ropných produktů a výroby chemických látek, kde se nejvíce projevily nízké ceny ropy na světových trzích. Nižší byly i ceny v oblasti zpracování kovů a v těžbě a dobývání. Na druhé straně ceny u elektřiny, plynu a páry pokračují v rychlém růstu, když meziročně přidaly 8,6 %. Nezanedbatelný nárůst cen byl zaznamenán i v oblasti potravinářské výroby, kde inflace dosáhla 4,5 %.
  • Komentář Raiffeisenbank: Česká ekonomika je odolnější, než se čekalo
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vykázal český hrubý domácí produkt za první čtvrtletí letošního roku mezikvartální pokles o 0,3 % (v 4Q20 růst o 0,6 % k/k). V meziročním srovnání tím došlo ke snížení meziročního poklesu z -4,8 % na -2,1 %.
  • Komentář Raiffeisenbank: Česká ekonomika utrpěla nízkou poptávkou
    Podle zpřesněného odhadu ČSÚ vykázal český hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí letošního roku mírně horší výsledek, než jsme očekávali my i trh. Meziroční pokles nakonec činí 11,0 %, což odpovídá snížení o 8,7 % oproti předchozímu kvartálu. Hrubá přidaná hodnota, tj. rozdíl mezi hodnotou celkové produkce a mezispotřebou, poklesla prakticky ve všech odvětvích ekonomiky. Významný pokles zaznamenal sektor ubytování a pohostinství (-17,5 %) a zpracovatelský průmysl (-14,7 %). Pozitivní příspěvek zaznamenalo pouze odvětví informačních a komunikačních činností.
  • Komentář Raiffeisenbank: ČNB zvýšila počtvrté své úrokové sazby
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba se tak dostává na úroveň 1,00 % a lombardní sazba na 2,00 %. Diskontní sazba byla ponechána na současné hodnotě 0,05 %. Hlasování bankovní rady bylo jednomyslné.
  • Komentář Raiffeisenbank: Deficit rozpočtu nabírá tempo
    Český státní rozpočet vykázal za první čtyři měsíce roku deficit na úrovni 93,8 mld. Kč. Překonal tak i dosud nejhorší výsledek z roku 2010, kdy vlivem světové ekonomické krize dosáhl „jen“ 78 mld. Kč. Pod tíhou ekonomických restrikcí, které si vynutila koronavirová pandemie, česká vláda opět přehodnotila svůj výhled na hospodaření za celý letošní rok. Z původně plánovaného deficitu na úrovni 40 mld. Kč se v březnu stalo 200 mld. Kč a nově pak rovnou 300 mld. Kč. S ohledem na dosavadní vývoj se nabízí otázka, zda nebude nutné přistoupit i k další revizi. Kromě nevyhnutelného propadu příjmů, které stojí a padají s výkonem aktuálně hibernované ekonomiky, si vládní protikrizová opatření vyžádají i citelný nárůst výdajů. Mnoho z nich, jako například ošetřovné, podpora OSVČ či kurzarbeit jsou navíc dále prodlužovány, a k nim přibývají návrhy nové, jako jsou příspěvky na úhradu fixních nákladů zavřených provozoven.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank