Úterý 19. březen 2024 11:05
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Na burze se objeví akcie České zbrojovky, obchodovat se nebudou

29.05.2020 18:57  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na akciovém trhu pražské burzy se objeví od pondělí akcie České zbrojovky, ale obchodovat se s nimi zatím nebude. Mluvčí BCPP Jiří Kovařík ČTK řekl, že se zatím neuskutečnila veřejná nabídka akcií společnosti, protože se čeká na zlepšení situace na akciových trzích. Firma ale podle něj bude reportovat své výsledky jako obchodované společnosti. Jde o takzvaný technický listing akcie, dodal.

"Česká zbrojovka je silná značka, která patří mezi rodinné stříbro. Výrobce legendárních pistolí CZ se dokázal po listopadu 1989 přetvořit v úspěšnou moderní firmu," uvedl analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Se současným managementem má podle něj firma velké šance na úspěch a vstupem na pražskou burzu se ještě více zviditelní. Podobný obor na burze chybí a zbrojovka má globální produkt, který může přilákat i zahraniční investory, dodal.

Česká zbrojovka Group SE (CZG) informovala o úvaze nabídnout akcie na pražské burze počátkem ledna. Firma uvedla, že chce získat peníze na expanzi v USA, kde plánuje vybudovat továrnu. Pro akcie zbrojovky by to byl návrat na pražskou burzu po více než 12 letech. Firma v této souvislosti připomněla, že loni oznámila záměr vybudovat nové výrobní a distribuční sídlo v americkém Little Rocku ve státě Arkansas.

Akcie společnosti Česká zbrojovka se na pražské burze obchodovaly od poloviny 90. let minulého století do listopadu 2007. Na burze skončily po vytěsnění menšinových akcionářů hlavním vlastníkem, kterým byla pražská firma EXIMAT. S akciemi České zbrojovky se v posledních letech před jejich vyřazením na burze obchodovalo velmi zřídka.

Firma vyrábí pistole, samopaly nebo sportovní kulovnice. V civilní výrobě působí v automobilovém a leteckém průmyslu. Podle výroční zprávy z roku 2018 zaznamenala Česká zbrojovka rekordní tržby přesahující 4,66 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o více než 564 milionů korun. Čistý zisk společnosti předloni činil zhruba 710,8 milionu korun, o rok dříve přesáhl 625 milionů korun. Průměrný počet zaměstnanců v roce 2018 přesáhl 1700.

Většina akcií uherskobrodské zbrojovky patří společnosti EHC CZUB, SE kontrolované René Holečkem. Necelá desetina akcií náleží členům představenstva, vedoucím zaměstnancům a České zbrojovce a.s. Součástí holdingu Česká zbrojovka Group SE je firma od předloňského roku.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Na bitcoin čeká důležitá resistence
    Cena bitcoinu je v posledních týdnech extrémně volatilní a býci zdá se získávají znovu sebevědomí. Fundamentálně se situace příliš nemění a faktem je, že růst z 3 na 8 tis. přišel prakticky bez jakékoli nové fundamentální zprávy. Technicky ale začíná situace vypadat rozhodně zajímavě.
  • Na bitcoinu se 4. května 2023 vytvořila formace trojúhelníku
    Bitcoin se obchoduje kolem 29 132 USD. Cena vytvořila formaci trojúhelníku a v posledních seancích se pohybuje převážně do strany. Tato postranní konsolidace potrvá maximálně dalších 8–9 dní, než cena ztratí prostor nebo než se z trojúhelníku vymaní. Rezistence na horní hranici trojúhelníku je na ceně 29 705 USD a support na spodní hranici trojúhelníku na ceně 27 745 USD. Medvědí divergence RSI nás už varovala před možnou změnou trendu. Propad pod trojúhelníkovou formací zvýší šance na začátek této budoucí změny. Průraz nad rezistenci umožní odraz nahoru k 33 000 – 34 000 USD.
  • Na Bitcoinu sledujeme medvědí divergenci s NASDAQ 📉
    Kryptoměny na konci týdne nedokážou držet krok s býky na akciových trzích. Navzdory zvýšené ochotě riskovat na světových trzích bitcoin ztrácí. Důvodem jsou vnitřní problémy odvětví a systémové riziko, které představuje kolaps burzy FTX a fondu Alameda Research. K ohroženým se dnes přidala i společnost BlockFi, která zmrazila výběry:
  • Nabitý kalendář v Česku: mzdy, průmysl i maloobchod
    Konec minulého týdne se na trzích nesl ve znamení důležitých čísel na obou stranách Atlantiku. Ve Spojených státech to byly srpnové payrolls, které potvrdily ochlazení amerického trhu práce, což je z pohledu Fedu jasný signál pro stabilitu sazeb na zářijovém zasedání. V eurozóně se naproti tomu v srpnu zastavil desinflační trend.
  • Nabitý makroekonomický týden: Makrodata na 2.-6.3
    Nabitý makroekonomický týden - makrodata na 2.3.2015 do 6.3. 2015 od brokerské společnosti LYNX...
  • Nabitý týden ve znamení Fedu, ECB a ČNB
    Zatímco minulý týden se nesl ve znamení vyčkávání, nejbližší dny budou nabité důležitými makro událostmi. V centru pozornosti budou především centrální banky, které na obou stranách Atlantiku sáhnou k dalšímu zvýšení úrokových úrokové sazeb – v případě Fedu se může jednat o poslední krok v tomto cyklu, v případě ECB ještě kus práce zbývá.
  • Na Blockchain & Bitcoin Conference Prague se bude mluvit o možnostech blockchainu v rámci platebního prostoru EU
    19. května na Blockchain & Bitcoin Conference Prague vystoupí nezávislý finanční expert Ugo Bechis (Milán, Itálie). Poví o perspektivách vývoje a praktickém uplatnění blockchainu v platebním prostoru. Mezi oblasti jeho dlouhodobých výzkumů patří bankovnictví, online-trading, korporativní a maloobchodní platby, poskytování bankovních služeb na dálku, uvěřování a bankovní pojištění a regulační otázky jednotlivých států eurozóny.
  • Na britskej libre je rekordné množstvo špekulantov. Hrozí short-covering?
    Po brtiskom referende sa do britskej libry nahrnuli vo veľkom špekulanti. Počet špekulatívnych pozícií podľa americkej komisie pre trading futures kontraktov neustále rastie a v posledných týždňoch dosiahol nové maximá. (Bavíme sa tu o veľkých špekulatívnych pozíciách, ktoré spĺňajú určité kritériá, nie o niekoľkých lotoch). Ich počet je zhruba dvojnásobný v porovnaní s druhou polovicou minulého roka (graf of @Birdyword):
  • Na BTC Prague, největší evropské bitcoinové konferenci letošního roku, se představí český průkopník těžby kryptoměn 2Bminer
    Druhý červnový víkend bude v Praze patřit největší konferenci o kryptoměnách v Evropě. Na BTC Prague v pražských Letňanech vystoupí významné osobnosti krypto světa. Platinovým partnerem konference se stala česká společnost 2Bminer, která patří mezi rychle rostoucí hráče v oblasti prodeje, provozu a servisu strojů pro těžbu kryptoměn. Společnost na veletrhu BTC Prague návštěvníkům představí, jak lze nízkonákladově vytěžit bitcoin za využití zbytkové energie z obnovitelných zdrojů. Konference se zúčastní i členové salvadorské vlády, a to právě díky zakladatelům platformy 2Bminer Jakubovi Hlavenkovi a Michalu Bílkovi.
  • Na burzách je od roku 2018 nejméně BTC
    Na peněženkách burz se podle platformy CryptoRank nachází pouze 6,3% všech vytěžených Bitcoinů. Rostoucí počet Bitcoinů na burze znamená, že investoři je na burzy přesouvají, aby je prodali. Pokud se z burz Bitcoiny odlévají, znamená to pak, že majitelé Bitcoiny přesouvají na vlastní peněženky.
  • Na burze se právě začíná obchodovat s prvními americkými ETF, které investují do spotového bitcoinu
    Americká Komise pro kontrolu cenných papírů, SEC, schválila první americké ETF fondy investující do spotového bitcoinu, a umožnila tak expozici v bitcoinu mnohem širšímu světovému publiku. Nyní se tedy začíná obchodovat 11 nových ETF, a protože začíná boj o to, který se stane největším spotovým bitcoinovým fondem světa, mají všechny nízké ukazatele celkové nákladovosti. V tuto chvíli lze jen těžko říct, co to udělá s cenou bitcoinu, ale na jiných trzích, například u zlata a uranu, kde měly ETF v držení podkladová fyzická aktiva, byly dopady na cenu pozitivní. Pro evropské investory, pro něž platí předpisy ESMA, nebudou mít tyto nové americké ETF větší význam, protože se příslušnými předpisy neřídí.
  • Na burze se v uplynulém týdnu nejvíc dařilo akciím Fortuny
    Na pražské burze se v uplynulém týdnu nejvíc dařilo akciím sázkové společnosti Fortuna, které přidaly pět procent na 148 Kč. Nejvíce naopak propadly cenné papíry společnosti Pegas Nonwovens, a to o 8,6 procenta. Index PX index zůstal beze změny na 1045 bodech, vyplývá z výsledků burzy.
  • Na burze teče krev. Řidiči mohou mít škodolibou radost
    Na konci loňského roku společnost BH Securities upozorňovala, že výnosová křivka zaznamenala zcela mimořádnou situaci. Poprvé od roku 2007 se výnosy na dvouletých a pětiletých amerických vládních dluhopisech vyrovnaly. Tato situace nám naznačovala, že investoři projevují zvýšený zájem o dlouhodobé dluhopisy, čímž stlačují jejich výnosy. Většinou se tak děje v situacích, kdy trh věří, že se v budoucnu začnou snižovat úrokové sazby v ekonomice. Následující vývoj ve Spojených státech nám ukázal, že se tak skutečně stalo.
  • Na burzovní trh Start míří Prabos, Fillamentum či Primoco
    Již v příštím měsíci spouští pražská burza nový trh Start určený právě pro obchodování s akciemi malých a středních firem. A očekávání je velmi slibné pro ty, co se chystají na burzu vstoupit, ale i pro nové či stávající investory. V květnu se o přízeň investorů bude kromě obuvnické společnosti Prabos, ucházet i výrobce náplní do 3D tiskáren Fillamenta nebo známý výrobce dronů s názvem Primoco. V následujícím měsíci červnu pak na trh Start vstoupí provozovatel sdílených kanceláří Hub Ventures.
  • Na Cardanu je již více než 40 000 inteligentních kontraktů, jak to může ovlivnit cenu?
    Smart kontrakty se po 12. září staly skutečností v síti Cardano. Alonzo Hard Fork Combinator umožní vývojářům vytvářet inteligentní smlouvy v ekosystému. To pomůže s tvorbou decentralizované aplikace (DApps) , která poskytuje služby decentralizovaných financí (DeFi).
  • Na cenu zlata sa netreba pozerať v dolároch
    Dnes som dostal z jedného média otázky o investovaní do zlata a opäť sa mi potvrdilo to, že médiá (a týmpádom aj ľudia...
  • Na co čeká Evropská centrální banka? Proč ještě nezasáhla?
    Momentálně existuje jenom jedna otázka, která vrtá hlavou obchodníkům, a to, zdali Evropská centrální banka (ECB)...
  • Na co dát pozor při obchodování na forexu?
    Forexové obchodování je v současné době velmi atraktivním způsobem zhodnocování finančních prostředků a díky rozvíjejícím...
  • Na co se zaměřit při výběru Forex brokera
    Proces výběru Forex brokera (Forex makléř), který bude splňovat Vaše potřeby, je podobný tomu, když si vybíráte banku – pouze složitější. Na trhu existuje mnoho brokerů, kteří touží po Vaší pozornosti, a jejich nabídka je různorodá. Komu svěřit Vaše finance? Na co byste se měli zaměřit? Co byste měli ignorovat?
  • Na co si dát v roce 2024 u ropy pozor
    Obchodníci s ropou vykročili do nového roku opatrně. Obavy z vývoje poptávky a globálního hospodářského růstu vyvažují rostoucí geopolitická rizika spojená s událostmi v Rudém moři a okolí. Je čím dál pravděpodobnější, že se bude ropa i v nadcházejících měsících obchodovat v úzkém pásmu a žádný důvod nebude sám o sobě dost silný, aby změnil dynamiku trhu, který neví, jestli vsadit spíš na zpomalení růstu, zejména v Číně a v USA, a rostoucí produkci zemí mimo OPEC+, nebo na omezení produkce kartelu a geopolitická rizika.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Dukascopy new