Pátek 29. březen 2024 01:23
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Velký zájem o lithium tlačí na další otevírání nových dolů

11.11.2017 08:44  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V Mexiku se bude těžit lithium pro automobilku Tesla pod taktovkou společnosti Bacanora Minerals, která současně získala poloviční podíl v těžbě lithia v německé části Krušných hor. Významná ložiska lithia v České republice bude těžit australská firma European Metals.

Současně začíná i velký souboj o podíly ve firmách, které těží klíčovou surovinu pro rozvoj elektromobility. Hodně aktivní jsou v současné době i Číňané. Společnost, která připravuje konkurenční projekt na německé straně Krušných hor vůči českému Cínovci, neustále posiluje. Pro svůj další projekt v Mexiku dokonce získala společnost Bacanora Minerals od místní vlády již veškerá ekologická povolení k těžbě plánované od roku 2020. Lithium z Mexika bude odebírat ve velkém americká automobilka Tesla Motors. Studie proveditelnosti vypracovaná na 20 let ukazuje, že je ve 3 nalezištích ve státě Sonora na severu Mexika asi 2,1 milionu tun lithia. Jde o zpracovaný lithiový karbonát, se kterým se pak obchoduje.

Bacanora Minerals

Bacanora Minerals plánuje na první roky těžby zpracovat až 17 500 tun lithia ročně a postupně zvýšit produkci na 35 000 tun ročně. To odpovídá současné celosvětové produkci lithia, která byla v minulém roce celkem 36 000 tun. Celé 2/3 lithia nyní pochází z Austrálie a Chile. V předpokládaném hlubinném dole na českém Cínovci plánuje po roce 2023 australský těžař European Metals vyvíjet roční produkcí 21 000 tun lithiového karbonátu z vždy celkového množství 1,7 milionu tun rudy. Bacanora Minerals se letos daří, protože již na jaře získala od globálního investičního fondu BlackRock investici 11 milionů dolarů. Podepsala také velmi významný dlouhodobý kontrakt na dodávky lithia s jedním z největších korejských koncernů s názvem Hanwa.

Bacanora Minerále a lithium

Společnost koupila 1/2 podílu v projektu na těžbu lithia plánované v německé části Krušných hor. Do konce roku 2019 má být dokončena studie o ekonomické výhodnosti těžby a začátek se plánuje v roce 2021. Zbylý podíl vlastní v nalezišti dřívější velmi známý lídr německé solární revoluce SolarWorld. Ten se dokonce kvůli levnější konkurenci výrobců solárních panelů dovážených z Číny dostal do velkých finančních problémů a pak neměl peníze právě na přípravu těžby. Bacanora Minerále zaplatila za podíl ve společnosti 5,29 milionu dolarů a do budoucna uhradí další náklady spojené s přípravou projektu. Dokonce má do roku 2019 opci na koupi zbylého podílu SolarWorld za částku 30 milionů eur.

Ložiska lithia jsou na českém Cínovci

Na značně větší ložiska lithia na českém Cínovci získala práva na průzkum a těžbu firma Geomet. Tu od roku 2013 vlastní australská společnost European Metals. Zde má více než 1/5 podílu jiná těžební společnost Cadence Minerals. Ta také vlastní asi 10 % akcií i ve firmě Bacanora. Dalších 6,75 % prodala letos. Právě Bacanora Minerále a Cadence Minerals podepsaly v roce 2015 vzájemnou dohodu na budoucí dodávky lithia s výrobcem elektromobilů Tesla. Společnost Tesla staví v poušti v Nevadě novou továrnu na výrobu elektromobilů. Na jedno elektroauto je třeba asi 50 kg lithia.

Boj o podíl v SQM

Na trhu s lithiem probíhá přeskupování sil a hodně se angažují čínské společnosti. Čína je největším trhem i pro budoucí rozvoj elektromobility. Prodej 1/3 podílu v chilském těžaři SQM, který je světovou dvojkou mezi producenty lithia vzbuzuje pozornost. Kanadský výrobce hnojiv Potash Corp za něj požaduje 4 miliardy dolarů. O 1/3 společnosti soupeří čínská investiční skupina GSR Capital, jenž nyní získala od japonského Nissanu za miliardu dolarů jeho výrobu baterií Ningbo Shanshan. Zájem ale projevuje i největší čínský těžař lithia Tianqi investující i v Austrálii. Nyní se mezi zájemci o podíl objevila i čínská petrochemická skupina Sinochem.

Lithium na burze

Lithium se zatím neobchoduje na žádné světové burze jako třeba měď, zinek a nikl. Většina kontraktů na dodávky se nyní uzavírá dlouhodobě a zajišťují si je zejména budoucí odběratelé, jako Tesla Motors. Cena tuny lithia udávaná společností Benchmark Minerals se pohybuje kolem 14 000 dolarů. O zařazení lithia mezi obchodovatelné kovy v současné době už zvažuje burza kovů v Londýně. Na této burze se už delší dobu obchoduje další kov klíčový pro elektromobilitu, kterým je kobalt. Vstup lithia na burzu je tedy na spadnutí.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Velký den pro evropské banky: 2x urovnání, 1x žaloba, 1x záchrana
    Těsně před Štědrým dnem se velké úlevy dočkala dvojice evropských bank Deutsche Bank a Credit Suisse. Pokuty a náhrady škod ve výši jednotek miliard eur mají finančním domům pomoci smazat hříchy z období před velkou finanční krizí v roce 2008. K ní zmíněné banky podle amerického ministerstva financí přispěly praktikami při prodeji cenných papírů podložených bezcennými hypotékami. Naopak do problémů se teď dostává další peněžní dům - Barclays, který se s americkými úřady nedohodl. Vzali si ji proto na mušku federální žalobci. A co Monte dei Paschi? V noci na pátek 23. prosince se italská vláda rozhodla, že ji zachrání.
  • Velký kontrakt pro Teslu, pokles velkých techů a další ústup koruny
    Akciovým trhům v Evropě dál kazí bilanci Paříž, která klesá o 0,3 pct, zatímco DAX , FTSE 100 nebo AEX zůstávají mírně v plusu. V zeleném se nacházejí také trhy v zámoří. S&P 500 je v plusu o 0,2 pct, Nasdaq přidává 0,5 procenta.
  • Velkým firmám v Česku rostou zisky v desítkách, ba stovkách procent, na dovolenou si ale lidé musí půjčovat nebo si brát druhou práci, aby na ni vůbec měli. Firmám se prostě podařilo náklady inflace přenést na řadového občana a leckdy na tom ještě vydělat
    Stát vybírá historicky suverénně nejvíce na daních. Alespoň tedy v nominálním vyjádření. Letos v prvním pololetí vybral na daních (bez pojistného na sociální zabezpečení) celkem 644,3 miliardy korun, vyplývá z dat ministerstva financí. To je o přes 36 procent více než v průměru v prvních pololetích let předpandemických a předválečných let 2016 až 2019.
  • Velkým firmám v Česku rostou zisky v desítkách, ba stovkách procent, na dovolenou si ale lidé musí půjčovat nebo si brát druhou práci, aby na ni vůbec měli. Firmám se prostě podařilo náklady inflace přenést na řadového občana a leckdy na tom ještě vydělat
    Stát vybírá historicky suverénně nejvíce na daních. Alespoň tedy v nominálním vyjádření. Letos v prvním pololetí vybral na daních (bez pojistného na sociální zabezpečení) celkem 644,3 miliardy korun, vyplývá z dat ministerstva financí. To je o přes 36 procent více než v průměru v prvních pololetích let předpandemických a předválečných let 2016 až 2019.
  • Velkým lákadlem zisku je těžba kryptoměn
    Kryptoměny nabízí mnoho způsobů, jak si vydělat. Jedním z těchto způsobů je i dobývání nových mincí, tzv.těžba. Podobně jako u zlata nebo uhlí jde o energeticky náročný proces. Rozdíl od dobývání surovin je ten, že digitální mince můžeme těžit v teoreticky domácích podmínkách.
  • Velký monetární třesk ve Velké Británii?
    Mark Carney stanul na počátku tohoto týdne v čele Bank of England. Bude mít na starost širokou škálu regulační činnost...
  • Velký posun od kovů k energiím pokračuje
    Hedgeové fondy minulý týden zvýšily býčí sázky na komodity na tříměsíční maximum. Přetrvávající poptávka po energetických futures, zejména zemním plynu, a výrazné krytí krátkých pozic obilí více než vyvažuje všeobecný odprodej kovů, hlavně mědi HG.
  • Velký přehled finančních novinek pro rok 2024. Dominuje zajištění na penzi
    Zákonodárci se v závěru loňského roku činili a od 1. ledna platí, nebo v průběhu roku platit začne řada změn. Týká se to hlavně spoření na penzi a vzniku dlouhodobého investičního produktu (DIP), ale i hypoték, povinného ručení nebo stavebního spoření. Podívejme se přehledně na jednotlivé změny společně s expertem na legislativu a compliance Janem Pivodou z Broker Trustu.
  • Velký přehled zahraničních dluhopisů
    Společnost se může rozhodnout pro vstup a zahraniční trh, pokud se domnívá, že na něm získá atraktivní úrokové sazby nebo pokud potřebuje cizí měnu. Může tak učinit vydáváním zahraničních dluhopisů, které jsou denominované v měně zahraničního trhu. Jednoduše řečeno, zahraniční emitent vydá na domácím trhu zahraniční dluhopis v měně domácí země. Zahraniční dluhopisy se používají hlavně k tomu, aby poskytly emitentům přístup k jinému kapitálovému trhu.
  • Veľký výpredaj na EURJPY
    Ekonomické dáta z eurozóny tento týždeň zahŕňajú augustovú priemyselnú výrobu (utorok) a septembrový index spotrebiteľských cien (štvrtok)...
  • Velký zájem o předplatné se zahrnutím reklam podporuje cenu akcií společnosti Netflix
    Akcie Netlix (NFLX.US) na začátku dnešní seance na Wall Street posilují o více než 4 % poté, co společnost oznámila, že díky nové verzi platformy, která podporuje externí reklamu, překonala hranici 5 milionů aktivních uživatelů. Společnost loni v listopadu představila možnost zvolit si předplatné za 7 USD měsíčně s reklamou jako alternativu k tarifům bez reklam, které začínají na 10 USD měsíčně. V tuto chvíli je služba dostupná v sedmi zemích.
  • Velmi divoká ropa a slabší akcie
    Akcie si dnes vybírají jeden ze slabších dní. V jeho průběhu na tom byly i hůře, ale k večeru se přece jen situace zlepšuje. Hlavní indexy v Evropě jsou lehce v plusu a v zámoří aspoň omezují ztráty. Americké dluhopisy mezitím lehce získávají, ale evropské jsou prakticky plošně pod tlakem, ačkoli někde jsou ztráty pouze drobné. Eurodolar se pokouší odlepit, ale růst se mu dnes nedaří a zůstává u 1,0875.
  • Velmi dobré jednání s Čínou a pokrok u brexitu. Trhy jsou v pátek v dobré náladě
    Začátek evropského obchodování pozitivně ovlivňují zprávy týkající se hlavních rizikových témat. Včerejší jednání mezi vysokými představiteli USA a Číny asi dopadlo dobře, jak lze soudit z úsměvů čínského vicepremiéra nebo slov amerického prezidenta o velmi dobrém jednání. Oba se v návaznosti na to mají dnes setkat a trhy proto žijí vidinou možné, aspoň částečné, dohody.
  • Velmi negativní začátek týdne se v Americe začíná trochu lámat. Eurodolar přerušuje pokles
    Vstup do nového týdne byl hlavně kvůli Číně silně negativní. Se zpožděním se projevil efekt vyšších amerických výnosů a možná také obavy z obchodních válek. Nezabralo snížení požadavku na povinné minimální rezervy ze strany čínské centrální banky, které naopak jakoby upozornilo na problém a dostalo pod větší tlak jüan.
  • Velmi pravděpodobný obrat ceny akcií Verizon nahoru
    Cena akcií Verizon (VZ) je v medvědím trendu a vytváří nižší minima a nižší maxima. Po nedávných cenových minimech nicméně nenásledovala nižší minima RSI, což ukazuje na slábnutí klesajícího trendu. Cena akcií VZ má potenciál silného odrazu přinejmenším ke 44 USD. RSI nám poskytuje signály býčí divergence, které by obchodníci neměli ignorovat. Medvědi musí být opatrní a musí si chránit zisky. Obrat od současných úrovní je vysoce pravděpodobný a opodstatněný. Vzorec býčí divergence RSI se vyskytuje velmi často a po několika minimech býčí divergence jsme obvykle svědky obratu trendu. Toto není signál obratu, jen varování.
  • Velmi smíšené pocity analytiků z Wall Street
    Podle nejnovějšího průzkumu by se investoři do zlata měli v blízké budoucnosti připravit na zvýšenou volatilitu trhu. Názory analytiků z Wall Street jsou velmi smíšené.
  • VELOCYS prinesie revolúciu v biopalivách
    V auguste 2020 sme na portáli FXstreet.cz priniesli článok o zaujímavej investičnej príležitosti do spoločnosti VELOCYS. Táto je čoraz bližšie k výstavbe výrobného závodu na biopalivá vo Veľkej Británii a v súčasnosti úspešne biopalivo testuje s leteckou spoločnosťou BRITISH AIRWAYS a prepravcom FEDEX. Viac sa dozviete vo videu TU:
  • Velryby Cardano nakupují, investoři očekávají nárůst ADA
    Cardano spolu s většinou kryptoměn v červnu zaznamenalo bouřlivé období, přičemž převládající medvědí trh způsobil negativní cenovou akci, která způsobila, že obchodníci ztratili v kryptoměny důvěru. Nejnovější data však odhalují, že adresy ADA se začaly hromadit v tom, co se zdá být novým návratem.
  • Velryby ETH agresivně zvyšují své držby konkurenta DOGE 
    Podle nástroje ke sledování transakcí WhaleStats zvýšily velryby Ethereum své držby Shiba Inu o něco málo přes 580 % ze 736 000 dolarů na více než 5 milionů dolarů za méně než 24 hodin, čímž se konkurent dogecoinů přesunul ze sedmého největšího držení na druhé největší.
  • Velryby na bitcoinu začínají být aktivnější
    Bitcoin v pátek klesal již třetí den v řadě, jelikož válka na Ukrajině eskaluje a rostoucí ceny ropy vytlačily americký dolar výše. Hlavní kryptoměna klesla téměř o 4 % a během evropské seance testovala úroveň 41 000 $. Navzdory negativnímu sentimentu chain data naznačují, že býci jsou stále aktivnější. Podle výzkumu Santiment bitcoinové velryby za poslední tři dny provedli transakce přesahující 1 milion dolarů, což je známkou toho, že poptávka může stoupat.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova