Čtvrtek 28. březen 2024 23:16
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Zajistit se na stáří nebo spoléhat na stát?

07.05.2020 12:17  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Richard Siuda, ředitel prodeje Conseq penzijní společnost a. s.

 

Určitě jste během posledních let zaznamenali vášnivé diskuze týkající se starobního důchodu. Říkáte si, že do penze máte ještě daleko, a stále vás toto téma úspěšně míjí? Nemělo by! Pokud nedisponujete značnými aktivy, které vám pojistí stáří, nebo nejste připraveni rapidně změnit životní styl, měli byste znejistit.

Důchodový systém v ČR dlouhodobě volá po reformě. Povinné odvody sociálního pojištění jsou obratem přerozděleny a vyplaceny ve starobních důchodech současných penzistů. Stát má již nyní problém s jejich financováním – v roce 2017 byl sice důchodový účet díky mimořádně nízké nezaměstnanosti a skvělým ekonomickým podmínkám vyrovnaný, takto příznivá bilance ovšem byla k vidění naposledy v roce 2008. V roce 2016 byl deficit důchodového účtu 16 mld. Kč a např. v roce 2013 dokonce 50 mld. Kč – o tolik se na sociálním pojištění vybralo méně, než kolik se vyplatilo důchodcům. Hlavní roli samozřejmě hraje demografický vývoj. Statistiky ukazují, že důchodového věku se u nás dožívá kolem 80 % populace. Kvůli dlouhodobě nízké porodnosti a nárůstu počtu penzistů nebude mít na důchody zanedlouho kdo vydělávat. Současný průměrný důchod sotva přesahuje 10 000 Kč a jeho hranice bude relativně k průměrné mzdě nadále klesat. Jeho budoucí výše nepokryje ani základní životní potřeby, o důstojném stáří tedy nebude moct být řeč. Jediné zvýšení, se kterým můžete počítat, je hranice věku k odchodu do penze.

Pokud byste se rádi dočkali klidného a bezstarostného stáří, je třeba se o to přičinit.

Tipy na výběr vhodné strategie:

Do 30 let

Ideální je začít co nejdříve. U mladých lidí všeobecně dlouhá doba spoření svědčí dynamickým strategiím s vyššími výnosy. Dlouhodobý investiční horizont dává prostor překlenutí z případných ztrát opět do větších zisků.  Konzervativní investice, ač s garancemi nezáporných zhodnocení, nedávají smysl. Proto pokud stále pokračujete ve spoření v transformovaném fondu, založeném před rokem 2012, zvažte, zda by se vám nevyplatil přestup do účastnického fondu. Svými nízkými úroky se výnosy transformovaných fondů často ani nevyrovnají inflaci, a proto bývají spíše ztrátové. Účastnické fondy navíc nabízejí možnost volby investiční strategie dle vašeho osobního vztahu k riziku, čerpání předdůchodu bez krácení následného řádného důchodu a další možnosti.

30 - 50 let

Rodinný rozpočet se je sice zatěžován rostoucími výdaji například na rodinu nebo bydlení,

i přesto byste ale neměli na spoření zapomínat. Stále se vyplácí spořit v dynamičtějších fondech, kde dlouhodobé výnosy pokryjí občasné poklesy hodnoty. Možnosti státních příspěvků a daňových úlev jsou stále zajímavé a o příspěvek můžete požádat též zaměstnavatele, který si jej odečte z daní.

50 let a více

Máte nastřádané nějaké úspory? Nejlépe uděláte, když je jednorázově investujete do bezpečných konzervativních fondů. Jestli spoříte v transformovaném fondu, zůstaňte u něj. Rozdíl ve zhodnocení mezi transformovaným a konzervativním účastnickým fondem je na plánovaném horizontu tak malý, že se vám vyplatí užívat roční garanci a případně možnost výsluhové penze u transformovaných fondů. Pokud se i přesto rozhodnete přejít do doplňkového spoření, volte spíše vyváženou až konzervativní variantu spoření. 

Pokud jste spořit ještě nezačali, je opravdu nejvyšší čas. O své peníze nepřijdete ani v případě úmrtí před odchodem do důchodu. Naspořené finance nespadají do dědického řízení, ale připadnou předem určené osobě.

Spořit na důchod se vyplácí v každém věku. Je jen na vás, jakou budoucnost si zařídíte.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zajímavosti z technické analýzy EUR/CAD, EUR/NZD, Nikkei 225
    Měnový pár EUR/CAD podle všeho pomalu dokončuje svůj korekční pohyb v rámci klesající klínové formace. Trh...
  • Zajímavosti z technické analýzy EUR/USD, AUD/USD, EUR/CAD
    Na denním grafu měnového páru EUR/USD lze pozorovat reverzní formaci hlava-ramena, jejíž „neckline" úroveň byla p...
  • Zajímavosti z technické analýzy EUR/USD, EUR/CHF, GBP/JPY
    Měnový pár EUR/USD se pohybuje na 4hodinovém grafu v nahoru mířicím trendovém kanálu s cílem silné rezistence 1,3...
  • Zajímavosti z technické analýzy GBP/AUD, AUD/CAD, USD/CAD
    Měnový pár GBP/AUD se pohybuje v nahoru mířicím trendovém kanálu, přičemž se momentálně chystá podle všeho...
  • Zajímavosti z technické analýzy GBP/CAD, AUD/CHF, EUR/CAD
    Měnový pár GBP/CAD počtvrté odmítnul hladinu rezistence 1,8165, od níž se odrazil směrem nahoru a podle všeho ote...
  • Zajímavosti z technické analýzy NZD/JPY, zlato, ropa
    Měnový pár NZD/JPY včera po zasedání centrální banky (RBNZ) prorazil dlouhodobě rostoucí trendovou linii. Z pohle...
  • Zajímavosti z technické analýzy ROPA, EUR/GBP, NZD/USD
    Americká ropa WTI testuje důležitou hodnotu supportu 99,50  - 99,00 USD za barel, přičemž vytváří formaci dvojité...
  • Zajímavosti z technické analýzy S&P 500, EUR/NZD, GBP/USD
    Americký akciový trh včera podlehl 2 procentnímu výprodeji. Index S&P 500 testuje 100denní exponenciální průměr v...
  • Zajímavosti z technické analýzy STŘÍBRO, GBP/CHF, EURO STOXX 50
    Stříbro momentálně konsoliduje v klesajícím klínu a koriguje svůj předchozí 2 měsíční růst ceny (konec května – začátek července). Pohyb v klesajícím klínu je podle všeho korekční, a tak je jenom otázkou času, kdy ho stříbro prorazí směrem nahoru a bude pokračovat v dalším růstu. Z krátkodobého hlediska lze spekulovat na korekci k Fibonnaciho úrovni 50, přičemž stop- lossy by měly být umístněné nad horní hranou klínu nakresleného hnědou barvou. Z dlouhodobějšího hlediska lze očekávat proražení klínu směrem nahoru a další posílení ceny stříbra.
  • Zajistěte si investici proti měnovému riziku
    Běžný investor hodnotí výkonnost svých investic primárně v domácí měně. Pokud se rozhodneme pro nákup cizoměnových aktiv, je nezbytné zajímat se rovněž o vývoj měnových kurzů, nikoli pouze o cenu samotného instrumentu. Kromě tržního rizika (spojeného s nejistotou budoucí tržní ceny aktiva) a jiných se totiž vystavujeme také riziku kurzovému (představující nejistotou ohledně vývoje budoucího tržního kurzu).
  • Zajistí vám důstojné stáři I. pilíř, anebo III. pilíř? Vítěznou strategií je komplexní řešení
    Se zhoršující se demografickou situací je zabezpečení na stáří nejen v Česku, ale ve všech vyspělých státech velkým tématem. O vlastní zajištění bychom se měli aktivně zajímat, chybou by ovšem bylo, kdybychom se naivně snažili soukromým spořením nahradit důchody od státu. Důležitou roli totiž hrají obě složky budoucího důchodu. Třetí pilíř je, a ještě dlouho zůstane, finančním zdrojem doplňkovým. Navíc i hlavní příjem z I. pilíře lze ovlivnit ve vlastní prospěch.
  • Zajištění trhů s korporátními dluhopisy
    ZPRÁVY: Americké dluhopisové trhy vysílají rozporuplné signály o tom, zda se blíží recese. V současné době se výnosy desetiletých státních dluhopisů snaží dostat na 3 % a výnosová křivka 10 let - 2 roky je inverzní. Obrovské množství společností vystavených dluhopisovému trhu by však mělo být v pořádku. Spready podnikových dluhopisů investičního stupně (VCIT) i rizikovějších neinvestičních dluhopisů (JNK) se chovají dobře a jsou zlomkem předchozích krizí (viz graf).
  • Zajištění úvěru nemovitostí? Pozor na právní vady, jako je věcné břemeno či předkupní právo
    Chceme-li si vzít úvěr například pro nastartování svého podnikání a jsme zároveň vlastníky nějaké nemovitosti, můžeme ji využít jako zástavu. Než však o půjčku požádáme, měli bychom se ujistit, že daná nemovitost nemá žádné právní vady. Jaké jsou a v čem jejich problematika spočívá, vysvětluje Lukáš Hartl, předseda představenstva spořitelního družstva NEY.
  • Zájmem společnosti Couche-Tard o fúzi s Carrefour pohání cenu akcií vzhůru
    Akcie společnosti Carrefour vzrostly v polovině obchodního dne na pařížské burze o více než 14% na 17.60 eur za akcii poté, co bylo oznámeno, že kanadský gigant Couche-Tard kontaktoval francouzskou společnost, aby zahájily jednání o fúzi. Podle Carrefour jsou rozhovory velmi předběžné, ale trh je velmi dobře přijal.
  • Zajtra dopoludnia dorazia dôležité čísla z UK trhu práce, libra môže byť volatilná. Čo čakať?
    Volatilita na libre má potenciál pokračovať aj zajtra. A to kvôli zverejneniu nových čísel z trhu práce (10:30). Dôležité z nich bude len jedno – júlová zmena počtu poberateľov podpory v nezamestnanosti. Ostatné čísla (miera nezamestnanosti, zmena miezd) budú zverejnené ako priemer mesiacov apríl až jún, teda ešte z obdobia pred referendom. Určitý obraz vývoja britskej ekonomiky po referende už máme z mäkkých dát – dôvera v podnikovej sfére, spotrebiteľská dôvera predznačujú spomalenie rastu britskej ekonomiky.
  • Zajtrajšie aukcie vládnych dlhopisov
    Nemecké 5-ročné bundy v objeme 5 mld. EURo a predpokladanom výnose 2,25%... portugalské EUR...
  • Zajtra o 9:30 zasadá švédska centrálna banka. Kam by sa mohla SEK vybrať?
    Zajtra ráno bude na rušno na švédskej korune. O 9:30 bude zverejnený výsledok z dnešného zasadnutia centrálnej banky a...
  • Zajtra začína výsledková sezóna. Môže byť ďalším pozitívnym faktorom pre akcie
    Zajtra začína výsledková sezóna. Tá posledná bola mimoriadne úspešná, čo je jeden z dôvodov, prečo sú aktuálne akcia tak vysoko. Zisky rástli medziročne o 14% (čakalo sa 9%) a tržby o 7,7% (čakalo sa 7,3%). Bol to najvyšší rast hospodárskych výsledkov od roku 2011 (za väčšinu efektu je zodpovedný rast cien ropy a komodít, ktorý poslal nahor výsledky ťažobných a energetických spoločností). K tomu všetkému prekonalo prognózy pre zisky 75% spoločností a pre tržby 63% (v oboch prípadoch to bolo najviac od roku 2014)
  • Zajtra začína výsledková sezóna v USA. Čaká sa mimoriadne silný rast ziskov a tržieb
    Zajtra sa v USA začne hlavná časť výsledkovej sezóny za druhý kvartál. Otvoria ju veľké banky JPMorgan, Citi a Wells Fargo. Tá minulá výsledková sezóna (za prvý kvartál) bola extrémne úspešná:
  • ZÁKAZ
    Nemecký finančný regulátor na finančných trhoch BAFIN v tejto chvíli potvrdil zákaz krátkeho pred...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new