Úterý 19. březen 2024 12:36
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex Dakar

Účet za obnovu globální ekonomiky se již vyšplhal na 7 bilionů dolarů

27.03.2020 14:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Klíčové státy Evropské unie, Spojené království, Spojené státy, Čína a Japonsko se v době pandemie koronaviru snaží podpořit ekonomiku. Celkový účet za dosud navržená opatření se již vyšplhal na částku 7 bilionů dolarů a dál narůstá. Z hlediska rozsahu i rychlosti navrhovaných opatření jsou dosavadní kroky centrálních institucí zcela bezprecedentní. Níže naleznete souhrnný přehled.

V částce 7 bilionů dolarů jsou zahrnuty oznámené vládní výdaje, daňové úlevy, záruky za půjčky a odkupy aktiv prostřednictvím centrálních bank. První odhady hovoří o tom, že vzhledem k velikosti ztrát, které působí restriktivní opatření proti šíření koronaviru, by navrhované stimuly měly stabilizovat globální ekonomiku do června letošního roku.

Nevyřešenou otázkou však zůstává, co se bude dít, když stimulační opatření nezaberou a globální ekonomika se v druhé polovině letošního roku opět nerozběhne. Další gigantické stimuly by již nemusely být účinné. Na globálním trhu by totiž mohly začít chybět výrobky a služby, které se dnes přestávají produkovat. V takovém případě bude nutné odstranit restrikce v globální ekonomice, přestože by to znamenalo rychlejší šíření onemocnění COVID-19. Dostali bychom se totiž do situace, kdy samotné onemocnění by bylo méně závažným problémem než obrovský nárůst chudoby ve světě.

Přehled opatření v dolarovém vyjádření

Evropská unie

· Evropská centrální banka chce utratit 824 miliard dolarů za nákupy státních dluhopisů a další typy aktiv. Již dříve přitom byly oznámeny odkupy za 133 miliard dolarů.

· Německo představilo záchranný balíček v hodnotě 825 miliard dolarů. Navrhovaná opatření spočívají především v poskytování půjček a kapitálovém vstupu do vybraných společností.

· Francie schválila pomoc ve výši 50 miliard dolarů pro malé podniky a nezaměstnané. Dále se zaručuje za podnikové půjčky ve výši 330 miliard dolarů.

· Itálie vyčlenila 28 miliard dolarů na pomoc zdravotnímu systému a pracujícím lidem. Podobně postupuje i Španělsko.

Spojené království

· Vláda pozastavila místní daně z podnikání pro maloobchod a pohostinství na 12 měsíců.

· Byly poskytnuty záruky za půjčky v rozsahu 397 miliard dolarů.

· Samostatně výdělečně činným osobám bude poskytnut hotovostní dar ve výši 80 procent jejich průměrného měsíčního zisku až do výše 3 000 dolarů měsíčně.

· Centrální banka uvedla, že odkoupí dluhopisy za 242 miliard dolarů.

Spojené státy

· Vláda připravila stimulační balík ve výši 2 biliony dolarů. V balíku jsou navrženy přímé platby Američanům, vyšší podpory v nezaměstnanosti a rozsáhlý program půjček.

· Kongres již schválil více než 112 miliard dolarů na poskytnutí dvou týdnů placené pracovní neschopnosti pro ty, kteří jsou testováni nebo léčeni v souvislosti s onemocněním COVID-19.

· Federální rezervní systém přislíbil nákupy státních dluhopisů za 700 miliard dolarů. Centrální banka rovněž oznámila, že poskytne úvěry za 300 miliard dolarů pro podniky a spotřebitele.

Čína

· Čína doposud oznámila, že sníží daně a poplatky o 113 miliard dolarů. Dále poskytne finanční stimuly za 16 miliard dolarů.

· Čínská lidová banka poskytne 162 miliard dolarů na úvěry pro podniky.

Japonsko

· Japonská vláda chystá stimulační balíček za 274 miliard dolarů.

· Japonská centrální banka uvedla, že zvýší roční odkupy aktiv o 55 miliard dolarů.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • U břehů Ománu byl zasažen ropný tanker a cena ropy roste
    Agentura AP uvedla, že loď vlastní nepřímo izraelský miliardář Idan Ofer. Naštěstí při útoku nebyl nikdo zraněn, kdo to ale zavinil se zatím neví. V reakci na tuto zprávu a také na vyřazení ropovodu Družba z provozu se začala zvyšovat cena ropy, Brent se vyšplhal na hodnotu vyšší než 94 USD za barel.
  • UBS: Chatovací robot ChatGPT je nejrychleji rostoucí aplikace v historii
    Chatovací robot ChatGPT, který využívá umělou inteligenci, se stal nejrychleji rostoucí spotřebitelskou aplikací v historii. Uvedli to analytici největší švýcarské banky UBS. Podle nich systém vyvinutý společností OpenAI dosáhl v lednu, dva měsíce od svého spuštění, hranice 100 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Firma dnes oznámila zpoplatnění aplikace, nejprve ve Spojených státech. Informovala o tom agentura Reuters.
  • UBS koupí Credit Suisse za více než 3 mld. Franků
    Napětí v americkém a evropském bankovním sektoru bude dál hlavním hybatelem tržního dění v tomto týdnu. Je pravděpodobné, že riziková aktiva v čele s akciemi a měnami rozvíjejících se trhů zůstanou nervózní. Rychlá reakce amerického Fedu a ministerstva financí (stoprocentní garance vkladů + mechanismus na dodávání likvidity) i snaha švýcarské vlády přes víkend “horkou nití” ušít mega-fůzi UBS a Credit Suisse ukazují, že se politici a centrální bankéři snaží za každou cenu držet finanční napětí pod poklicí. To však nemusí být vůbec jednoduché.
  • UBS láme rekordy: ve třetím čtvrtletí zdvojnásobuje své zisky
    UBS si ve třetím čtvrtletí roku 2020 připsala čistý zisk 2.1 miliardy dolarů, což je o 99% více než ve stejném období předchozího roku. To znamená, že švýcarská banka v posledním roce zdvojnásobila své zisky. Tyto příznivé výsledky, nejlepší ve své historii, jsou podle účetní jednotky důsledkem vysokého objemu obchodů na finančních trzích, což rovněž naznačuje, že banka zaregistrovala neočekávané zlepšení ve své akciové divizi.
  • UBS na 15letém maximu 📈 Akcie po výsledcích za 2. čtvrtletí rostou o 6 %.
    Akcie největší švýcarské banky UBS (UBSG.CH) dnes posilují o 6 % po zprávě za 2. čtvrtletí, po které se trh přesvědčuje, že akvizice zkrachovalé Credit Suisse byla pravděpodobně velmi dobrým obchodním tahem této instituce a hlavně v konečném důsledku nezhoršila její rizikový profil. Banka samozřejmě tváří v tvář dokončené akvizici dosáhla rekordních výsledků a stává se globální jedničkou mezi všemi evropskými bankami. Zisk překonal očekávání a UBS hodlá v příštích několika letech snížit náklady dalším snížením počtu pracovních míst až o 3 000, po téměř 8 000 propuštěných v první polovině roku 2023.
  • Účast akcionářů na záchraně Smartwings zvyšuje pravděpodobnost, že stát aerolince pomoc poskytne
    Letecká skupina Smartwings požádá stát o půjčku ve výši 900 milionů korun. Další zhruba miliardu korun by do firmy měli vložit její akcionáři. Valná hromada firmy se včera dohodla, že v případě dohody se státem budou záchranu firmy financovat všichni akcionáři. Zároveň byl schválen finanční model společnosti.
  • Účastníci Blockchain & Bitcoin Conference Prague projednali otázky budoucnosti bitcoinu a kryptoměn
    19. května v Praze proběhla největší konference věnovaná digitálním měnám a technologii blockchainu, Blockchain & Bitcoin Conference Prague. 15 řečníků z 8 zemí promluvilo o vývoji kryptoměn, projektech na základě blockchainu ve Fintech a Govtech a legislativních otázkách. Celkem se konference zúčastnilo kolem 300 návštěvníků.
  • Účastníci trhu čekají na údaje o CPI v USA
    Ceny zlata se obchodovaly poblíž denních minim poté, co ztratily více než 70 USD a klesly pod 2 000 USD za unci. Výprodej na trhu se zlatem se shodoval s 10% poklesem na trhu s ropou, zatímco riziková aktiva, jako jsou akcie a kryptoměny, zaznamenala solidní zisky.
  • Účastníci trhu jsou si po zveřejnění údajů o inflaci ohledně zvyšování klíčových sazeb jistější
    Tento týden vystoupilo s projevy několik členů FOMC. Jejich obsah jsme již probrali. Členové Fedu se vyslovili pro zvyšování sazeb. Jako obvykle neposkytli žádné nové podrobnosti, protože by to mohlo vyvolat paniku. Možná, že mnozí představitelé Fedu, kteří se účastní hlasování o sazbách (je jich 18), připouštějí skutečnost, že regulátor může zvýšit klíčovou sazbu více než třikrát nebo čtyřikrát.
  • ÚČET DLOUHODOBÝCH INVESTIC DOPLŇUJE MOŽNOSTI SPOŘENÍ NA STÁŘÍ
    Ministerstvo financí předložilo balíček prvních konkrétních opatření, vyplývající z Koncepce rozvoje kapitálového trhu, jejíž vznik AKAT ČR inicioval. AKAT takovouto úpravu požaduje již několik let a velmi ji vítá. Mimo jiné zavádí Účet dlouhodobých investic, který by měl stejně jako penzijní fondy a investiční životní pojištění být daňově odečitatelný. Nejedná se tak o konkurenční produkt, ale spíše o „mladšího sourozence“ stávajícím produktům zajištění na stáří.
  • Účet za prípadný FrExit by sa mohol vyšplhať na stovky miliárd eur
    Francúzske voľby môžu v konečnom dôsledku priniesť aj vystúpenie Francúzska z eurozóny. Takýto scenár je zatiaľ vzdialený, pretože okrem víťazstva Le Penonovej to muselo prejsť buď ústavnou väčšinou, čo je prakticky nemožné, alebo referendom, ktoré nemusí skončiť rovnako ako prezidentské voľby. Každopádne, takáto možnosť tu existuje, a s ňou budú prichádzať aj otázky, že aký by to malo dopad. Podobne ako v minulosti pri Grécku a Taliansku som sa teda pozrel na to, koľko a komu francúzske subjekty v zahraničí držia.
  • Učitelé mají už brzy brát průměrně přes 60 tisíc korun měsíčně, schválili poslanci. Pokud ale neřeknou, kde na to vezmou, jde o populismus na účet daňového poplatníka
    Učitelé dostávají od politiků slibnou nadílku pod stromeček. Poslanci dnes v prvním kole schvalování podpořili, aby učitelé od roku 2024 dostávali minimálně 1,404násobek hrubé měsíční mzdy předminulého roku. V roce 2024 tak mají mít průměrně bezmála 57 200 korun měsíčně, zatímco v roce 2025 dokonce bezmála 60 900 korun. Loni měli průměrně zhruba 46 800 korun. Průměrný učitelský plat by tedy mezi lety 2021 a 2025 o více než 30 procent.
  • U ČSOB lze na spořicím účtu získat výnos až 5 % p.a.
    Spořicí účet skupiny ČSOB nově vynáší až pět procent ročně. Tento výnos platí při založení Spoření s bonusem online v mobilním bankovnictví ČSOB Smart nebo v internetovém bankovnictví. Úroková sazba bude v rámci kampaně garantovaná až do 2. dubna 2023 a platí při zůstatku do jednoho milionu korun.
  • Údaje o americkém HDP budou podstatné pro další plány Fedu
    Dolar před zveřejněním amerického HDP za 1. čtvrtletí rychle klesá. Dobré hodnoty budou ve prospěch měny, protože to podpoří Fed v zachování agresivní politiky k omezení vysoké inflace.
  • Údaje o amerických výnosech zvyšují sázky: globální akcie opět na vrcholu
    Index S&P 500 v pátek poprvé uzavřel nad 5 000 body a Nasdaq se krátce obchodoval nad 16 000 body díky růstu velkých korporací a výrobců čipů včetně společnosti Nvidia, protože investoři se soustředili na technologie umělé inteligence a očekávali vysoké zisky.
  • Údaje o britském trhu práce, inflaci a maloobchodních tržbách objasní osud GBPUSD
    Nabitý ekonomický kalendář na týden od 19. listopadu může britské libře pomoci půdu pod nohama, nebo ji naopak poslat dobývat neprobádané hlubiny. Po rychlém výprodeji způsobeném neochotou Bank of England zvýšit repo sazbu a působivém nárůstu inflace v USA potřebuje pár GBPUSD novou hnací sílu. Proč ji nenajít v makroekonomických statistikách.
  • Údaje o CPI za prosinec mohou vést k rychlejšímu snižování sazeb -řekl člen ECB Centeno
    Podle člena Rady guvernérů ECB Mária Centena nebude muset Evropská centrální banka s rozhodnutím o změnách úrokových sazeb čekat do května. Bankéř v pátek v rozhovoru pro Econostream (přepis byl zveřejněn až dnes), že ECB bude moci začít uvolňovat měnovou politiku dříve, než se donedávna myslelo (přesné datum však odmítl uvést; Centeno poznamenal, že ECB závislost na datech).
  • Údaje o HDP potvrzují mírné oživení britské ekonomiky
    Údaje potvrzují mírné oživení britské ekonomiky v závěru loňského roku. To teoreticky dává BOE další prostor pro udržení úrokových sazeb, i když spotřebitelská strana zůstává slabá.
  • Údaje o inflaci ve Spojených státech způsobily kolaps na trhu s kryptoměnami
    V pátek hodnota hlavního virtuálního aktiva již ztratila více než 2 000 USD ze čtvrtečních maxim. Aktuálně se BTC obchoduje za 43 518 USD. Podle statistik oblíbené internetové platformy CoinGecko, která fixuje ceny virtuálních aktiv, je kapitalizace bitcoinu 821 miliard dolarů.
  • Údaje o inflaci visí na GBP a CAD
    Na GBP a CAD dnes závisí údaje o inflaci, protože Spojené království a Kanada zveřejňují své nejnovější výsledky indexu spotřebitelských cen. Dubnový konsenzus pro míru inflace ve Spojeném království je 9% na roční bázi oproti 7% v březnu, ale předpovědi jsou pravděpodobností, nikoli jistotou. Měnové kříže GBP by mohly zaznamenat volatilitu, pokud budou skutečné výsledky horší, než se očekávalo.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova