Úterý 19. březen 2024 05:52
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Ranní nadhoz - Johnson získal většinu v parlamentu

13.12.2019 08:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,52

USD/CZK

22,86

EUR/USD

 

1,116

USD/PLN

3,839

Ropa Brent

USD/barel

64,66

Zlato

USD/unce

1467

Aktualizováno

8:34

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve středu pozornosti byly v noci na dnešek britské parlamentní volby, kde se konzervativcům podařilo upevnit svoji pozici a dosavadní premiér B. Johnson tak bude schopný sestavit jednobarevnou vládu. Významně se mu tak ulehčuje situace v parlamentu, kde nyní bude vládnout většinou. Schválení smlouvy o brexitu, kterou na konci října vyjednal s EU, tak bude snazší. Pravděpodobnost neřízeného brexitu či dalšího odsunu odchodu Británie z EU se tak významně snížila.

Na výsledky voleb libra reagovala skokovým posílením vůči euru o více než dvě procenta na hodnotu EUR/GDP 0,83.

Euro v noci na dnešek posílilo vůči dolaru o 0,8 % na nejsilnější hodnotu od začátku listopadu EUR/USD 1,116.

Evropská centrální banka na včerejším zasedání rozhodla v souladu s očekáváním trhu o zachování úrokových sazeb na současné úrovni (depozitní sazba na -0,5 %). Zároveň ECB i nadále předpokládá, že sazby zůstanou na této nebo nižší úrovni do doby, než se inflace přiblíží cíli, tedy lehce pod 2 %. Ani vyjádření nové prezidentky nepřekvapilo. Konstatovala, že evropský ekonomický růst i inflace momentálně poněkud zaostává za ideálním stavem. Nová prognóza ECB jen lehce revidovala tu předchozí. Předpokládaný růst eurozóny odhaduje o desetinku lepší pro letošní rok (1,2 %), naopak příští rok by eurozóna měla růst o desetinu pomaleji (1,1 %).

Průmyslová výroba v eurozóně navázala na sérii neslavných výsledků, když v říjnu meziměsíčně odepsala 0,5 % a meziročně pak 2,2 %. V obou případech se jedná o zhoršení oproti září a o výsledek v souladu respektive mírně nad očekáváními trhu. Zároveň ovšem došlo k revizi zářijové statistiky směrem dolů. Potvrdilo se, že evropskou ekonomiku zatěžuje především snížená poptávka po investičním zboží a to jak v rámci kontinentu, tak i pro export.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes se dozvíme výsledek maloobchodních tržeb z USA za měsíc listopad. Vzhledem k stále velmi nízké nezaměstnanosti (3,5 %) a svižnému růstu mezd (3,1 %) Američany neopouští chuť utrácet. To by se mělo příznivě odrazit i na listopadových tržbách, které by měly zaznamenat meziměsíční nárůst o 0,5 %.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

Maloobchodní tržby (listopad, m/m v %)

-

0,5

0,3

 

 

 

 

14:30

USA

Maloobchodní tržby bez aut (listopad, m/m v %)

-

0,4

0,1

 

 

 

 

Hospodářské výsledky:

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz - Indexy PMI naznačí zotavení
    Včera zveřejněný indikátor spotřebitelské důvěry v eurozóně v souladu s očekáváními vzrostl z květnových -18,8 na -14,7 bodu. Tento vývoj pochopitelně odráží postupný návrat ke standardnímu ekonomickému životu. Sluší se ovšem připomenout, že ačkoliv se index již zvedl z nejhorších karanténních hlubin, nadále se nachází bezpečně pod historickým průměrem. Evropští spotřebitelé tak sice evidentně kvitují možnost návratu do pracovního a nákupního života, nicméně jsou si zřejmě dobře vědomi rizika, že rána, kterou virus zasadil evropské ekonomice, se jich stále může citelně dotknout.
  • Ranní nadhoz - indikátory by mohly v květnu naznačit zlepšení
    Podle předběžného odhadu ČSÚ poklesl český hrubý domácí produkt v prvním letošním čtvrtletí meziročně o 2,2 %, což odpovídá mezičtvrtletnímu snížení o 3,6 %. I přesto, že karanténní opatření trvala jen zhruba od poloviny března, podstatně se podepsala na výkonu české ekonomiky v prvních třech měsících roku 2020. Byla to zejména slabá zahraniční poptávka, která přispěla k hospodářskému propadu, jako druhá v pořadí pak negativně působila tvorba kapitálu. Naopak vyšší výdaje vládních institucí brzdily hospodářský pokles. České hospodářství nečekají lehké časy ani v nejbližších měsících.
  • Ranní nadhoz - Inflace se posune blíže cíli ČNB
    Na konci minulého týdne přišly příznivé zprávy ohledně americko-čínského vyjednávání. Čínští i američtí zástupci naznačili, že by mohlo dojít ke snížení některých již uvalených cel. To hned následující den popřel americký prezident D. Trump. Řekl, že nic takového ještě rozhodně neschválil. Jednání však i nadále probíhají, je proto možné, že se v brzké době dočkáme nějaké dílčí dohody a prvních ústupků. Trumpovo prohlášení má zřejmě za cíl dostat čínskou stranu pod ještě větší tlak.
  • Ranní nadhoz - inflace v eurozóně se mírně zvedne
    Ekonomický sentiment v Evropské unii se v červnu zvedl z 67,5 na 75,7 bodu, což však bylo výrazně méně oproti tržním odhadům. Předpokládalo se, že daleko rychleji se bude zlepšovat sentiment v sektoru služeb, ten si však polepšil jen o 8 bodů namísto očekávaných téměř dvaceti. Sentiment ve výrobě si pak připsal necelých šest bodů. Nutno podotknout, že ke zlepšování ekonomické situace podstatnou měrou přispívají rozsáhlé měnové i fiskální stimuly.
  • Ranní nadhoz - inflace v eurozóně téměř na nule
    Dnes budou zveřejněna finální čísla o květnovém růstu spotřebitelských cen v eurozóně. Podle předběžného odhadu se inflace dostala těsně nad nulu a dál se tak vzdálila od inflačního cíle ECB. Celková inflace je tlačena dolů zejména klesajícími cenami energií. Jádrová složka cen nejspíš zůstane na úrovni 0,9 %.
  • Ranní nadhoz - inflace v eurozóně téměř na nule
    Podle předběžného odhadu zpomalila německá inflace v květnu v evropském harmonizovaném vyjádření z dubnových 0,4 % na 0,0 % meziměsíčně. V meziročním srovnání tak ceny vzrostly o pouhých 0,5 %. Výsledek byl téměř přesně v souladu s očekáváními.
  • Ranní nadhoz - inflace v únoru ještě mírně zrychlí
    Česká míra nezaměstnanosti v únoru meziměsíčně poklesla o 0,1 procentního bodu na hodnotu 3,0 %. Nezaměstnanost je tak v České republice nadále z historického pohledu extrémně nízká, když na jedno pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Nezaměstnanost dosud výrazněji nezasáhlo ani pokračující ochlazování ekonomické aktivity v průmyslu.
  • Ranní nadhoz - inflace v září lehce zpomalí
    Brusel odmítá návrh dohody, se kterou přišla britská vláda minulý týden. Podle ní by Severní Irsko v podstatě zůstalo v unijním jednotném trhu, kontroly by se prováděly v přístavech v Irském moři a mimo irsko-severoirskou hranici. Podle hlavního vyjednávače EU M. Barniera je tato varianta neakceptovatelná. Předseda EU J.C. Juncker vidí ještě určitou šanci na dohodu, hlavní však bude postoj Londýna. Jako nejpravděpodobnější varianta se nyní jeví další odklad brexitu.
  • Ranní nadhoz - Jednání mezi EU a VB jsou na mrtvém bodě
    Kolaps jednání mezi EU a Spojeným královstvím se zdá být zase o něco blíže. Jednání mezi britským premiérem Johnsonem a německou kancléřkou Merkelovou či irským premiérem Varadkarem žádný průlom nepřinesla. Obě strany se zdají být pevně zakopány ve svých vzájemně výlučných pozicích a čas běží. Britská libra včera v reakci na zprávy o nulovém pokroku oslabila oproti euru o zhruba 0,75 %.
  • Ranní nadhoz - Jednání o státním rozpočtu na rok 2021
    Včera zveřejněný index cen českých průmyslových výrobců za červenec vykázal meziroční snížení tempa poklesu cen. Ceny byly minulý měsíc o 0,1 % pod úrovní ze stejného období roku 2019. V meziměsíčním srovnání ceny výrobců vzrostly o 0,1 %. To bylo dáno rostoucími cenami v odvětví koksu, rafinovaných ropných produktů a chemických látek a výrobků. Na druhé straně ceny zemědělských výrobců klesly oproti červnu o 1,2 %. Za tím stál rekordní pokles cen brambor o 24,3 %. Očekáváme, že snižování cen výrobců by mělo nadále postupně ustupovat.
  • Ranní nadhoz - Konečně záblesk naděje z Německa?
    Index cen výrobců v eurozóně vykázal v září meziměsíční růst o 0,1 % a oproti stejnému měsíci loňského roku pak pokles o 1,2 %. Za tímto vývojem lze hledat primárně nízké světové ceny ropy a na ni navázaných produktů.
  • Ranní nadhoz - konjunkturální průzkum mimořádně již dnes
    Několik evropských zemí v čele s Itálií a Francií volají po neodkladném zásahu EU v boji se šířící se nákazou. Italský premiér G. Conte vybízí EU k použití Evropského stabilizačního mechanismu, kde od roku 2012 je k dispozici 500 mld. EUR. Ke Contemu se přidávý francouzský ministr financí B. Le Maire, který vybízí eutozónu ke společné akci. ECB ve středu ohlásila navýšení kvantitativního uvolňování až do výše 750 mld. EUR, někteří funkcionáři se ovšem obávají, že tento krok zmírňuje nátlak na vlády eurozóny spustit koordinovaný rozpočtový plán.
  • Ranní nadhoz - konjunkturální průzkum naznačí v květnu zlepšení
    Postupné vyprchávání optimismu na trzích v závěru minulého týdne se podepsalo i na kurzu koruny. Ta v pátek oslabila o cca 20 haléřů a kurz se vrátil do blízkosti EUR/CZK 27,30. Blízko této úrovně se kurz pohybuje i dnes po ránu.
  • Ranní nadhoz - koronavirus poslal růst HDP do záporu
    Český běžný účet platební bilance vykázal za březen schodek na úrovni 0,5 mld. Kč, což je o 30 mld. Kč horší výsledek, nežli před měsícem. Kladně přispěla bilance zboží a služeb s přebytkem 18,6 mld. Kč. Na finančním účtu došlo k odlivu 46,4 mld. Kč, přímých zahraničních investic odteklo v souhrnu 12,1 mld. Kč, naopak u portfoliových investic byl zaznamenán příliv v objemu 200,5 mld. Kč.
  • Ranní nadhoz - koruna dále posiluje
    Viceguvernér České národní banky Marek Mora nepovažuje situaci, kdy inflace dva měsíce po sobě překročila horní hranici pásma inflačního cíle za vysloveně dramatickou. Sice se poněkud zvýšila jeho náklonost hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb, zároveň ovšem připomněl, že současný silný kurz české koruny tlumí inflační tlaky. Za nejpravděpodobnější vývoj pak označil stabilitu základní sazby ČNB.
  • Ranní nadhoz - koruna je nejsilnější od dubna 2018
    Indikátor investičního sentimentu v eurozóně Sentix zaznamenal v lednu výrazný nárůst, když dosáhl 7,6 bodu, což je nejvyšší hodnota za poslední dva roky. Ještě v říjnu přitom ukazatel dosahoval hlubokých záporných hodnot na úrovni téměř -17 bodů. Během posledních tří měsíců se tak nálada investorů raketově vylepšila.
  • Ranní nadhoz - Koruna je nejsilnější za poslední dva roky
    Včera začala horní komora britského parlamentu projednávat návrh dohody o brexitu. Do konce ledna, kdy je odchod plánovaný, ji musí ještě schválit Evropský parlament. Není očekáváno, že by došlo v této fázi schvalovacího procesu k potížím. Po konci ledna ovšem Británii a zejména jejího premiéra B. Johnsona čeká ještě obtížnější část a to je vyjednání o obchodní dohodě, na kterou si Johnson dal šibeniční termín pouhých jedenácti měsíců. Běžně přitom dohoda takového rozsahu trvá dojednat i roky. Tedy i za předpokladu, že Spojené království opustí EU podle nejnovějšího plánu k 31. lednu, čeká nás z této strany ještě napínavý rok.
  • Ranní nadhoz - koruna stále ztrácí, dnes zasedá ECB
    Guvernér ČNB J. Rusnok soudí, že česká ekonomika se nachází ve slušné kondici a na přicházející horší časy je dobře připravena. Nízké zadlužení, zdravý bankovní sektor, devizové rezervy a vlastní měna vytvářejí pro českou ekonomiku poměrně komfortní situaci. Díky nízkému zadlužení má vláda dostatečný prostor nahradit pokles poptávky domácností zvýšením svých výdajů. Deficit státního rozpočtu plánovaný pro letošní rok ve výši 40 miliard korun je podle něho číslo už spíš teoretické a deficit bude nepochybně vyšší. ČNB bude podle něho také uvažovat o uvolnění měnových podmínek, v tuto chvíli však pro to nevidí akutní potřebu.
  • Ranní nadhoz - koruna včera opět pod EUR/CZK 24,80
    Japonská ekonomika v Q4 klesla meziročně o 6,3 %, což byl nejhlubší propad od poloviny roku 2014. Předběžný údaj je mnohem horší, než čekali analytici, podle kterých měl hrubý domácí produkt odepsat jen 3,7 % po růstu o 1,8 % v Q3. Oproti předchozímu čtvrtletí HDP klesl o 1,6 procenta. I když byl pokles vyvolán některými jednorázovými vlivy, jeho hloubka ekonomy překvapila. Vyhlídky pro Q1 2020 nejsou rovněž příznivé, očekává se, že dynamika HDP bude ovlivněna epidemií koronaviru.
  • Ranní nadhoz - koruna včera posílila, příznivý vývoj ve službách v USA
    Viceguvernér ČNB Marek Mora vnímá snížení úrokových sazeb Fedem jako preventivní, sloužící k uklidnění situace na finančních trzích. Podle jeho názoru jsou obavy z dopadů nákazy na tuzemskou ekonomiku přehnané. ČNB zatím nepřipravuje žádná konkrétní opatření na podporu ekonomiky. Zatím to tedy vypadá, že ČNB nebude se sazbami hýbat, trhy nicméně spekulují na čtyři cuty v horizontu jednoho roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI