Úterý 19. březen 2024 03:37
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní nadhoz - Dnes budeme vyhlížet data o mzdách

04.12.2019 08:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,53

USD/CZK

23,04

EUR/USD

 

1,108

USD/PLN

3,868

Ropa Brent

USD/barel

61,25

Zlato

USD/unce

1482

Aktualizováno

8:15

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Americký prezident Donald Trump oznámil úmysl zvýšit cla na dovoz hliníku z Brazílie a Argentiny, které obvinil z „masivní devalvace“ jejich měn. Trump také naznačil, že urovnání obchodního sporu s Čínou by se nemuselo stihnout do příštích voleb, které Američany čekají v listopadu roku 2020.

Trump se vyjádřil i k nové digitální dani ve výši 3 % z globálního obratu, kterou Francie uvalila na internetové giganty. Jelikož je daň namířena primárně proti americkým společnostem jako je Google nebo Facebook, mělo by podle Trumpa být jejich zdanění přenecháno výhradně americké vládě. Francii tak pohrozil odvetnými cly ve výši 100 % na 63 konkrétních výrobků, mezi které patří sýry, vína, kosmetika či porcelán. Z francouzské strany již zazněla varování, že by v případě americké odvety mohla následovat další odplata, tentokráte celoevropská, namířená proti zboží z USA.

Ceny výrobců v eurozóně meziročně poklesly o 1,9 %. Za tímto vývojem stálo především výrazné snížení cen energií, které je dáno vývojem na trzích s ropou a navázanými produkty. V meziměsíčním srovnání pak ceny velice mírně narostly o 0,1 %.

Kurz české koruny se v posledních dnech příliš nemění a i dnes se dále drží poblíž úrovně EUR/CZK 25,53.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes se dozvíme údaj o meziročním růstu průměrné české mzdy. Vzhledem k přetrvávajícímu nedostatku zaměstnanců na českém trhu práce předpokládáme, že si mzdy udrží předchozí svižnou dynamiku a zopakují růst z předchozího čtvrtletí. Očekáváme tedy, že průměrná mzda očištěná o inflaci vzroste o 4,3 %.

Z USA v odpoledních hodinách přijde výsledek ISM indexu v nevýrobním sektoru. Pondělní vydání tohoto průzkumu mezi zpracovateli přineslo mírné zklamání, když vykázalo pokles na hodnotu 48,1 a zůstalo tak pevně v pásmu kontrakce. Dnes se čeká znatelně lepší výsledek, jelikož nevýrobní část americké ekonomiky není zasažena geopolitickým napětím a nadále těží ze silné domácí poptávky. Mezi „nevýrobci“ tak trhy očekávají skóre na úrovni 54,5 bodu, tedy jen nepatrný meziměsíční pokles.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Průměrná reálná mzda (3Q, r/r v %)

4,3

4,2

4,3

 

 

 

 

16:00

USA

Nevýrobní ISM index (listopad, v b.)

-

54,5

54,7

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: SRN tovární objednávky
PÁ: ČR maloobchod, USA Trh práce, spotřebitelská důvěra, SRN průmysl

Autor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz - ČNB sazby nezměnila, Ifo index potvrdil zlepšení sentimentu
    Bankovní rada ČNB na včerejším měnovém zasedání rozhodla v souladu s očekáváními o ponechání základní úrokové sazby na 2 %. O tomto výsledku rozhodlo pět členů bankovní rady, kteří hlasovali ve prospěch zachování sazeb na současné úrovni, dva členové hlasovali pro zvýšení o 25 bazických bodů. Zastánci stability sazeb poukazovali zejména na ochlazení v zahraničí, které se již začalo projevovat i v tuzemském průmyslu. Zastánci vyšších sazeb pak argumentovali inflací výrazně nad cílem a potřebou měnového zpřísnění. V souhrnu bankovní rada zhodnotila rizika stávající prognózy jako vychýlená ve směru nižších úrokových sazeb. Nicméně guvernér Rusnok během tiskové konference nevyloučil ani možnost zvýšení sazeb.
  • Ranní nadhoz - ČSÚ potvrdí zpomalení HDP v závěru loňského roku
    Český index nákupních manažerů ve výrobě v únoru vzrostl o 1,3 bodu na 46,5, tedy nejvyšší hodnotu za posledních 9 měsíců. Tento výsledek byl v souladu s tržním očekáváním. I přes dílčí zlepšení ukazatele v posledních měsících však hodnoty indexu nadále zůstávají hluboko v pásmu kontrakce. Navíc přetrvávají značné nejistoty ohledně budoucího vývoje. Zotavení německé ani evropské ekonomiky se nedostavuje, údaje v následujících měsících pak mohou být významně ovlivněny dopady koronaviru.
  • Ranní nadhoz - další indikátory potvrdí výrazný pokles sentimentu
    Americký prezident D. Trump prodloužil trvání mimořádných omezení kvůli šířícímu se koronaviru do konce dubna. Amerika s více než 140 tis. nakaženými nedávno předskočila i Čínu a je zde tedy v absolutní hodnotě nejvíce nakažených. Přitom nákaza v USA ještě nedosáhla svého vrcholu. Lze proto očekávat, že toto číslo ještě značně naroste.
  • Ranní nadhoz - Další informace o náladě v ekonomice
    Včerejší zveřejnění indexu Sentix dopadlo v eurozóně lépe, než se čekalo. V srpnu index přidal 4,8 bodů a polepšil si tak na -13,4 z minulé hodnoty -18,2. U investorů se stabilizovala očekávání na příští měsíce a dostavilo se také pozitivnějšího hodnocení aktuální situace.
  • Ranní nadhoz - další poklesy PMI indexů
    Poslanecká sněmovna včera schválila schodek státního rozpočtu na úrovni 300 mld. Kč. Novela proti předchozí verzi počítá s dalším poklesem příjmů o 60,1 miliardy korun. Ministerstvo financí zároveň navýšilo výdaje o 39,9 miliardy korun kvůli zvýšení plateb za státní pojištěnce, posílení vládní rozpočtové rezervy i výdajů na obsluhu státního dluhu.
  • Ranní nadhoz - další změna sazeb v USA není na pořadu dne
    V meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců v říjnu snížily o 0,3 %, jejich meziroční dynamika dále klesla na 0,9 %. Nadále rychle rostou ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry (o 7,5 %), zvyšovaly se i ceny producentů v oblasti potravinářství (o 3,3 %), naopak značně klesaly ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků a chemických látek. Zejména vlivem vyšší inflace v první polovině roku by měl průměrný růst cen výrobců letos dosáhnout hodnoty mírně pod 3 %.
  • Ranní nadhoz - Data z amerického trhu práce na pořadu dnešního dne
    ČNB se navzdory očekáváním rozhodla v poměru hlasů 4:3 pro zpřísnění měnové politiky. Základní úroková sazba se tak zvýšila o 25 bazických bodů na 2,25 %. Důvodem je zejména vyšší míra inflace. Ta by podle centrálních bankéřů měla v blízké době setrvat citelně nad horní hranicí tolerančního pásma inflačního cíle. Zdůvodnění nám ovšem nepřišlo přesvědčivé, jelikož na horizontu měnové politiky by se inflace měla pomalu blížit k dvouprocentnímu cíli.
  • Ranní nadhoz - deflace cen výrobců postupně odeznívá
    Rada guvernérů ECB podle očekávání ponechala nastavení měnové politiky beze změny. Zachovány tak zůstaly stávající sazby i podpůrné programy PEPP, APP a TLTRO III. Identické jako po posledním zasedání bylo i znění oficiálního oznámení rozhodnutí. Šéfka ECB Lagardeová nepřekvapila ani na následné tiskové konferenci, kde prohlásila, že zotavení evropské ekonomiky prozatím probíhá zhruba v souladu s plány, ale je zatíženo významnými riziky.
  • Ranní nadhoz - Den bude charakterizován indikátory sentimentu
    V Německu byl včera ráno zveřejněn index cen průmyslových výrobců za červenec. Ceny ve výrobním sektoru meziměsíčně stouply o 0,2 %, analytici počítali s růstem o 0,1 %. V meziročním srovnání ceny pokračovaly v poklesu, a to o -1,7 % oproti červnovým -1,8 %. Hlavní příčinou byly klesající ceny energií, které se snížily o 5,8 % oproti červenci 2019.
  • Ranní nadhoz - dění v Británii stále v centru pozornosti
    Ceny výrobců v sousedním Německu se v září meziročně snížily o 0,1 %, což byl první pokles po téměř třech letech. Významně k němu přispěly nižší ceny energií, nicméně i bez tohoto vlivu byl růst cen ve výrobní sféře jen velmi slabý. Vlivem slábnoucí poptávky a vysoké konkurence na trzích jsou firmy nuceny stlačovat svoje marže, což tlumí cenový růst.
  • Ranní nadhoz - Dnes dorazí další známky oživení
    Červnový index cen průmyslových výrobců vykázal v eurozóně meziměsíční růst o 0,7 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 3,7 %. Významnou roli v nárůstu cen sehrály ceny energií, které v červnu vlivem zdražující ropy jako jediné stoupaly.
  • Ranní nadhoz - Dnes zasedá ČNB, drama nečekáme
    Německý index nákupních manažerů vykázal v červnu meziměsíční nárůst o více než 13 bodů a zakotvil na hodnotě 45,8. Překonal tak tržní očekávání, která činila 44,4. Za zlepšením stojí primárně sektor služeb, který poskočil z 32,6 až na 45,8 bodu, ovšem znatelně si polepšili i zpracovatelé, kteří zaznamenali nárůst o 6 bodů na 44,6. Podobně jako v Německu si index vedl i v celé eurozóně, kde v souhrnu oproti květnu vzrostl z 31,9 až na 47,5 bodů, a taktéž citelně překonal tržní odhady. Ani americký index nákupních manažerů si nevedl špatně, když za červen v souhrnném vyjádření vzrostl o téměř 10 bodů na úroveň 46,8. Stejně jako v Evropě se i v USA vzpamatovává sektor služeb o něco rychleji, jelikož byl virem i více zasažen. Aktuálně tak americký PMI v obou hlavních sektorech ekonomiky pomalu šplhá směrem k hranici 50 bodů, nad kterou již bude možné mluvit o návratu k růstu.
  • Ranní nadhoz - Dnešek naznačí tempo amerického restartu
    Česká národní banka prostřednictvím bankovní rady po dnešním zasedání ponechala základní sazbu na 0,25 %. Na tuto úroveň se dvoutýdenní repo sazba dostala předchozím rychlým snížením o celkem dva procentní body v reakci na koronavirovou pandemii. ČNB tak momentálně evidentně považuje měnové podmínky za dostatečně uvolněné a rozhodla se vyčkávat dalšího vývoje situace. Ani v blízké době neočekáváme, že by ČNB sáhla ke změně sazeb. Jejich zvýšení v současné situaci prakticky nepřichází v úvahu a další snižování se nezdá být nutné.
  • Ranní nadhoz - dnešní údaje ze služeb naznačí rozsah škod
    Česká národní banka ve čtvrtek snížila svou hlavní úrokovou sazbu o nečekaných 75 bazických bodů, a potřetí v řadě tak razantně uvolnila měnovou politiku. Banka se tak snaží mírnit dopady epidemie koronaviru na domácí ekonomiku. ČNB zároveň uvedla, že připravuje nová opatření na dodávání likvidity nebankovním subjektům, aktuálně však nevidí potřebu okamžitého zásahu. V nové prognóze počítá ČNB s letošním propadem ekonomiky o 8%, po němž by v roce 2021 mělo následovat zotavení o 4%.
  • Ranní nadhoz - Dohoda o brexitu prošla dolní komorou britského parlamentu
    Britští poslanci schválili prováděcí zákon k říjnu vyjednané brexitové dohodě. Johnsonovi v tom pomohla zejména v prosinci nabytá většina v dolní komoře. Pravděpodobnost lednového odchodu Spojeného království z EU se tak upevňuje. Návrh dále poputuje do horní komory, kde by měl bez větších potíží projít hlasováním, a následně k podpisu královně. Ratifikace Evropským parlamentem by měla proběhnout 29. ledna.
  • Ranní nadhoz - Dorazí údaje o mzdách, HDP i maloobchodu
    V pátek zveřejněné výsledky průzkumu mezi podnikateli a spotřebiteli prováděné Evropskou komisí zaznamenaly zlepšení prakticky ve všech složkách. Celkově důvěra v ekonomiku eurozóny poskočila z červencových 82,4 na 87,7 bodů. Z historického pohledu se však stále jedná o slabý výsledek relativně k předkrizovým hodnotám i dlouhodobému průměru.
  • Ranní nadhoz - dubnové maloobchodní tržby výrazně propadnou
    Průměrná tuzemská mzda vykázala za první letošní čtvrtletí nárůst o 5 %, ve srovnání se stejným obdobím roku loňského, a dosáhla 34 077 Kč. Po očištění o inflaci to odpovídá reálnému růstu mezd o 1,4 %. Oproti poslednímu kvartálu roku 2019 pak došlo po sezónním očištění ke zvýšení průměrné mzdy o 1,1 %. V dalších čtvrtletích však očekáváme na trhu práce podstatně horší situaci. O výdělky začnou přicházet nejprve pracovníci ve službách, následovat ovšem budou i další sektory postižené klesající poptávkou.
  • Ranní nadhoz - dubnový PMI z výroby dále poklesne
    Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že hospodaření státu za první 4 měsíce skončilo víc než devadesátimiliardovým deficitem. Jen za duben, kdy se již v hospodaření státu naplno projevila koronavirová krize, skončil rozpočet deficitem 46 miliard. Aktuální rozpočtový schodek 90,7 miliardy je tak o 60 miliard vyšší než ve stejném období loňska, oproti krizovému roku 2009 je hlubší o 35 miliard. Kompletní zprávu zveřejní MF dnes odpoledne.
  • Ranní nadhoz - ECB dnes měnové podmínky nezmění
    Vládní návrh zákona, který zavádí digitální daň, v prvním kole podpořila sněmovna. Nyní ho posoudí rozpočtový výbor. Ročně by daň mohla státnímu rozpočtu přinést až pět miliard korun. Daň by se měla týkat hlavních globálních hráčů, jako jsou Google, Facebook, Amazon či Apple. Americká strana však již varovala, že kvůli digitální dani, namířené zejména proti americkým firmám, může vůči Česku zavést odvetná opatření.
  • Ranní nadhoz - ECB dnes rozhoduje o dalším měnovém uvolnění
    Dolar během včerejšího dopoledne posílil o půl procenta, poté však část zisků ztratil. Aktuálně se kurz pohybuje na úrovni EUR/USD 1,101. Koruna oproti euru včera oslabila o několik haléřů a její kurz se dnes po ránu pohybuje na EUR/CZK 25,89.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points