Pátek 29. březen 2024 00:20
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Americký obchodný deficit a obchodná vojna

17.05.2019 17:14  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký obchod s Čínou, resp. americký deficit obchodnej bilancie je výsledkom asymetrie v krajine v rámci spotreby a investícií a toho, čo sa v krajine dokáže vyrobiť. Tým, že je spotreba v krajine vyššia ako výrobná kapacita, krajina musí dodatočnú spotrebu uspokojovať dovozom tovarov z iných krajín.

Takáto situácia je však v dnešnej dobe pomerne bežná, keďže deficit bežného účtu PB je v podstate vyrovnávaný prebytkom na finančnom účte PB. Všeobecne platí, že buď má krajina deficitné saldo bežného účtu PB a prebytok na strane finančného účtu, alebo naopak. Spojené Štáty patria do prvej skupiny krajín.

V princípe je tento stav udržateľný do chvíle, kedy neprestane byť záujem o finančné aktíva v krajine, čo zahŕňa záujem o investovanie do akcií a dlhopisov. To tvorí v podstate prílev financií do krajiny, čím sa vyrovnáva deficit bežného účtu PB.

K záujmu o investovanie do akcií amerických spoločností v priebehu posledných dvoch dekád výraznejšie prispeli americké technologické spoločností. Spojené štáty majú jeden z najrozvinutejších technologických sektorov na svete.

Záujem o americké dlhopisy je ovplyvnený dolárom ako rezervnou menou. Približne 80% celosvetovej obchodnej výmeny je realizovanej v dolárových platbách

V tomto kontexte predstavuje jednu z najvýznamnejších hrozieb pre Spojené Štáty demotivácia krajín ako je Rusko, Čína, Turecko, atď. využívať vo vzájomnej obchodnej výmene americký dolár. Významnejší pokles využiteľnosti dolára v globálnej ekonomike, by mohol krajine spôsobovať problémy s dôverou vo finančný systém, čo by viedlo k odlevu finančných prostriedkov cez finančné aktíva, čím by sa mohla dostať krajina do problémov v súvislosti s financovaním deficitu na bežnom účte.

20,50 rokov, alebo navždy? Je ťažké na túto otázku odpovedať. Teoreticky navždy, pokiaľ bude

  1. Americké finančné aktíva naďalej príťažlivé pre investorov
  2. Pokiaľ sa bude dolár významne využívať v globálnom obchode

Druhý bod bude v podstate závisieť od politiky USA, pretože USA svoje postavenie do istej miery zneužívajú, viď. Sankcie na Irán, Venezuelu atď. Taktiež politika amerického prezidenta Donalda Trumpa k tejto situácií veľmi neprospieva.

Deficit bežného účtu PB by sa však mohol v budúcnosti znižovať nárastom ťažby bridlicovej ropy a plynu v USA. Do roku 2018 mali USA negatívnu obchodnú bilanciu na trhu s ropou, no od roku 2016 vzrástla produkcia ropy v krajine z približne 8,5 milióna barelov na 12,1 milióna barelov. Súčasná politika OPEC+ americkým ťažiarom vyhovuje a pokiaľ bude tento trend pokračovať, Spojené Štáty sa môžu do roku 2020 stáť čistým exportérom ropy, čím budú prispievať k znižovaniu deficitu obchodnej bilancie.

Teoretické odhady sú postavené na statickej báze a výsledky sa líšia. Očakáva sa, že vplyvom zavedenia 25%-ných ciel na celý objem dovozu tovarov z Číny do USA, spomalí rast reálneho HDP Číny v roku 2020 o 0,6% a zavedenie 25%-ných ciel na všetkom dovoz tovarov z USA do Číny spomalí rast reálneho  HDP USA o 0,3%. To znamená, že HDP USA by sa podľa týchto predpokladov malo znížiť o približne 250 miliárd dolárov, takže teoreticky, 1 dolár bude ekonomiku stáť 2,5 USD.  Avšak v tejto súvislosti treba podotknúť, že pri vyčísľovaní dopadov nemôžeme počítať len s priamymi dopadmi, ale aj s vedľajšími dopadmi, ktoré môžu byť omnoho vyššie. Zavedenie ciel spomalí dve najsilnejšie ekonomiky, čo sa odzrkadlí aj v spomalení ostatných ekonomík, čo bude viesť k spomaleniu globálneho hospodárstva, čo povedie k ďalšiemu spomaleniu – je to v podstate špirála.

Čo sa týka zavedenia ciel, tak v podstate to zaplatia spotrebitelia, bežní ľudia. To povedie k umelému nárastu cenovej hladiny – inflácie. Tým sa zníži kúpyschopnosť obyvateľstva, malá časť tovarov zasiahnutých clami sa môže začať vyrábať v krajine, resp. sa môže navýšiť výroba týchto tovarov v USA, ale to je len zanedbateľné množstvo. V princípe sa však do USA bude dovážať rovnaké množstvo, resp. kozmeticky nižšie množstvo tovarov, ale nebudú sa dovážať z Číny, ale z inej – clami nezasiahnutej krajiny – napríklad Vietnam, India, atď. Tým sa len americký deficit obchodnej bilancie s Čínou v podstate presunie na inú krajinu, ktorá nahradí dovoz tovarov z Číny.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americký kongres zvýší dluhový strop o 2,5 bilionu dolarů, jaký dopad to bude mít pro Bitcoin?
    Poté co kongres schválil zvýšení dluhového stropu o dalších 2,5 bilionu dolaru, má americká vláda blíž k odložení federálního bankrotu nejméně o rok.
  • Americkým akciím se včera dařilo
    Včerejší obchodní seance se ve Spojených státech nesla v pozitivním duchu. Průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,6 %, S&P 500 a technologický Nasdaq o 0,7 %. Dařilo se všem hlavním sektorům v čele s energetickými společnostmi, jejichž akcie přidaly 1,5 % v reakci na zprávu, že Rusko zvažuje snížení produkce ropy. Nejmenší zisky si připsali prodejci spotřebního zboží (+0,4 %). Za nákupní náladou nestály žádné specifické zprávy, důvodem tak bylo spíše využití nižších cen k opětovnému otevírání dlouhých pozic při určitém zmírnění obav z globálního vývoje.
  • Americkým akciovým trhů se nedařilo
    Americké akciové trhy vzhledem k pondělnímu svátku vstoupily do nového týdne až včera a od začátku se jim moc nedařilo. Je fakt, že technologicky laděný Nasdaq se v úvodu dokázal dostat do zelených čísel, ale Dow Jones i S&P 500 se po celý den obchodovaly v červených číslech. Akcie Plug Power odepsaly přes 10 % a poprvé od března 2020 se podívaly na hranici 3 USD. Akcie Boeingu odepsaly již pětinu své hodnoty. Dařilo se akciím z polovodičového sektoru. Tentokrát se do čela postavily akcie AMD, kde se analytici předhánějí se zvyšováním cílových cen. Slušné zisky si připsaly i akcie Micron nebo také akcie Nvidia, které si tak opět vylepšily své historické maximum.
  • Americký maloobchod dál slábne
    Maloobchod v USA byl v březnu slabý, když klesl o 1 procento namísto očekávaných -0,4 pct. Čísla stáhly dolů tržby za benzín, které se propadly o více než 5 procent, ale i bez nich to vypadá jen o trochu lépe a znaménko minus zůstává. Pokles totiž vykázala většina hlavních oblastí obchodu, přičemž slušně rostly jen internetové prodeje, tedy dlouhodobě sílící oblast obchodu.
  • Americký maloobchod - nakupuje se víc i dráž
    Data o maloobchodních tržbách v USA za říjen překonala očekávání. Celkově spotřebitelé utratili o 1,7 pct více než v předchozím měsíci, zatímco se čekal nárůst o 1,5 pct. K tomu byl revidován údaj za září i srpen mírně nahoru. Po očištění o prodeje aut a pohonných hmot maloobchod stoupl o 1,4 procenta a odhady nastavené na 0,7 pct překonal ještě výrazněji.
  • Americký maloobchod zvýší šance na prosincový růst sazeb Fedu
    Úterý přináší nabitý kalendář ekonomických dat. V Evropě včetně našeho regionu se dočkáme indikátorů HDP. Česká ekonomika podle nás vykáže slušný mezičtvrtletní růst, v meziročním porovnání ale zpomalí kvůli vysoké srovnávací základně. Ve Spojených státech bude zveřejněn říjnový maloobchod, jehož silná kontrolní skupina podpoří očekávání ohledně prosincového zvýšení sazeb Fedu.
  • Americkým firmám klesl zisk o 3,3 %. Jedná se o nejhorší výsledek od roku 2009
    Výsledková sezóna je téměř kompletně za námi. Drtivá většina amerických firem již svá čísla za 3Q zveřejnila a my tedy...
  • Americkým trhům chybí pozitivní impuls
    Americké akciové burzy zahajují nový týden v červených číslech. Výsledky za třetí kvartál dnes dopadly hůře, než se čekalo, pro společnost Hasbro. Firma vyrábějící hračky zaznamenala za poslední tři měsíce o 8 % nižší tržby než očekával trh. Akcie Hasbra v tuto chvíli klesají o více jak 5 %. Průmyslový Dow Jones a S&P 500 shodně odepisují 0,5 %. Technologický Nasdaq ztrácí 0,2 %. Nejhlouběji se propadají akcie energetických společností (-1,5 %), které táhne dolů klesající cena ropy na světových trzích. Jen dnes spadla cena o více než 0,6 USD za barel. Daří se pouze technologickým firmám, které posilují o 0,2 %.
  • Americký nevýrobný ISM PMI index prekonal očakávania
    Nevýrobný ISM PMI index z USA v júli vyskočil na 58,1 bodov z 57,1 bodov v predchádzajúcom mesiaci, čím porazil očakávania analytikov na úrovni 55,0 bodov. Dáta poukázali na najväčší nárast v oblasti služieb od februára (pred koronavírusovou krízou).
  • Americký obchodní deficit se zvyšuje
    Deficit amerického obchodu se v březnu zvýšil, když Spojené státy zaznamenaly rekordní pokles exportu.
  • Americký obrat odpoledne inspiruje také Evropu
    Ačkoli den začal na hlavních trzích negativně, odpoledne přináší obrat, ke kterému po otevření zavelela Amerika. Momentálně sledujeme na Wall Street solidní růst, v jehož čele kráčí Nasdaq s +1,7 pct. Evropa sice zůstává pozadu, ale svou denní bilanci také vylepšuje. Ztráty postupně mizí a třeba DAX už je lehce v plusu.
  • Americký optimismus ovládl i evropskou seanci
    Peter Garnry, Equity AnalystPo včerejší americké seanci, která únor uzavřela s rostoucí chutí k ...
  • Americký pat: Obama varuje Wall Street, Buffett hovoří o vrcholu hlouposti, Rogers nabádá k opatrnosti
    Americké akcie nabraly výrazné ztráty poté, co prezident Barack Obama varoval Wall Street, že tentokrát jednání o vlád...
  • Americký PMI ze sektoru služeb přinesl zklamání
    V samém závěru minulého týdne přišlo zklamání z USA v podobě propadu indexu nákupních manažerů za únor. Index z výrobního sektoru se propadl o více než bod na hodnotu 50,8, prozatím tedy do pásma recese nepropadl. Index ze sektoru služeb takové štěstí neměl, když za únor odepsal přesně 4 body, překonal hranici padesáti bodů a skončil na hodnotě 49,4. Ani kompozitní index vlečen službami dolů se neudržel nad klíčovou hranicí a zaznamenal 49,6 bodů. Celkově se tak jedná o výrazné zklamání.
  • Americký PMI ze sektoru služeb revidován mírně výše
    Index S&P Global US PMI ve službách byl v prosinci revidován na 44,70 z předběžných 44,40 bodu, což je nad očekáváním trhu, který očekával 44,4 bodu. Čtení nadále ukazuje na šestý měsíc poklesu aktivity ve službách v řadě a druhý nejrychlejší od května 2020. Nižší podnikatelská aktivita byla běžně připisována dalšímu poklesu nových zakázek, protože poptávka klientů oslabila v důsledku dopadu vyšších úrokových sazeb a inflace na výdaje zákazníků. Nové exportní zakázky se rovněž snížily v důsledku globální ekonomické nejistoty a vysoké inflace na klíčových exportních trzích. Tvorba nových pracovních míst byla mezitím celkově jen nepatrná, protože iniciativy na úsporu nákladů a propouštění ovlivnily nábor nových zaměstnanců.
  • Americký pracovní trh dostal další ránu, analýza EUR/USD
    Americký soukromý sektor vytvořil v říjnu pouhých 130 000 pracovních míst. ADP výkaz národní zaměstnanosti tak zá...
  • Americký pracovní trh zklamal, earnings začínájí
    V USA v předcházejícím týdnu došlo ke zveřejnění non-farm payrolls neboli nově vytvořených pracovních míst, které v pá...
  • Americký pre-market 10. října: Americký akciový trh je kousek od aktualizace ročního minima
    Tlak na americké akciové indexy přetrvává. Futures na S&P500 se obchodují v červených číslech po velkém výprodeji pozorovaném minulý pátek kvůli rostoucím obavám z dalšího zpřísňování politiky centrální banky, které jistě ovlivní globální ekonomiku a zisky společností. Futures kontrakty na index Nasdaq 100 klesly o 0,3 % pod tlakem polovodičového sektoru poté, co Washington dále přijal opatření k omezení přístupu Číny k americkým technologiím. Průmyslový Dow Jones klesl o 0,1 %.
  • Americký pre-market 11. 2. Akciový trh se po včerejším výprodeji zotavuje
    Futures na americké akciové indexy v pátek otevřely v červených číslech, ale poté se zotavily a v době psaní tohoto článku vykazovaly mírné zisky. Včera trh utrpěl prudký výprodej po nejvyšších hodnotách inflace za čtyři desetiletí. Údaje předčily očekávání. Dow Jones Industrial Average futures vyrostly o 100 bodů nebo 0,3 %. Futures na S&P 500 se obchodují blízko nuly s mírným ziskem 0,1 % a futures na Nasdaq 100 jsou o 0,7 % vyšší.
  • Americký pre-market 11. 4. 2022
    Futures na americké akciové indexy se před pondělním otevřením obchodovaly v záporných hodnotách. Státní dluhopisy také klesly, když se investoři zaměřili na inflaci a pravděpodobné zpřísnění měnové politiky ze strany mnoha centrálních bank. Futures NASDAQ Composite ztratily 174 bodů neboli 1,2 %, zatímco futures Dow Jones klesly o přibližně 125 bodů. S&P 500 futures klesly o 0,7 % neboli 31 bodů. Trh s kryptoměnami se také propadl, zatímco výnos 10letých amerických státních dluhopisů poprvé od března 2019 vzrostl na 2,75 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani