Čtvrtek 28. březen 2024 22:34
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Čínský průmysl nečekaně posílil, což je dobrá zpráva i pro Česko. Investičním ternem letošního první čtvrtletí byly čínské akcie a ropa

01.04.2019 09:55  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

O víkendu dorazily překvapivě dobré ekonomické zprávy z Číny. Druhá největší ekonomika světa se podle všeho stabilizuje, což je příznivé nejen pro její asijské obchodní partnery, leč i pro země jako Německo nebo zprostředkovaně Česko. Čínská ekonomická stabilizace ovšem také protahuje růst na ropném trhu, takže čeští řidiči se musí připravit na zdražování pohonných hmot.

Čínský index nákupních manažerů v tamním zpracovatelském průmyslu v březnu poskočil ze 49,2 na 50,5 bodu. Jde o nejvýraznější nárůst od roku 2012, jenž navíc překonal veškerá očekávání analytiků. Hodnota indexu nad 50 bodů značí zlepšování podmínek v čínském průmyslu. V předchozích třech měsících index varovně vykázal hodnotu nižší než 50 bodů. Nové objednávky čínskému průmyslu a nové exportní objednávky témuž jsou na svém šestiměsíčním maximu.

Riziko výraznějšího než předpokládaného čínského zpomalení je přitom letošní stěžejní hrozbou pro globální ekonomiku. Svým způsobem zásadnější hrozbou než obchodní válka nebo nezvládnutý brexit, neboť podstata obou těchto hrozeb je politická, a nikoli ekonomická. A tedy jde také o hrozby, jež lze politicky zažehnat.

Nečekaně dobrá čísla z čínského průmyslu potvrzují to, co čínský akciový trh signalizuje již dva měsíce. Právě od začátku února totiž čínské akcie směle rostou. Klíčový index šanghajské burzy, Shanghai Composite SE, vykazuje od začátku letošního roku v českých korunách zhodnocení přes 33 procent. Žádný jiný z primárních burzovních indexů světa za letošek takové zhodnocení nenabízí.

Čínským akciím a nyní i průmyslu svědčí balík stimulačních opatření čínské vlády, která zahrnují opatření jak ve fiskální, tak monetární oblasti. Jde například snížení DPH, o navýšení kvót pro zvláštní dluhopisové emise, z jejichž výnosu mají být financovány zejména rozsáhlé investice do infrastruktury, nebo o snížení rezervních požadavků pro čínské banky. Rezervní požadavky snížil Peking v lednu a k další redukci se zřejmě uchýlí již v první půli tohoto měsíce.

Peking si ale zároveň vyhrazuje právo stimulační opatření stáhnout nebo zmírnit, jestliže se obecné ekonomické podmínky zlepší. Pravděpodobnost jejich zlepšení zvyšuje nejnovější vývoj vyjednávání mezi Pekingem a Washingtonem stran obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. Čína nově oznámila, že na neurčito odkládá znovuzavedení 25procentních cel na dovážená americká auta. Jde o signál souznící s kuloárovými zvěstmi, že obě strany se chtějí dohodnout a že už pracují na textu dohody o obchodním smíru.  

Dobré zprávy z Číny jsou dobrou zprávou i pro těžaře ropy. Ropa má za sebou nejlepší čtvrtletí od roku 2009. Severomořská ropa typu Brent v korunovém vyjádření zhodnotila od začátku ledna o 30 procent. Růstu cen ropy ale pomáhají také sankce uvalené Spojenými státy na Írán a Venezuelu a především těžební škrty klíčových producentů v čele se Saúdskou Arábií. Její gigantický ropný podnik Saudi Aramco vykázal loni hrubý provozní zisk (EBITDA) čítající v přepočtu 5,2 bilionu korun. Ten tak jen celkem nepatrně zaostal za loňským nominálním hrubým domácím produktem České republiky, který činí 5,3 bilionu korun. Čistý zisk Saudi Aramco za loňský rok odpovídá 2,6 bilionu korun. To je takřka dvojnásobek čistého zisku Applu nebo také součet čistých zisků amerických ikon Applu, Googlu (resp. jeho matky Alphabet) a Exxon Mobile.

Pokud se bude Čína dále vzmáhat, ropa bude zdražovat a s ní se zlepšovat vyhlídky kolosu Saudi Aramco, který již tento týden zřejmě uskuteční svoji historicky první emisi mezinárodních dluhopisů. Zároveň se budou zatemňovat vyhlídky českých řidičů, protože musí počítat s pokračujícím růstem pohonných hmot. Ale to by pořád byla přijatelná cena za odvrácení rizika zásadního útlumu čínské, ergo německé, ergo české ekonomiky.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čínský letní akciový výprodej oslabuje komodity, dolar i další akciové trhy; analýza NZD/USD, USD/CHF, EUR/JPY
    Člen výkonné rady Evropské centrální banky Beno—t Cœuré v pondělí uvedl, že země eurozóny již nezpochybňují, zda restrukturalizovat...
  • Čínský lockdown a kontroly marží zlevňují českým řidičům pohonné hmoty
    Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly o víc než korunu za litr. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o 1,18 koruny na 42,70 koruny za litr, nafta o 1,52 koruny na 45,10 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Navzdory zlevnění jsou ale paliva v ČR stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy platili motoristé za litr benzinu o 11,27 koruny méně, nafta byla levnější o 15,57 Kč než teď.
  • Čínský masakr pokračuje, juan krvácí
    Čína zažila nejkratší obchodní den v celé 25-ti leté historii svého akciového trhu. Po 14 minutách a 17 sekundách bleskového akciového masakru byly trhy znovu zavřeny. Výprodeje podruhé v tomto týdnu aktivovaly nově zavedené pravidlo pro zastavení obchodování. Co si z toho vzít pro následující dny a týdny?
  • Čínský nový rok podporuje ceny ropy
    Ceny ropy v pondělí ráno klesly, ale nakonec v průběhu obchodování oživily. Cena ropy Brent s dodáním v březnu činila ve 12:05 londýnského času 88,24 USD za barel, což je 0,70 % víc než zavírací cena předchozí seance na londýnské burze ICE Futures Exchange.
  • Čínský parlament prezidentem už potřetí zvolil Si Ťin-pchinga
    Čínský parlament dnes jednomyslně prezidentem zvolil dosavadní hlavu státu Si Ťin-pchinga, a to na bezprecedentní třetí pětileté funkční období. Podle agentury AP je možné, že devětašedesátiletý politik u moci zůstane doživotně. Agentura Reuters ho označuje za nejmocnějšího vůdce asijské velmoci od zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tunga.
  • Čínský pesimismus dopadá i na americké akcie
    V posledních dnech jsme na trzích mohli zpozorovat zelená čísla, po strmém pádu z poloviny prosince, tak byla korekce směrem nahoru na místě. Dnes, resp. z druhého na třetího ledna se na trzích děly velmi nepředvídané události. Rovněž byly zveřejněny důležité makroekonomické údaje, které částečně vysvětlují dění na trzích.
  • Čínský plán „Made in China 2025“ začíná budit velké obavy
    Čínské firmy houfně nakupují společnosti v Evropě a někteří ekonomové varují, že to v delším období může poškodit konkurenceschopnost evropského podnikatelského sektoru. Týká se to zejména Německa, ale Brusel ani Berlín zatím nemají jasný plán, jak na novou situaci reagovat. Čína tak má velkou výhodu, protože ona svůj plán má.
  • Čínský PMI se začíná pomalu zvedat
    Caixin/Markit PMI pro čínský výrobní sektor v červenci vzrostl ze 49,4 na 49,9b a překonal očekávání, která počítala s mírnějším růstem na 49,5b. Za pozornost přitom stojí hlavně vývoj sub-indexů pro nové objednávky a produkci, které se konečně vrátily zpět nad hranici 50b. a naznačují tak opětovnou expanzi. Index měří aktivitu v menších a středních firmách a je tak lepším indikátorem, než oficiální PMI, který se zaměřuje hlavně na velké společnosti. Přestože se oba indexy dokázaly v červenci zvednout, stále zůstávají pod 50b. hranicí. I tak se ale situace pozvolna zlepšuje, což dává naději na to, že by se další ekonomické dění v Číně mohlo začít stabilizovat. Pokud tento trend bude pokračovat, bude velmi zajímavé sledovat jeho dopad na ostatní regiony a zejména na Evropu v čele s Německem.
  • Čínsky podnikový dlh sa stabilizuje. Pokiaľ nezačne opäť rásť, svetová ekonomika bude stabilnejšia
    Aj naďalej platí, že jedným z najväčších globálnych ekonomických rizík (z môjho pohľadu dokonca najväčším) je aktuálne čínsky dlh. Ten je dôsledkom masívnych monetárynch stimulov, ktorými krajina reagovala na globálnu krízu. V skratke sa udialo to, že vláda nakázala pološtátnym bankám požičiavať a tie požičiavali. V značnej miere financovali aj neprofitabilné pološtátne podniky, ktoré si na sebe nedokázali zarobiť. Vytvárali teda menej HDP ako dlhu a podnikový dlh k HDP explodoval.
  • Čínsky prezident vyzýva na spoločné úsilie na zabezpečenie mieru
    Hlavné indexy na Wall Street začali dnešnú seansu nižšie, ale pozitívny sentiment sa na trhy vrátil po vyjadreniach prezidenta Číny, ktorý povedal, že konflikt nie je v záujme žiadneho štátu a USA a Čína sa musia spoločne snažiť zabezpečiť medzinárodný mier. Si Ťin-pching povedal, že Peking a Washington by mali "prevziať našu medzinárodnú zodpovednosť", uviedla čínska štátna televízia.
  • Čínský průmyslový PMI překvapivě roste na téměř dvouleté maximum
    Záplavu dnešních PMI průmyslové aktivity za srpen zahájilo v noci zveřejnění nečekaně vysokého čínského čísla. Ukazatele za eurozónu i Německo a Francii by měly být potvrzeny na předchozích rychlých odhadech a podtrhnout rezistenci těchto ekonomik vůči brexitu. Z šoku po zveřejnění výsledku referenda a červencovém poklesu obdobného indikátoru ve Velké Británii se pro srpen již předpokládá korekce. Naopak již publikované regionální indexy naznačují, že americký ISM si pohorší. Přes nabitý kalendář ale bude trh EUR/USD zřejmě ve vyčkávacím módu. Zítřejší statistiky z amerického trhu práce za srpen budou totiž důležitější. Z domova se po špatném červencovém průmyslovém PMI dočkáme za srpen zlepšení. Ministra financí pak potěší další velmi dobré číslo o hospodaření státního rozpočtu ke konci srpna.
  • Čínský průmysl po třech měsících nabírá dech. Stimulace zatím nekončí, kvůli exportu
    Čínský průmysl se v říjnu začíná zotavovat, ukázaly čerstvé indexy PMI z odvětví. Nových objednávek podni...
  • ČÍNSKÝ RŮST HDP NEČEKANĚ ZPOMALUJE
    Čínský ekonomický růst neočekávaně ztratil svou dynamiku v prvním čtvrtletí roku 2013 s oslabením průmyslové výroby a ...
  • Čínský růst – po nemístném pesimismu minulého roku tu je letošní přehnaný optimismus
    Minulý rok panovaly obavy z toho, že čínská ekonomika projde tvrdým přistáním, nakonec se ale ukázaly být liché. Či př...
  • Čínský státní dluh dosahuje 350 % k HDP, jüan navzdory intervencím vůči dolaru posiluje
    Jednání Bank of Japan minulý týden vyvolalo na trzích otřes. Nejen, že japonská centrální banka nezvýšila nákup aktiv, jak se předpokládalo, ale navíc...
  • Čínský stres a pomalé Německo. Akcie se trápí, euro dnes lehce klesá
    Nálada na hlavních finančních trzích se během dne podstatně zhoršila, třebaže ráno bylo ještě ve znamení stabilizace. K poklesu sentimentu, který odnášejí zejména akcie, přispělo napětí mezi USA a Čínou, snížená prognóza Evropské komise i varování z Fedu.
  • Čínský Tencent vstupuje do vývojáře her Bohemia Interactive
    Do největšího českého vývojáře her Bohemia Interactive vstoupila jako minoritní akcionář čínská internetová firma Tencent Holding. ČTK to dnes sdělili zástupci české společnosti, cenu transakce ani velikost prodaného podílu nezveřejnili. Bohemia bude i nadále fungovat pod současným vedením manažerského týmu, majoritní podíl zůstává v rukou dosavadních českých majitelů.
  • Čínský trh nemovitostí thne dolů i ekonomiku
    Existují zřejmé náznaky zpomalení na trhu s bydlením v Číně, uvedla Danske Bank ve výzkumné zprávě. Růst domácích prodejů v říjnu zůstal v červených číslech, stejně tak statistika PMI za říjen byl na nejnižší úrovni od března 2016.
  • Čínský trh po týdnu otevřel v zisku, švýcarský frank se propadl
    Po týden trvajícím svátku dnes opět otevřel čínský akciový trh a seanci se mu podařilo uzavřít v pozitivním teritoriu. Těsně před uzávěrou rostl Shanghai Compocite o zhruba 1 % a Hang Seng (CHNComp) přidával 0,15 %. Čínský vicepremiér potvrdil, že se zúčastní jednání o nové obchodní dohodě s USA, které je naplánováno na 14. a 15. února v Pekingu. Nicméně po zprávách, že Donald Trump se nesetká s čínským prezidentem Xi Jinpingem před 1. březnem, dokdy by rozhovory měly skončit, naděje na uzavření obchodní dohody o něco poklesly.
  • Čínský velvyslanec v USA odmítl, že se Čína chystá vojensky podpořit Rusko
    Čínský velvyslanec v USA Čchin Kang označil za dezinformace zprávy, že se Čína chystá poskytovat zbraně a munici Rusku, aby ho podpořila ve válce na Ukrajině. V rozhovoru s americkou stanicí CBS Čchin také řekl, že Peking udělá maximum, aby napomohl zmírnění krize.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank