Čtvrtek 28. březen 2024 18:51
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

Rozbřesk: Inflace porazila trh i ČNB

14.02.2019 09:19  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Lednová inflace vždy patří mezi nejsledovanější ukazatele už proto, že do jisté míry nastavuje laťku pro další měsíce. V tuto dobu obvykle dochází k rozsáhlejším úpravám regulovaných cen, zvyšují se nájmy a obecně právě začátek roku vybízí ke změně ceníků. Je to i asi nejhůře odhadnutelná hodnota inflace v průběhu celého roku, když si uvědomíme, kolik tisíc cen za sebou skrývá položka nájemného, z kolika set cen vychází energie a desítek plyn. Není proto divné, když se lednovou inflaci nepodaří přesně odhadnout.

Meziroční inflace se tak letos v lednu dostala na 2,5 %, zatímco centrální banka počítala pouze s dvojkou a ve svém následném komentáři už připustila, že “zveřejněná data představují proinflační riziko stávající prognózy”. Nešlo totiž jen o nějaký administrativní zásah shůry, ale o vyšší číslo se vlastně postarala i tzv. jádrová inflace, která se již vyšplhala na rovná 3 %. Je to mimochodem nejvyšší hodnota od roku 2007, kam až sahá aktuální časová řada tohoto ukazatele. A to už je z pohledu prognózy - zveřejněné teprve minulý týden - trochu jiná káva.

Prvním testem nový výhled z dílny ČNB tedy příliš úspěšně neprošel a až v pátek jej čeká další v podobě předběžného odhadu HDP za čtvrtý kvartál loňského roku. Jestli bude vyšší než ČNB avizovaná 2,3 %, budou mít pro několik dalších týdnů finanční trhy - a na konci března i centrální bankéři - těžkou hlavu. Reagovat na vyšší inflaci a slabou korunu nebo dát opět přednost zahraničním rizikům a nejistotám a svůj krok raději oddálit? V tuto chvíli je to samozřejmě v podstatě neodhadnutelné, a tak nezbývá než si počkat nejprve na páteční HDP a následná další čísla z domácí ekonomiky (únorová PMI, lednový průmysl atp.) a teprve poté zvažovat pro a proti. Už teď je ovšem pravděpodobné, že výhled centrální banky je možná až příliš optimistický. Nejenom kvůli inflaci, ale i z pohledu předpokládaného ekonomického růstu. Březnové rozhodování bankovní rady bude nejspíše ještě složitější, než se v tuto chvíli zdá. Je tedy potřeba o to víc sledovat každé další číslo z naší ale i evropské ekonomiky. Ta totiž napoví, kdy mohou jít sazby znovu nahoru.

TRHY

CZK a dluhopisy

Trh i centrální banka byly sice s odhadem inflace vedle, koruně přesto vyšší než očekávané číslo malou radost udělalo, a tak znovu testovala úroveň 25,80 EUR/CZK. Lednová inflace sama o sobě brzké zvýšení sazeb přivolat nemusí, nicméně už v pátek projde nová prognóza ČNB dalším testem, když bude zveřejněn předběžný odhad HDP. Ale ani pak nemusí být vůbec jasno, protože do dalšího zasedání bankovní rady je ještě daleko a další čísla, která přijdou v mezičase, mohou obrázek české ekonomiky ještě docela zásadně přemalovat. Proto asi od koruny nelze v krátkém období čekat žádný jasný či zásadní směr.

Zahraniční forex
Posilování eurodolaru mělo včera jepičí život, díky čemuž se na konci dne jeho kurz opět vrátil pod 1,13 EUR/USD. Přestože americká lednová inflace dle očekávání poklesla na 1,6 %, po očištění o volatilní ceny energií překonala očekávání trhu a zůstala na 2,2 %. Na druhé straně Atlantiku se euro o domácí čísla opřít nemohlo, když průmyslová produkce v eurozóně zaostala za očekáváním a poklesla meziměsíčně o 0,9 %.

Eurodolar bude dnes pozorně sledovat zejména dávku revidovaných čísel HDP za čtvrtý kvartál v eurozóně. Jak růst eurozóny (0,2 % meziročně), tak zejména Německa (0,1 % meziročně) rozhodně neohromil, ve druhém případě se navíc největší evropská ekonomika jen zuby nehty vyhnula technické recesi. Případné zhoršení odhadů směrem dolů by tak pro euro nevěstilo nic pozitivního.

Ropa

Cena ropy se po dlouhé době odhodlala k výraznějšímu růstu, který se včera zastavil nad hranicí 64 USD/barel. Nic na plat nebyl tentokrát ropným medvědům další vyšší než očekávaný růstu zásob surové ropy (+3,6 mil. barelů denně), neboť pozornost trhu si vysloužila zejména obchodní jednání mezi USA a Čínou. V těch zjevně došlo k posunu, neboť americký prezident Trump údajně zvažuje 60denní prodloužení původního deadline (1.3.), kdy mělo dojít k navýšení cel na čínské zboží.

Pařížská IEA ve svém měsíčním reportu věnovala pozornost zejména vývoji ve Venezuele, na kterou byly nově uvaleny sankce ze strany USA. Dle agentury nepředstavuje výpadek venezuelských barelů zásadní problém pro globální trh s ropou jako takový, ale zejména pro třídu tzv. těžké ropy, jejíž nabídka se podstatně ztenčí. Jinými slovy, v případě Venezuely nejde primárně o množství (chybějící ropy), ale její kvalitu.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Inflace - další díl do skládačky “růst českých sazeb?
    Srpnová inflace půl procentního bodu nad cílem by pro ČNB neměla být velké překvapení. Dál se naplňuje srpnová prognóza, která počítá s tím, že především kvůli dražším potravinám zůstane inflace v nejbližších měsících nad cílem a spadne k němu až na začátku příštího roku.
  • Rozbřesk: Inflace dává ČNB argumenty pro růst sazeb
    Inflace se po krátké přestávce opět vrátila do těsné blízkosti prognózy centrální banky, která tak může spokojeně konstatovat naplňování prognózy a pokračovat v normalizaci úrokových sazeb. Když k tomu připočteme fakt, že nahoru zamířila měnově-politická inflace i korigovaná inflace bez pohonných hmot označovaná někdy za jádrovou inflaci, nemusí centrální banka s dalším – letos už čtvrtým zvýšením úrokových sazeb – opravdu otálet. Nakonec jasné jestřábí poselství, byť ne celé bankovní rady, zaznělo už několikrát, takže trh by na zářijový růst sazeb připraven být měl.
  • Rozbřesk: Inflace dodává ECB argument k akci
    V ECB v tento čas nejspíše vrcholí práce na přípravě podzimního překvapení, jehož cílem má být další uvolnění měnové politiky v podobě ještě nižších záporných úrokových sazeb a dalšího kola kvantitativního uvolňování. Připravuje tak plán, jak již tak lehce dostupná eura učinit ještě dostupnějšími. Cynik by asi řekl, jak učinit dluhopisy a fyzická aktiva ještě dražšími, vládní zadlužování ještě výhodnějším, euro ještě slabším atp.
  • Rozbřesk: Inflace jako hlavní politické téma roku 2022 a koruna díky ČNB silnější
    Není žádným tajemstvím, že inflace rozděluje společnost. Zejména ta energetická a potravinová výrazně více zasahuje relativně chudší část populace. Zatímco lidem s vyššími příjmy “pouze” snižuje úspory “odkládané” do investic, nízkopříjmové skupiny nutí činit velmi těžké volby a bolestivé úsporné kroky. Proto bude inflace také jedním z hlavních témat politických soubojů relativně rušného roku 2022.
  • Rozbřesk: Inflace leze dále nad cíl ČNB, ale výnosová křivka zplošťuje. Větří snad trh recesi?
    Dnes po ránu zapomeňte na lehké letní čtení - budeme se totiž věnovat náročnějšímu tématu, a tím nebude nic jiného než fenomén zplošťování korunové výnosové křivky.
  • Rozbřesk: Inflace mírně pod prognózou ČNB
    Nová prognóza ČNB úspěšně prošla prvním testem. Včera zveřejněná říjnová inflace skončila jen jednu desetinu procentního bodu pod odhadem centrální banky, a tak ČNB ve svém komentáři nemohla vyjádřit nic jiného než spokojenost, a to dokonce i s vývojem všech složek inflace. Nákladové tlaky však podle ČNB zůstanou v české ekonomice dál zvýšené, jen namísto rychle rostoucích mezd bude inflaci pohánět slabá koruna. Podle centrální banky inflace na konci roku ještě vzroste na tři procenta a k jejímu poklesu do blízkosti dvouprocentního cíle dojde (sice jen na chvíli) už v prvním čtvrtletí příštího roku.
  • Rozbřesk: Inflace nad prognózou ČNB, americkou inflaci ženou drahá auta
    Červnová inflace skončila mírně nad očekáváním trhu i centrální banky. Ve srovnání s červnem se spotřebitelské ceny zvýšily o půl procenta, a to především v důsledku dalšího zdražení pohonných hmot a zvýšení cen v hotelech a restauracích po rozvolnění. Svůj vliv měly i sezónní faktory – jako v případě oblečení nebo dovolených, ceny potravin naproti tomu docela překvapily dalším poklesem.
  • Rozbřesk: Inflace nahrává jen pomalému růstu sazeb, koruna postrádá jestřábí hlas
    Máme za sebou poslední významné číslo před posledním letošním zasedáním bankovní rady ČNB. A dopadlo přesně podle očekávání. Inflace poklesla z pětiletého maxima (2,9 %) na aktuálních 2,6 % i díky tomu, že začal fungovat vysoký srovnávací základ z loňského roku. A z maxim ustupují i další inflační indexy, kterým centrální banka věnuje pozornost, ať už jde o čistou inflaci (3,1 %), jádrovou inflaci (2,6 %) nebo měnově politickou inflaci (2,7 %).
  • Rozbřesk: Inflace na rychlém ústupu, vláda narýsovala jízdní řád pro rozvolňování karantény
    Chod české ekonomiky budou ještě dva měsíce (přesněji do 8. června) ovlivňovat vládní regulace. Až v tomto termínu, pokud vše půjde dobře, se budou moci uvolnit poslední služby, tedy hotely a restaurace, obchody nad 1000 metrů čtverečních (které nejsou v nákupních centrech), taxislužby, divadla apod. Ale ani to nebude znamenat úplný návrat do před korona-krizových podmínek, protože například hromadné kulturní akce zůstanou i nadále zapovězeny. Velkou neznámou navíc zůstává návrat běžného režimu na české hranice, a tedy i celkové uvolnění turistického ruchu. Budou to celkem tedy více než tři měsíce fungování ekonomiky v omezeném režimu, který se nepochybně výrazně projeví na jejím výkonu.
  • Rozbřesk: Inflace oživí debatu o zvýšení úrokových sazeb
    Na jedné straně zpomalující ekonomika a přetrvávající vnější rizika a nejistoty, na straně druhé nejvyšší inflace za posledních sedm let. Asi tak se dají shrnout hlavní vstupy do debaty, v rámci které bude bankovní rada ČNB už příští čtvrtek rozhodovat o úrokových sazbách. Opět se bude muset postavit čelem k vlastní prognóze předpokládající v krátkém čase dvojí zvýšení sazeb a následně jejich téměř trojí pokles, a rozhodnout se tak pro aktivismus, či pokračování stability.
  • Rozbřesk: Inflace pravděpodobně dočasně poleví, vrchol stále před námi
    Po listopadovém zasedání ČNB se zdá být víceméně jasné, že se holubičí většině v bankovní radě v tuto chvíli do dalšího zvyšování úrokových sazeb jednoduše nechce. A nic na tom v tomto týdnu pravděpodobně nezmění ani nejnovější inflační čísla. Předpokládáme, že meziroční dynamika inflace v říjnu díky startujícímu účinku úsporného energetického tarifu lehce zvolní (17,5 %), v listopadu a v prosinci ovšem ještě zrychlí do rozmezí 19 - 20 %. To víceméně odpovídá poslední prognóze centrální banky a pro holubice to nebude nový argument zvyšovat sazby.
  • Rozbřesk: Inflace se odpoutala od horní hranice tolerančního pásma ČNB
    Na výsost spokojená může být centrální banka s vývojem inflace v dubnu. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil ze tří procent na 2,8 % a byl tak o jednu desetinu procentního bodu pod nejnovější prognózou právě z dílny centrální banky. A dolů zamířila nejenom celková inflace cílovaná ČNB, ale i další indexy, kterým centrální bankéři věnují svoji pozornost. Korigovaná inflace alias jádrová inflace, která kulminovala na třech procentech už na začátku roku, nyní dosahuje 2,6 %, měnově-politická poklesla na 2,8 % a čistá dokonce už na 2,3 %. Všechny sledované cenové indexy tak už mají kulminaci za sebou a ČNB proto může svoji prognózu (alespoň prozatím) považovat za naplňující se.
  • Rozbřesk: Inflace se opět přiblížila třem procentům
    Nová inflační prognóza založená na novém modelu centrální banky včera prošla prvním testem v podobě červencové inflace. Zatímco bankovní rada na svém zasedání před necelými dvěma týdny konstatovala, že prognóza je na horizontu měnové politiky mírně protiinflační, aktuální inflace už podle komentáře ČNB představuje „lehké proinflační riziko“ aktuální prognózy. Inflace totiž skončila dvě desetiny procentního bodu nad očekáváním centrální banky a dostala se tak až téměř na samotnou horní hranici tolerančního intervalu, a navíc ještě v důsledku růstu jádrové inflace, která už třetí měsíc za sebou roste a aktuálně dosahuje 2,8 %. A nahoru přitom míří i další cenové sub-indexy, které centrální banka sleduje, ať už jde o měnově-politickou inflaci (3,0 %) nebo čistou inflaci (2,7 %).
  • Rozbřesk: Inflace se vzdaluje od prognózy ČNB
    Česká ekonomika prochází od začátku roku obdobím desinflace. Zatímco po celý minulý rok se inflace nacházela bezpečně nad cílem centrální banky, od začátku roku začal růst spotřebitelských cen výrazně zpomalovat. Dokonce mnohem rychleji, než předpokládala ČNB i finanční trhy a inflace se dostala dokonce pod cílovou hodnotu dvou procent. Březnová data, která přijdou na řadu dnes, tento trend nejspíše opět potvrdí a odchylka od poslední prognózy ČNB se může zvýšit dokonce na půl procentního bodu.
  • Rozbřesk: Inflace stále nad prognózou ČNB, výprodej dluhopisů pokračuje
    Zatímco ECB má starost, jak nabudit inflaci v eurozóně a uvažuje o ještě nižších záporných sazbách a novém kole kvantitativního uvolňování, ČNB je v situaci přesně obrácené. Svoji hlavní úrokovou sazbu od konce kurzového režimu zvýšila už osmkrát, a přesto růst cen dál překonává stanovenou rychlost dvou procent, a to nejenom v případě celkové inflace, ale i té tzv. čisté, jádrové či měnově politické. Inflace přitom překonává nejen samotný cíl centrální banky, zaostává i její nejnovější prognóza. Aktuálně celkem o tři desetiny procentního bodu v případě celkové inflace, zatímco u měnově politické inflace se odchylka dostala už na čtyři desetiny procentního bodu. Česká inflace totiž v srpnu setrvala na předchozích 2,9 %, měnově politická na 3,0 %, zatímco čistá se zvýšila na 2,8 % a jádrová zkorigovala na 2,7 %.
  • Rozbřesk: Inflace stále nad trojkou, Londýn a EU opět na kordy
    Už od konce loňského roku se česká inflace pohybuje, s jednou výjimkou, nad hranicí tří procent. Ani srpen nebyl v tomto směru výjimkou. Inflace tentokrát podle očekávání poklesla o jednu desetinu procentního bodu, avšak nad trojkou nejspíš zůstane ještě několik měsíců. ČR tak bude dál patřit mezi země s nejvyšší inflací v rámci celé EU, a to i v době, kdy se ekonomika teprve vzpamatovává z koronarecese, výrazně klesají mzdové inflační tlaky a na poptávkovou inflaci může dokonce pomalu zapomenout.
  • Rozbřesk: Inflace v březnu vzrostla nad 12 % a to letos rozhodně není vše
    Číslem dnešního dne i celého týdne je domácí březnová inflace. Oproti únoru domácnostem dál zdražují zejména energie a pohonné hmoty, tlak na růst cen přetrvává napříč celým spotřebitelským košem - čestnou výjimkou mohou být některé potraviny a ceny za rekreace. Celkově ceny vzrostly o 1,7 % meziměsíčně, což katapultovalo inflaci spolehlivě nad 12 %, konkrétně na 12,7 %. To je 2,9procentního bodu nad poslední zimní prognózou centrální banky, a to zdaleka nebude ještě inflační vrchol.
  • Rozbřesk: Inflace v Česku před a po invazi, Orbán udržel ústavní většinu
    Česká národní banka nenechala v uplynulém týdnu nikoho na pochybách, čeká nás výrazně vyšší inflace a slabší růst. Přitom minimálně v nejbližších měsících centrální banka nebude chtít ponechat nic náhodě a bude inflaci pravděpodobně krotit dalším nárůstem úrokových sazeb. Jak moc, to bude záležet vedle síly inflačních tlaků i na míře zpomalení ekonomiky. Proto začnou čím dál větší roli hrát (vedle sledování válečné fronty) i konkrétní čísla přicházející z české ekonomiky.
  • Rozbřesk: Inflace v Česku se posune nad 6 %, v EU je nad pěti. Stále dočasná?
    Inflace v eurozóně dosáhla 5 % (0,4 % meziměsíčně) - to jsou nejvyšší čísla od konce devadesátých let a je za nimi nejen nárůst cen energií a pohonných hmot, ale i jádrová inflace. I když za značnou částí prosincové inflace stojí zdražující energie (meziročně dražší o 26 %), zdražování probíhá napříč položkami spotřebitelského koše. Inflace ve službách se pohybuje okolo 2,5 % a velice znepokojující je vysoká inflace v ne-energetickém průmyslovém zboží. Ta celou dekádu před pandemií prakticky neexistovala, zatímco v tuto chvíli ji “rozbité” výrobní řetězce a sekundární efekty drahých energií a logistiky udržují v blízkosti 3 %.
  • Rozbřesk: Inflace v eurozóně nad cílem ECB
    Inflace je na vzestupu nejenom u nás, ale i v dalších unijních zemích. Už bleskový odhad ukázal, že růst cen v zemích eurozóny v červenci zrychlil na 2,2 % a přestřelil tak cíl ECB, avšak jádrová inflace poklesla z předchozích 0,9 % na 0,7 %. Současná inflační vlnka jde z více než poloviny na vrub rostoucím cenám energií, kterým sekundují potraviny, alkohol a tabák.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI