Úterý 19. březen 2024 08:03
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Okénko finančního trhu 23.1.2019

23.01.2019 15:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Předchozí jestřábí vyjádření několika členů bankovní rady ČNB tlumí nejnovější člen T. Holub. Podle jeho slov nemusí na nejbližším měnovém jednání 7. února nutně dojít ke zvýšení základní úrokové sazby. Dovede si představit i scénář, kdy bude přestávka ve zvyšování úrokových sazeb, která trvá již od listopadu loňského roku, poněkud delší a může se protáhnout na dvě i tři měnová jednání. Jeho opatrnější přístup ke zvyšování sazeb souvisí se zhoršujícím se výhledem ekonomického růstu v zahraničí, což se nepochybně promítne i do domácí ekonomiky. Při rozhodování centrálních bankéřů bude hrát roli i aktuálně nižší spotřebitelská inflace doma a v zahraničí. Uvedené faktory pak budou působit i na posunutí prvního zvýšení úrokových sazeb ze strany ECB. Koruna reagovala na Holubova slova oslabením zhruba o 0,2 % na současných EUR/CZK 25,70, zatímco zbytek regionu zůstává zhruba stabilní. Poklesem reagovala i očekávání trhu, která v posledních dnech rostla v reakci na předchozí jestřábí vyjádření členů bankovní rady.

Japonská centrální banka dnes překvapivě výrazně snížila odhad budoucí inflace. Jako důvody pro toto přehodnocení uvedla nižší ceny ropy a rizika poklesu globální poptávky. Toto vyjádření může předznamenat i rétoriku evropské centrální banky po jejím zítřejším zasedání. Podobně i ECB může posunout svá hodnocení rizik růstu, která byla doposud vnímána jako vyrovnaná, směrem dolů.

Dnes odpoledne bude zveřejněn lednový ukazatel spotřebitelské důvěry v eurozóně. V průběhu loňského roku tento ukazatel neustále ztrácel a v samotném závěru roku se jeho pokles ještě značně zrychlil. Tým RBI nicméně očekává shodně s trhem už jen mírné snížení. Obdobně jako v případě dalších předstihových ukazatelů by mělo dojít spíše ke stabilizaci na aktuálních úrovních a minulé prudké poklesy by se již neměly opakovat.

Americký vládní „shutdownu“ načal již druhý měsíc svého trvání. Dopad na výkonnost ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku tak bude výraznější, než se původně předpokládalo. Vedení amerického senátu nicméně schválilo možnost hlasování o znovuotevření vládních institucí a zvážení návrhu prezidenta Trumpa na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Financování vládních institucí by však mělo být časově omezeno s trváním pouze do 8. února. Senát by o návrhu měl hlasovat ve čtvrtek.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko finančního trhu 22.2.2019
    Největší ekonomika eurozóny Německo v závěru týdne vyslala další rozporuplné signály. Podle ifo indexu důvěra podnikatelů dále poklesla, jak již napovědělo PMI ve výrobě. Oproti očekáváním trhu nejvíce ztratila složka budoucích očekávání, což nenapovídá zářnou budoucnost německé ekonomiky. Na druhou stranu zveřejněná struktura růstu HDP za čtvrté čtvrtletí prozradila, že až šest desetin hospodářského růstu uřízla negativní změna zásob. Naopak nad očekávání vzrostla spotřeba domácností i vlády, ale hlavně vzrostly investice, což napovídá oživení v následujícím čtvrtletí.
  • Okénko finančního trhu 22.3.2019
    PMI ve výrobě za měsíc březen negativně překvapilo jak v eurozóně, tak v Německu. U našich západních sousedů došlo k propadu ze 47,6 bodu na 44,7 bodů, což je nejnižší hodnota od roku 2012. Německé PMI se tak zhoršilo o necelé tři body, přitom trh očekával naopak několika desetinkový nárůst. Pod úrovní padesáti bodů se tak drží již třetí měsíc v řadě a zdá se, že klesající trend jen tak nepoleví. Na Německu se tak silně podepisuje nejistota okolo brexitu, napětí mezi USA a Čínou či zpomalení automobilového průmyslu spolu s ochabující globální poptávkou. O tom svědčí i to, že za zhoršením indexu velkou měrou stál pokles v nových vývozních objednávkách, který byl největší od roku 2012.
  • Okénko finančního trhu 22.5.2018
    Chicago index ekonomické aktivity za duben vzrostl na 0,34 a překonal odhad trhu o 0,04. Předchozí hodnota byla revidována výrazně nahoru na 0,32. Index je tvořen 85 ukazateli ekonomické aktivity jako např. průmyslová výroba, nezaměstnanost, maloobchodní tržby apod. 50 z nich v dubnu přispělo pozitivně, zatímco 35 negativně.
  • Okénko finančního trhu 22.5.2019
    Index spotřebitelské důvěry v eurozóně v květnu stoupl na -6,5 bodu, což je nejvyšší hodnota od října 2018. Výsledek tak kladně překonal očekávání trhu o 1,2 a oproti minulému měsíci zaznamenal nárůst o 0,8 bodu.
  • Okénko finančního trhu 22.6.2018
    Německé PMI ve výrobě překvapilo trh poklesem o celý bod na 55,9 b. Na druhou stranu vzrostl index ve službách. Celkové PMI tak vzrostlo o 0,8 na 54,2 b. Obdobný vývoj je k vidění i v celé eurozóně a celkový výsledek tak napovídá opětovnému zrychlení ekonomiky. Dnes nás ještě čeká zveřejnění amerického indexu, který by podle očekávání trhu měl jen mírně klesnout.
  • Okénko finančního trhu 22.7.2019
    Komentáře amerických centrálních bankéřů pokračovaly koncem minulého týdne vyjádřením prezidenta bostonského Fedu Erica Rosengrena. Ten ve světle posledních příznivých dat z americké ekonomiky (vyšší jádrová inflace, maloobchodní tržby, pozitivní trh práce) vyjádřil určitou skepsi ohledně snížení úrokových sazeb na nejbližším měnovém zasedání Fedu 31. července. Trh očekává pokles základní úrokové sazby o 25 bazických bodů s téměř 80 procentní pravděpodobností, což oporu v posledních amerických datech příliš nemá. Do uvažování centrálních bankéřů však stále zřetelněji vstupují rizika spojená s globálním vývojem, která by mohla ekonomiku Spojených států silně zasáhnout. Ve světle těchto nejistot proto někteří představitelé Fedu naopak upřednostňují preventivní snížení sazeb. Do příštího měnového zasedání Fedu již panuje mediální karanténa, proto bude zajímavé sledovat nově publikovaná data z americké ekonomiky, která mohou napovědět, jakým směrem se nakonec rozhodnutí Fedu bude ubírat. Nejdůležitější z těchto dat bude v pátek publikovaný předběžný odhad HDP za druhé čtvrtletí. Podle očekávání by anualizované mezičtvrtletní tempo růstu mělo oproti prvnímu čtvrtletí zpomalit na úroveň dvou procent. Podle předstihových ukazatelů by měla k růstu přispět spotřeba domácností, zatímco čisté vývozy budou nejspíše horší. Mnohé napoví již ve čtvrtek publikovaná úroveň objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za červen.
  • Okénko finančního trhu 22.8.2018
    Dnes pokračují rozhovory mezi USA a Čínou ohledně nastavení jejich vzájemných obchodních vztahů. Snaží se tak vyhnout další eskalaci obchodní války, které jsme byli svědky v posledních měsících. Nicméně podle předchozích vyjádření se neočekává významný pokrok a uklidnění situace. Podle čínské strany můžou tyto rozhovory v nejlepším případě vést k setkání hlavních lídrů obou zemí. Podle našeho názoru však americký prezident ani nemá zájem ukončit v tuto dobu spor s Čínou. Očekáváme, že vyvrcholení konfliktu bude načasováno krátce před americkými volbami do kongresu začátkem listopadu. Vyjednání lepších podmínek obchodních vztahů s Čínou tak bude jasný tahák ve vrcholu volební kampaně jako úspěch současné administrativy.
  • Okénko finančního trhu 22.8.2019
    Kompozitní PMI index eurozóny se v srpnu mírně zvýšil, když dosáhl 51,8 bodu. Solidní růst si i nadále udržel sektor služeb, který, přes přetrvávající nepříznivou situaci v průmyslu (47,8 bodu), udržel evropskou ekonomiku v pásmu expanze. Nicméně i přes lehce pozitivnější srpnové ukazatele zůstane růst HDP ve třetím čtvrtletí s největší pravděpodobností jen mírně kladný. Zatím se totiž neobjevují žádné přesvědčivé známky, že v brzké době dojde k obratu v ekonomickém cyklu. Firemní sentiment dosáhl nejnižších hodnot za posledních šest let a ukazuje se, že společnosti se spíše připravují na dlouhodobější období ekonomického útlumu. To dokládá i tvorba nových pracovních míst, která postupně ztrácí dynamiku. Pozitivně překvapil PMI z francouzského průmyslu, který v srpnu poskočil na 51 bodů a dostal se tak do pásma expanze. Nadále odlišná situace panuje v Německu, kde se sice průmyslový PMI o 0,4 bodu zvedl, nadále se však drží hluboko v pásmu kontrakce (43,6 bodu).
  • Okénko finančního trhu 23.10.2018
    Po nedávné stabilizaci a dokonce i posílení turecké liry přichází opět skokové oslabení o jednotky procent. Paradoxně však za tím nejsou pokračující ekonomické potíže země ale politika. Na venek je v těchto dnech nejvíce propírané téma zavražděného novináře na ambasádě Saudské Arábie v Turecku. V pozadí však probíhá vládní politická krize. Nacionalistická vládní strana MHP vypověděla spolupráci s hlavní stranou AKP prezidenta R. Erdogana, což vzbuzuje obavy investorů z politických turbulencí ve vládních patrech. Vláda tak ztrácí většinu v parlamentu a bude muset hledat nové partnery pro protlačení navrhovaných zákonů nebo přistoupit k ústupkům vůči dosavadnímu partnerovi.
  • Okénko finančního trhu 23.11.2018
    Dnešní sada PMI ve výrobě víceméně zklamala napříč celou Evropou. Německý index poklesl o šest desetin na 51,6 b. Obdobný výsledek byl k vidění i v eurozóně nebo Francii. Trh však očekával přibližnou stabilitu ve všech zemích a reakce přišla záhy. Euro skokově oslabilo vůči dolaru a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,135. Euro tak umazalo všechny zisky tohoto týdne. PMI ve výrobě se tak postupně přibližuje hranici padesáti bodů, která signalizuje sestupný trend ekonomiky. Vývoj v eurozóně může dělat vrásky ECB, která má v plánu na konci tohoto roku skončit s programem nakupování finančních aktiv. Z pocitu jednorázového zpomalení ekonomiky se stává trvalý stav bez vidiny razantnějšího obratu.
  • Okénko finančního trhu 23.4.2019
    ECB studuje možnosti zavedení tzv. „tiered interest rate“, aby zmírnila komerčním bankám nepříznivou situaci. Současné negativní sazby totiž znamenají, že banky platí ECB za bezpečné ukládání své přebytečné likvidity. Zavedení „tiered interest rate“ by komerčním bankám umožnilo redukovat jejich náklady spojené s touto operací. Zároveň by mělo přispět ke zvýšení ziskovosti bank, která bývá ohrožena při zpomalení ekonomického růstu. Prozatím jsou různé možnosti a nastavení tiered interest rate ve stádiu zkoumání. Analytici ECB se snaží najít smysluplný mechanismus, který by navrátil bankám aspoň část ze sumy, kterou ECB vybere na úrocích od komerčních bank.
  • Okénko finančního trhu 23.5.2018
    Německé PMI ve výrobě pokleslo v květnu o 1,3 b. na 56,8 b. Jedná se tak o nejnižší hodnotu od února 2017. Páté zpomalení v řadě překvapilo svou razancí i trh, který čekal pokles v řádu desetin bodu. Obdobný průběh zaznamenal index i v eurozóně, kde poklesl o 0,7 b. na 55,5. Pokračuje tak korekce historicky nejvyšších hodnot, kterou trh považoval za ukončenou. Současné zpomalení eurozóny však považujeme pouze za dočasný jev a očekáváme, že druhé čtvrtletí napraví slabší čísla ze začátku roku.
  • Okénko finančního trhu 23.5.2019
    Průmysl v Německu zůstává i v květnu hluboko ve fázi kontrakce. Předběžný odhad indexu nákupních manažerů v průmyslu se v květnu o desetinu snížil na 44,3 bodu, čímž o půl bodu zaostal za tržními očekáváními. I přesto, že poklesy v produkci již nejsou tak výrazné jako v předchozích měsících, slabší hodnota indikátoru odrážela zejména negativní vliv zaměstnanosti i objemů nákupů a dodávek. Nové zakázky v květnu znovu poklesly poté, co jejich růst v dubnu vzbudil jistou míru optimismu. Přitom na nižší poptávce se velkou měrou podílel automobilový průmysl, což je negativní zpráva i pro tuzemskou ekonomiku. Celkový PMI index si naopak mírně polepšil na 52,4 bodu. Nadále se tedy pohybuje v pásmu expanze, což naznačuje, že německá ekonomika by si i ve druhém čtvrtletí měla připsat pozitivní hospodářský růst. Zlepšení celkového indexu bylo dáno sektorem služeb, jehož produkce pokračovala v poměrně robustním růstu, nicméně ten byl v květnu nižší ve srovnání s předchozími třemi měsíci. Dnes byl rovněž zveřejněn německý Ifo index. Ukazatel odrážející aktuální ekonomickou situaci i ukazatel podnikatelského sentimentu si proti předpokladům výrazně pohoršily. Naproti tomu Ifo index očekávání se lehce zvýšil.
  • Okénko finančního trhu 23.7.2018
    Dnešním dnem zveřejňujeme novou prognózu na vývoj koruny vůči euru a dolaru. Prognózy kurzů najdete níže. Detailní rozbor vývoje koruny najdete v dnešním vydání 7 dní s korunou.
  • Okénko finančního trhu 23.7.2019
    Mezinárodní měnový fond revidoval prognózu globálního růstu směrem dolů o 0,1 procentního bodu jak pro letošní rok na 3,2 % tak i pro rok příští na 3,5 %. Za pomalejším růstem můžeme hledat především nejistoty, kterých je světový trh plný, ať už mluvíme o Brexitu či o americko-čínských vztazích. Právě globální nejistoty mají za následek především výraznější zpomalení globálního obchodu. To může představovat značné riziko především otevřených ekonomik závislých na exportu, jako je například Česká republika. Prozatím se globální politické tenze do výsledku zahraničního obchodu nezačaly výrazněji propisovat, což by se ovšem v budoucnu mohlo změnit. Dále globální nejistoty zpomalují především výrobní sektor, což ukazují mnohé indexy nákupních manažerů. Naopak silná spotřebitelská důvěra a nízká nezaměstnanost spolu s rostoucími mzdami drží sektor služeb nadále silný. Konkrétně v eurozóně MMF předpovídá růst pro letošní rok na úrovni 1,3 %, pro rok příští očekává mírné oživení na 1,6 %. To je značně optimističtější výhled v porovnání s naší prognózou. Očekáváme, že se negativní sentiment v průmyslu začne výrazněji propisovat do výkonosti výrobního sektoru a potažmo celé ekonomiky.
  • Okénko finančního trhu 23.8.2018
    Předstihový indikátor PMI ve výrobě v Německu za srpen poklesl o 0,8 b. na 56,1 bodů. Jedná se o druhou nejnižší hodnotu indexu za poslední rok a půl. Za poklesem stojí hlavně nižší objem nových objednávek a rychlejší růst cen vstupů. Výrobci jsou nuceni prudce navyšovat mzdy zaměstnancům a zároveň čelí růstu cen vstupních surovin. Dobrou zprávou je, že tvorba nových pracovních míst dosáhla nejrychlejšího tempa za posledních sedm měsíců. Optimismus německých výrobců ohledně budoucího vývoje nadále mírně poklesl. Obecně kvůli rostoucím cenám surovin a napětí v globálním obchodě se důvěra evropských výrobců propadla na vůbec nejnižší úroveň za poslední tři roky. PMI ve výrobě v eurozóně poklesl o 0,5 b. na 55,1 bodů. Oslabení výrobní aktivity v Německu jen mírně vyrovnává zlepšující se situace ve Francii. Pokud se růst produkce a zaměstnanosti v eurozóně má udržet na současných hodnotách bude třeba, aby začala více růst spotřebitelská poptávka.
  • Okénko finančního trhu 23.8.2019
    Italský premiér G. Conte v úterý podal demisi a následující dny rozhodnou, zda v Itálii dojde k předčasným volbám či nikoliv. Prezident S. Mattarella dal Hnutí pěti hvězd a Sociální demokratům čas do úterý, aby našli společnou řeč a utvořili novou vládu. Ta by ovšem neměla většinu v senátu a měla by proto potíže se prosadit. Problémy by nastaly hned na podzim, kdy musí Itálie předložit návrh rozpočtu Evropské komisi, která po Itálii chce, aby podnikla kroky na snížení dluhu. Pokud se strany nedohodnou ve stanoveném termínu, vyhlásí prezident předčasné volby. Ty by s ohledem na současné preference zřejmě vyhrála strana Liga, která doposud s Hnutím pěti hvězd tvořila vládu. Lídr Ligy M. Salvini prosazuje výrazný nárůst výdajů na podporu tamní ekonomiky. Dá se tedy očekávat, že pokud skutečně dojde k předčasným volbám, které by poslaly Santiniho do premiérského křesla, bude Itálie vést velmi vyhrocené jednání o rozpočtu s Evropskou komisí.
  • Okénko finančního trhu 24.10.2018
    Indikátor ekonomického sentimentu v říjnu mírně vzrostl na hodnotu 15,4 bodu. Důvěra podnikatelů si udržela zářijovou hodnotu 16,8 bodu, nedosahuje však hodnot z loňského roku. Spotřebitelská důvěra se oproti září zvýšila na 9,5 bodu. Navrací se tak k vyšším hodnotám z první poloviny roku. Pro podnikatele je i nadále největší překážkou nedostatek zaměstnanců a to jak v průmyslu, tak ve stavebnictví. V následujících šesti měsících podnikatelé očekávají zhoršení celkové ekonomické situace. Naopak spotřebitelé očekávají v následujícím roce její celkové zlepšení. Úmysl spořit či obavy z vyšších cen zůstávají neměnné.
  • Okénko finančního trhu 24.1.2019
    Rada ECB na dnešním měnověpolitickém zasedání rozhodla o zachování základní sazby na současné úrovni 0,0 %. Rada guvernérů zopakovala záměr držet sazby na této úrovni minimálně do léta 2019. Zároveň připouští možnost, že sazby zůstanou na současné úrovni i déle, bude-li to nezbytně nutné pro udržení inflace eurozóny blízko pod dvěma procenty. ECB bude i nadále reinvestovat jistiny ze splatných cenných papírů, které nakoupila v rámci programu kvantitativního uvolňování. M. Draghi, prezident Evropské centrální banky, dále uvedl, že přestože inflace již několik měsíců klesá, čemuž nepomáhá ani snižování cen energií na globálních trzích. Přesto očekává, že inflaci k růstu pomůže solidní tempo růstu mezd. Riziko pro ekonomiku eurozóny se zvýšilo. Jako největší riziko uvádí současnou situaci okolo Brexitu a další geopolitické faktory. Rada tyto rizikové faktory zváží v květnové nové prognóze. Zároveň je rada zůstává přesvědčena, že riziko recese je velmi nízké.
  • Okénko finančního trhu 2.4.2019
    Třetí odhad tuzemského hrubého domácího produktu ukázal, že česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku rostla meziročním tempem 2,6 %. Za celý rok 2018 jsme tak zaznamenali stále silný růst na úrovni 2,9 %. ČSÚ tak napodruhé snížila svůj odhad růstu ekonomiky za poslední část roku 2018. Jedná se tak o značné zpomalení oproti roku 2017, kdy se česká ekonomika těšila růstu 4,5 %. V té samé části roku klesla ziskovost firem a to jak v porovnání s předchozím čtvrtletím, tak v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Naopak příjem domácností stoupl, což je dáno svižným růstem mezd, přestože právě růst mezd v závěru loňského roku mírně zpomalil. Právě tlak na mzdový růst způsobený nedostatkem pracovní síly na trhu práce snižuje ziskovost firem a tento trend si ekonomika ponese i do tohoto roku. Naopak zahraniční obchod příjemně překvapil, když tuzemský export zaznamenal nejvyšší hodnotu v historii. Vzhledem ke zpomalení ekonomik hlavních obchodních partnerů se takto vysokých hodnot zřejmě znovu jen tak nedočkáme. Pro tento rok očekáváme růst tuzemské ekonomiky značně pomalejším tempem 2,4 %, v roce 2020 očekáváme další mírné zpomalení na hodnotu 2,2 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova